Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Πεταλωτής: Δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ι. Μιχελάκης: O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πολώσει το κλίμα επικίνδυνα
  • [03] Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο ηλεκτρικός, μετρό και τραμ
  • [04] Κανονικά θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών
  • [05] ΑΣΕΠ: Παράταση μέχρι αύριο το μεσημέρι για τις αιτήσεις για τον ΔΕΔΔΗΕ
  • [06] Με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων
  • [07] Μείωση της τιμής του πετρελαίου θα φέρει η φετινή χαμηλή ζήτηση, εκτιμά ο ΙΕΑ
  • [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο
  • [09] Οι Κούρδοι του Ιράκ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια αλλά αυτή δεν φθάνει στο Κομπάνι
  • [10] Εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στις 9 Νοεμβρίου
  • [11] Στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ενδέχεται να ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ
  • [12] Ο Μ. Ρέντσι δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος
  • [13] Αισιόδοξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν

  • [01] Γ. Πεταλωτής: Δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ

    Την εκτίμηση ότι «δεν λειτουργεί τίποτα στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δυστυχώς είναι ένα κέλυφος» διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Πεταλωτής, που συνυπογράφει κείμενο μαζί με 4.000 μέλη του κινήματος, με το οποίο ζητείται η άμεση διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

    «Όσοι αγωνιούμε βρισκόμαστε μέσα στο ΠΑΣΟΚ και έχουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε την αγωνία μας με κάποιον τρόπο. Επειδή υπάρχουν και μεταμορφώσεις του ΠΑΣΟΚ, μετά την Ελιά έχουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, θέλουμε απαντήσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πώς γίνεται, πώς αποφασίζεται».

    Σχολιάζοντας την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει: «Είναι διαφορετικό να μιλάμε για συναινέσεις και τελείως διαφορετικό να μιλάμε για ταυτίσεις χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα. Μάλιστα, ένα σχέδιο που δεν εγκρίθηκε από κανέναν. Καλό θα ήταν να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι θεσμοί, όπως είναι τα κόμματα, στα οποία γίνονται συζητήσεις, λαμβάνονται αποφάσεις, που δεν μπορεί να είναι αποφάσεις κορυφής μόνο».

    Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο προσέγγισης της κίνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πεταλωτής τονίζει: «Έβαλα την υπογραφή κάτω από ένα κείμενο. Δεν με ενδιαφέρουν ούτε τα πάρε-δώσε ούτε ενδεχόμενες προεκλογικές ή μετεκλογικές συμφωνίες. Η συζήτηση πρέπει να στραφεί στην ουσία και όσοι πραγματικά έχουμε τις ίδιες αναζητήσεις, αγωνίες και στοχεύσεις, μακριά από προσωπικούς καυγάδες, τότε νομίζω ότι μπορούμε να συμπορευθούμε για τη χώρα».

    [02] Ι. Μιχελάκης: O ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πολώσει το κλίμα επικίνδυνα

    «OΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πολώσει το κλίμα επικίνδυνα προκαλώντας πολιτική αναταραχή με ανυπόστατες και αόριστες καταγγελίες» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης. «Χωρίς καν να ερευνηθούν τέτοιες καταγγελίες, χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δουν αν έχουν βάση, ή όχι, παίρνουν χωρίς λογική τη λάσπη, τη βάζουν στον ανεμιστήρα και πηγαίνει προς οποιονδήποτε» σημειώνει.

    Ο βουλευτής της ΝΔ εκτιμά ότι «το κλίμα πολώνεται, λόγω της προεδρικής εκλογής αν θέλετε, όχι γιατί πλησιάζουμε σε μια διαδικασία εκλογής, η οποία αν δεν δώσει το επιθυμητό νούμερο 180 μπορεί να προκαλέσει πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, αλλά είναι κάτι άλλο: ότι η χώρα, ύστερα από αυτά τα χρόνια τα δύσκολα οικονομικά, με τα μνημόνια και τις τρόικες, είναι η πρώτη φορά που χειροπιαστά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, ετοιμάζεται να βγει από τα μνημόνια και να αφήσουμε έξω το ΔΝΤ. Άρα, αυτή η συντεταγμένη πορεία εξόδου της χώρας από την κρίση, από την εποπτεία του ΔΝΤ, είναι αυτό που ανησυχεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

    Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τους 25 επιπλέον βουλευτές που απαιτούνται για να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών τονίζει: «Η αριθμητική της Βουλής το επιτρέπει. Πρέπει να υπάρξουν και οι πολιτικές συνθήκες που να επιτρέψουν σε αυτή την αριθμητική να εφαρμοστεί. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να δημιουργηθούν έχοντας ως δεδομένο την πίεση της κοινωνίας, η οποία βλέπει ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ουσιαστικά δεν πρόκειται να δώσει πολιτική λύση. Αυτό που κινδυνεύει η χώρα είναι να αποκτήσει μια ακυβερνησία και ένα πολιτικό χάος, που ουσιαστικά θα μας ξαναφέρει πίσω στα χειρότερα. Τα χειρότερα μνημόνια που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ηπρακτική και οι υποσχέσεις του. Είναι το χειρότερο μνημόνιο που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα».

    [03] Κανονικά θα κυκλοφορήσουν αύριο ηλεκτρικός, μετρό και τραμ

    Ανεστάλη η αυριανή τετράωρη στάση εργασίας των σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.Ως εκ τούτου, κανονικά θα κινηθούν ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ.

    [04] Κανονικά θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών

    Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει αύριο κανονικά από τα πρατήρια σε όλη τη χώρα, επισημαίνει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών. Η ΟΒΕ εκτιμά επίσης ότι η τιμή του πετρελαίου θα κινηθεί, για μεν τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου περιοχές, γύρω στο 1,04 ευρώ το λίτρο, στις δε άλλες περιοχές θα είναι αυξημένη κατά το κόστος μεταφοράς κλπ και θα κυμανθεί γύρω στο 1,10 ευρώ το λίτρο. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει πάντως ότι παρά τη μειωμένη, σε σχέση με πέρσι, τιμή, δεν πρόκειται να σημειωθεί σημαντική αύξηση της κατανάλωσης και επιμένει στο αίτημα για επαναφορά του ΕΦΚ στα επίπεδα του 2011.

    [05] ΑΣΕΠ: Παράταση μέχρι αύριο το μεσημέρι για τις αιτήσεις για τον ΔΕΔΔΗΕ

    Δύο μέρες παράταση έδωσε το ΑΣΕΠ στην προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής υποψηφίων στην Προκήρυξη 3Κ/2014, για την πλήρωση 540 θέσεων προσωπικού στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ), δηλαδή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 12.00 μμ.

    Ο λόγος της παράτασης στη διορία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, σύμφωνα με το ΑΣΕΠ, οφείλεται στη μαζική προσέλευση των υποψηφίων στην ηλεκτρονική εφαρμογή της Αρχής και στην υπερφόρτωση του συστήματος και ακολούθως στα αιτήματα για παράταση της ορισθείσης προθεσμίας.

    Η προκήρυξη αφορά στην πλήρωση, με σειρά προτεραιότητας, 540 θέσεων προσωπικού, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ.

    [06] Με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων

    Στο τέλος Νοεμβρίου, με τη μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, θα καταβληθούν οι αυξήσεις στους μισθούς των ενστόλων μαζί με τα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2014 και μετά. Αυτό διευκρίνιζαν σήμερα αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν παράνομες οι περικοπές των μισθών τους το 2012. Σημειώνεται, ότι οι αυξήσεις θα ισοδυναμούν με το 50% των περικοπών που έγιναν στους ένστολους και θα είναι ενιαίες για όλους. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ξεκινήσει η καταβολή των αναδρομικών για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως και τον Ιούλιο του 2014 και θα ολοκληρωθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν ότι στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων δεν πρόκειται να γίνει συμψηφισμός με το κοινωνικό μέρισμα, ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται κανονικά προαγωγές στις ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο μισθολόγιο για τους ένστολους. Σε ερώτηση σχετικά με τον προϋπολογισμό και εάν τίθεται θέμα αλλαγής των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι ίδιες πηγές το απέκλειαν.

    [07] Μείωση της τιμής του πετρελαίου θα φέρει η φετινή χαμηλή ζήτηση, εκτιμά ο ΙΕΑ

    Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα είναι πολύ ασθενέστερη απ' ότι είχε προβλεφθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency, IEA), προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να μειωθούν περαιτέρω. «Οι πρόσφατες μειώσεις των τιμών φαίνεται ότι καθοδηγούνται τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης. Περαιτέρω μειώσεις των τιμών του πετρελαίου θα χρειάζονταν πιθανόν για να μειωθεί η προσφορά ή να αυξηθεί περισσότερο η ζήτηση», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση του IEA.

    Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο και οι τιμές του μπρεντ έχουν φθάσει σε χαμηλό επίπεδο 4ετίας - στα 88 δολάρια το βαρέλι περίπου -, λόγω της άφθονης προσφοράς, της επιβραδυνόμενης αύξησης της ζήτησης και του ισχυρού δολαρίου. Η τιμή του μπρεντ έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από τον Ιούνιο, όταν η αναταραχή στο Ιράκ είχε οδηγήσει στην αύξησή της στα 116 δολάρια το βαρέλι.

    [08] Πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, «το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ. Προκύπτει, συνεπώς, υπέρβαση, έναντι του στόχου, κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους, που ανακοινώθηκαν στις αρχές του μήνα, διαμορφώθηκε στα 2,5 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013». Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, «τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2014. Αυτή η ικανοποιητική -μέχρι σήμερα- εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού έδωσε τη δυνατότητα στην Κυβέρνηση, για στοχευμένες, θετικές παρεμβάσεις.

    [09] Οι Κούρδοι του Ιράκ στέλνουν στρατιωτική βοήθεια αλλά αυτή δεν φθάνει στο Κομπάνι

    Ανώτερος αξιωματούχος των Κούρδων του Ιράκ δήλωσε σήμερα ότι η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν (KRG) έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια στις συριακές κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι.

    Ο Χαμίντ Νταρμπάντι, αξιωματούχος της KRG, αρμόδιος για τις υποθέσεις των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε: «Τους βοηθήσαμε σχεδόν σε κάθε πεδίο. Τους στείλαμε βοήθεια στην οποία περιλαμβάνεται και στρατιωτική». Ωστόσο δεν έδωσε διευκρινίσεις για τον τρόπο παράδοσης των πολεμοφοδίων στην συριακή πόλη που συνορεύει με την Τουρκία προς βορρά ενώ πολιορκείται από τους τζιχαντιστές του ΙΚ από ανατολικά, νότια και δυτικά. Παράλληλα αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας δήλωσε ότι η KRG έστειλε «συμβολική» στρατιωτική βοήθεια για το Κομπάνι, η οποία όμως δεν έχει φθάσει στον προορισμό της και παραμένει στη βορειοανατολική Συρία, γιατί η Τουρκία δεν θα ανοίξει διαμετακομιστικό διάδρομο, όπως ζητούν οι Κούρδοι της Συρίας προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις.

    [10] Εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, στις 9 Νοεμβρίου

    Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Αρτούρ Μας ανακοίνωσε σήμερα πως στις 9 Νοεμβρίου θα οργανωθεί μια εναλλακτική μορφή ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιφέρειας, μετά την απαγόρευση από τη δικαιοσύνη της διεξαγωγής ενός κανονικού δημοψηφίσματος.

    "Θα υπάρξει μια ψηφοφορία, αλλά δεν θα βασισθεί στο διάταγμα" το οποίο είχε υπογράψει ο ίδιος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο Μας παραδεχόμενος τις διαιρέσεις που υφίστανται πάνω στο ζήτημα αυτό στους κόλπους του στρατοπέδου των οπαδών της ανεξαρτησίας. "Το ισπανικό κράτος παραμένει ο αντίπαλος", διαβεβαίωσε, κωφεύοντας στις εκκλήσεις για διάλογο "με σεβασμό του νόμου" που απηύθυνε πρόσφατα ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι. "Οι άνθρωποι θα μπορέσουν να καταθέσουν την ψήφο τους σε κάλπες και το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο", δήλωσε ακόμη παραδεχόμενος πάντως πως "η συναίνεση έχει ρωγμές" μεταξύ των κομμάτων που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, επειδή ορισμένα θέλουν να προχωρήσουν παραβιάζοντας το νόμο για να οργανώσουν αυτό το δημοψήφισμα.

    Νωρίτερα, σήμερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είχε χαρακτηρίσει "θαυμάσια είδηση" την εγκατάλειψη του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

    [11] Στόχος τρομοκρατικής επίθεσης ενδέχεται να ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ

    Ένας κατηγορούμενος για τρομοκρατία, ο οποίος έπειτα από εισαγγελικό αίτημα δικάζεται στη Βρετανία κεκλεισμένων των θυρών λόγω της ευαίσθητης φύσης της υπόθεσης, ενδεχομένως να σχεδίαζε επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, έγινε σήμερα γνωστό στο δικαστήριο. Ο 26χρονος Έρολ Ινσεντάλ συνελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο μαζί με έναν άλλον άνδρα, τον Μουνίρ Ραρμούλ Μπουχάτζα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ομολόγησε ότι στην κατοχή του είχε μία κάρτα μνήμης που περιείχε έγγραφο με οδηγίες για την κατασκευή βόμβας. Ο Ινσεντάλ αρνείται ότι προετοίμαζε τρομοκρατικές ενέργειες που αντιβαίνουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο του 2006 και ότι συγκέντρωνε πληροφορίες που συνδέονται με την τρομοκρατία.

    [12] Ο Μ. Ρέντσι δηλώνει ότι δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του ελλείμματος

    Φοροελαφρύνσεις συνολικού ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες υποσχέθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους Ιταλούς βιομήχανους. Παράλληλα, μιλώντας στα μέλη της ένωσης ιταλικών βιομηχανιών Confindustria, ο Ρέντσι προανήγγειλε ότι με το σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα αύριο, θα περικοπούν 16 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες. «Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνολική φοροελάφρυνση που έχει αποφασιστεί στην νεότερη ιστορία της Ιταλίας», δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

    Ο Ρέντσι εξήγησε ακόμη ότι η Ιταλία θα παραμείνει στο 2,9%, σε ότι αφορά την σχέση του δημοσίου ελλείμματος προς το ΑΕΠ της. Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση για να μπορέσει με τον τρόπο αυτό να χρησιμοποιήσει 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής και για την στήριξη των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά την φοροελάφρυνση της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα, η οποία αφορούσε φέτος τους υπαλλήλους το μεικτό ετήσιο εισόδημα των οποίων δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ, ο Ματτέο Ρέντσι επιβεβαίωσε ότι θα ισχύσει και το επόμενο έτος.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης την πρόθεσή του να εγκρίνει μέτρο βάσει του οποίου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσλαμβάνονται για τους πρώτους 36 μήνες χωρίς ο εργοδότης να υποχρεούται να καταβάλει ένσημα. Tο αντίστοιχο ποσό θα καλύπτεται από το ιταλικό κράτος.

    Σχολιαστές στη Ρώμη αναφέρουν ότι αναμένεται η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε ό,τι αφορά την απόφαση της Ιταλίας να μην προχωρήσει φέτος, αλλά ούτε και επόμενο έτος, σε μείωση της σχέσης ελλείμματος - ΑΕΠ για να μπορέσει να επικεντρωθεί στην μείωση των φόρων και στην εξασφάλιση πόρων για την στήριξη των ανέργων. Πηγές της ιταλικής πρωθυπουργίας άφησαν τέλος να διαρρεύσει ότι, αν οι Βρυξέλλες εκφράσουν σοβαρές αντιρρήσεις, υπάρχει η πιθανότητα επανακαθορισμού μεγάλου μέρους του σχεδίου προϋπολογισμού της χώρας.

    [13] Αισιόδοξη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η ομάδα της Αμάλ Αλαμουντίν

    «Το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα κορυφαίο θέμα, που σταθερά και διαχρονικά απασχολεί την Ελλάδα. Γι' αυτό και οφείλουμε, με σοβαρότητα, πίστη και αισιοδοξία, να κάνουμε το παν για την επιτυχία αυτού του στόχου, που δεν είναι στόχος μόνο εν ονόματι της Ελλάδος, είναι στόχος εν ονόματι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Η στρατηγική που θ' ακολουθηθεί, θα αποφασιστεί αποκλειστικά και μόνο από την ελληνική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε γνώμη και νομική πρόταση προς την κατεύθυνση της καλύτερης διεκδίκησης των Γλυπτών είναι από την Ελληνική Δημοκρατία καλοδεχούμενη», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τους διακεκριμένους νομικούς Αμάλ Αλαμουντίν- Κλούνεϊ, Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ και τον αρχαιολόγο και πρόεδρο του Παγκόσμιου συνδέσμου για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα Ντέιβιντ Χιλ.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός και οι τρεις νομικοί -οι οποίοι εκπροσωπούν ένα από σημαντικότερα δικηγορικά γραφεία του Λονδίνου («Doughty Street Chambers») που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς δικαίου- συζήτησαν επί μακρόν στο γραφείο του, προτάσεις και ιδέες για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών. Όπως δε ανέφερε ο κ. Τασούλας σήμερα η συζήτηση επικεντρώθηκε στο νομικό σκέλος της διεκδίκησης των Γλυπτών και όχι στο οικονομικό κομμάτι και αύριο στη συνέντευξη Τύπου (που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης) θα δοθούν περισσότερες απαντήσεις επί του θέματος.

    «Καλωσόρισα σήμερα στην Ελλάδα και στο υπουργείο Πολιτισμού μία ομάδα διακεκριμένων νομικών από το Λονδίνο, οι οποίοι μας επισκέπτονται για να μας υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για τη νομική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Όπως ξέρετε, η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα ενώπιον της Ουνέσκο και πρόσφατα στο Παρίσι (1-2/10), ο παγκόσμιος αυτός οργανισμός εξέδωσε μία ομόφωνη σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με την οποία ζητά από τη Μεγάλη Βρετανία να προσέλθει στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, που, ήδη, η Ελλάδα την έχει ζητήσει από το καλοκαίρι του 2013», είπε ο υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο Νόρμαν Πάλμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί μία συναινετική λύση, ενώ, αν δεν καταστεί εφικτό αυτό, θα πρέπει να εξεταστούν άλλες προσεγγίσεις.

    Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο διευθυντής του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης Δημ. Παντερμαλής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και ιδιωτικών αρχαιολογικών συλλογών, Ελένη Κόρκα και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Χριστόφορος Αργυρόπουλος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2014 - 12:30:27 UTC