Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αν. Λοβέρδος: Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ
  • [02] Στο Μαξίμου η υπουργός Τουρισμού για τη θετική αποτίμηση της χρονιάς
  • [03] Eurostat: Στο 12,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2013 - Στο 174,9% το χρέος
  • [04] Αισιοδοξία Αλ. Τουρκολιά για τα τεστ αντοχής
  • [05] «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης» δηλώνει ο Αυστριακός Πρόεδρος, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα
  • [06] Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, το Barbaros
  • [07] Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
  • [08] Φίλιπ Κερ: Δεν εμπιστεύομαι τα έργα με μήνυμα

  • [01] Αν. Λοβέρδος: Το Σύνταγμα κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ

    Το Σύνταγμα που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και τον νόμο για την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου επικαλείται ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, για τη δυνατότητα των Ιδρυμάτων να αποφασίζουν τους τρόπους φύλαξης και προστασίας και των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιείται εντός αυτών.

    Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 16 Οκτωβρίου, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Παναγιώτα Ιακωβίδου, για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Η βουλευτής, στην ερώτησή της, επικαλείτο δηλώσεις του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη, τον Σεπτέμβριο, όταν κατήγγειλε ότι τα δεκάδες κτίρια του Πανεπιστημίου είναι διάσπαρτα και το καθιστούν «ξέφραγο αμπέλι», με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο πρόβλημα φύλαξης και οι κλοπές στην Πανεπιστημιούπολη υπερβαίνουν τα 500.000 ευρώ. Η κ. Ιακωβίδου είχε αναφερθεί επίσης σε δηλώσεις του κ. Φορτσάκη ότι οι πόρτες δεν έχουν κλειδαριές, στους χώρους υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια και επισήμαινε και δηλώσεις για διακίνηση ναρκωτικών που «φέρονται να έχουν κάνει οι πρυτάνεις του ΕΜΠ, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ.κ. Γ. Γκιόλας, Αθ. Καραμπίνης, Περ. Μήτικας και Αχ. Ζαπράνης».

    Στο απαντητικό του έγγραφο, ο υπουργός Παιδείας σπεύδει να επισημάνει ότι με το άρθρο 16 του Συντάγματος παρ. 5, κατοχυρώνεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Όπως προσθέτει, σύμφωνα με την αρχή, στον ν. 4009/2011 προβλέπεται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τη φύλαξη των Ιδρυμάτων και των χώρων τους με πρωτοβουλία και υπό την ευθύνη των ίδιων των ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των Οργανισμών και των Εσωτερικών Κανονισμών τους, η διαδικασία έκδοσης των οποίων είναι σε εξέλιξη. Όπως εξάλλου αναφέρει ο κ. Λοβέρδος, «ύστερα από την κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου με τον Ν. 4009/2011, δεν υφίσταται πλέον κώλυμα για τη συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας για την προστασία όχι μόνο των χώρων των ΑΕΙ αλλά και των φοιτητών και του προσωπικού που δραστηριοποιούνται εντός αυτών».

    [02] Στο Μαξίμου η υπουργός Τουρισμού για τη θετική αποτίμηση της χρονιάς

    Με τους επικεφαλής της ταξιδιωτικής εταιρείας TUI και την αρμόδια υπουργό Τουρισμού, 'Ολγα Κεφαλογιάννη, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργος Αντώνης Σαμαρας.

    Από την εταιρεία TUI o διευθύνων σύμβουλος Peter Long χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τόνισε ότι «αυτό που εχει πετύχει η κυβέρνηση με την πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντικό καθώς υπάρχει πολύ δυνατή και θετική οικονομική πορεία, κάτι που είναι ιδιαιτέρως καλό για τον τουρισμό». Επίσης, ανέφερε ότι ήταν πολύ δυνατή η φετινή χρόνια και πως ο αριθμός των πελατών της TUI, που φέτος ήρθε στην Ελλαδα, αυξήθηκε κατά 10%. «'Εχουμε πολύ καλή και δυνατή σχέση συνεργασίας με την υπουργό σας και βλέπουμε δυνατότητες να την εξελίξουμε περαιτέρω. Ελπίζουμε να αυξήσουμε των αριθμό των πελατών παλι κατα 10% και την επόμενη χρόνια» πρόσθεσε.

    Η υπουργός Τουρισμού, 'Ολγα Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού έχει βασιστεί σε συνεργασίες με μεγάλους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού.

    «Μας ενδιαφέρει να συνεχίσει η αυξητική πορεία και το 2015, όπως είχαμε και το 13-14. Να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο και να δώσουμε και σε άλλες περιφέρειες της χώρας να μπουν στο "παιχνίδι" του τουρισμού και να δώσουμε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες να εχουν περισσότερα οφέλη απο τον τουρισμό» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε: «γι αυτό συζητάμε η συνεργασία μας να εμπλουτιστεί και με αλλα προϊόντα και ευκαιρίες, οι οποίες θα δώσουν περισσότερες δυνατότητες για απασχόληση στους Έλληνες».

    [03] Eurostat: Στο 12,2% του ΑΕΠ το έλλειμμα το 2013 - Στο 174,9% το χρέος

    Το 2013, το δημόσιο έλλειμμα της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 12,2% του ΑΕΠ και το χρέος στο 174,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το έλλειμμα και το χρέος των κρατών-μελών της ΕΕ το 2013.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδος το 2013 διαμορφώθηκε στο 12,25 του ΑΕΠ, από -8,6% του ΑΕΠ το 2012 και -10,1% του ΑΕΠ το 2011.

    Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ελληνικό χρέος διαμορφώθηκε το 2013 στο 174,9% AEΠ (319,13 δις ευρώ), από 156.9% του ΑΕΠ το 2012 και 171,3% του ΑΕΠ το 2011.

    Συνολικά στην ευρωζώνη το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -2,9% του ΑΕΠ.

    Εκπρόσωπος της Eurostat διευκρίνισε ότι ο λόγος για τον οποίο το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 αναφέρθηκε στο -12,2% του ΑΕΠ είναι διότι συμπεριλαμβάνεται σε αυτό, το ποσό που έχει οριστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το οποίο αναλογεί στο 10,4% του ΑΕΠ.

    Αναφορικά με την αύξηση του δημοσίου χρέους που παρατηρήθηκε το 2013 (174,9% του ΑΕΠ), σε σχέση με το 2012 (156,9% του ΑΕΠ) σημείωσε ότι οφείλεται στο ότι προστέθηκαν τα χρέη των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών στο κρατικό χρέος.

    [04] Αισιοδοξία Αλ. Τουρκολιά για τα τεστ αντοχής

    Πρωταρχικό ρόλο στη στήριξη της πραγματικής οικονομίας δίνει ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας, παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών με θέμα «Ο εσωτερικός έλεγχος στο επίκεντρο των εξελίξεων». Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ανέφερε ο κ.Τουρκολιάς, τα περισσότερα δάνεια της Εθνικής Τράπεζας είναι επενδυτικά, καθώς έχουν ως αποτέλεσμα και συγκριτικό πλεονέκτημα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Η Εθνική διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, τόνισε, ενώ αναφερόμενος στην κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής και στην επικείμενη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «με τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα δεδομένα μπορεί να κοιμόμαστε ήσυχοι».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας έδωσε έμφαση στη διαμόρφωση του νέου επιχειρηματικού μοντέλου, στο γενικότερο πλαίσιο του, υπό διαμόρφωση, νέου αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, επισημαίνοντας ότι θα βασίζεται στην εξωστρέφεια, στη στήριξη νέων τεχνολογιών και στο ανθρώπινο δυναμικό και όχι στην ακραία εσωτερική κατανάλωση που είχαμε συνηθίσει πριν την κρίση. Οι επιχορηγήσεις θα είναι λιγότερες και η συμμετοχή των ίδιων των επιχειρήσεων στα επενδυτικά τους σχέδια μεγαλύτερη, προκειμένου να είναι βιώσιμες και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, συμπλήρωσε.

    [05] «Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη εποχή της κρίσης» δηλώνει ο Αυστριακός Πρόεδρος, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα

    Το άριστο επίπεδο των σχέσεων της Αυστρίας με την Ελλάδα, στην οποία θα πραγματοποιήσει από αύριο διήμερη επίσκεψη εργασίας, τονίζει ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ στη Βιέννη, στην οποία αναφέρεται σε μια σειρά επίκαιρων όσο και σημαντικών θεμάτων, όπως την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και στον κόσμο, αλλά και στο Κυπριακό.

    Πέρα από τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο Αυστριακός Πρόεδρος θα έχει στην Αθήνα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, όπως και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

    Κάνοντας διεξοδική αναφορά στην οικονομική κρίση γενικά, ο Αυστριακός Πρόεδρος σημειώνει ότι στην έναρξή της ίσως εκτιμήθηκε λανθασμένα και υποτιμήθηκε, ενώ έχει την εντύπωση ότι ακόμη και σήμερα δεν διακρίνει κανείς καθαρά τις αιτίες της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της για τις οποίες η επόμενη γενιά, ανατρέχοντας στα χρόνια μετά το 2008, θα διαπιστώνει μια βαθιά κατάρρευση και ριζική αλλαγή στην κοινωνική εξέλιξη. Και δεν πρόκειται «μόνον» για οικονομική ανάπτυξη, αριθμούς για εξαγωγές, για νομισματικές εξελίξεις ή για κρίση του ευρώ, αλλά για τις αλλαγές που έχουν υποστεί οι κοινωνικές δομές και οι συσχετισμοί δυνάμεων μέσα στην κοινωνία, χωρίς να μπορεί να πει κανείς ότι αυτά είχαν ξεπεραστεί οριστικά το 2015 και όλα είναι όπως ήταν προηγουμένως, αλλά πρέπει να πει πως μερικά χρόνια μετά την αρχή του 21ου αιώνα άλλαξαν ριζικά οι κοινωνικές και οι πολιτικές δομές και δεν βρέθηκαν ακόμη οι πραγματικές απαντήσεις.

    Σε σχέση με την Ελλάδα, ο Αυστριακός Πρόεδρος διευκρινίζει ότι, βάσει των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του, φαίνεται πως τώρα έχει ξεπεράσει τη δυσκολότερη εποχή της παρούσας κρίσης, ότι μπορεί να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη και πως η κατάσταση βελτιώνεται, ωστόσο το ζήτημα των αιτίων αυτής της κρίσης θα απασχολεί ακόμη πολύ καιρό, οι επιπτώσεις της θα πλήττουν επίσης για πολύ, ενώ είναι ασφαλώς δυνατό να έχουν μετατοπιστεί οι συσχετισμοί δυνάμεων ανάμεσα στο εργατικό κίνημα και τους καταναλωτές από τη μία πλευρά και τους παράγοντες που διαθέτουν μεγάλη οικονομική εξουσία, από την άλλη πλευρά.

    Ο ίδιος δεν θα εκπλησσόταν αν κάποτε διαπιστωθεί πως οι εξελίξεις στην Ευρώπη στην τριακονταετία 1970-2000 υπήρξαν πιο ευνοϊκές από ό,τι την τριακονταετία 2000-2030 και αυτή η ριζική αλλαγή είναι πολύ πιθανή, με τους αριθμούς να συναινούν σε αυτό. Αλλά επειδή είναι πρωταρχικά αισιόδοξος, πιστεύει για παράδειγμα πως οι προϋποθέσεις-πλαίσιο είναι πιο ευνοϊκές από εκείνες κατά την οικονομική κρίση ανάμεσα στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

    Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας τονίζει πως είναι δικαιολογημένη η ελπίδα για επανένωση της Κύπρου και δεν επιτρέπεται να εγκαταλείπεται γιατί και η ελπίδα για ένα τέλος του Τείχους του Βερολίνου φαινόταν για πολλά χρόνια ουτοπική και μη ρεαλιστική αλλά επιτεύχθηκε και ο ίδιος εκφράζει τη λύπη του για τη διακοπή των συνομιλιών αλλά πιστεύει πως με καλή βούληση θα υπάρξει και πάλι μια λογική διαπραγματευτική διαδικασία.

    [06] Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, το Barbaros

    Στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται σήμερα το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο χθες βρισκόταν στο οικόπεδο 3. Και τα δύο οικόπεδα, όπως και το 9, έχουν δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για γεωτρήσεις στην ιταλοκορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS, η οποία από τις αρχές του μήνα κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο «Ονασαγόρας» του οικοπέδου 9. Η γεώτρηση συνεχίζεται κανονικά. Από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις του Barbaros, αναφέρθηκε ότι επί του παρόντος δεν έχει διαφανεί, κατά πόσο το σκάφος θα αρχίσει σεισμογραφικές έρευνες.

    Ο ειδικός επί θεμάτων ενέργειας και σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Σόλων Κασίνης, εκτιμά ότι οι κινήσεις του σκάφους στην περιοχή γίνονται περισσότερο για πολιτικούς λόγους. Ο κ. Κασίνης, ανέφερε ότι τεχνικά θα λαμβάνονται από το Barbaros οι δονήσεις από το τρυπάνι της ΕΝΙ και αργότερα μπορούν απομονωθούν οι ήχοι του και να αξιοποιηθούν.

    Στο μεταξύ, σήμερα στην περιοχή πραγματοποιείται άσκηση του Ισραήλ με τη συμμετοχή της Κύπρου. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθούν μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ F15 και F16.

    Επίσης, συνεχίζεται η μεγάλη άσκηση της Ρωσίας στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Συρίας. Για την άσκηση, η Μόσχα δέσμευσε περιοχή οκτακόσιων τετραγωνικών μιλίων, η οποία εφάπτεται εκείνης που έχει δεσμεύσει, παράνομα, η Τουρκία.Στην άσκηση γίνονται βολές ρουκετών από πλοία.

    [07] Ο Όσκαρ Πιστόριους καταδικάσθηκε σε φυλάκιση πέντε ετών

    Η δικαστής καταδίκασε τον Όσκαρ Πιστόριους σε φυλάκιση πέντε ετών για τον θάνατο της Ρίβα Στέενκαμπ και σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή για επίθεση με πυροβόλο όπλο. Ο Πιστόριους εθεάθη να σκουπίζει τα μάτια του μετά την ανακοίνωση της ποινής από τη δικαστή. «Η απόφαση είναι δική μου και μόνο δική μου», δήλωσε η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

    [08] Φίλιπ Κερ: Δεν εμπιστεύομαι τα έργα με μήνυμα

    «Δεν εμπιστεύομαι τα έργα με μήνυμα. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου τόσο σοβαρό ώστε να εκπέμπει μηνύματα. Κυρίως είμαι διασκεδαστής. Κι αν υπάρχει εντέλει στα βιβλία μου κάποιο μήνυμα, αυτό είναι βαθιά κρυμμένο». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του χθες το βράδυ, στην κατάμεστη αίθουσα του Public στο Σύνταγμα, ο Σκωτσέζος μυθιστοριογράφος Φίλιπ Κερ, που βρέθηκε στην Αθήνα προσκεκλημένος των εκδόσεων Κέδρος. Απευθυνόμενος με κέφι στο κοινό, το οποίο γελούσε συχνά με τα αστεία του, ο Κερ είπε πως για κάθε συγγραφέα υπάρχουν δύο πρόσωπα: το ένα είναι το δημόσιο πρόσωπο, το πρόσωπο που βλέπει ο κόσμος στις εκδηλώσεις και στις συναναστροφές και το οποίο αποδεικνύεται κατά κανόνα απογοητευτικό σε σχέση με τα βιβλία του. Το άλλο πρόσωπο είναι το πρόσωπο ενός αφανούς εργάτη, που μένει κλεισμένος στο σπίτι του, δημιουργώντας. «Δεν είμαι θεός και δεν έχω κατέβει από τον Όλυμπο», παρατήρησε χαριτολογώντας ο Κερ, για να προσθέσει αμέσως: «Παίρνω, όμως, πολύ σοβαρά τη δουλειά μου και έφτασα μέχρι το Σμολένσκ και το δάσος του Κατίν για να γράψω τον Άνθρωπο χωρίς ανάσα».

    Μιλώντας για τον Άνθρωπο χωρίς ανάσα (κυκλοφόρησε πριν από μερικούς μήνες από τον Κέδρο, σε μετάφραση Ανδρέα Αποστολίδη), ο Κερ τόνισε για το ιστορικό του μέρος: «Δεν θέλω να εξαπατώ. Σέβομαι την Ιστορία κι ακόμα κι αν γράφω ανάμεσα στις γραμμές της, δεν παύω να την υπολήπτομαι και να μην αποκτώ ελευθερίες απέναντί της. Δεν μπορείς να πάρεις τα γεγονότα και τους ανθρώπους και να τα μεταφέρεις αυθαίρετα από τη μια χρονολογία στην άλλη. Κατά τα άλλα, πάντως, ο συγγραφέας, χωρίς να είναι παντογνώστης (κανένας δεν είναι παντογνώστης), μπορεί να γράψει για έναν τόπο στον οποίο δεν έχει πάει ποτέ, όπως το έκανε ο Ουγκό για το Βατερλό και ο Σαίξπηρ για τη Δανία. Εγώ έγραψα για το Βερολίνο χωρίς να είμαι ούτε Εβραίος ούτε Βερολινέζος».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 21 October 2014 - 10:30:29 UTC