Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας
  • [02] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [03] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το χρέος, ζητά ο Φ. Κουβέλης
  • [04] Σύσκεψη στους ΑνΕλ, υπό τον Π. Καμμένο για την εξωτερική πολιτική
  • [05] «Δεν απολογούμαι», λέει ο Ν. Μαζιώτης, με κείμενό του από τις Φυλακές Διαβατών
  • [06] Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας στο Taxisnet
  • [07] Στο πνεύμα ότι «όλοι συμμαχούν κατά της Τουρκίας» κινείται ο τουρκικός Τύπος, σχετικά με την τριμερή στο Κάιρο
  • [08] Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της
  • [09] Συνολικά 144 είδη πουλιών «επισκέπτονται» το κέντρο της Θεσσαλονικης

  • [01] Στις 5 και 6 Δεκεμβρίου στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας

    Το τρίτο (τακτικό ετήσιο) Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, ανακοινώθηκε πως θα συγκληθεί στις 5- 6 Δεκεμβρίου 2014, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Αχμ. Νταβούτογλου. Η σχετική ανακοίνωση έγινε ταυτόχρονα από την Αθήνα και την Άγκυρα. Υπενθυμίζεται, ότι η σύνοδος ήταν να συγκληθεί στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, λόγω, όμως, του βεβαρημένου προγράμματος, αυτό δεν έγινε εφικτό. Στο δεύτερο Συμβούλιο, εξάλλου, που είχε συγκληθεί στην Κων/πολη (4 Μαρτίου 2013) είχαν υιοθετηθεί πρωτόκολλα, μνημόνια και σχέδια δράσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών σε μια ευρεία θεματολογία.

    [02] Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο Ευ. Βενιζέλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών και όπως ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος, συζήτησαν τα εθνικά θέματα, με έμφαση στις εξελίξεις στη Κύπρο και την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συναντήσεις του πρωθυπουργού στη Λευκωσία και για την τριμερή συνάντηση στο Κάιρο. «Για μένα ήταν η τέταρτη επίσκεψη στο Κάιρο μέσα σε 14 μήνες και αυτό που έγινε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αλλά θέλω να το τοποθετήσω στο γενικότερο πλαίσιο της συστηματικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τους τελευταίους 18 μήνες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όχι μόνο με την Αίγυπτο, αλλά με την Ιταλία, την Αλβανία. Υπάρχει η εκκρεμότητα της Λιβύης και φυσικά, υπάρχουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Όλα αυτά συγκροτούνται σε μία ενιαία πολιτική υπεράσπισης και αξιοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό».

    «Στηριζόμενοι στο δίκαιο της θάλασσας», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Το μεγάλο κεκτημένο της τριμερούς Διάσκεψης είναι η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει σε όλες τις χώρες της περιοχής να αποδεχθούν τη σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να ενεργούν στο πλαίσιό της» πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

    Στη παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι δεν μετέχει η Τουρκία, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Τουρκία αποδέχεται πλέον την ισχύ του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όπως είπε, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και την τρόικα.

    «Αυτό είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλές θυσίες. Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι και εμείς υποβληθήκαμε στη μεγάλη πολιτική θυσία, ως πολιτικός χώρος, να υποστούμε ακρωτηριασμό της εκλογικής δύναμής μας χάριν του εθνικού συμφέροντος. Άρα και ο ελληνικός λαός θα κριθεί να αξιολογήσει μία ολοκληρωμένη διαπραγμάτευση από τη μία μεριά και από την άλλη διάφορες ασάφειες, αβεβαιότητες και ανασφάλειες», τόνισε, ενώ υπό την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση γιατί η επίσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στον κ. Παπούλια δείχνει τη σημασία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τους θεσμούς. Έχει πολύ μεγάλη σημασία και στα εθνικά θέματα, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας να υπάρχουν ελάχιστοι όροι συναίνεσης και συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

    [03] Ειδική συνεδρίαση της Βουλής για το χρέος, ζητά ο Φ. Κουβέλης

    Τη θέση του για εθνική συνεννόηση επαναφέρει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος προτείνει συζήτηση του θέματος της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

    Η δήλωση του κ. Κουβέλη, όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, είναι η ακόλουθη: «Επισκέφθηκα προ ημερών τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να θέσω υπόψη του την πρότασή μας για σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Πίστευα και πιστεύω ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να συνεννοηθεί, οφείλει να διαμορφώσει την ελάχιστη κοινή συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους. Η κυβέρνηση -εγκλωβισμένη σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς- απέρριψε την πρόταση αυτή. Κάνει λάθος. Το αποδεικνύουν όσα κυοφορούνται στις Βρυξέλλες για τη γραμμή πίστωσης προς τη χώρα μας. Το πιστοποιεί η απομάκρυνση των εταίρων από τη δέσμευσή τους να ελαφρύνουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Αυτή την κρίσιμη ώρα για το μέλλον του τόπου επαναφέρω την πρόταση της εθνικής συνεννόησης. Καλώ την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να συζητήσουμε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Τους καλώ να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων για ένα θέμα κατά κυριολεξία εθνικό, όπως είναι το θέμα του χρέους».

    [04] Σύσκεψη στους ΑνΕλ, υπό τον Π. Καμμένο για την εξωτερική πολιτική

    Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είχε σήμερα το πρωί συνάντηση εργασίας με τον εκπρόσωπο και τομεάρχη Εξωτερικών του κινήματος Τέρενς Κουίκ και τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρ. πρέσβη Ελευθέριο Καραγιάννη, με αντικείμενο τα εθνικά θέματα, ενόψει της Συνεδρίασης του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιείται στο υπΕξ και στο οποίο συμμετέχουν οι Τερ. Κουίκ και Ελ. Καραγιάννης.

    Αύριο ο κ. Κουίκ θα λάβει μέρος και στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

    [05] «Δεν απολογούμαι», λέει ο Ν. Μαζιώτης, με κείμενό του από τις Φυλακές Διαβατών

    Δεν έχει την πρόθεση να απολογηθεί για τις πράξεις του ο Νίκος Μαζιώτης, όπως διαμηνύει με κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia.gr. «Ποτέ δεν απολογήθηκα, όσες φορές κι αν δικάστηκα και φυλακίστηκα, γιατί στην πραγματικότητα εγώ κι η οργάνωση που ανήκω, ο Επαναστατικός Αγώνας, είμαστε οι κατήγοροι κι εσείς οι κατηγορούμενοι», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Με αυτό το κείμενο από τις φυλακές Διαβατών, ο Ν. Μαζιώτης απαντά στην κλήση του ειδικού εφέτη ανακριτή για απολογία, σε σχέση με την επίθεση κατά του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και σε σχέση με τη συμπλοκή στο Μοναστηράκι που οδήγησε στη σύλληψή του.

    [06] Ανοίγει σήμερα η εφαρμογή για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας στο Taxisnet

    Ανοίγει σήμερα στο taxisnet η ειδική εφαρμογή για τη χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας διάρκειας ενός μήνα, για οφειλέτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο και τα έχουν ρυθμίσει.

    Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι αυτοί θα έπρεπε να προμηθευτούν το πιστοποιητικό αυτό από την Εφορία.

    Πρόκειται κυρίως για οφειλέτες που έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και είναι συνεπείς στις μηνιαίες υποχρεώσεις τους, οπότε δικαιούνται και το μηνιαίο πιστοποιητικό.

    [07] Στο πνεύμα ότι «όλοι συμμαχούν κατά της Τουρκίας» κινείται ο τουρκικός Τύπος, σχετικά με την τριμερή στο Κάιρο

    Στο πνεύμα ότι όλες οι χώρες της περιοχής συμμαχούν εναντίον της Τουρκίας, κινούνται τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, στο Κάιρο. «Ένδειξη της ισχύος της Τουρκίας» χαρακτηρίζει σήμερα ο διευθυντής και αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γιενί Σαφάκ» Ιμπραχίμ Καράγκιουλ την τριμερή συνάντηση.

    Υποστηρίζει ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και το Ιράν ανησυχούν στον ίδιο βαθμό και με τον ίδιο τρόπο «για την ισχυροποίηση της Τουρκίας». Σημειώνει, δε, ότι «υπάρχει εδώ και καιρό ένα σχέδιο δημιουργίας συμμαχίας στη Μεσόγειο με άξονα το Ισραήλ, το οποίο υποστηρίζεται από τη Γαλλία και την Αγγλία». Έτσι, ο Ιμπ. Καράγκιουλ εκτιμά ότι η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο «αποσκοπεί στη δημιουργία μιας συμμαχίας εναντίον της Τουρκίας στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα συνιστά προσπάθεια εκδίκησης της Αιγύπτου μετά το πραξικόπημα εναντίον της Τουρκίας». Ο αρθρογράφος σημειώνει, τέλος, ότι «η χθεσινή δήλωση του αρχηγού του πολεμικού ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου καθιστά σαφή τη θέση της Τουρκίας. Είμαι σίγουρος ότι αυτοί που συναντήθηκαν στο Κάιρο σημείωσαν με προσοχή το μήνυμα αυτό». Η «Γιενί Σαφάκ» σε χθεσινό της δημοσίευμα με τίτλο «βρώμικη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας» έγραφε ότι «η πραξικοπηματίας διοίκηση της Αιγύπτου συμπράττει με τις επιδιώξεις της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης». «Τριμερής ενεργειακή συμμαχία στο Κάιρο» ήταν ο σχετικός τίτλος της «Μιλιέτ», ενώ η «Χουριέτ» έκανε λόγο για «τριμερές μέτωπο εναντίον της Τουρκίας». Η «Τζουμχουριέτ» έγραψε ότι «οι τρεις ηγέτες, στη διακήρυξη του Καΐρου» που εξέδωσαν, καταφέρθηκαν κατά της Τουρκίας και αποφάσισαν να συνεργαστούν όσον αφορά τις πηγές υδρογονανθράκων στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου». «Έδωσαν τα χέρια εναντίον της Τουρκίας» ήταν ο τίτλος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σταρ», ενώ η φιλοκυβερνητική «Ακσάμ» έγραψε ότι «συσκέπτεται το τρίγωνο του κακού».

    [08] Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα την Κίνα να φιλελευθεροποιήσει τις αγορές της καθώς και την μετατρεψιμότητα του νομίσματός της, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι η ευημερία της Κίνας είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες διάκεινται ευνοϊκά προς την ανάπτυξη μίας ευημερούσας, ειρηνικής και σταθερής Κίνας", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (Apec), ζητώντας την ενίσχυση των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ταυτόχρονα συμφωνία για την παράταση των αδειών παραμονής για τους Κινέζους που μεταβαίνουν για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Περί το 1,8 εκατομμύριο Κινέζοι έφθασαν τον περασμένο χρόνο για σπουδές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, γεγονός που μεταφράζεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια για την αμερικανική οικονομία και την υποστήριξη 100.000 αμερικανικών θέσεων εργασίας.

    Στο οικονομικό πεδίο, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Κίνα να θεσπίσει εγγυήσεις για περισσότερο ισότιμη μεταχείριση των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφός της, τη στιγμή που οι κινεζικές αρχές άρχισαν πρόσφατα έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού κατά πολυεθνικών εταιρειών.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε επίσης έκκληση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου στην Κίνα.

    [09] Συνολικά 144 είδη πουλιών «επισκέπτονται» το κέντρο της Θεσσαλονικης

    Σε φιλόξενο καταφύγιο για ασημόγλαρους έχει μετατραπεί το καμπαναριό του ιερού ναού Αγίου Δημητρίου, την Άνω Πόλη «προτιμούν» οι μπούφοι και οι κουκουβάγιες, στα γείσα κτιρίων του ΑΠΘ φωλιάζουν γεράκια και στα πάρκα της Θεσσαλονίκης ξεκουφαίνουν τους περαστικούς με τις φωνές τους εκατοντάδες πράσινα παπαγαλάκια!

    Ο κατάλογος των πουλιών της Θεσσαλονίκης που περιλαμβάνει τα είδη που μπορούμε να παρατηρήσουμε στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από την εκβολή του Δενδροποτάμου ως την εκβολή του ρέματος Πυλαίας, θα παρουσιασθεί στις 13 Νοεμβρίου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014.

    «Ο προηγούμενος οδηγός της Ορνιθολογικής είχε εκδοθεί το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε υπήρξαν πολλά άτομα - παρατηρητές πουλιών, τα οποία, εξοπλισμένα με σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές, κατέγραφαν πουλιά σε πάρκα και ανοικτές εκτάσεις, σε διάφορα σημεία της πόλης» ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος της έκδοσης, βιολόγος-ορνιθολόγος και μέλος της ΕΟΕ Δημήτρης Μπούσμπουρας.

    Συνολικά, ο κατάλογος περιλαμβάνει πληροφορίες και φωτογραφίες 26 παρατηρητών πουλιών στο πολεοδομικό συγκρότημα, ενώ δεν περιλαμβάνονται είδη που παρατηρούνται στις εκβολές του Δενδροποτάμου και είδη που έχουν καταγραφεί παλαιότερα, πολύ λίγες φορές, πάνω από την πόλη, όπως ο πορφυροτσικνιάς ή δεν παρατηρούνται πλέον, όπως ο ασπροπάρης.

    «Συνολικά, ο οδηγός περιλαμβάνει 144 είδη, εκ των οποίων τα 42 είναι φωλεάζοντα» διευκρίνισε ο κ.Μπούσμπουρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2014 - 13:30:24 UTC