Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Χουντής: Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν υπάρχει ανάπτυξη
  • [02] Στο σφυρί βγάζει ένα κοπάδι αιγοπρόβατα ο δήμος Πολυγύρου
  • [03] Κατά 43,77 δισ. ευρώ μειώθηκε το ΑΕΠ την περίοδο 2010- 2013
  • [04] Μειωμένος ο αριθμός των προσλήψεων τον Σεπτέμβριο
  • [05] Ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης
  • [06] Γκ. Χαρδούβελης: Οι νέες τιμές των ακινήτων θα αντανακλούν πιστότερα τις αγοραίες τιμές
  • [07] Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα
  • [08] Και πάλι στο δικαστήριο ο Όσκαρ Πιστόριους για την ανακοίνωση της ποινής
  • [09] Η θρόμβωση ευθύνεται για τις τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου
  • [10] Η ΕΠΟ στηρίζει απόλυτα τον Ρανιέρι

  • [01] Ν. Χουντής: Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν υπάρχει ανάπτυξη

    «Αν δεν γίνει διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, δεν μπορεί να εφαρμοστεί κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ για το δημόσιο χρέος της χώρας, Νίκος Χουντής.

    Προσθέτει:«Σε αντίθετη περίπτωση θα είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο χρέους, αποπληρωμής, ύφεσης, λιτότητας, πράγμα που θα καταστήσει ατελέσφορη κάθε προσπάθεια απαλλαγής από αυτόν τον βραχνά» προσθέτει.

    Σε ερώτηση για τις διαφορετικές απόψεις που ακούγονται στον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος του χρέους, ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά: «Υπάρχουν κάποιες απόψεις, τεχνικές για την ακρίβεια, αλλά η επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που επανέλαβε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και τη ΔΕΘ είναι ότι εμείς πάμε να διαπραγματευθούμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, την αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης και διεκδικώντας ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων για το διάστημα που θα χρειαστεί να μπει η χώρα σε φάση ανάπτυξης».

    Υποστηρίζει ότι «η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την αποπληρωμή μέρους του χρέους είναι πολιτική και θα γίνει με τα οργανα της ΕΕ».

    [02] Στο σφυρί βγάζει ένα κοπάδι αιγοπρόβατα ο δήμος Πολυγύρου

    Στο σφυρί βγάζει ο δήμος Πολυγύρου ένα κοπάδι αιγοπρόβατα, σε δημοπρασία που διοργανώνεται στις 21 Οκτωβρίου, στις 11 το πρωί. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος δημοτικός υπάλληλος Ιωάννης Μαρινούδης, για ένα κοπάδι 34 προβάτων και 59 αιγών. Ο δήμος προχωρά στην πώληση των κατασχεμένων προβάτων με τιμή εκκίνησης 2030 ευρώ. Τα πρόβατα κατασχέθηκαν - έπειτα από μακροχρόνια διαδικασία- επειδή ο κτηνοτρόφος που τα είχε, λειτουργούσε την μονάδα του παράνομα, εντός οικισμού, κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία, είπε ο κ. Μαρινούδης.

    Ο δήμος αποφάσισε να πουλήσει τα πρόβατα, καθώς «το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο για να τα ταΐζουμε» όπως είπε ο κ. Μαρινούδης και, παράλληλα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος εκμετάλλευσής τους. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην περίληψη της διακήρυξης που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του δήμου, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των 203 ευρώ.

    [03] Κατά 43,77 δισ. ευρώ μειώθηκε το ΑΕΠ την περίοδο 2010- 2013

    Απώλειες 43,77 δισ. ευρώ υπήρξαν στο ΑΕΠ της χώρας την περίοδο 2010- 2013, όπως αυτές καταγράφηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ και εστάλησαν στη Eurostat, στο πλαίσιο της 2ης κοινοποίησης Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος. Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος, μετά από την «παρένθεση» του PSI, «εκτινάχθηκε» στο 174,9% του ΑΕΠ από 146% του ΑΕΠ το 2010.

    Ειδικότερα: - Το ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 182,438 δισ. ευρώ το 2013, από 194,204 δισ. ευρώ το 2012, από 207,752 δισ. ευρώ το 2011 και 226,21 δισ. ευρώ το 2010. - Το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε στο 174,9% του ΑΕΠ πέρυσι, από 156,9% του ΑΕΠ το 2012, από 171,3% του ΑΕΠ το 2011 και 146% του ΑΕΠ το 2010. - Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε σε 12,2% του ΑΕΠ το 2013, από 8,6% του ΑΕΠ το 2012, από 10,1% του ΑΕΠ το 2011 και 11,1% του ΑΕΠ το 2010.

    Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει εκ νέου, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως υπολογίζεται από την τρόικα, δεν καταγράφεται στα συγκεκριμένα στοιχεία προς τη Eurostat. - Οι επιπτώσεις στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για τη στήριξη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησής τους, ανήλθαν σε 5,27 δισ. ευρώ (2,7% του ΑΕΠ) το 2012 και σε 18,97 δισ. ευρώ το 2013 (10,4% του ΑΕΠ) πέρυσι. Τα ποσά αυτά δεν υπολογίζονται από την τρόικα, στη διαδικασία για τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

    Σημειώνεται ότι οι διαφορές μεταξύ της πρώτης κοινοποίησης (Απρίλιος 2014) και της δεύτερης κοινοποίησης (Οκτώβριος 2014) των στοιχείων προς τη Eurostat, είναι μικρές. Στην 1η κοινοποίηση, το δημόσιο χρέος ήταν 175,1% του ΑΕΠ (174,9% του ΑΕΠ στη 2η κοινοποίηση) και το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης ήταν 12,7% του ΑΕΠ (12,2% του ΑΕΠ στη 2η κοινοποίηση).

    [04] Μειωμένος ο αριθμός των προσλήψεων τον Σεπτέμβριο

    Αρνητικό πρόσημο προσλήψεων- απολύσεων, κατά 3.960 άτομα, εμφανίζει ο φετινός Σεπτέμβριος, για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», του υπουργείου Εργασίας. «Αναμενόμενη επίδοση», θεωρεί το αποτέλεσμα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, καθώς όπως επισημαίνει, «ο Σεπτέμβριος αποτελεί μήνα ο οποίος, ιστορικά, λόγω λήξης της τουριστικής περιόδου σε πολλές περιοχές της χώρας, παρουσιάζει συνήθως αρνητικές ή οριακά θετικές ροές απασχόλησης». Αναφερόμενος στο περυσινό αντίστοιχο αποτέλεσμα, ο υπουργός Εργασίας αποδίδει, «το κατ΄εξαίρεση» όπως το χαρακτηρίζει, «υψηλότατο θετικό πλεόνασμα του περσινού Σεπτεμβρίου 2013 οφειλόταν κατά βάση στο κύμα μετατροπής "μαύρης εργασίας" σε νόμιμες και φανερές θέσεις εργασίας, αμέσως μετά την εφαρμογή των νέων υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία». Συνολικά, όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», η εικόνα του εννεαμήνου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2014, είναι θετική καθώς δημιουργήθηκαν 186.923 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, επίδοση υψηλότερη από αυτήν του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι, το οποίο ήταν επίσης θετικό κατά 165.702 θέσεις εργασίας και η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου εννεαμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα. Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριου- Σεπτεμβρίου 2014, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.186.928 θέσεις εργασίας, παρουσιάζοντας σε ετήσια βάση αύξηση κατά 47,8%, ενώ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.000.005, εκ των οποίων οι 560.562 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 439.443 οικειοθελείς αποχωρήσεις. Τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας και σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας δείχνουν και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

    [05] Ξεκινά μεθαύριο Τετάρτη, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης

    Παράταση της προθεσμίας εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια της περιφέρειας καθώς και στους μεταπωλητές πετρελαίου θέρμανσης, ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων, με επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προειδοποιώντας, σε διαφορετική περίπτωση, για προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης.

    Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, ξεκινά από μεθαύριο Τετάρτη σε τιμές που -μετά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που ψηφίστηκε πρόσφατα αλλά και την υποχώρηση των διεθνών τιμών- εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στο 1,04-1,05 ευρώ το λίτρο.

    [06] Γκ. Χαρδούβελης: Οι νέες τιμές των ακινήτων θα αντανακλούν πιστότερα τις αγοραίες τιμές

    Στην πρόσφατη υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση επιτροπής που θα μελετήσει σύστημα καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, παραπέμπει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Παράλληλα, ο υπουργός σπεύδει να υπογραμμίσει ότι οι τιμές θα αντανακλούν όσο το δυνατό πιστότερα τις αγοραίες τιμές.

    Το έγγραφο διαβιβάστηκε ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης, με την οποία ζητούσε αναπροσαρμογή του αντικειμενικού συστήματος ώστε οι τιμές ζώνης στον Νομό Ιωαννίνων να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς και ζητούσε και διόρθωση των λαθών του ΦΑΠ των παρελθόντων ετών, με νέο Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου εναρμονισμένο με τον πραγματικό συντελεστή δόμησης.

    [07] Στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα

    H πρόοδος που έχει σημειωθεί κατά την πρώτη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος είναι μεταξύ των θεμάτων που θα εξεταστούν στο σημερινό Eurogroup, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, υπό το φως και των χθεσινών επαφών που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Ενόψει της σημερινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, που αρχίζει στις 16.00 ώρα Ελλάδας, Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει καταστήσει σαφές ότι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι οι κρίσιμοι μήνες για την επόμενη ημέρα στο ελληνικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι καθοριστικοί παράγοντες θα είναι οι δημοσιονομικές επιδόσεις το 2014 και το 2015 αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

    Παράλληλα, τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης θα απασχολήσει και αίτημα που έχουν υποβάλει η Γαλλία και η Ιταλία για τη χρήση δημοσίων πόρων με στόχο την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θέμα στο οποίο αντιδρά όμως η Γερμανία. Όπως αναφέρουν πηγές της ευρωζώνης, ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν η δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου για έργα υποδομής με δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους και πρόθεση είναι τα πρώτα συγχρηματοδοτούμενα έργα να παρουσιαστούν έως τον Δεκέμβριο. Επίσης, στο Eurogroup θα εξεταστούν οι ανακοινώσεις που έγιναν από το Παρίσι και τη Ρώμη, για μη τήρηση των υποχρεώσεων τους σε ότι αφορά τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    [08] Και πάλι στο δικαστήριο ο Όσκαρ Πιστόριους για την ανακοίνωση της ποινής

    Ο Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στένκαμπ, παρουσιάστηκε και πάλι σήμερα το πρωί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πρετόρια, για την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του, διαδικασία που ενδέχεται όμως να διαρκέσει αρκετές ημέρες, ακόμη και εβδομάδες. Με την αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του, ο Πιστόριους δεν έκανε καμία δήλωση στους δημοσιογράφους καθώς προσερχόταν στο δικαστήριο, αλλά χαιρέτησε την οικογένειά του εισερχόμενος στην αίθουσα χαμογελώντας και αγκαλιάζοντάς τους. Στο δικαστήριο έφθασαν σήμερα το πρωί και οι γονείς του θύματος.

    Η δίκη του 27χρονου Πιστόριους, ο οποίος ακρωτηριάστηκε από το γόνατο και κάτω από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, δίχασε την νοτιοαφρικανική κοινή γνώμη. Όπως παρατηρεί το Ρόιτερς, στην περίπτωση που του επιβληθεί ποινή που δεν περιλαμβάνει τον εγκλεισμό του στη φυλακή, ο πληθυσμός των μαύρων της Νότιας Αφρικής πιθανότητα να ενοχληθεί θεωρώντας ότι 20 χρόνια μετά το τέλος του απαρτχάιντ, οι πλούσιοι λευκοί εξακολουθούν να εξασφαλίζουν την ευνοϊκή μεταχείριση της δικαιοσύνης.

    Έναν τσακισμένο άνθρωπο, τον χαρακτήρισε η ψυχολόγοςτου, η οποία εκλήθη από την υπεράσπιση να καταθέσει κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

    [09] Η θρόμβωση ευθύνεται για τις τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου

    Στη θρόμβωση οφείλονται, κυρίως, οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος, το οξύ καρδιακό έμφραγμα και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα), με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στο αγγείο αυτό, εξηγεί ο καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ και διευθυντής της Β' Προπαιδευτικής Κλινικής ΑΠΘ Αστέριος Καραγιάννης.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, που καθιερώνεται από φέτος η 13η Οκτωβρίου, πραγματοποιείται, σήμερα, στην Πλατεία Αριστοτέλους διανομή ενημερωτικών εντύπων.

    «Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της θρόμβωσης θα οδηγήσει στη μείωση των θανάτων από θρόμβωση και στη σημαντική ελάττωση των συνολικών ποσοστών θνησιμότητας, αλλά και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής παγκοσμίως. Θα πρέπει να τονιστεί ότι για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης είναι διαθέσιμα, σήμερα, στην ιατρική κοινότητα αποτελεσματικά φάρμακα (αντιαιμοπεταλιακά και αντιπηκτικά), η χρήση των οποίων απαιτεί πολύ καλή γνώση των ενδείξεων και των παρενεργειών τους από τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν και να ακολουθούν τις σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες των διεθνών επιστημονικών εταιρειών» επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης.

    [10] Η ΕΠΟ στηρίζει απόλυτα τον Ρανιέρι

    Πλήρη στήριξη στο έργο του Κλάουντιο Ρανιέρι παρέχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, καθώς βούλησή της είναι να οδηγήσει ο Ιταλός τεχνικός το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, όχι μόνο στο Euro 2016, αλλά και στο Μουντιάλ της Ρωσίας, το 2018. Αυτό κατέστη γνωστό επισήμως από τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Ομοσπονδίας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του ομοσπονδιακού εκλέκτορα για τον αυριανό αγώνα με την Ιρλανδία.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 October 2014 - 10:30:34 UTC