Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ερώτηση από τη ΔΗΜΑΡ για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επιχειρηματίες, μέσω τραπεζών της Ελβετίας
  • [02] Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ
  • [03] Συνάντηση βουλευτών της ΝΔ με τον Νίκο Δένδια, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια
  • [04] Να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, ζήτησαν Αλ. Τσίπρας και Άντρ. Κυπριανού
  • [05] «Βροχή» οι αιτήσεις από τους πλημμυροπαθείς για το βοήθημα των 586 ευρώ
  • [06] Νευρικότητα στο ΧΑ και στην αγορά ομολόγων
  • [07] H αυτοκινητοπομπή των Ιρακινών πεσμεργκά με προορισμό το Κομπάνι, έφθασε στα συρο-τουρκικά σύνορα
  • [08] «Υδάτινες Γέφυρες», ένα πρόγραμμα για την εξοικονόμηση νερού

  • [01] Ερώτηση από τη ΔΗΜΑΡ για υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από επιχειρηματίες, μέσω τραπεζών της Ελβετίας

    Να ενημερωθεί η Βουλή αν διενεργείται από τις ελληνικές Αρχές έλεγχος για τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ζητούν ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και ακόμη πέντε βουλευτές του κόμματος. Η ερώτηση κατατέθηκε με αφορμή τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας από Ελβετούς εισαγγελείς, για τη χρήση ελβετικών τραπεζών από Έλληνες μεγαλοεπιχειρηματίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Η ΔΗΜΑΡ ζητεί από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να απαντήσει αν πραγματοποιείται αντίστοιχος έλεγχος από τις ελληνικές Αρχές, σε ποιο στάδιο βρίσκεται και σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων. Την ερώτηση υπογράφει πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Ασημίνα Ξηροτύρη και Γιάννης Πανούσης.

    [02] Αυτοσυγκράτηση ζήτησε ο Γ. Στόλτενμπεργκ για το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ

    Σε αυτοσυγκράτηση κάλεσε όλες τις πλευρές ο νέος γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την επιθετική δράση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. Ο γγ του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, κάλεσε όλους να συγκεντρωθούν στις σημαντικές προκλήσεις που συνιστά η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ και οι «επιθετικές» πολιτικές της Ρωσίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ, πως η λύση είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και το πρόβλημα η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Επίσης, ο κ. Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία», ζήτησε από τη Μόσχα «να αποσύρει τα στρατεύματά της» και χαρακτήρισε υπονόμευση των συμφωνιών του Μινσκ, τη διεξαγωγή εκλογών στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

    Ο γγ του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε ότι βρισκόμαστε «σε κατάσταση ψυχρού πολέμου», αλλά κατηγόρησε τη Ρωσία ότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη και υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρού ΝΑΤΟ σε υψηλή ετοιμότητα. Επίσης, εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στις συμμαχικές αποστολές στο Κόσοβο, το Αφγανιστάν και τη Μεσόγειο.

    Ο κ. Βενιζέλος, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ένα παλιό και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας, ότι η ευρωατλαντική κατεύθυνση συμβάλλει στα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, υπενθύμισε ότι η Αθήνα υπερκαλύπτει τις δεσμεύσεις της για τις αμυντικές δαπάνες και είπε ότι εξήγησε στον γγ του ΝΑΤΟ τους ιστορικούς λόγους, για τους οποίους η ελληνική κοινωνία αναμένει την αλληλεγγύη της Συμμαχίας.

    [03] Συνάντηση βουλευτών της ΝΔ με τον Νίκο Δένδια, ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια

    Για τις λεπτομέρειες του σχεδίου νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και αφορά στα «κόκκινα» δάνεια ενημερώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκο Δένδια, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

    Η συνάντηση των βουλευτών με τον αρμόδιο υπουργό έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Θανάση Μπούρα, που ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση των βουλευτών για τις πρόνοιες των διατάξεων που προωθούνται στη Βουλή.

    [04] Να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, ζήτησαν Αλ. Τσίπρας και Άντρ. Κυπριανού

    Την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία, ώστε να κάνει κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, υπογράμμισαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο γγ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επικρατεί κλίμα αστάθειας και ρευστότητας στον ευρύτερο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου και πρόσθεσε ότι η τουρκική πλευρά επιλέγει την πρόκληση και την επιθετικότητα, επιλέγει να τορπιλίσει τον διάλογο για την επίλυση του Κυπριακού και να υπονομεύσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα πρέπει η Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, να σταθεί στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού, δίνοντας το στίγμα ότι κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι διαφορές στην περιοχή να αντιμετωπίζονται μόνο με διάλογο.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε την ανάγκη πρώτα να αποκλιμακωθεί η κρίση και στη συνέχεια να δημιουργηθούν τα δεδομένα για την επανέναρξη των συνομιλιών, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη οι προσεγγίσεις να γίνονται με σύνεση και ψυχραιμία. Ο γγ του ΑΚΕΛ είπε ότι έχει τεράστια σημασία, οι ενέργειες που γίνονται να οδηγούν σε αποκλιμάκωση της έντασης, ενώ σημείωσε, επίσης, την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα η τουρκική προκλητικότητα.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, για αλληλοενημέρωση και συντονισμό.

    Εξάλλου, στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται να ενημερωθεί από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος,Ι. Στουρνάρα, για τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών αλλά και γενικότερα την κατάσταση της οικονομίας.

    [05] «Βροχή» οι αιτήσεις από τους πλημμυροπαθείς για το βοήθημα των 586 ευρώ

    Στις 1.085 για ακίνητα και στις 422 για αυτοκίνητα έχουν φθάσει οι αιτήσεις των ατόμων που έχουν υποστεί ζημιές, από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Αττική, ενώ 395 έχουν ζητήσει το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ. Αυτά είναι τα επικαιροποιημένα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη. Σημειώνεται ότι έως την Κυριακή είχαν καταγραφεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μόλις 580 ακίνητα και 168 αυτοκίνητα. Ο κ. Ντινόπουλος διαβεβαίωσε ότι άμεσα καταβάλλεται το έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει δεσμεύσει για το σκοπό αυτό κονδύλι ύψους 300.000 ευρώ και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 395 αιτήσεις από τους δήμους Αχαρνών, Ηλίου, Περιστερίου, Πειραιώς και Φυλής. Έως αύριο πάντως που λήγει η προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης, ο αριθμός αυτός των δικαιούχων αναμένεται να αυξηθεί και άλλο. Παράλληλα, ο κ. Ντινόπουλος επισήμανε ότι και οι 25 δήμοι της Αττικής που έχουν υποστεί ζημιές μπορούν από χθες, να υποβάλουν αίτημα και να πάρουν χρήματα για αντιπλημμυρικά έργα από το κονδύλι ύψους 900.000 ευρώ που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Εσωτερικών.

    [06] Νευρικότητα στο ΧΑ και στην αγορά ομολόγων

    Νευρικότητα και ρευστοποιήσεις ομολόγων επικρατούν σήμερα στη δευτερογενή αγορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υποχώρηση των τιμών και άνοδος των αποδόσεων. Πιο συγκεκριμένα, πριν λίγο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμαίνονταν στο 8,11% από 7,55% που είχε κλείσει χθες στο ΗΔΑΤ.

    Συνακόλουθα το περιθώριο με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο (με απόδοση 0,87%) έχει διευρυνθεί στο 7,24%, από 6,67% που ήταν χθες.

    Ανάλογη εικόνα εμφανίζουν και τα υπόλοιπα ομόλογα με την απόδοση του τριετούς να έχει φθάσει το 6,85% από 6,11% που ήταν χθες, και του 5ετούς στο 6,99% από 6,56% αντιστοίχως.

    Πτώση παρατηρείται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη, αυτή την ώρα, να υποχωρεί στο 4,08% στις 895,03 Μονάδες.

    [07] H αυτοκινητοπομπή των Ιρακινών πεσμεργκά με προορισμό το Κομπάνι, έφθασε στα συρο-τουρκικά σύνορα

    H αυτοκινητοπομπή 40 οχημάτων που μεταφέρουν τις ενισχύσεις των Κούρδων μαχητών του Ιράκ στην πολιορκούμενη από τους τζιχαντιστές συριακή πόλη Κομπάνι έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη μεθοριακή τουρκική πόλη Σουρούτς και ήδη δέκα πεσμεργκά από το Ιράκ εισήλθαν στο Κομπάνι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η άφιξη των υπολοίπων αναμένεται «εντός ωρών».

    Οι πεσμεργκά αυτοί εντάχθηκαν σε ένα πρώτο στρατιωτικό σώμα μαχητών προερχόμενων από την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν που έφθασε στο Σουρούτς 24 ώρες νωρίτερα, αεροπορικώς και σήμερα βρίσκονταν σε αποθήκη κοντά στα σύνορα της πόλης, την οποία φυλάσσουν οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν καμιά ακριβή πληροφορία για το πότε οι δυνάμεις αυτές θα περάσουν τα σύνορα για να φθάσουν στο Κομπάνι.

    Υπό την πίεση των ΗΠΑ, η τουρκική κυβέρνηση επέτρεψε την περασμένη εβδομάδα τη διέλευση από το έδαφός της σχεδόν 150 ιρακινών πεσμεργκά για την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών που προασπίζονται την πόλη τους, το Κομπάνι ('Αιν αλ-Αραμπ στα αραβικά), εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα απέναντι στις δυνάμεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    [08] «Υδάτινες Γέφυρες», ένα πρόγραμμα για την εξοικονόμηση νερού

    Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες μεσογειακές περιοχές, βρίσκεται σε επαπειλούμενη υδατική κρίση, τόσο ποιοτική, όσο και ποσοτική. Επίσης, στον ελλαδικό χώρο σημειώνεται αναλογικά μεγαλύτερη κατανάλωση νερού σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με τις παραπάνω διαπιστώσεις, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) ξεκινούν έρευνα και συστηματική ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων για τις πολιτικές διαχείρισης των υδατικών πόρων σε αστικές και ημιαστικές περιοχές με το πρόγραμμα «Υδάτινες Γέφυρες».

    Κάθε περιοχή έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκαν 10 δήμοι σε όλη την Ελλάδα, (Αγρινίου, Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Ρεθύμνου, Σερρών και Σύρου), όπου οι κάτοικοι καλούνται να καταγράψουν από τις εστίες υπερκατανάλωσης νερού της περιοχής τους μέχρι τις καθημερινές του συνήθειες σε σχέση με τη χρήση του νερού.

    Συγχρόνως το πρόγραμμα εστιάζει στη δικτύωση φορέων και πολιτών και περιλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε σχολεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικούς, εργαστήρια ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών με φορείς και πολίτες, διαδραστικές εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια του στελεχιακού προσωπικού των επιχειρήσεων ύδρευσης-αποχέτευσης σε θέματα επικοινωνίας, εκπαίδευσης και διαβούλευσης με τους πολίτες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2014 - 12:30:33 UTC