Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Πρόσκληση Ανδρ. Λοβέρδου προς τους εκπαιδευτικούς, για να καλυφθούν τα κενά
  • [03] Δ. Παπαδημούλης: Έχουμε εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή, για την πρόταση συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα
  • [04] Γκ. Χαρδούβελης: Χρειάζεται ψυχραιμία για να βρεθεί η λύση
  • [05] Την αποφυλάκιση της συζύγου και της κόρης του ζήτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος
  • [06] Καταδίκη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβές «πόθεν έσχες»
  • [07] Έρχονται ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ
  • [08] ΕΕ: «Μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις η επιστροφή της τρόικας»
  • [09] Εντός στόχων η χρηματοδότηση των ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας
  • [10] ΕΕ: Η αιματηρή επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ βλάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες
  • [11] Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Μαρσέιγ

  • [01] Στο Μαξίμου ο Ευ. Βενιζέλος

    Την πύλη του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος θα έχει σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

    Επί τάπητος θα βρεθούν όλες οι εξελίξεις στην οικονομία και την διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Για το θέμα ενημέρωσε πριν λίγο, ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Διαβάστε επίσης: Γκ. Χαρδούβελης: Χρειάζεται ψυχραιμία για να βρεθεί η λύση

    [02] Πρόσκληση Ανδρ. Λοβέρδου προς τους εκπαιδευτικούς, για να καλυφθούν τα κενά

    Πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τελούν σε άδεια ανατροφής τέκνων, θα απευθύνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα κενά στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπαιδευτικοί σε άδεια ανατροφής τέκνων, είναι περίπου 3.000. Η πρόταση του υπουργείου είναι οι εκπαιδευτικοί αυτοί να καλύπτουν εφόσον το επιθυμούν, κενά που υπάρχουν στα σχολεία αντί ενός επιδόματος 300 ευρώ που θα δίδεται από το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός Παιδείας σημείωσε, ότι αυτήν τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια τα κενά, καθώς μετά την έναρξη του σχολικού έτους προστέθηκαν νέα. Κενά θα καλυφθούν επίσης από 86 εκπαιδευτικούς, των οποίων ανακλήθηκαν οι αποσπάσεις, 1000 εκπαιδευτικούς οι μισθοί των οποίων θα καλυφθούν από τις άδειες που έχουν πάρει συνάδελφοί τους άνευ αποδοχών, ενώ θα προσληφθούν εκατό μόνιμοι σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης θα προσληφθούν 800 αναπληρωτές για τα σχολεία ειδικής αγωγής.

    Ως προς το θέμα της υπερφόρτωσης των πανεπιστημίων, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε σε υψηλούς τόνους, ότι εξετάζεται το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας καθορισμού του αριθμού των εισακτέων και των μετεγγραφέντων στα ιδρύματα. Δήλωσε μάλιστα έτοιμος, η σχετική νομοθετική ρύθμιση, εφόσον συμφωνήσουν οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μαζί με το νομοσχέδιο για την έρευνα.

    [03] Δ. Παπαδημούλης: Έχουμε εκκωφαντική κυβερνητική σιωπή, για την πρόταση συνάντησης Σαμαρά - Τσίπρα

    Στο ίδιο μήκος κύματος θεωρεί ότι είναι η πρότασή του για συνάντηση Τσίπρα? Σαμαρά, με τη θέση για συνάντηση πολιτικών αρχηγών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real «αυτό που έχουμε αυτήν τη στιγμή είναι η επίσημη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα όσα πρότεινε χθες, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όσα κατέθεσε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας πριν από μερικές ημέρες. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, μια δήλωση αυτονόητη». «Από την άλλη πλευρά, την κυβερνητική, έχουμε μια εκκωφαντική σιωπή που σημαίνει άρνηση ή τουλάχιστον αμηχανία. Αυτό που όμως προέχει τώρα είναι να γίνει αυτή η συνάντηση», πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης.

    Σημείωσε πως υπάρχουν παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών, όπως της κ. Μπακογιάννη και του κ. Μιχελάκη που είχαν ζητήσει να υπάρξει επαφή και επικοινωνία μεταξύ των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που δεν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που όλα δείχνουν ότι θα είναι και ο νικητής των επόμενων εκλογών. Και ο Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός, 40 χρόνια μετά την πτώση της Χούντας, που δεν έχει καμία επικοινωνία με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν λοιπόν κάτι προέχει, είναι να γίνει αυτή η συνάντηση. Κάθε πλευρά θα προσέλθει με τις δεδομένες και γνωστές της απόψεις και θα διερευνηθεί εκεί το περιθώριο συνεννόησης και συμφωνίας. Υπάρχει μια ωραία αγγλική παροιμία που λέει ότι "απόδειξη ότι υπάρχει πουτίγκα είναι ότι την τρώμε! ". Επομένως αυτό που απομένει είναι να γίνει η συνάντηση για τα τρία αυτά θέματα, για να μάθουμε επιτέλους τι λέει η κάθε πλευρά».

    Σε ερώτηση για τις απαιτήσεις της τρόικας ανέφερε πως έχει σκληρύνει τη γραμμή «διότι θεωρεί την κυβέρνηση δεδομένη, διότι θεωρεί την κυβέρνηση πολιτικά τελειωμένη και γιατί θέλει από τώρα, αξιοποιώντας την ενδοτικότητα και τη διάθεση υποταγής που έχει η απερχόμενη κυβέρνηση, να δέσει όσο μπορεί, δημιουργώντας τετελεσμένα, και τα χέρια της επόμενης κυβέρνησης. Αλλά το κάνει με έναν τρόπο τόσο χοντροκομμένο, τόσο ταπεινωτικό για τη χώρα, που επιβάλλεται να υπάρξει μια αντίδραση».

    Για το χρέος ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Οι δανειστές μας επιχειρούν να αθετήσουν τη ρητή δέσμευση που είχαν αναλάβει, με γραπτή ανακοίνωση του Eurogroup, στις 27 Νοεμβρίου του 2012 που μιλούσε για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα, με τον κρατικό της προϋπολογισμό, επανέλθει σε πρωτογενή πλεονάσματα. Χθες, ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε μια «χάντρα» στο «κομπολόι» των δηλώσεων αθέτησης αυτής της δέσμευσης που είχαν προηγηθεί από τον κ. Ντάισελμπλουμ, τον κ. Ρέκλινγκ, τον κ. Σόιμπλε. Δυστυχώς όλοι αυτοί οι αξιωματούχοι «πατάνε» πάνω στη δήλωση Βενιζέλου, ότι «το χρέος είναι βιώσιμο» και στις αντίστοιχες δηλώσεις Σαμαρά που αρνείται να αποδεχθεί κάτι που βοά: το ελληνικό χρέος και γενικότερα το χρέος του ευρωπαϊκού Νότου δεν είναι βιώσιμο. Αν σε αυτό δεν υπάρξει μια απάντηση από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό φάσμα, μας πήραν παραμάζωμα...».

    [04] Γκ. Χαρδούβελης: Χρειάζεται ψυχραιμία για να βρεθεί η λύση

    Ψυχραιμία συνέστησε για την κρίσιμη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος τον υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ότι βρίσκεται στο στόχαστρο.

    «Όταν κρατάς τον κουμπαρά, όταν φτιάχνεις σχέδιο για τη χώρα, όταν χρωστάς χρήματα και έχεις και τους δανειστές, είσαι στο στόχαστρο. Θα πρέπει να βρεθεί και θα βρεθεί λύση αλλά χρειάζεται ψυχραιμία γιατί το παν σε μια διαπραγμάτευση είναι να είσαι ψύχραιμος», είπε ο κ. Χαρδούβελης.

    «Χαίρομαι που θα μάθω πολλά από εσάς γιατί πολλά θρυλούνται και έχω μπερδευτεί» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε λέγοντας ότι «τελειώνει μία φάση με το παλιό και ξεκινάει το καινούργιο. Το ενδιάμεσο αυτό διάστημα, τα νεύρα είναι τεντωμένα. Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι και οι δανειστές. Βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπεται και αυτό φέρνει ένταση».

    [05] Την αποφυλάκιση της συζύγου και της κόρης του ζήτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

    Nα κάνει αποδεκτές το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών της συζύγου του Βίκυς Σταμάτη και της κόρης του Αρετής Τσοχατζοπούλου, ζήτησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Ο πρώην υπουργός, βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των παράνομων αμοιβών από εξοπλιστικά προγράμματα, ζήτησε από το δικαστήριο να αποφυλακίσει τις δύο γυναίκες, κάνοντας λόγο για «εξοντωτικές ποινές», που επιβλήθηκαν με βάση την οικογενειακή ευθύνη σε «παντελώς αθώους ανθρώπους».

    Η Βίκυ Σταμάτη κατέθεσε, δια του συνηγόρου της, αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής, επικαλούμενη ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει υποστεί, καθώς επί ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία λόγω σοβαρών ψυχικών προβλημάτων. Σύμφωνα με τον συνήγορό της Φρ. Ραγκούση, η κ. Σταμάτη, καταδικασμένη, όπως κι η κόρη του πρώην υπουργού, σε 12ετή κάθειρξη, νοσηλεύεται γιατί πάσχει από ψυχική διαταραχή και εμφανίζει αυτοκτονική συμπεριφορά: «Εδώ κι ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε ακούσια νοσηλεία. Δεν την προκάλεσε αυτή. Είναι δυνατόν να υποκρίνεται; Πέρασε από όλους τους γιατρούς και στο Θριάσιο και στο Δρομοκαΐτειο και όλοι είπαν ότι είναι πάσχουσα. Το παιδί μεγαλώνει χωρίς γονείς. Έχει σε βάρος του μια εχθρική συμπεριφορά. Δεν υποκαθίσταται η αγκαλιά της μάνας. Η Βίκυ Σταμάτη έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη».

    [06] Καταδίκη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για ανακριβές «πόθεν έσχες»

    Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, στον καθένα, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και στη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, που κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

    Η ποινή για το ζευγάρι είναι εξαγοράσιμη, προς δέκα ευρώ την ημέρα, η δε έφεση έχει αναστέλλουσα δύναμη στην εκτέλεση της ποινής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Το ζευγάρι καταδικάστηκε επιπλέον, σε χρηματική ποινή 10 χιλιάδων ευρώ ο καθένας, ενώ το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο, που παραστάθηκε ως Πολιτική Αγωγή, ποσό 50 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη.

    Η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού και της συζύγου του αφορά τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης του οικονομικού έτους 2009, ενώ το ζευγάρι αναμένεται να δικαστεί -και πάλι στο Πλημμελειοδικείο- την ερχόμενη Πέμπτη για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά το οικονομικό έτος 2008.

    [07] Έρχονται ισχυρές καταιγίδες από το βράδυ

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός αργά τη νύχτα σήμερα στη βορειοδυτική Ελλάδα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αύριο, βαθμιαία θα επεκταθούν στην υπόλοιπη δυτική χώρα, τη Θράκη, το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Αύριο Τετάρτη, βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόνησσο και από τις απογευματινες ώρες στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται στη δυτική χώρα από τις απογευματινές ώρες και από τα βόρεια.

    Μεθαύριο Πέμπτη, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα οι οποίες βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα ασθενήσουν.

    [08] ΕΕ: «Μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις η επιστροφή της τρόικας»

    «Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις», επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

    Ερωτηθείσα σχετικά με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η Μ. Αντρέεβα απάντησε ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές συνεχίζονται, έως ότου η Επιτροπή λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις σε μία σειρά από πολιτικές και δράσεις.

    Επανέλαβε ότι στόχος είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, λέγοντας: «Εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης που θα ανοίξει τον δρόμο για την περάτωση του προγράμματος προσαρμογής της χώρας».

    Υπενθύμισε, τέλος, ότι οι συζητήσεις για τη «μεταμνημονιακή εποχή» θα ξεκινήσουν μόνο όταν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.

    [09] Εντός στόχων η χρηματοδότηση των ταμείων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

    Εντός των προγραμματισμένων στόχων του προϋπολογισμού κινείται η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα, στους πρώτους έντεκα μήνες του 2014, η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 25.406.750.735,23 ευρώ και κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων της συνταξιοδοτικής δαπάνης και της απορρόφησης πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Συνολικά, από την καταβολή του 91,67% της συνολικής κρατικής επιχορήγησης των ασφαλιστικών ταμείων που έχει προγραμματισθεί για το 2014, έχει απορροφηθεί έως τώρα ποσοστό 93,08%. «Η κοινωνική ασφάλιση στη χώρα μας, σε πείσμα όλων όσων διακινούν διαχρονικά σενάρια κατάρρευσης του συστήματος, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πατάει γερά στα πόδια της» τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της 18ης έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», που αφορά στις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για τον μήνα Νοέμβριο.

    [10] ΕΕ: Η αιματηρή επίθεση σε συναγωγή της Ιερουσαλήμ βλάπτει τις ειρηνευτικές συνομιλίες

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε απερίφραστα την αιματηρή επίθεση εναντίον συναγωγής στην Ιερουσαλήμ που διέπραξαν σήμερα το πρωί δύο Παλαιστίνιοι, τονίζοντας ότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να "βλάπτει οποιοδήποτε βήμα προς την ειρήνη" μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, ενώ κάλεσε "όλους τους ηγέτες της περιοχής να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να εκτονωθεί άμεσα η κατάσταση".

    "Είναι μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον πιστών κατά τη διάρκεια της πρωινής τους προσευχής και είναι καταδικαστέα από κάθε άποψη", επισήμανε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

    [11] Υπό κράτηση ο πρόεδρος της Μαρσέιγ

    Υπό κράτηση τέθηκε από σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Μαρσέιγ, Βενσάν Λαμπρίν, ο γενικός διευθυντής, Φιλίπ Περέζ, καθώς και πρώην διοικητικοί παράγοντες του συλλόγου, μεταξύ των οποίων οι Ζαν-Κλοντ Ντασιέ και Πάπε Ντιούφ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για οικονομικά αδικήματα. Οι γαλλικές αρχές ερευνούν μεταγραφές των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα δε αυτή του Αντρέ-Πιέρ Ζινιάκ από την Τουλούζ το 2010, με την υποψία ότι καταβλήθηκαν παράνομες προμήθειες. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς η αστυνομία δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 November 2014 - 13:30:26 UTC