Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση έως και 100% του αριθμού των φοιτητών σε σχολές και τμήματα του ΕΚΠΑ
  • [02] Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο σεισμικού «ντόμινο», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ευθ. Λέκκας
  • [03] Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ
  • [04] Πούτιν και Άμποτ ζητούν επίσπευση της έρευνας για τη συντριβή του Μπόινγκ στην Ουκρανία
  • [05] Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, στο Πακιστάν
  • [06] Διαβάστηκε το DNA της γάτας
  • [07] Ο απόηχος της τριμερούς Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, μέσα από δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου

  • [01] Αύξηση έως και 100% του αριθμού των φοιτητών σε σχολές και τμήματα του ΕΚΠΑ

    Ακόμη και διπλάσιους φοιτητές, από αυτούς που είχαν εισέλθει με τις πανελλήνιες εξετάσεις, καλούνται να υποδεχθούν πολλά τμήματα και σχολές του πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) δηλώνει ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα σπουδών, καθώς αρχικά εγγράφησαν 181 φοιτητές (159 από πανελλαδικές εξετάσεις, και 21 από ειδικές κατηγορίες), ενώ εγκρίθηκαν 176 μετεγγραφές φοιτητών στους οποίους αναμένεται να προστεθούν και οι μετεγγραφέντες με οικονομικά κριτήρια.

    Από τα στοιχεία αυτά, προκύπτει ότι η αύξηση του αριθμού των φοιτητών είναι της τάξης του 117%, ενώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφει η πρόεδρος του τμήματος Ευγενία Φλογαΐτη, ο αριθμός διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά. «Ο αριθμός των ενεργών φοιτητών είναι αυτή τη στιγμή (δηλαδή χωρίς τις μετεγγραφές) 1.484 προπτυχιακοί και 296 μεταπτυχιακοί σε πέντε μεταπτυχιακά προγράμματα. Η αναλογία διδασκόντων προς διδασκόμενους είναι κατά πολύ δυσμενέστερη σε σχέση με άλλα Τμήματα του ΕΚΠΑ που πλήττονται επίσης από τις μαζικές μετεγγραφές» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

    Ανάλογη εικόνα «ασφυξίας» παρουσιάζουν και άλλα τμήματα και σχολές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η αύξηση του αριθμού των φοιτητών στη Γυμναστική Ακαδημία μετά τις μετεγγραφές που εγκρίθηκαν είναι της τάξης του 108%, στο Ιστορικό/Αρχαιολογικό η αύξηση είναι 91%, στο Παιδαγωγικό Τμήμα 91,5%, στην Ιατρική 76,6%, στο τμήμα Χημείας 71,2%, στη Νοσηλευτική 60% και στο ΜΜΕ 40%.

    [02] Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο σεισμικού «ντόμινο», τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Ευθ. Λέκκας

    Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα σε τέσσερις περιοχές της χώρας, τονίζει ο καθηγητής Δυναμικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διευκρινίζει:

    «Δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο "ντόμινο", δεν έχουμε να κάνουμε με μια γενικότερη διέγερση. Κάθε μια από τις περιοχές, όπου παρατηρήθηκε αυτή η σεισμική διέγερση, είναι μια περιοχή ξεχωριστή, με διαφορετικό γεωτεκτονικό πλαίσιο και χωρίς σεισμοτεκτονική σύνδεση μεταξύ τους. Συνεπώς, είναι περιοχές ανεξάρτητες και δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών. Άλλωστε, οι σεισμοί είναι μικρού μεγέθους και δεν έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν άλλες περιοχές, πόσο μάλλον όταν αυτές οι περιοχές βρίσκονται μακριά μεταξύ τους. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία, απλώς και μόνο χρονικά συμπίτουν αυτές οι διεγέρσεις» τονίζει ο καθηγητής Ευθ. Λέκκας.

    [03] Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την Τουρκία να αποσύρει τα σκάφη της από την κυπριακή ΑΟΖ

    Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την Τουρκία «να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να αποσύρει τα σκάφη της από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε από συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. «Η αποστολή του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Ανδρέα Μασούρα, κατάφερε και καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και μάλιστα η καταδίκη έγινε μέσα στην ίδια την Τουρκία, στα πλαίσια του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη» τονίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Στην κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η προσεχής απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με την έναρξη της εξερεύνησης για πιθανούς υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία είναι σκόπιμα προκλητική και επιζήμια για τα ίδια τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αποσύρει τα σκάφη της και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή, καλώντας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της».

    [04] Πούτιν και Άμποτ ζητούν επίσπευση της έρευνας για τη συντριβή του Μπόινγκ στην Ουκρανία

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσαν τους εμπειρογνώμονες να επισπεύσουν την έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον περασμένο Ιούλιο, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Ο Πούτιν είχε σύντομη συνομιλία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (Apec), είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, και οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Συρία, την Ουκρανία και το Ιράν.

    [05] Πολύνεκρη σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό, στο Πακιστάν

    Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα σε λεωφορείο και φορτηγό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 56 ανθρώπων σήμερα στο νότιο Πακιστάν, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές. Το τροχαίο σημειώθηκε κοντά στην πόλη Χαϊρπούρ, 450 χλμ. βορείως της οικονομικής πρωτεύουσας Καράτσι, στη νότια επαρχία Σιντ. «Το λεωφορείο που κατευθυνόταν στο Καράτσι ερχόμενο από τη βορειοδυτική πόλη Σουάτ εξετράπη και προσέκρουσε σε φορτηγό που μετέφερε εμπορεύματα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 56 άνθρωποι» εκ των οποίων 17 γυναίκες και 18 παιδιά, δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας Νασίρ Αφτάμπ. Δεκαοκτώ επιβάτες του λεωφορείου τραυματίστηκαν επίσης.

    Γιατρός του νοσοκομείου στην πόλη Χαϊρπούρ επιβεβαίωσε τον απολογισμό του τροχαίου, διευκρινίζοντας ότι τρεις τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το Πακιστάν είναι μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες όσον αφορά τα τροχαία λόγω του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, της κακής κατάστασης των οχημάτων και των απρόσεκτων οδηγών. Ωστόσο σπανίως τροχαία προκαλούν τόσο πολλά θύματα.

    [06] Διαβάστηκε το DNA της γάτας

    Μια διεθνής ερευνητική ομάδα αποκωδικοποίησε το γονιδίωμα της γάτας, ρίχνοντας έτσι φως στον τρόπο που η αγριόγατα έγινε ψιψίνα. Οι άνθρωποι έχουν στα σπίτια τους γάτες εδώ και περίπου 9.500 χρόνια, περίπου παράλληλα με την εμφάνιση της γεωργίας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, όμως λίγα πράγματα ήσαν έως τώρα γνωστά για το πώς ξεκίνησε αυτή η συμβιωτική σχέση.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουέσλι Γουόρεν, αναπληρωτή καθηγητή γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον - Σεν Λιούις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science» και τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέφεραν ότι οι γάτες (μισο)εξημερώθηκαν πολύ πιο πρόσφατα από τους σκύλους, οι οποίοι προήλθαν από τους λύκους πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν γενετικό υλικό από 22 εξημερωμένες γάτες από όλο τον κόσμο, καθώς και από ευρωπαϊκές και μεσανατολικές αγριόγατες. Έτσι, συνέκριναν το DNA της αγριόγατας και της οικιακής γάτας, εντοπίζοντας διαφορές και ομοιότητες.

    [07] Ο απόηχος της τριμερούς Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου, μέσα από δημοσιεύματα του αιγυπτιακού Τύπου

    Με εκτενή δημοσιεύματα, ο αιγυπτιακός Tύπος στο σύνολό του, κάλυψε την τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, παρόντων του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μεταξύ των κυριότερων τίτλων εφημερίδων ήταν αυτός της «Al Ahram»: «Αίγυπτο?ελληνο-κυπριακή συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η διάσκεψη κορυφής είναι μία νέα έναρξη στις σχέσεις των δύο χωρών», «Ο Κύπριος Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης δήλωσε την υποστήριξη της χώρας του στην Αίγυπτο στους τομείς συνεργασίας με την ΕΕ», «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Σαμαράς δήλωσε την ενίσχυση στους τομείς εμπορίου, επενδύσεων και ναυσιπλοΐας».

    Η εφημερίδα «Al Gomhouria» δημοσίευσε: «Ανταλλαγή εμπειριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στήριξη των κοινών συμφερόντων και ενίσχυση των εμπορικών συναλλαγών», ενώ η «Al Akhbar»: «Στρατηγική συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας» και: «Πρόσκληση της Τουρκίας να σεβαστεί τα κυριαρχικά της σύνορα με την Κύπρο». Η εφημερίδα «Al Wafd» επισήμανε: «Στη λήξη της Διάσκεψης Κορυφής Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου έχουμε τη Διακήρυξη του Καΐρου. Ιστορική Αφετηρία για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της Τουρκίας».

    Η εφημερίδα «Al Masry Al Youm» φιλοξένησε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τριπλό ράπισμα κόλαφος στο πρόσωπο του Ερντογάν. Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μέσω της οικονομικής συνεργασίας». Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Al Doustour» τόνισε ότι «Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ελ Σίσι δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου?Ελλάδας-Κύπρου προστατεύει την περιοχή από το χάος. Η ενεργοποίηση των υπογραφέντων συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών πηγάζει από τον σεβασμό των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της κυριότητας των χωρών». Τέλος, η «Al Youm al 7» χαρακτήρισε το γεγονός του Σαββάτου ως «Ημέρα πολιορκίας της Τουρκίας στο Προεδρικό Μέγαρο», προσθέτοντας: «Ο Κύπριος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσαν ότι η πολιτική της Άγκυρας είναι προκλητική και η εφαρμογή της απειλεί την σταθερότητα στην περιοχή».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 November 2014 - 9:30:25 UTC