Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου
  • [02] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, σήμερα, από τις 11 έως τις 2
  • [03] Τροποποιητική δήλωση για τα λάθη στο Ε9
  • [04] Η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης
  • [05] Μακελειό στη Συρία μετά από επίθεση ελικοπτέρου του συριακού στρατού με βόμβες-βαρέλια σε καταυλισμό προσφύγων
  • [06] Η Αυστραλία απαγορεύει τα ταξίδια στις χώρες που αποτελούν εστίες τρομοκρατίας
  • [07] Επαναλαμβάνονται οι έρευνες για τους περίπου 150 αγνοούμενους από την κατολίσθηση, στη Σρι Λάνκα
  • [08] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο
  • [09] «Το άτομο στο κέντρο ενός κόσμου που αλλάζει» είναι η θεματική των 150 ταινιών του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
  • [10] Το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Χόμπιτ» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, την 1η Δεκεμβρίου
  • [11] Σταθμός για τις μεταμοσχεύσεις η «ανάσταση» καρδιάς, τονίζει ο καρδιοχειρουργός Αν. Καραμπίνης

  • [01] Ένταση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών - Διακόπηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου

    Ενταση επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία προκλήθηκε όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε η Σύγκλητος. Η συνεδρίαση διακόπηκε, ενώ τα μέλη της Συγκλήτου παραμένουν αποκλεισμένα στην αίθουσα, από τους φοιτητές που ζητούσαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση με το αίτημα να εκπροσωπηθούν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις. Αντίθετα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, είχε ζητήσει να συμμετάσχουν ένας ή δύο φοιτητές προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν, με κυριότερα αυτά της φύλαξης των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και της διαγραφής των «αιωνίων« φοιτητών.

    [02] Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ, σήμερα, από τις 11 έως τις 2

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2το μεσημέρι,πραγματοποιούν σήμερα,οι εργαζόμενοι σε μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωματείων τους, για τις συγκεκριμένες ώρες έχει προγραμματισθεί γενική συνέλευση, με θέμα την υπογραφή της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

    [03] Τροποποιητική δήλωση για τα λάθη στο Ε9

    Τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν στην εφορία οι ιδιοκτήτες κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που δεν συμπεριλήφθηκε στο εκκαθαριστικό τους η έκπτωση του 20%.

    Πρόκειται για μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών της κατηγορίας αυτής που έχει κάνει λάθη κατά τη συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους στο Ε9, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει σωστά η εκκαθάριση και ο υπολογισμός της έκπτωσης στον φόρο.

    Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ενδεικτικό είναι ότι πολλοί φορολογούμενοι δεν έχουν συμπληρώσει, στη στήλη 32 του εντύπου Ε9, τον κωδικό 8 στον οποίο θα πρέπει να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο δεκαήμερο αναμένεται να ανοίξει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών η ειδική εφαρμογή στην οποία, ταυτόχρονα με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα γίνεται αυτόματα και η εκκαθάριση του φόρου για τον ιδιοκτήτη. Σε περίπτωση πάντως που προκύπτει διαφορά φόρου άνω των 300 ευρώ, θα γίνεται έλεγχος των δικαιολογητικών βάσει των οποίων υποβλήθηκε η τροποποιητική δήλωση.

    [04] Η σουηδική κυβέρνηση αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης

    Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή της αναγνωρίζει σήμερα με διάταγμα το Κράτος της Παλαιστίνης και γίνεται έτσι η πρώτη δυτική χώρα της ΕΕ που λαμβάνει αυτή την απόφαση. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς χαιρετίζει ως «θαρραλέα και ιστορική» την αναγνώριση και καλεί όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σουηδίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

    Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, 112 χώρες έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης. Σύμφωνα ωστόσο με την Παλαιστινιακή Αρχή, οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης είναι 134, μεταξύ των οποίων επτά μέλη της ΕΕ --τα οποία το είχαν αναγνωρίσει πριν ενταχθούν στην ΕΕ: η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Κύπρος.

    Κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεών του στις αρχές Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν είχε ανακοινώσει πως η Σουηδία θα ανανγωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, κάτι που είχαν χαιρετίσει οι παλαιστινιακές αρχές, αλλά είχαν επικρίνει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

    [05] Μακελειό στη Συρία μετά από επίθεση ελικοπτέρου του συριακού στρατού με βόμβες-βαρέλια σε καταυλισμό προσφύγων

    Δύο αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια έριξε ελικόπτερο του συριακού στρατού εναντίον ενός καταυλισμού στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσαν την Τετάρτη αυτόπτες μάρτυρες, ενώ σε οπτικοακουστικό υλικό φαίνονται απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα να κείτονται παντού. Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube φαίνονται πτώματα γυναικών και παιδιών, σκηνές να φλέγονται και την ίδια στιγμή άνθρωποι να προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματίες. «Πρόκειται για σφαγή προσφύγων», ακούγεται μία φωνή στο βίντεο. «Ας το δει όλος ο κόσμος αυτό, είναι εκτοπισμένοι. Κοιτάξτε τους, είναι πολίτες, εκτοπισμένοι πολίτες». Ένας άλλος άνδρας ακούγεται να λέει ότι πιθανόν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 75 άνθρωποι. Το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η συριακή πολεμική αεροπορία έριξε δύο βαρέλια με εκρηκτικά στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

    [06] Η Αυστραλία απαγορεύει τα ταξίδια στις χώρες που αποτελούν εστίες τρομοκρατίας

    Η Αυστραλία κατέστησε σήμερα αυστηρότερη την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της, απαγορεύοντας πλέον τα ταξίδια χωρίς βάσιμο λόγο προς τις χώρες που θεωρούνται εστίες της διεθνούς τρομοκρατίας, με την ελπίδα να εμποδίσει υποψήφιους τζιχαντιστές να μεταβαίνουν στη Συρία ή στο Ιράκ.

    Η αλλαγή στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία που προτάθηκε από την κυβέρνηση έχει στόχο να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε μετακίνηση, χωρίς βάσιμο λόγο, σε μια ζώνη που έχει χαρακτηρισθεί θέατρο δραστηριότητας μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Η μέγιστη ποινή που θα μπορεί να επιβάλλεται στους παραβάτες είναι κάθειρξη δέκα ετών.

    [07] Επαναλαμβάνονται οι έρευνες για τους περίπου 150 αγνοούμενους από την κατολίσθηση, στη Σρι Λάνκα

    Περίπου 500 στρατιώτες και εθελοντές επανέλαβαν σήμερα τις έρευνες για 150 ανθρώπους, η τύχη των οποίων αγνοείται μετά την κατολίσθηση που σημειώθηκε στην κεντρική Σρι Λάνκα, δήλωσαν αξιωματούχοι. Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην περιοχή Μιριγιαμπέντα της Κοσλάντα, 200 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας, επανελήφθησαν παρά την κακοκαιρία, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος ταξίαρχος Τζαγιάναθ Τζαγιαβίρα.

    Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 14 νεκροί.

    Ο πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάσκα πρόκειται να επισκεφθεί την περιοχή αργότερα σήμερα.

    Ο υπουργός Διαχείρισης Καταστροφών Μαχίντα Αμαραουίρα δήλωσε αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ πως περίπου 150 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονται θαμμένοι στη λάσπη.

    Υπολογίζεται πως παρασύρθηκαν 3,5 χιλιόμετρα εδάφους, με τη λάσπη να θάβει περίπου 150 πρόχειρα κτισμένες κατοικίες, στις οποίες ζούσαν άνθρωποι που εργάζονται στις φυτείες τσαγιού της περιοχής.

    [08] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο

    Η Ουκρανία και η Ρωσία απέτυχαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το φυσικό αέριο κατά τις συνομιλίες που είχαν στη διάρκεια της νύκτας με την ΕΕ και περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν απόψε, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. «Οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη τελειώσει, απλώς τελειώσαμε μια μακρά συζήτηση για έγγραφα που πρέπει να συνταχθούν με βάση τα αποτελέσματα των συνομιλιών» δήλωσε νωρίς σήμερα στις Βρυξέλλες ο Νόβακ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο. «Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη δουλειά στις 30 Οκτωβρίου» πρόσθεσε.

    Ο Αλεξέι Μίλερ, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας φυσικου αερίου Gazprom, δήλωσε ότι η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί μόνον αφού η Ουκρανία και η ΕΕ συμφωνήσουν στις οικονομικές εγγυήσεις των Βρυξελλών προς το Κίεβο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    [09] «Το άτομο στο κέντρο ενός κόσμου που αλλάζει» είναι η θεματική των 150 ταινιών του 55ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

    Ο κόσμος άλλαξε. Οι ιδεολογίες «πέθαναν» και οι «νέες» ακόμη κυοφορούνται... Ο «ένας» είναι πλέον ο «ισχυρός - ανίσχυρος», ο μοναχικός - ασυντρόφευτος σε κάθε διεκδίκηση, αλλά καταδικασμένος να σταθεί δημιουργικά στις υπό διαμόρφωση νέες κοινωνίες που τον περιβάλλουν. Το άτομο παίρνει τη σκυτάλη από τη μάζα και αναζητά τον τρόπο διαχείρισής της... Ο «ένας» απέναντι στην οικογένεια, στον έρωτα, στην πολιτική, στις ιδεολογίες που μεταλλάχτηκαν μαζί με τους ανθρώπους, ο «ένας» απέναντι στη χώρα του, στην περιοχή του, στον κόσμο, στη γενιά του, στο σήμερα, στον «άλλο» (που μετατράπηκε στην κατά Ζαν Πωλ Σαρτρ «Κόλαση», τον «ξένο»...).

    Ο κινηματογράφος -καταγραφέας πάντα του σφυγμού των σύγχρονων κοινωνιών, των διεξόδων και των αδιεξόδων τους- «μιλά» και «ζουμάρει» ακόμα και στις ταινίες μυθοπλασίας, όπως αυτές του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ξεκινά αύριο (Παρασκευή 31 Οκτωβρίου, στη Θεσσαλονίκη), σ' αυτόν τον «Ένα». Στο άτομο.

    Έτσι «κινείται» και το σύνολο σχεδόν των 150 ταινιών (στα αφιερώματα, στις «Ματιές» στα διαχρονικά πολύπαθα Βαλκάνια, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες») του Φεστιβάλ.

    Ατομικότητα από τη μία πλευρά, μεγέθη ανυπέρβλητα από την άλλη, έλλειψη ιδεολογιών (οι οποίες κάποτε λειτουργούσαν και σαν «δεκανίκια» για τον επώδυνο αυτοπροσδιορισμό όλων) και προσπάθεια του ενός να σταθεί, ατομικά πλέον, στο περιβάλλον του- πολιτικά, ψυχολογικά, συναισθηματικά, επαγγελματικά, οικονομικά.

    Ένας «Λευκός Θεός» (η ιστορία μιας 13χρονης, που επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων κι ένας σκύλος που... επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ανθρώπων) είναι ο τίτλος της ταινίας έναρξης (βραβευμένη ήδη, θα «βγει» στις ελληνικές αίθουσες τον ερχόμενο Δεκέμβριο), για την οποία ο 39χρονος Ούγγρος σκηνοθέτης της Κορνέλ Μουντρούκτσο (θα είναι παρών στην αυριανή τελετή έναρξης και την προβολή της ταινίας του) λέει χαρακτηριστικά: «αντιλαμβάνεται ο θεατής τη μεταφορά για όλες τις μειονότητες ή όλους τους φτωχούς ανθρώπους που υποφέρουν κάτω από ζυγούς».

    [10] Το τελευταίο μέρος της τριλογίας «Χόμπιτ» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο, την 1η Δεκεμβρίου

    Πρεμιέρα στην πλατεία Λέστερ Σκουέρ του Λονδίνου πρόκειται να κάνει την 1η Δεκεμβρίου το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών». Την ημερομηνία της πρεμιέρας ανακοίνωσαν μέσω βίντεο οι πρωταγωνιστές Σερ Ίαν ΜακΚέλεν, Μάρτιν Φρίμαν, Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Λουκ Έβανς και Ορλάντο Μπλουμ. «Ο δρόμος συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια, αλλά τώρα βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής στη Μέση Γη», δήλωσε ο Σερ Ίαν.

    [11] Σταθμός για τις μεταμοσχεύσεις η «ανάσταση» καρδιάς, τονίζει ο καρδιοχειρουργός Αν. Καραμπίνης

    Πρωτοποριακή εξέλιξη και μικρή επανάσταση στον τομέα τον μεταμοσχεύσεων, αποτελεί η επιτυχής έκβαση της μεταμόσχευσης καρδιάς από νεκρό δότη, σε 57χρονη ομογενή στο Σίδνεϊ, δηλώνει σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου και μέλος ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων. Εξάλλου, το επίτευγμα με την «αναστημένη» καρδιά, χαιρέτισε η διεθνής ιατρική κοινότητα, αφού με την ανακάλυψη της μεθόδου ανάνηψης και θρέψης βασικών οργάνων, αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων μοσχευμάτων και σώζονται κατά 30% περισσότερες ζωές. «Μ' εμάς που ασχολούμαστε με τον επώδυνο τομέα των μεταμοσχεύσεων» σημειώνει ο κ Καραμπίνης «και όπου είμαστε η τελευταία χώρα στην Ευρώπης, που εφαρμόζει ένα μεταμοσχευτικό πρόγραμμα για τους πιο μικρούς λήπτες, ένα τέτοιο επίτευγμα μας γεμίζει χαρά και ελπίδα ότι θα βρούμε και εμείς τον τρόπο να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όλα τα μοσχεύματα που μας παρέχονται για να σώσουμε συνανθρώπους μας». Η εξέλιξη αυτή θεωρείται επανάσταση στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων, διευκρινίζει ο κ. Καραμπίνης, γιατί λόγω του τεράστιου μεταμοσχευτικού χάσματος που υπάρχει παγκοσμίως, η προσπάθεια εστιαζόταν στην εξεύρεση νέων δοτών και νέων τεχνικών, στα πλαίσια της προσφοράς οργάνων. Ασφαλώς, υπογραμμίζει, μιλάμε πάντα για εθελοντική προσφορά οργάνων και ποτέ για εμπόριο «ανταλλακτικών», γιατί η μεταμόσχευση είναι καταρχήν δώρο ζωής. Μέχρι σήμερα, συνεχίζει,μεγάλο μέρος της προσπάθειας αφορούσε στη διεύρυνση των δοτών, ενώ τώρα έχουμε και δότες, όχι μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς, αλλά και έπειτα από καρδιακή ανακοπή, μη ανατάξιμη. Το τεράστιο πρόβλημα που τίθεται σ΄ αυτή τη νέα κατηγορία είναι ότι η καρδιά δεν μπορούσε πάντα να είναι κατάλληλη προς μεταμόσχευση. Διότι, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μια καρδιά που έχει υποστεί ανακοπή δεν μπορεί πάντα να είναι χρήσιμη για τον μελλοντικό λήπτη. Οι Αυστραλοί κατάφεραν και βρήκαν έναν μηχανικό-βιοχημικό τρόπο να συντηρήσουν καλύτερα αυτή την καρδιά, όταν βρεθεί ο δότης, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να την μεταμοσχεύσουν. Μιλάμε για προβληματικές καρδιές που μπαίνουν στα όρια να μεταμοσχευθούν και οι συνάδελφοι αυτοί βρήκαν τον βιοχημικό τρόπο να συντηρήσουν καλά το μόσχευμα, ώστε να μπορέσουν να το ανανήψουν και να το δώσουν με πιο κατάλληλο τρόπο στον λήπτη. Σημειώνεται ότι, η καρδιά είναι το μόνο όργανο που δεν χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις αφότου σταματήσει να πάλλεται. Η καινοτόμος τεχνική που εφαρμόστηκε στο Σίδνεϊ αφορούσε την «ανάσταση» καρδιάς, που είχε σταματήσει να πάλλεται, εντός ενός μηχανήματος που ονομάζεται «heart-in-a-box». Εκεί η καρδιά διατηρείται ζεστή, αποκαθίσταται ο καρδιακός παλμός και τρέφεται ώστε να μειωθούν οι βλάβες στον καρδιακό μυ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 30 October 2014 - 8:30:29 UTC