Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Όχι» στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, «ναι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
  • [02] Εξερευνά αρχαιολογικούς χώρους χωρίς καν να... σκάψει!
  • [03] Συγκέντρωση μικροομολογιούχων στο υπουργείο Οικονομικών
  • [04] Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων
  • [05] Επεκτείνεται, με εντολή Αντ. Σαμαρά, η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων
  • [06] Κ. Γεωργουσόπουλος: Τώρα ανακάλυψαν ότι το Θεατρικό Μουσείο υπάρχει, επειδή έγινε αυτή η εισβολή
  • [07] «Το μεράκι για δουλειά με οδήγησε ως εδώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κ. Περιστέρη

  • [01] «Όχι» στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ, «ναι» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

    Να μην προχωρήσει ο διάλογος, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, με το ΠΑΣΟΚ και τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, αλλά να συνεχιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, σε χθεσινοβραδινή της συνεδρίαση.

    Στην εισήγηση του Φ. Κουβέλη, που υποστήριξε ο γραμματέας του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η πλειοψηφία της ΕΕ αποδέχθηκε, διατυπώθηκε ως βασικό επιχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να στηρίζει τις ακολουθούμενες από την κυβέρνηση αντικοινωνικές πολιτικές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έξι μέλη της ΕΕ δεν συμφώνησαν, επιμένοντας ότι ο διάλογος θα πρέπει να γίνει και να συνεχιστεί με όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης.

    Πριν από λίγο, με τη θέση της μειοψηφίας συντάχθηκε και ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει και οφείλει να επιμείνει και να αναβαθμίσει τον διάλογο με τις δυναμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, για τη διαμόρφωση συσχετισμών, για την προοδευτική δημοκρατική διακυβέρνηση του τόπου.

    [02] Εξερευνά αρχαιολογικούς χώρους χωρίς καν να... σκάψει!

    Την «ακτινογραφία» του υπεδάφους όπου μπορεί να κρύβονται αρχαιότητες, δίνει καθηγητής γεωφυσικής στη Θεσσαλονίκη, «σκανάροντας» την περιοχή με ειδικά μηχανήματα που τοποθετεί στην επιφάνεια του εδάφους.

    Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης, ο καθηγητής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του Τμήματος Φυσικής στο ΑΠΘ Γρηγόρης Τσόκας έχει κληθεί πολλές φορές να βοηθήσει στην αρχαιολογική έρευνα.

    «Καλούμαστε πριν καν ξεκινήσουν οι ανασκαφές για να ερευνήσουμε έναν συγκεκριμένο χώρο και να δώσουμε κατόψεις τυχών θαμμένων οικοδομικών λειψάνων ή τρισδιάστατες απεικονίσεις αρχαίων δομών» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Έχοντας διευθύνει περισσότερες από 240 εξερευνήσεις αρχαιολογικών χώρων με μεθόδους γεωφυσικής διασκόπησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ. Τσόκας βρέθηκε πρόσφατα στην αρχαία Στρύμη, όπου πραγματοποιεί ανασκαφή η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κομοτηνής.

    «Σκανάραμε» 140 στρέμματα, έκταση που μας υπέδειξαν αρχαιολόγοι και η ακτινογραφία του υπεδάφους μας έδειξε τον πολεοδομικό ιστό της αρχαίας πόλης, με τα λείψανα των θεμελιώσεων δήλωσε ο κ. Τσόκας, εξηγώντας ότι με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν και άρχισε να εφαρμόζεται από το τέλος του 2ουΠαγκοσμίου Πολέμου με σκοπό τον εντοπισμό και τη χαρτογράφηση θαμμένων αρχαιοτήτων, μπορούν να «σκανάρουν» ένα στρέμμα σε περίπου τέσσερις ώρες.

    [03] Συγκέντρωση μικροομολογιούχων στο υπουργείο Οικονομικών

    Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, Τάσο Αναστασάτο, έχει αυτήν την ώρα, αντιπροσωπεία των μικροομολογιούχων, οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθούν για τις απώλειες που υπέστησαν από το PSI. Νωρίτερα, οι μικροομολογιούχοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το κτίριο του υπουργείου.

    [04] Συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων

    Με τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων συναντάται στο υπουργείο Εργασίας, ο Γιάννης Βρούτσης. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του είδους, μετά την ψήφιση της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία. Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να δώσει λεπτομερείς οδηγίες προς τους διοικητές των οργανισμών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, ανέρχεται σε 11,3 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΙΚΑ είναι 858, ενώ 211.739 αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, το 97,7% των οφειλετών έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στους όρους της νέας ρύθμισης.

    [05] Επεκτείνεται, με εντολή Αντ. Σαμαρά, η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων

    Διευρύνεται με εντολή του πρωθυπουργού Α.Σαμαρά, η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια περιλαμβάνοντας δυό ακόμη κατηγορίες δανείων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν της εξέλιξης αυτής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, θα συμπεριλάβει στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, και εκείνα που αφορούν τη λεγόμενη «κακή» Αγροτική Τράπεζα καθώς και εκείνα που έχουν συναφθεί με την εγγύηση του ελληνικου Δημοσίου.

    Πρόκειται στην ουσία για αγροτικά δανεια που μεταφέρθηκαν στο «κακό κομμάτι» της Αγροτικής Τράπεζας και την Πειραιώς και δεν έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ η δεύτερη περίπτωση αφορά σε πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές, επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, πτηνοκτηνοτροφικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες κ.ά.

    [06] Κ. Γεωργουσόπουλος: Τώρα ανακάλυψαν ότι το Θεατρικό Μουσείο υπάρχει, επειδή έγινε αυτή η εισβολή

    Στόχος ληστών έγινε πριν από λίγες ημέρες το Θεατρικό Μουσείο επί της οδού Ακαδημίας 50, χωρίς όμως να αφαιρεθούν ή να υποστούν φθορά τα σπάνια εκθέματά του που φωτίζουν την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου.

    Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του μουσείου Κώστας Γεωργουσόπουλος, οι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι το Σαββατοκύριακο και την αργία της 28ης Οκτωβρίου, παραβίασαν την πόρτα του μουσείου που στεγάζεται στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων, και εισήλθαν στους χώρους του. οι δράστες, αφού έψαξαν όλες τις αίθουσες και πέταξαν στο έδαφος τα περιεχόμενα των γραφείων και των βιβλιοθηκών, αφαίρεσαν τρεις υπολογιστές και κάποιες συλλεκτικές φιγούρες του Καραγκιόζη που είχε φιλοτεχνήσει ο Ευγένιος Σπαθάρης.

    «Την εισβολή αντιλήφθηκε ο μοναδικός υπάλληλος του μουσείου που συνεχίζει να απασχολείται κανονικά, αφού το σύνολο του προσωπικού έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, μιας και τους οφείλονται από το υπουργείο Πολιτισμού τα δεδουλευμένα δύο χρόνων» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΔΣ του μουσείου τονίζοντας πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το μουσείο γίνεται στόχος ληστών. Πριν από κάποια χρόνια είχαν κλαπεί τα εξωτερικά μηχανήματα κλιματισμού του κτιρίου. Στον χώρο βρέθηκαν χρησιμοποιημένες σύριγγες, γεγονός που οδηγεί τους υπευθύνους στο συμπέρασμα ότι οι εισβολείς ήταν τοξικομανείς. Αυτή τη φορά είχαν σκορπίσει στο έδαφος και σπίρτα, με κίνδυνο να προκληθεί φωτιά.

    «Τώρα τα ΜΜΕ κινητοποιήθηκαν και ανακάλυψαν ότι το Θεατρικό Μουσείο υπάρχει, επειδή έγινε αυτή η εισβολή. Το ότι είναι κλειστό δύο χρόνια και δεν χρηματοδοτείται από το υπουργείο, το μοναδικό παγκοσμίως εθνικό μουσείο με τεκμήρια δύο αιώνων δεν απασχολεί κανέναν. Τόσα χρόνια γύρω από το Θεατρικό Μουσείο κυκλοφορούν τοξικομανείς που κοιμούνται το βράδυ εκεί, με αποτέλεσμα μικρά παιδιά να μην μπορούν να το επισκεφτούν. Και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του προβλήματος» ανέφερε στο ΑΠΕ ο Κ. Γεωργουσόπουλος. «Πέρα από τις φιγούρες του Σπαθάρη, ευτυχώς δεν πείραξαν άλλα εκθέματα, ούτε το αρχείο του μουσείου, γιατί προφανώς δεν τους ενδιέφερε. Δεν ξέρουμε πόση ώρα έμειναν μέσα στο χώρο, μπορεί και δύο μέρες».

    [07] «Το μεράκι για δουλειά με οδήγησε ως εδώ» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κ. Περιστέρη

    «Η αρχαιολογία είναι πάντα μαγεία και πάντα είναι το άγνωστο... Δεν ξέρουμε τι θα μας κρύψει και τι θα μας βγάλει η αυριανή μέρα. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια. Ποτέ δεν πρέπει να απογοητευόμαστε, αλλά πάντα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε ωραία πράγματα».

    Με αυτά τα λόγια, η επικεφαλής της ανασκαφής στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη περιέγραφε, συγκινημένη, στους δημοσιογράφους την αγάπη της για την αρχαιολογία, λίγο μετά τη βράβευσή της με το «Μακεδονικό Βραβείο 2014» από το Ίδρυμα Μακεδονικού Βραβείου, πριν από μερικές ημέρες.

    Στη σύντομη και περιεκτική ομιλία της κάνει μνεία στους καθηγητές της, Γ. Δεσποίνη, Μ. Ανδρόνικο, Δ. Παντερμαλή, Δ. Θεοχάρη τού Αριστοτελείου Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας Τέχνης & Αρχαιολογίας, αποφοιτώντας με άριστα.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ τη συναντά σε μία επίσκεψή της στον τότε νομάρχη Σερρών Στέφανο Φωτιάδη, ο οποίος, μέσω του υπουργείου Πολιτισμού, τής εξασφαλίζει 20.000 ευρώ, προκείμενου να συνεχίσει τις ανασκαφές στον λόφο Καστά. Επιμένει, τότε, πως «τον λόφο Καστά κρύβει ένα πέπλο μυστηρίου». «Υπάρχει το σκεπτικό να οριοθετήσω τον Τύμβο Καστά, να δούμε γενικά τι συμβαίνει με τον Τύμβο και όχι μόνο με μερικούς τάφους που δίνουν στοιχεία για μικρό χρονικό διάστημα, θέλουμε συνολική εικόνα» δηλώνει για πρώτη φορά τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η Κατερίνα Περιστέρη επιμένει και παρά τις κάποιες αντιρρήσεις και ορισμένα αποθαρρυντικά σχόλια από μερίδα συναδέλφων της πως «εκεί δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο», βρίσκει ανταπόκριση και οικονομική στήριξη από το υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Αμφίπολης και πολιτικούς φορείς του τόπου.

    Η αρχαιολογική ανασκαφή στον λόφο Καστά ξεκινά, για πρώτη φορά κάθετα του λόφου, το 2012.

    Η Κατερίνα Περιστέρη κατεβαίνει δεκαπέντε μέτρα βάθος από τον αγροτικό δρόμο που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου. Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη γίνεται καθώς έρχεται στο φως ο υπερμεγέθης περίβολος του Τύμβου, που ξεπερνά τα τρία μέτρα ύψος, είναι από θασίτικο μάρμαρο και εκπλήσσει ευχάριστα την αρχαιολογική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, καθώς διασώζεται σε άριστη κατάσταση. «Είναι ταφικός περίβολος» δηλώνει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κατερίνα Περιστέρη, η οποία σε μικρό χρονικό διάστημα με τους συνεργάτες της και τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ταυτοποιούν το λιοντάρι της Αμφίπολης «που βρισκόταν», όπως η ίδια αναφέρει και επιμένει, «στην κορυφή του Τύμβου».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 31 October 2014 - 10:30:32 UTC