Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων
  • [03] Ι. Βρούτσης: Οι συνεπείς πολίτες, οι ωφελημένοι του αυτόματου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών
  • [04] Π. Ρήγας: Δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων
  • [05] Σε 24 - 100 δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών προς τους δήμους
  • [06] Η οικονομία θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
  • [07] Νέες κυρώσεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης επέβαλλε η Ευωπαϊκή Ένωση
  • [08] «Δεν είναι ώρα για αναλύσεις και ερμηνείες γιατί δεν ανοίγει το καινούριο ΕΜΣΤ»
  • [09] Βρετανία: Πoλύ πιο ισχυρό το «ναι» από το «όχι» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

  • [01] «Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο Ευ. Βενιζέλος

    «Να ανακρούσει πρύμνα» κάλεσε την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος σε δήλωσή του σχετική με την παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επισημαίνοντας ότι με την παρουσία του τουρκικού σκάφους εντός της κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας για τη διενέργεια ερευνών, η Τουρκία «προσβάλλει βάναυσα το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ενώ επίσης «ενεργώντας εξ ονόματος του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους» επί της ουσίας «αρνείται να αναγνωρίσει την υπόσταση και τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι μέλος του ΟΗΕ, της ΕΕ και της ευρωζώνης» ο κ.Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι η Άγκυρα θέτει «ανυπέρβλητα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία και προοπτική». Επιπλέον, υπογραμμίζει ο κ.Βενιζέλος, με την πράξη της η Τουρκία «υπονομεύει τον διάλογο στην Κύπρο και δημιουργεί μια εστία κρίσης, τη στιγμή που η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στο Κομπάνι, τον ISIS, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στις κρίσεις που εκδηλώνονται στα νότια και ανατολικά της Ευρώπης. Δυστυχώς το μέτωπο διασπάτει και η ευθύνη της Τουρκίας είναι τεράστια». Ως εκ τούτου, ο Έλληνας αξιωματούχος καλεί την Τουρκία «να ανακρούσει πρύμνα -όχι μόνο το πλοίο αλλά και η εξωτερική πολιτική της χώρας, να κινηθεί στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».

    Διαβάστε επίσης: Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ

    [02] Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαδικασίες παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων

    Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στις διαδικασίες παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων υπογραμμίζουν 16 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή. Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον Γιάννη Ζερδελή, επισημαίνουν ότι η διαδικασία παραχώρησης για 40 χρόνια, με δυνατότητες επέκτασης της σύμβασης για άλλα 10, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Νοεμβρίου και τονίζουν ότι «η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων που προωθεί η συγκυβέρνηση δεν συνιστά τίποτα άλλο παρά παραχώρηση σε ιδιώτες της περιουσίας που έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα του λαού, χωρίς κανένα όφελος για το ελληνικό δημόσιο».

    Όπως ειδικότερα αναφέρουν, «τα έσοδα που εξαγγέλλει το ΤΑΙΠΕΔ από την ιδιωτικοποίηση είναι κατά πολύ λιγότερα από τα καθαρά έσοδα των κρατικών αεροδρομίων, ενώ από την εκμετάλλευση των αεροδρομίων από τα ιδιωτικά μονοπώλια θα προκύψει απώλεια των εσόδων που συνεισέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό (π.χ. υπερπτήσεις) και θα αυξηθούν τα τέλη και τα ναύλα, όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία».

    [03] Ι. Βρούτσης: Οι συνεπείς πολίτες, οι ωφελημένοι του αυτόματου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών

    Ως «μεγάλη θεσμική και οργανωτική τομή» χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το σύστημα αυτοματοποιημένου συμψηφισμού επιστροφής φόρων και οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που προβλέπει η Κοινή Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Βρούτσης, επισημαίνει ότι στο εξής «διαδικασίες επιστροφής φόρων προς τους πολίτες, θα γίνονται με διαφάνεια και δικαιοσύνη, χωρίς ταλαιπωρίες και καθυστερήσεις, ενώ απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες καθώς για την είσπραξη ποσών δεν θα απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, «ωφελημένοι του νέου μηχανισμού συμψηφισμού επιστροφής φόρου και οφειλών θα είναι πρώτα και περισσότερο οι συνεπείς πολίτες, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες, που δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, καθώς ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της νέας on line διαδικασίας - την επόμενη εβδομάδα - θα μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής των επιστροφών φόρων (εισοδήματος και ΦΠΑ).

    [04] Π. Ρήγας: Δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων

    «Για το ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να πειραχθούν οι μισθοί των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚΠαναγιώτης Ρήγας. «Δεν μπορείς να προκαλείς αναστάτωση αν δεν εξηγήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν θα επιφέρει συνολικά μειώσεις. Μπορεί σε κάποιους να μειώσει, αλλά θα αυξήσει σε κάποιους άλλους. Αυτά όλα, όμως, συζητούνται με λεπτομέρειες στο τραπέζι της συνεννόησης σε κυβερνητικό επίπεδο και μετά βγαίνουν ως επίσημες ανακοινώσεις και ως επίσημες θέσεις της κυβέρνησης και μάλιστα όταν πρόκειται για σχέδιο».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ρήγας τονίζει: «Έχουμε πάντα τη διάθεση - και έχει γίνει αρκετές φορές μέχρι τώρα σοβαρή και ειλικρινής κουβέντα και με τον κ. Μητσοτάκη και με τους άλλους υπουργούς. Αυτό που ξεκαθαρίσαμε ευθύς εξαρχής ότι δεν μπορεί να συζητάμε κάποια θέματα στο τραπέζι, να συμφωνούμε ότι αν δεν συζητηθούν λεπτομερώς, δεν μπορούν να αποτελέσουν νομοσχέδιο και στη συνέχεια να γίνονται με τρόπο βιαστικό. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να κουβεντιάζουμε επ' αόριστον, να μπαίνουμε σε ατέρμονες συζητήσεις, το δέχομαι. Αλλά δεν δέχομαι ότι δεν πρέπει να προηγηθεί εξαντλητική συζήτηση για κάποια θέματα, τα οποία και μείζον ενδιαφέρον έχουν και εντυπώσεις δημιουργούν, ίσως δυσανάλογες σε σχέση με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Πιο συγκεκριμένα, ο χώρος των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται σε διαρκή αναστάτωση. Εάν σε αυτό το χώρο, που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα φοβάται και τον ίσκιο του αυτή τη στιγμή, δεν εξηγήσεις πλήρως τι πας να κάνεις, προκαλείς πρόσθετα προβλήματα. Αυτό θέλουμε να αποφύγουμε, να μη δαιμονοποιήσουμε αλλαγές που είναι προς θετική κατεύθυνση, αφήνοντάς τες να διαρρέουν και να προκαλούν πανικό».

    [05] Σε 24 - 100 δόσεις ρυθμίζονται οι οφειλές των πολιτών προς τους δήμους

    Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2014 θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ρυθμίσουν - με αίτησή τους - τις οφειλές τους προς τους δήμους και τα Νομικά τους Πρόσωπα, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος. Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε στη Βουλή, ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ.

    Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται και όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και τις 30 Οκτωβρίου 2014.

    Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01-01-2010).

    Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α), με αίτησή τους έως τις 14-11-2014.

    [06] Η οικονομία θα είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θορυβημένοι από την ξαφνική επάνοδο της αναταραχής στις αγορές, θα συγκεντρωθούν αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών της Ευρωζώνη, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg. Μετά την κατάρρευση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες των 28 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις 23 και 24 Οκτωβρίου, έχοντας και πάλι την οικονομία της περιοχής στην ημερήσια διάταξη. «Πρόκειται για ένα σήμα αφύπνισης σε όλη την ηγεσία της Ευρωζώνης ότι η στρατηγική που ακολουθείται, με ισχυρή έμφαση στους στόχους για τα δημοσιονομικά ελλείμματα, δεν είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου κ. Τσαρλς Νταλάρα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο στις 17 Οκτωβρίου.

    Οι ηγέτες της ΕΕ ετοιμάζονται για τη σύνοδό τους, καθώς ο απόηχος από την κρίση χρέους που ξεκίνησε στα τέλη του 2009 από την Ελλάδα αντηχεί γύρω τους, με τη βουτιά στις τιμές των κρατικών ομολόγων των χωρών της περιφέρειας και την παγκόσμια μείωση των μετοχικών αξιών κατά περισσότερο από 3 τρισεκ. δολάρια έως τώρα τον τρέχοντα μήνα. Η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν στάσιμη στο δεύτερο τρίμηνο του έτους και ο πληθωρισμός, που ανήλθε στο 0,3% τον Σεπτέμβριο, δεν φαίνεται να επανέρχεται πριν από το 2017 στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.

    Η Γαλλία και η Ιταλία προσπαθούν ακόμη να χαλαρώσουν το δημοσιονομικό καθεστώς που βοήθησε να διατηρηθεί το ευρώ το 2012. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και ο υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να έχουν σήμερα συζητήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους στο Βερολίνο εν όψει της συνόδου κορυφής. Αν και η οικονομία δεν θα κυριαρχήσει στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής με τον ίδιο τρόπο, όπως κατά τη διάρκεια πολλών συνόδων της κρίσης από το 2010 έως το 2013, υπάρχει αναγνώριση ότι οι δυσκολίες της Ευρωζώνης επιστρέφουν στην κεντρική σκηνή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.

    [07] Νέες κυρώσεις σε βάρος της συριακής κυβέρνησης επέβαλλε η Ευωπαϊκή Ένωση

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε σήμερα νέες κυρώσεις εναντίον της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οι οποίες έχουν στόχο 16 ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος εξαιτίας της εμπλοκής τους στην καταστολή της εξέγερσης, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

    Οι νέες αυτές κυρώσεις, που υιοθετήθηκαν από τους υπουργούς Εξωτερικών που συναντώνται σήμερα στο Λουξεμβούργο, έχουν στόχο κυρίως τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Άσαντ που ορκίστηκε στις 31 Αυγούστου και στην οποία περιλαμβάνονται έντεκα νέοι υπουργοί, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

    Οι κυρώσεις αφορούν κυρίως πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισόδου στο ευρωπαϊκό έδαφος και αφορούν 16 φυσικά πρόσωπα και δύο νομικά πρόσωπα εξαιτίας της εμπλοκής τους στην καταστολή της εξέγερσης, ή της έμπρακτης υποστήριξή τους στην κυβέρνηση, σημείωσε μια άλλη πηγή.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 191.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου τον Μάρτιο του 2011, ενώ οι εκτοπισμένοι είναι περισσότεροι από 9 εκατομμύρια.

    [08] «Δεν είναι ώρα για αναλύσεις και ερμηνείες γιατί δεν ανοίγει το καινούριο ΕΜΣΤ»

    «Δεν είναι ώρα για αναλύσεις και ερμηνείες γιατί δεν ανοίγει το καινούριο Μουσείο και ποιός δεν θέλει να το ανοίξει. Είμαι μέσα στη μάχη και θέλω να την κερδίσω», είπε σήμερα η διευθύντρια Αννα Καφέτση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αναφερόμενη στο καινούργιο κτίριο του μουσείου που καθυστερεί η έναρξη λειτουργίας του.

    Απαντώντας στις κατηγορίες που δημοσιοποίησε σε βάρος της πριν λίγες μέρες το ΔΣ του ΕΜΣΤ, η κ. Καφέτση απάντησε μεταξύ άλλων ότι, ενώ υπάρχουν τα χρήματα και οι μουσειογραφικές μελέτες, το ΔΣ από τον περασμένο Μαίο δεν έχει προχωρήσει ακόμη, στην ανάθεση των μελετών αυτών.

    [09] Βρετανία: Πoλύ πιο ισχυρό το «ναι» από το «όχι» για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

    «Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα.

    Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

    Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας. Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 20 October 2014 - 12:30:25 UTC