Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογίες για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ
  • [02] Δ. Παπαδημούλης: Ως ενιαίο πρόβλημα της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση
  • [03] Τις κομματικές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας καταδίκασε ο Αν. Λοβέρδος - Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για τις αλλαγές στο Δημοτικό
  • [04] Απεργία αύριο των εργαζομένων στα λιμάνια
  • [05] «Καμπάνες» 624.000 ευρώ στην αγορά τον Οκτώβριο από το υπουργείο Ανάπτυξης
  • [06] Μόνο στη Δικαιοσύνη τα ονόματα που απαλλάχθηκαν από ποινικές ευθύνες με βουλεύματα, απαντά ο Λέανδρος Ρακιντζής
  • [07] ΥΠΟΙΚ: Καμία αναφορά από Γ. Ντάισελμπλουμ για συνέχιση Μνημονίου
  • [08] Οι δεινόσαυροι έρχονται στο Πλανητάριο

  • [01] Τροπολογίες για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

    Παράλληλη νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων από την εφαρμογή του PSI ανέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ, με τροπολογίες που κατέθεσαν στη Βουλή. Την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν δέκα βουλευτές του κόμματος με επικεφαλής τη Νάντια Βαλαβάνη, ενώ την τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, υπογράφει πρώτος ο Φώτης Κουβέλης και ακολουθούν οι βουλευτές του κόμματος.

    Όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ, το PSI του Μαρτίου 2012 οδήγησε, μεταξύ άλλων σε οικονομική καταστροφή περίπου 15.000 φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους.

    Αντίστοιχα και η ΔΗΜΑΡ αναφέρει, ότι η τροπολογία, «έχει στόχο την αποκατάσταση της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν 15.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν τις όποιες αποταμιεύσεις τους σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου». Η ΔΗΜΑΡ αναφέρεται και στις τράπεζες για τις οποίες σημειώνει, ότι πολλές φορές και με πολλούς τρόπους ενισχύθηκαν από το κράτος, σε αντίθεση με την κατηγορία αυτή των πολιτών που δεν δικαιώθηκε ποτέ.

    [02] Δ. Παπαδημούλης: Ως ενιαίο πρόβλημα της ΕΕ, πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση

    Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «ως ένα ενιαίο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι σαν σύνολο τοπικών προβλημάτων των επιμέρους χωρών», επισήμανε ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Μιλώντας σε συνέδριο του «ECONOMIST» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι για την πραγματική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης, η διέξοδος που θα επιλεγεί πρέπει να βρίσκεται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο των αρχών που διέπουν τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες.

    Επίσης, υποστήριξε ότι «πρέπει επιτέλους να σπάσει το απόστημα των αδιαφανών δικτύων οικονομικών και τραπεζικών συμφερόντων».

    Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν ελπίδα για αναζήτηση καλύτερων λύσεων και απαντήσεων στις προκλήσεις που έχει ενώπιόν της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αναφορικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι δεν μπορούν να εξεταστούν χωρίς να συσχετισθούν με τις ευρύτερες πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

    Τόνισε δε την ανάγκη η Τουρκία, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αναφορικά με την Κύπρο. Και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της γείτονος σχετικά με την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν πρόκληση κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αντιβαίνουν την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και σε Ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [03] Τις κομματικές παρεμβάσεις στον χώρο της Παιδείας καταδίκασε ο Αν. Λοβέρδος - Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για τις αλλαγές στο Δημοτικό

    Λιγότερη ύλη σε πρώτη φάση και συμπύκνωση στη δεύτερη, με τη συγγραφή νέων βιβλίων, προβλέπει ο οδικός χάρτης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στο δημοτικό σχολείο όπως την παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος κατά την εισήγησή του στην Ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).

    Η πρόταση του υπουργείου θα κατατεθεί αναλυτικά στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συνεδριάσει εντός του Νοεμβρίου.

    Ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο διάλογος τον Ιανουάριο, ώστε στη συνέχεια να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας στο θέμα των καταλήψεων διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι ζήτησε η πολιτεία την παρέμβαση της Εισαγγελίας.

    «Δεν υπήρξε κανένα αίτημα από εμάς. Οι εισαγγελείς κινήθηκαν στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν θα χαθεί ούτε μια ώρα.Αν χρειαστεί, θα γίνουν μαθήματα ακόμη και τα Σάββατα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, καταδικάζοντας τις κομματικές παρεμβάσεις στον χώρομε αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε για τις καταλήψεις νεολαία κόμματος.

    Ειδικότερα, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή της σημείωσε ότι ο αγώνας των μαθητών πρέπει να γίνει αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας.«Οι μαθητές και οι μαθήτριες αυτές τις μέρες δείχνουν, με όλο και πιο ηχηρό τρόπο, ότι δεν θα ανεχτούν άλλο αυτό το "Νέο" Λύκειο που ετοιμάζεται γι' αυτούς από την κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις πληθαίνουν σε όλη την Ελλάδα, φανερώνοντας ένα εντυπωσιακό αγωνιστικό δυναμικό που αποδεικνύει πως οι μαθητές δεν θέλουν κι ούτε θα γίνουν τα πειραματόζωα της κυβέρνησης» αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.«Ραντεβού στους αγώνες, το μέλλον μας ανήκει!» καταλήγει. Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ καταδικάζοντας την εισαγγελική παρέμβαση. «Χρειάζεται να δυναμώσει η κοινή δράση μαθητών- γονιών- εκπαιδευτικών και να βρουν τείχος οι απειλές και η τρομοκρατία» τονίζει μεταξύ άλλων.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στο θέμα της υπερφόρτωσης των πανεπιστημίων με αφορμή την κριτική που δέχεται το υπουργείο για τον αριθμό των μετεγγραφών αλλά και των εισακτέων. Όπως ανέφερε, το υπουργείο θα εξετάσει τη μεταφορά της αρμοδιότητας στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ώστε να καθορίζουν τα ίδια τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να δεχτούν. «Ξεκινάει ο διάλογος την επόμενη εβδομάδα με βάση τη θέση μας ότι τοναριθμό των εισακτέων θα καθορίζουν στο εξής τα ίδια πανεπιστήμια. θα αναλάβουμε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Υπάρχει πράγματι το πρόβλημα της υπερφόρτωσης των κεντρικών πανεπιστημίων. Αλλά υπάρχει και το πρόβλημα της φτώχειας. Μεγάλος αριθμός οικογενειών δεν έχει χρήματα. Λέτε σε όλους αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους στη Βουλγαρία; Έτσι θα βρείτε την κοινωνία απέναντι».

    Ως προς τον αριθμό των φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και της πρότασής του να περάσει η αρμοδιότητα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αφορμή την κριτική που δέχεται, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Αφού υπάρχει παλαιότερη απόφαση του ΕΣΥΠ ότι πρέπει να αποφασίζουν μόνα τους τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, θα καταθέσουμε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Θα περάσει λοιπόν ο αριθμός εκεί και ας αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα προβλήματα που θα έχουν από τη λειτουργία τους και τις κοινωνικές αντιδράσεις».

    Ο υπουργός Παιδείας ανέφερε, εξάλλου, στο πλαίσιο της εισήγησής του στη συνεδρίαση, ότι οι παρεμβάσεις του υπουργείου θα έχουν καθαρά διορθωτικό χαρακτήρα.

    [04] Απεργία αύριο των εργαζομένων στα λιμάνια

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίησή τους. Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανλιμενική απεργία, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς στο υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος. «Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις καθολικές αντιδράσεις των κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και συνδικαλιστικών φορέων, επιχειρεί να εκποιήσει τα λιμάνια, χρησιμοποιώντας μεθόδους πολιτικά απαράδεκτες και νομικά έξω από κάθε νομιμότητα», τονίζεται σε ανακοίνωσή της ΟΜΥΛΕ.

    Σημειώνεται, ότι οι εργαζόμενοι των λιμανιών αλλά και φορείς της πόλης του Πειραιά έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ, μια προσφυγή που θα εκδικαστεί στις 2 Δεκεμβρίου. Η ΟΜΥΛΕ για τον λόγο αυτό διοργανώνει ο Σάββατο 8/11/2014 στον ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10) εκδήλωση με θέμα «Η νομική εκδοχή εν όψει της εκδίκασης της προσφυγής στο ΣτΕ και άλλες νομικές πτυχές», στην οποία θα συμμετέχουν, ως εισηγητές, καθηγητές πανεπιστημίων και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

    [05] «Καμπάνες» 624.000 ευρώ στην αγορά τον Οκτώβριο από το υπουργείο Ανάπτυξης

    Πρόστιμα, συνολικού ύψους 624.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη διάρκεια του Οκτωβρίου 2014, μετά από ελέγχους σε 842 επιχειρήσεις.

    Συγκεκριμένα, σε 213 πρόστιμα που επιβλήθηκαν στο υπαίθριο εμπόριο- λαϊκές αγορές και για παραεμπόριο το ύψος του ποσού έφτασε τις 412.000 ευρώ, σε 54 πρόστιμα σε αρτοποιεία- ζαχαροπλαστεία το ποσό ήταν 56.000 ευρώ, σε 31 περιπτώσεις σε σούπερ μάρκετ- μίνι μάρκετ επιβλήθηκαν πρόστιμα 29.500 ευρώ, σε εμπορικές επιχειρήσεις 28 πρόστιμα ύψους 46.000 ευρώ, σε κρεοπωλεία τα 25 πρόστιμα έφτασαν τα 18.500 ευρώ, σε καταστήματα εστίασης- αναψυχής τα 23 πρόστιμα ήταν 15.000 ευρώ, σε πρατήρια καυσίμων επιβλήθηκαν 21 πρόστιμα ύψους 22.000 ευρώ, σε κυλικεία (διατιμήσεις) 11 πρόστιμα ύψους 8.000 ευρώ, σε ιχθυοπωλεία 7 πρόστιμα ύψους 4.000 ευρώ, σε οπωροπωλεία 6 πρόστιμα ύψους 4.000 ευρώ, σε παντοπωλεία- περίπτερα- ψιλικά 5 πρόστιμα ύψους 3.000 ευρώ, σε 3 περιπτώσεις στη Βαρβάκειο αγορά τα πρόστιμα ήταν 4.500 ευρώ σε μία επιχείρηση ξυλείας επιβλήθηκε πρόστιμο 1.000 ευρώ και από άλλους ελέγχους επιβλήθηκαν πρόστιμα 500 ευρώ.

    Ακόμη, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή κατόπιν εκτεταμένης έρευνας και κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών» (ν. 2251/94 και ν.3758/2009) επέβαλε σε 15 εταιρείες χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 281.000 ευρώ.

    [06] Μόνο στη Δικαιοσύνη τα ονόματα που απαλλάχθηκαν από ποινικές ευθύνες με βουλεύματα, απαντά ο Λέανδρος Ρακιντζής

    Μόνο ενώπιον της δικαιοσύνης μπορεί να αποκαλύψει τα πρόσωπα που απαλλάχθηκαν με απαλλακτικά βουλεύματα, αναφέρει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης (ΓΕΔΔ), Λέανδρος Ρακιντζής, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

    Ο κ. Ρακιντζής ωστόσο, στο έγγραφό του αναφέρεται σε υποθέσεις για τις οποίες, ενώ είχαν εντοπιστεί παραβάσεις, αυτές καλύφθηκαν αναδρομικά ύστερα από την ψήφιση σειράς νομοθετικών ρυθμίσεων από τη Βουλή.

    Πρόκειται για ένα κείμενο πέντε σελίδων στο οποίο ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης επιλέγει να ενημερώσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων όχι μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις για τις οποίες οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν σοβαρά ζητήματα, αλλά και να απαριθμήσει και τις νομοθετικές διατάξεις που οδήγησαν είτε στην αναδρομική τους κάλυψη είτε στην απαλλαγή τους.

    Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είχε καταθέσει ερώτηση έπειτα από δηλώσεις του κ. Ρακιντζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για «ιδιότυπη ασυλία επωνύμων και για εμπόδια στο έργο του, όποτε προσπαθεί να ελέγξει επωνύμους», καθώς και «για απαλλαγή ΔΕΚΟ από ευθύνες, γεγονός που υποκρύπτει αμνηστία εξαιτίας νόμου που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή». Ο κ. Καμμένος με την ερώτησή του, ζητούσε να ενημερωθεί σε ποιους επωνύμους αναφερόταν ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και αν ερευνήθηκαν οι καταγγελίες αυτές.

    «Δεδομένου ότι η αποκάλυψη προσώπων που έχουν απαλλαγεί με απαλλακτικά βουλεύματα αποτελεί το ποινικό αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης και παράλληλα, παράβαση της νομοθεσίας περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τα πρόσωπα αυτά μπορούν να αναφερθούν μόνον ενώπιον του δικαστικού λειτουργού στον οποίο ανετέθη η διαταχθείσα από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διακριβωθούν ενδεχόμενες ευθύνες δικαστικών λειτουργών που εξέδωσαν απαλλακτικά βουλεύματα» απαντά ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης.

    [07] ΥΠΟΙΚ: Καμία αναφορά από Γ. Ντάισελμπλουμ για συνέχιση Μνημονίου

    Σε διάψευση των δημοσιευμάτων που ήθελαν τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να προτείνει παράταση του παρόντος ευρωπαϊκού προγράμματος (EFSF) για την Ελλάδα, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο, «ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα. Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο», τονίζει το υπουργείο.

    [08] Οι δεινόσαυροι έρχονται στο Πλανητάριο

    Μια νέα θεαματική ψηφιακή παράσταση με τίτλο «Ο θάνατος των δεινοσαύρων» θα παρουσιάζει το Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι -κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους - πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, στην εποχή της κυριαρχίας των δεινοσαύρων πάνω στην Γη, αλλά και της μυστηριώδους εξαφάνισής τους πριν από περίπου 65 εκατ. χρόνια.

    Η ταινία παρουσιάζει τις πιο πιθανές ερμηνείες της μαζικής εξαφάνισης των δεινοσαύρων και εστιάζει στην επικρατέστερη, σύμφωνα με την οποία εξαφανίστηκαν εξαιτίας της πρόσκρουσης στον πλανήτη μας ενός τεράστιου αστεροειδούς. Ταυτόχρονα θέτει επί τάπητος ερωτήματα όπως «πόσο πιθανό είναι άραγε ένα αντίστοιχο σενάριο μελλοντικής εξαφάνισης των ειδών που ζουν σήμερα στον πλανήτη μας;»

    Την ημέρα της πρεμιέρας, τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις (ώρες 18:30, 20:00 και 21:00) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 November 2014 - 13:30:23 UTC