Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης
  • [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον χώρο της Παιδείας
  • [03] Πυροβόλησαν και λήστεψαν δικηγόρο, στην Πεντέλη
  • [04] Τον ΥΠΟΙΚ ενημερώνει σε λίγη ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ
  • [05] Στο ερχόμενο Eurogroup η συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο
  • [06] «Σπάνε» στα δύο τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Τι προβλέπεται για τα επιχειρηματικά
  • [07] Έκλεψαν την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου
  • [08] Τουλάχιστον 24 οι νεκροί του ναυαγίου στον Βόσπορο
  • [09] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το κοίτασμα φυσικού αερίου του Τζάχαρ, στη Συρία
  • [10] Αρχειακό υλικό και γλυπτά από το εμβληματικό Αχίλλειο χαρακτηρίστηκαν μνημεία

  • [01] Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης

    Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, είχε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συναντήσεις του με τον ομόλογο του, τον γενικό εισαγγελέα κ. Χόλντερ ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης μετέφερε στον πρωθυπουργό δια του κ. Χόλντερ τις ευχαριστίες της αμερικανικής κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία και για τις τελευταίες επιτυχίες της.

    «Αλλά και για την κοινή διαπίστωση ότι σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή, όπως είναι πλέον η λεκάνη της Μεσογείου και τα Βαλκάνια, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ουσιαστικός σύμμαχος στην προσπάθεια των Ευρωπαίων εταίρων μας αλλά και των ΗΠΑ που είναι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, για σταθερότητα στην περιοχή, για εξεύρεση λύσης και λύσεων στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και για ασφάλεια», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Κικίλιας. Επίσης ανέφερε ότι το θέμα των τζιχαντιστών είναι στις προτεραιότητες των ΗΠΑ από τη στιγμή που υπάρχουν και νεκροί Αμερικανοί πολίτες και εμείς, ανέφερε, συνεργαζόμαστε και σε αυτό και στα υπόλοιπα θέματα. Επ ' αυτού είπε ότι θα υπάρξει διεύρυνση συνεργασίας στο επίπεδο πληροφοριών, του screening, της ενημέρωσης αλλά και με τις δικές μας υπηρεσίες.

    Για το θέμα της επικήρυξης του Χριστοδούλου Ξηρού δήλωσε ότι «όλα τα πράγματα στον καιρό τους, οι ανακοινώσεις θα γίνουν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Επιπλέον επισήμανε ότι ασφάλεια σημαίνει οικονομική και πολιτική σταθερότητα. «Το είδαμε με τα θετικά αποτελέσματα στον τουρισμό, με τη διάθεση που υπάρχει για επενδύσεις στη χώρα. Όλα αυτά περνάνε από την ασφάλεια», πρόσθεσε.

    [02] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στον χώρο της Παιδείας

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ, αντιδρώντας στη διαδικασία διαθεσιμότητας συναδέλφων τους.

    [03] Πυροβόλησαν και λήστεψαν δικηγόρο, στην Πεντέλη

    Υπόθεση ένοπλης επίθεσης με τραυματισμό και ληστεία σε βάρος δικηγόρου στην Πεντέλη, απασχολεί από το πρωί την Ασφάλεια Αττικής. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, που προκύπτουν απο την πρώτη καταγγελία του θύματος, άγνωστος είχε στήσει ενέδρα έξω από το σπίτι του, στην οδό Φειδίου 34 στην Πεντέλη και μόλις βγήκε, λίγο πριν από τις 9 το πρωί, τον πυροβόλησε με πιστόλι στο πρόσωπο, άρπαξε μια τσάντα και εξαφανίστηκε. Η σφαίρα τραυμάτισε ελαφρά τον δικηγόρο στο μάγουλο.

    Η τσάντα, όπως είπε ο δικηγόρος, περιείχε 30.000 ευρώ, που προορίζονταν για έξοδα του γραφείου του. Ο παθών μετέβη μόνος του με το αυτοκίνητό του στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, «Γ. Γεννηματάς» όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης αναζητείται.

    [04] Τον ΥΠΟΙΚ ενημερώνει σε λίγη ώρα, ο διοικητής της ΤτΕ

    Γεύμα εργασίας αναμένεται να παραθέσει σε λίγη ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και οι δύο άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τα δεδομένα που δημιουργούνται στην ελληνική τραπεζική αγορά μετά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, καθώς και ζητήματα που συνδέονται με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

    [05] Στο ερχόμενο Eurogroup η συζήτηση εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο

    Στην Ευρωομάδα (Εurogroup) της ερχόμενης Πέμπτης, 6 Νοεμβρίου ξεκινούν επί της ουσίας οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η περίπτωση της λεγόμενης«καθαρής εξόδου»φαίνεται«εξαιρετικά απίθανη»για την Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των αγορών. Τόνισε, πάντως, ότι με βάση τις υπάρχουσες διαβουλεύσεις, η«μεταμνημόνιος εποχή»των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα διέπεται από κάποιου είδους«δομική σύμβαση».Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η«νέα σύμβαση-σχέση»μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είναι«δομημένη, επίσημη, προβλέψιμη, ενδεχομένως με ρευστό και με μια νομική μορφή, κάνοντας χρήση των διαθέσιμων πόρων των Ευρωπαϊκών Μηχανισμών Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF και ESM)».

    Συνεχίζοντας, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ευρωπαϊκή συμμετοχή στο υπάρχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος του Δεκεμβρίου και εκτίμησε ότιοι όποιες αποφάσεις για την Ελλάδα θα πρέπει να ληφθούν στην Ευρωομάδα της 8ης Δεκεμβρίου. Όπως είπε, η όποια νέα σύμβαση για την Ελλάδα, θα πρέπει να εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, τα οποία συνήθως διακόπτουν τις εργασίες τους, λόγω Χριστουγέννων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συμμετάσχει το ΔΝΤ στη νέα σύμβαση για την Ελλάδα, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι ορισμένες κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι τμήμα αυτών των διευθετήσεων. Τόνισε ότι οι σχετικές συζητήσεις δεν θα είναι εύκολες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ δεν είναι το μείζον.

    Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι το ποσό του ΕΤΧΣ που προοριζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιστοληπτική γραμμή.

    [06] «Σπάνε» στα δύο τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια - Τι προβλέπεται για τα επιχειρηματικά

    Σε προχωρημένο στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που υπολογίζονται σε περίπου 27 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, παρουσιάζοντας παράλληλα τις λεπτομέρειες της ρύθμισης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια που υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.

    Η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια προβλέπει τη μείωση κατά 30% της αξίας του ακινήτου βάσει της οποίας είχε συναφθεί το αρχικό δάνειο και τον διαχωρισμό του δανείου σε δύο τμήματα. Το κυρίως τμήμα του δανείου θα αποπληρώνεται κανονικά στην τράπεζα και το υπόλοιπο θα μεταφερθεί στο μέλλον, τοκιζόμενο ή όχι, τουλάχιστον μία δεκαετία ή δεκαπενταετία και θα επαναξιολογείται τότε κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης με βάση την αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

    Ο υπουργός είπε ότι ήδη έχει ενημερωθεί η τρόικα και υπάρχει συζήτηση με δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η μία εκ των οποίων φαίνεται να συμφωνεί. Υπογράμμισε δε, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι δεδομένη.

    Το ν/σ για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια

    Σε ό,τι αφορά στο σχέδιο νόμου που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια οι ρυθμίσεις όπως είπε ο κ. Δένδιας αφορούν 180.000 επιχειρήσεις εκ των οποίων ο συντριπτικός όγκος που ωφελούνται είναι μικρές (περίπου 165.000) και περίπου 900 είναι οι πολύ μεγάλες και μεταξύ αυτών είναι και αγροτικές επιχειρήσεις. Όλες όμως, όπως σημείωσε ο υπουργός, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και διασώζονται τουλάχιστον 350.000 υφιστάμενες θέσεις εργασίας, με μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό όφελος εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την είσπραξη μελλοντικών φόρων αλλά και την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών.

    Σχετικά με την έγκριση του νομοθετήματος από την τρόικα, ο υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει ήδη μία ρητή γραμμένη, επί της αρχής, κατανόηση με την τρόικα και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, ενώ σχολίασε ότι «βρίσκεται σε σύγχυση η τρόικα» σχετικά με τα δύο νομοθετήματα του υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας. Η τιμωρητική αντίληψη για τον έντιμο οφειλέτη δεν είναι δίκαιη είπε ο υπουργός.

    [07] Έκλεψαν την πύλη του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου

    Η αστυνομία ερευνά σήμερα την κλοπή της ιστορικής κεντρικής πύλης του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νταχάου που φέρει το σύνθημα των Ναζί "Arbeit macht frei" (η εργασία απελευθερώνει). Την κλοπή καταδίκασε σήμερα ο επικεφαλής του μνημείου στο ¶ουσβιτς-Μπιρκενάου, στην κατεχόμενη από τους Ναζί Πολωνία, στο οποίο είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια ένας παρόμοιος βανδαλισμός, όταν μια πύλη με παρόμοιο σύνθημα είχε κλαπεί από σουηδούς νεοναζί. "Είναι μια επίθεση σε ένα σύμβολο, μια επίθεση στη μνήμη", δήλωσε ο Πιότρ Τσιβίνσκι, ο διευθυντής του Ιδρύματος ¶ουσβιτς. "Η ιστορία των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί άρχισε στο Νταχάου". Ο ίδιος δήλωσε πως η κλοπή αυτή φανερώνει την ανάγκη να διεξαχθεί μια συζήτηση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία, προσθέτοντας ότι σε όλη την Ευρώπη μνημεία όπως πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν χρηματοδοτούνται επαρκώς ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλειά τους. Η κλοπή στο Νταχάου ανακαλύφθηκε χθες, Κυριακή. Η αστυνομία δήλωσε πως η μαύρη, φτιαγμένη από σφυρήλατο σίδηρο πύλη είχε διαστάσεις ένα επί δύο μέτρα και αποτελούσε μέρος μιας μεγαλύτερης κύριας πύλης.

    [08] Τουλάχιστον 24 οι νεκροί του ναυαγίου στον Βόσπορο

    Ψαράδες και λιμενικοί ανασύρουν πτώματα από τη θάλασσα στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου στην έξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα μετά τη βύθιση το πρωί πλοιαρίου που μετέφερε δεκάδες μετανάστες. Τουλάχιστον 24 πτώματα έχουν ανασυρθεί. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Hurriyet. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πλοιάριο μετέφερε περί τους 50 ανθρώπους. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επτά από τους επιβαίνοντες στο σκάφος, που μετέφερε μετανάστες αφγανικής καταγωγής με προορισμό την Κωστάντζα της Ρουμανίας, έχουν διασωθεί.

    "Είχαν σωσίβια. Αλλά υπήρχαν παντού πτώματα, παιδιών, μωρών...Ανασύραμε 15-20 πτώματα", δήλωσε ο ψαράς Καντίρ Σερτ. Από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοινώθηκε ότι η λιμενική υπηρεσία ειδοποιήθηκε τα ξημερώματα για βύθιση πλοίου σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από τις ακτές στο βόρειο τμήμα του Βοσπόρου. Ενα πλοίο του λιμενικού και επτά ταχύπλοα στάλθηκαν στην περιοχή του ναυαγίου μαζί με ένα ελικόπτερο. Το έδαφος της Τουρκίας χρησιμοποιείται συχνά για τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που κατευθύνονται προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [09] Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το κοίτασμα φυσικού αερίου του Τζάχαρ, στη Συρία

    Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ανακοίνωσαν σήμερα ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους κοίτασμα φυσικού αερίου στην επαρχία Χομς της κεντρικής Συρίας, το δεύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου που καταλαμβάνεται από την οργάνωση σε διάστημα μιας εβδομάδας έπειτα από μάχες με τις κυβερνητικές δυνάμεις. Η σκληροπυρηνική σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση ανάρτησε 18 φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν τη σημαία της να κυματίζει στο κοίτασμα φυσικού αερίου του Τζάχαρ και να έχει κατασχέσει οχήματα και οπλισμό, σύμφωνα με τη SITE, την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης τζιχαντιστικών ιστοσελίδων. Η πληροφορία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή λόγω των περιορισμών ασφαλείας.

    Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Σάαρ στις 30 Οκτωβρίου. Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει πλέον το ένα τρίτο της Συρίας καθώς και εκτάσεις του Ιράκ και έχει ανακηρύξει χαλιφάτο στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό του.

    [10] Αρχειακό υλικό και γλυπτά από το εμβληματικό Αχίλλειο χαρακτηρίστηκαν μνημεία

    Σπάνιο αρχειακό υλικό και χάλκινα γλυπτά που κοσμούν τους χώρους του εμβληματικού Αχιλλείου στην Κέρκυρα χαρακτηρίστηκαν μνημεία λόγω της μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας τους κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες από οικογενειακές στιγμές των ένοικων του Αχιλλείου, σπάνια βιβλία και αναμνηστικά μετάλλια αναβιώνουν σημαντικά στιγμιότυπα από την Ιστορία του ανακτόρου.

    Ξεχωρίζουν τριάντα τρεις φωτογραφίες, εκτυπωμένες την εποχή που τραβήχτηκαν, οι περισσότερες από τις οποίες απεικονίζουν τον αυτοκράτορα της Γερμανίας, Γουλιέλμο Β' και μέλη της οικογένειάς του. Φωτογραφία του Θεοντόρ Γιούργκενσεν αποτυπώνει τον Γουλιέλμο Β' στους κήπους του Αχιλλείου (1908-1910). Έργο του ίδιου φωτογράφου είναι και η αποτύπωση στιγμιοτύπου από συνάντηση της οικογένειας του Κάιζερ με τη βασιλική οικογένεια της Ελλάδας στις 12 Απριλίου του 1905, αλλά και επίσκεψη του Γουλιέλμου στις ανασκαφές του ναού της Αρτέμιδος (1908-1911). Το υλικό αυτό αποτελεί μάρτυρα της αγάπης του Γουλιέλμου για την τέχνη της φωτογραφίας.

    Σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα αποτελούν το στιγμιότυπο της σύλληψης του δολοφόνου της Ελισάβετ και η μεταφορά της σορού της Ελισάβετ, έργα άγνωστων φωτογράφων. Σημειώνεται ότι κάποιες από τις φωτογραφίες αυτές αποτελούν τεκμήρια σημαντικά και για τη μουσειολογική πρόταση, καθώς αποτυπώνουν με ακρίβεια το εσωτερικό του Αχιλλείου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2014 - 11:30:25 UTC