Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πρώτη μέριμνά μας η προστασία των ομογενών στη Μαριούπολη
  • [02] Με τον Κινέζο πρωθυπουργό θα συναντηθεί αύριο στο Μιλάνο ο Αντ. Σαμαράς
  • [03] Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες
  • [04] Από τα 0,990 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
  • [05] Δέκα περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων από διαδικτυακό παιχνίδι
  • [06] Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης
  • [07] Με πτώση 6,25% έκλεισε το Χρηματιστήριο
  • [08] Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών, δήλωσε η Αμ. Αλαμουντίν- Κλούνεϊ

  • [01] Ευ. Βενιζέλος: Πρώτη μέριμνά μας η προστασία των ομογενών στη Μαριούπολη

    Τη λύπη του για το θάνατο ατόμων ελληνικής καταγωγήςστο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε ο κ. Βενιζέλος από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μαριούπολη και την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, «μεταξύ των θυμάτων που έχασαν την ζωή τους από οβίδα πυροβολικού που ερρίφθη, χθες, στο χωριό Σαρτανά, πλησίον της Μαριούπολης, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν, και άτομα ελληνικής καταγωγής».

    «Η στήριξη μας θα είναι άμεση» διαβεβαιώνει ο κ. Βενιζέλος σημειώνοντας ότι «στις δύσκολες αυτές ώρες, η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας και ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και τον τραυματιών».

    Τονίζει, δε, ότι «η προστασία των ελληνικής καταγωγής πολιτών της Μαριούπολης και της ευρύτερης περιοχής είναι η πρώτη μέριμνά μας. Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση. Αυτός είναι ο άξονας της πολιτικής μας ευθύς εξαρχής, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και όλων των Διεθνών Οργανισμών, όσο και διμερώς».-

    [02] Με τον Κινέζο πρωθυπουργό θα συναντηθεί αύριο στο Μιλάνο ο Αντ. Σαμαράς

    Με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Ασίας στο Μιλάνο.

    Ο κ. Σαμαράς θα αναχωρήσει για τη διήμερη Σύνοδο στο Μιλάνο αύριο νωρίς το πρωί.

    [03] Αλ. Τσίπρας: Αναγκαία η προσφυγή στις κάλπες

    Ευθύνες στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη δημιουργία κλίματος έντασης, κινδυνολογίας και αποσταθεροποίησης, επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε «στο πρωτοφανές αδιέξοδο στο οποίο η κυβέρνηση οδηγεί τον τόπο, καθώς και στην αναγκαιότητα προσφυγής στις κάλπες» επισημαίνοντας ότι «μετά το φιάσκο των Παρισίων και το φιάσκο του Βερολίνου, ήρθε και το φιάσκο της Ουάσινγκτον, για να επιβεβαιώσει την εικονική πραγματικότητα του Success story και να φανερώσει τη δραματική αποτυχία της κυβέρνησης Σαμαρά».

    Στη Βουλή, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «ζήτησα από τον κ. Σαμαρά να σταματήσει τους σχεδιασμούς της κλιμάκωσης της έντασης και της προσπάθειας αποσταθεροποίησης, του ζήτησα τη συντεταγμένη και ομαλή προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

    Όμως, ο πρωθυπουργός, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «προτίμησε την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας της αποσταθεροποίησης».

    [04] Από τα 0,990 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

    Από την τιμή 0,990 ευρώ ανά λίτρο ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Με την έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης και με δεδομένη την πρόσφατη μείωση κατά 30% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από 0,990 ευρώ ανά λίτρο και κατά συνέπεια, όπως σημειώνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, για τους χιλιάδες δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να διαμορφωθεί από 0,64 ευρώ ανά λίτρο.

    Η τροφοδοσία της αγοράς εκτιμάται ότι θα είναι ομαλή και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Ο υφυπουργούς Ανάπτυξης Γερ. Γιακουμάτος υπενθυμίζει προς όλους ότι το θεσμικό πλαίσιο για την πάταξη της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής στα καύσιμα θα εφαρμοστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες αυστηρά και απαρέγκλιτα προς όλους.

    [05] Δέκα περιπτώσεις αποπλάνησης ανηλίκων από διαδικτυακό παιχνίδι

    Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση των κυκλωμάτων παιδοφιλίας στο Διαδίκτυο, έδωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα ασφαλούς πλοήγησης σε σχολικές μονάδες.

    Οι περιγραφές περιστατικών που αντιμετωπίστηκαν από την υπηρεσία, περιείχαν σοκαριστικά στοιχεία, όπως η περίπτωση κυκλώματος που με τον μανδύα ηλεκτρονικού παιχνιδιού με τον τίτλο «Ντύνω κούκλες» αποπλανούσαν ανήλικα παιδιά, ή επίσης η περίπτωση online αυτοτραυματισμού έφηβης, η οποία οδηγήθηκε στην εντατική έπειτα από έγκαιρη παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Επίσης αναφέρθηκαν περιπτώσεις ατόμων που προειδοποιούσαν για αυτοκτονία τους στο Διαδίκτυο.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη έχει σχεδιάσει παιχνίδια τα οποία είναι απόλυτα ασφαλή, για τα παιδιά γιατί «είναι αδιανόητο το 2014 να παίζει το παιδάκι "ντύνω κουκλες" και δίπλα να είναι ο παιδόφιλος και να κάνει πάρτι». Η δίωξη αντιμετώπισε 10 περιπτώσεις παιδιών που «αποπλανήθηκαν στο "ντύνω κούκλες" και στη συνέχεια εύρισκε η μητέρα το παιδάκι με το λαπ τοπ αγκαλιά στην τουαλέτα με τα εσώρουχα να φωτογραφίζεται». Ο κ. Σφακιανάκης ενημέρωσε ότι η υπηρεσία του δημιούργησε το ίδιο παιχνίδι με τις ίδιες συνθήκες για να παίζουν τα παιδιά με απόλυτη ασφάλεια. «Μέχρι σήμερα έχουν επισκεφτεί 820.000 παιδιά το "ντύνω κούκλες". Τα παιδάκια "ντύνουν κούκλες" μέσα στο portal cyberkid.gr», είπε και πρόσθεσε ότι είναι αρκετά μεγάλη η ομάδα των παιχνιδιών, ενώ οι γονείς εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία «γιατί είναι ένας κόμβος με απόλυτη ασφάλεια».

    [06] Η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης

    Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ των άλλων πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, σχετικά με τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας για την ενίσχυση της συνεργασίας για την πρόληψη και την αποτροπή της αδήλωτης εργασίας.

    [07] Με πτώση 6,25% έκλεισε το Χρηματιστήριο

    Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά η οποία συνέχισε για δεύτερη συνεδρίαση να καταγράφει μεγάλη πτώση, με τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη να σημειώνει απώλειες 11,62%, στις δύο τελευταίες ημέρες. Ενδοσυνεδριακά η πτώση έφθασε το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013. Συνεχίστηκε και σήμερα για δεύτερη ημέρα η αποεπένδυση ξένων funds τα οποία ανησυχούν για τα σχέδια εξόδου της Αθήνας από το πρόγραμμα διάσωσης και για το ενδεχόμενο πιθανής αλλαγής πολιτικής, με αφορμή και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές και σε μία παρατεταμένη πολιτική παράλυση. Η αγορά επηρεάσθηκε καταλυτικά και από την εκτίναξη των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο 7,6% και σε αυτά ήλθε να προστεθεί και η επιδείνωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης απώλειες άνω του 2%, λόγω των ανησυχιών για αναβίωση της ευρωπαϊκής κρίσης. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου του 2013 (884,60 μονάδες). Από τις αρχές του 2014 ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει πτώση 23,54%. Αρχικά η αγορά προσπάθησε να αντιδράσει ανοδικά κινούμενη έως τις 956,02 μονάδες(+0,82%) για να εκδηλωθούν μαζικές πωλήσεις στη συνέχεια που «βύθισαν» τον δείκτη έως τις 852,87 μονάδες με την πτώση να προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις φθάνοντας έως το 10,05%. Η αξία των συναλλαγών κατέγραψε μεγάλη άνοδο, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός και ανήλθε στα 263,04 εκατ. ευρώ.

    [08] Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών, δήλωσε η Αμ. Αλαμουντίν- Κλούνεϊ

    «Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για διαμεσολάβηση στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι». Αυτό δήλωσε, δήλωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κ. Τασούλας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

    Επίσης, στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, ο Τζέφρι Ρόμπερτσον και ο Νόρμαν Πάλμερ, διακεκριμένοι δικηγόροι από τη Βρετανία, με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς δικαίου και πνευματικής ιδιοκτησίας, ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και η γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη.

    «Το θέμα της επανένωσης των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους» δήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι τρεις δικηγόροι από τη Βρετανία, που βρίσκονται στην Αθήνα προκειμένου να υποβάλλουν νομικές προτάσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

    Σε μία αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες, οι τρεις νομικοί μίλησαν για τις προθέσεις τους ως προς την καλύτερη νομική διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ενός ζητήματος ελληνικού αλλά και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως αποδεικνύει και η αποδοχή, από την UNESCO, του αιτήματος της Ελλάδας για διαμεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέλθει στη μεσολάβηση την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται, το εξάμηνο, για την ανταπόκριση της Βρετανίας σε αυτή την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, θα μας παρέχει νομικές συμβουλές η ομάδα αυτή των διακεκριμένων δικηγόρων σε συνεργασία με τους δικούς μας νομικούς συμβούλους στο υπουργείο» τόνισε ο κ. Τασούλας.

    «Η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο που ζητά την επιστροφή των γλυπτών 200 χρόνια μετά την απομάκρυνσή τους. Είναι μία αδικία που έχει κρατήσει πολύ μεγάλο διάστημα, ένα θέμα που βρίσκεται στα δέκα πιο επείγοντα, όσον αφορά τα έργα τέχνης. Ήρθε η ώρα το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Ελλάδα, ενώ το πρόβλημα μπορεί να λυθεί προς όφελος και των δύο λαών» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Αλαμουντίν- Κλούνεϊ.

    «Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα Μάρμαρα είναι σημαντικά για όλον τον κόσμο. Αποτελεί φοβερή βαρβαρότητα το γεγονός ότι τα γλυπτά βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς χώρους, το 60% στην Ελλάδα και το 40% στη Βρετανία. Αν συνενωθούν, όλος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει την απαρχή του πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Ρόμπερτσον, επισημαίνοντας ότι «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει κάποια έργα τέχνης, όπως τις μούμιες, αλλά είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα Γλυπτά».

    Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε: «Εάν υπάρξει ανταπόκριση της Βρετανίας στην πρόσκληση της UNESCO, τότε η διαμεσολάβηση θα ξεκινήσει και εμείς οι τρεις θα βρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει ότι είναι θέμα του Μουσείου και εκείνο ότι δεν πρόκειται να τα επιστρέψει. Στόχος μας δεν είναι να απογυμνώσουμε το μουσεία, αλλά τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση. Δεν σχεδιάζουμε νομικές κινήσεις, απλώς νομικές συμβουλές. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες, διεθνή δικαστήρια, εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, διεθνείς συνθήκες, ιδέες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μεγάλη γιατί λαμβάνει υπόψη της τον διεθνή νόμο και τις αποφάσεις».

    «Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει και οι νόμοι εξελίσσονται» σημείωσε ο κ. Πάλμερ, προσθέτοντας ότι τα μουσεία θα πρέπει κι αυτά να προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές. «Αν οι διεθνείς νόμοι αλλάξουν, τα μουσεία θα πρέπει να αλλάξουν κι αυτά», τόνισε.

    Επίσης, οι τρεις νομικοί επεσήμαναν τις αλλαγές που, ήδη, έχουν συμβεί στη Βρετανία. «Υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις στη Βρετανία που από τη μία επέτρεψαν την επιστροφή λειψάνων πολιτισμού (σσ. των Αβορίγινων στην Αυστραλία) και από την άλλη απαγορεύουν την αποδοχή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Υπάρχουν εξαιρέσεις και μπορούν να υπάρξουν κι άλλες. Οι ορίζοντες είναι ανοικτοί» υπογράμμισαν.

    «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος προχώρησε αυτό το θέμα πολύ περισσότερο από ποτέ στο παρελθόν. Είναι παλικάρι και πολύ καλός φίλος. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, έχει πολλούς φίλους. Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χιλ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τασούλας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί, ώστε το θένα να οδηγηθεί σε φιλικό διακανονισμό. «Έλεγαν ότι ο ήλιος δεν δύει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ήταν αυτοκρατορία. Αυτό δεν ισχύει πια, αλλά είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει σβήσει η υψηλοφροσύνη. Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην UNESCO. Αλλά εξετάζουμε και διαφορετικές εκδοχές. Δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δικαστικές ενέργειες» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 15 October 2014 - 16:30:34 UTC