Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρούσμα φυματίωσης εντοπίσθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα
  • [02] Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες, προβλέπει υπουργική απόφαση
  • [03] Αποκαταστάθηκε ναός, σε κατεχόμενο χωριό της Μόρφου, που είχε μετατραπεί σε τέμενος
  • [04] Για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συζήτησαν Ν. Αναστασιάδης και Βλ. Πούτιν
  • [05] «Σοβαρές διαφωνίες» Πούτιν - Μέρκελ για την ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο
  • [06] Η Apple παρουσίασε την πιο λεπτή ταμπλέτα, το νέο iPad Air 2

  • [01] Κρούσμα φυματίωσης εντοπίσθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα

    Ενεργό κρούσμα φυματίωσης εντοπίσθηκε σε αλλοδαπό πακιστανικής υπηκοότητας, χθες, στο Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών, στην Αμυγδαλέζα. Πρόκειται για 33χρονο, ο οποίος διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ και ήδη οι άνθρωποι, που έχουν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο αλλοδαπό, έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται. Έως στιγμής, σύμφωνα με την Αστυνομία, δεν έχει εντοπισθεί άλλο κρούσμα.

    Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα θετικοί στον ιό της φυματίωσης, αλλά όχι νοσούντες, έχουν εντοπισθεί και αστυνομικοί στο τμήμα Κάτω Πατησίων. Για την υπόθεση διενεργείται έρευνα από την υγειονομική επιτροπή της ΕΛΑΣ και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

    [02] Επίδομα μητρότητας και στις αυτοαπασχολούμενες, προβλέπει υπουργική απόφαση

    Επίδομα μητρότητας, λόγω κυοφορίας και λοχείας, για τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό θα λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, άμεσα ασφαλισμένες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Ε.Τ.Α.Α.), οι οποίες ασκούν αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα. Τη χορήγηση του επιδόματος που ανέρχεται στα 200 ευρώ το μήνα, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος αποκλειστικά.

    Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι ασφαλισμένες πρέπει να καταθέσουν, α) αίτηση στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού. Απαιτείται ακόμη η υποβολή εκ μέρους της ασφαλισμένης υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας. Η αίτηση για χορήγηση του επιδόματος πρέπει να υποβάλλεται μέσα σε έξι μήνες από την ημερομηνία τοκετού.

    [03] Αποκαταστάθηκε ναός, σε κατεχόμενο χωριό της Μόρφου, που είχε μετατραπεί σε τέμενος

    Με έκδηλη συγκίνηση, Ελληνοκύπριοι εκτοπισμένοι από το Συριανοχώρι της Μόρφου αντίκρισαν αποκαταστημένη την εκκλησία του χωριού τους, η οποία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου χτίστηκε πιθανότατα κατά τη μεσαιωνική περίοδο και διέσωζε σπαράγματα τοιχογραφίας στον χώρο της Πρόθεσης. Η εκκλησία επεκτάθηκε στα δυτικά στα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αιώνα.

    Μετά την τουρκική εισβολή ο ναός χρησιμοποιήθηκε ως τέμενος, αλλά πριν λίγα χρόνια εγκαταλείφθηκε, αφού κατέστη ετοιμόρροπος. Πίσω από αυτόν κτίστηκε σύγχρονο τέμενος. Ο ναός συλήθηκε και κατά τις εργασίες αποκατάστασής του, βρέθηκαν μόνο τμήματα της ξυλόγλυπτης Αγίας Τράπεζας, που συντηρήθηκε και τοποθετήθηκε και πάλι στο Ιερό Βήμα, καθώς και η μαρμάρινη επιγραφή των εγκαινίων του ναού. Το Δεκέμβριο του 2010 παραδόθηκε από Τουρκοκύπριους στον Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο μια εικόνα του Αγίου Βασιλείου, που ανήκε στον ναό και βρέθηκε πεταγμένη μέσα σε χωράφια.

    Το έργο της αποκατάστασης της εκκλησίας υλοποιήθηκε από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών «Συνεταιρισμός για το Μέλλον (UNDP ? PFF)» σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ? ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του προγράμματος για λήψη έκτακτων μέτρων συντήρησης χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

    [04] Για το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, συζήτησαν Ν. Αναστασιάδης και Βλ. Πούτιν

    «Απαράδεκτη» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν «την όποια παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» σε συνομιλία που είχε με τον Πρόεδρο N. Αναστασιάδη, όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Στη δήλωση σημειώνεται, επίσης, ότι οι δύο πρόεδροι είχαν την ευκαρία να συζητήσουν «επί μακρόν σε μια φιλικότατη και εγκάρδια ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας προς τους αρχηγούς κρατών που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής Ασίας -Ευρώπης, στο Μιλάνο. Ως εκ τούτου η συνάντηση των δύο ηγετών που επρόκειται να πραγματοποιηθεί δεν θα γίνει.

    Η συζήτηση των δύο ηγετών, προστίθεται στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφορούσε σε όλο φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Ρωσίας, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, καθώς, επίσης, και την παρούσα φάση του Κυπριακού με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με αφορμή την τουρκική οδηγία προς ναυτιλομένους, αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Πούτιν, επαναβεβαίωσε τη ρωσική θέση αρχής τόσο σε ό,τι αφορά τη λύση του Κυπριακού όσο και για το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Οι δύο ηγέτες, καταλήγει η δήλωση, συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και, αναλόγως των εξελίξεων, να διευθετηθούν επισκέψεις εκατέρωθεν.

    [05] «Σοβαρές διαφωνίες» Πούτιν - Μέρκελ για την ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

    «Σοβαρές διαφωνίες» για την ουκρανική κρίση εξακολουθούν να υφίστανται ανάμεσα στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε τη νύκτα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών. «Εξακουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ως προς την έναρξη της εσωτερικής ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς για τις βαθιά αίτια της σημερινής κατάστασης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε συνομιλία με την Αγγελα Μέρκελ αργά χθες το βράδυ στο Μιλάνο, στο περιθώριο της ευρω-ασιατικής συνόδου κορυφής του Asem. «Κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς και ενδελεχούς συνομιλίας, οι κ.κ. Πούτιν και Μέρκελ επιβεβαίωσαν κατά λεπτομερή τρόπο την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» (5 Σεπτεμβρίου), οι οποίες επέτρεψαν την εφαρμογή της (συχνά παραβιαζόμενης) εκεχερίας στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

    Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής, ο Πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει την ευκαιρία για πρώτη φορά από το τέλος του Αυγούστρου στο Μινσκ, να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, παρουσία πολλών ευρωπαίων ηγετών, όπως η Αγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον , ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι.

    [06] Η Apple παρουσίασε την πιο λεπτή ταμπλέτα, το νέο iPad Air 2

    H Apple παρουσίασε το νέο iPad Air 2, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ο λεπτότερος υπολογιστής - ταμπλέτα στον κόσμο, έχοντας πάχος μόλις 6,1 χιλιοστών. Επίσης η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το νέο iPad mini 3, μια νέα σειρά επιτραπέζιων υπολογιστών iMac, καθώς και το νέο λειτουργικό σύστημα για Mac, το OS X Yosemite. Το νέο iPad Air 2, μεταξύ άλλων, διαθέτει αισθητήρα ταυτοποίησης του χρήστη μέσω δακτυλικού αποτυπώματος (κάτι που θα βοηθήσει στις online χρηματικές συναλλαγές ασφαλείας), αντιανακλαστική επικάλυψη της οθόνης, τον ταχύτερο νέας γενιάς επεξεργαστή ΑΒΧ και μια οπίσθια κάμερα 8 ΜΡ. Σύμφωνα με την Apple, το iPad Air 2 είναι 18% λεπτότερο και 40% ταχύτερο από το προηγούμενο αντίστοιχο μοντέλο.

    Το μικρό iPad mini 3 -που δεν είναι λεπτότερο από το προηγούμενο mini- διαθέτει και αυτό τον αισθητήρα αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος Touch ID, αλλά έχει τον παλαιότερης γενιάς επεξεργαστή Α7. Τα νέα μοντέλα θα διατίθενται από τις 24 Οκτωβρίου. Παρουσιάστηκε επίσης ένας νέος επιτραπέζιος υπολογιστής iMac με τεράστια οθόνη 27 ιντσών (68,6 εκατοστών) και με την υψηλότερη ανάλυση στην αγορά 5210Χ2880 εικονοστοιχείων (πίξελ), καθώς και το νέο Mac Mini. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη διαθέσιμη για δωρεάν «κατέβασμα» η νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Apple OS X Yosemite για υπολογιστές Macintosh, η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει την ευκολότερη ανταλλαγή δεδομένων με iPad και iPhone. Το νέο λειτουργικό iOS 8,1 για κινητές συσκευές θα είναι διαθέσιμο από την επόμενη Δευτέρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 17 October 2014 - 8:30:24 UTC