Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη
  • [02] ΣτΕ: Υποχρεωτική η κατεδάφιση των αυθαιρέτων στον αιγιαλό
  • [03] Το μερίδιό της στην Eurostar σχεδιάζει να πουλήσει η βρετανική κυβέρνηση
  • [04] Από σήμερα οι αιτήσεις για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων
  • [05] Ο τυφώνας Βονγκφόνγκ έφθασε στα κεντρικά νησιά της Ιαπωνίας - Αγνοείται ένας Κινέζος
  • [06] Η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της εναντίον των τζιχαντιστών
  • [07] Ένας άμαχος νεκρός από επίθεση καμικάζι των Ταλιμπάν εναντίον αυτοκινητοπομπής της ISAF, στην Καμπούλ
  • [08] Τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας ανακοίνωσε ο Έβο Μοράλες
  • [09] Στην Αθήνα σήμερα η Άμαλ Αλαμουντίν για τα Γλυπτά
  • [10] Nοσηλεύτρια από το Τέξας η πρώτη ασθενής που προσβλήθηκε από τον Έμπολα στις ΗΠΑ

  • [01] Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ι. Κασουλίδη

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο. Με την ολοκλήρωση της κατ' ιδίαν συνάντησης, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου. Στη συνέχεια, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο. Ο κ. Βενιζέλος, τέλος, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών.

    [02] ΣτΕ: Υποχρεωτική η κατεδάφιση των αυθαιρέτων στον αιγιαλό

    «Τα αυθαίρετα κτίσματα ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλω εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς» υπογραμμίζει με την υπ΄ αριθμ. 3354/2014 απόφασή της, η αυξημένη, επταμελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων κατασκευών, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

    Τα αυθαίρετα κτίσματα σημειώνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, που ανεγέρθηκαν χωρίς την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία περί αιγιαλού διοικητική άδεια πρέπει, κατ' αρχήν, να κατεδαφίζονται οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα ανέγερσή τους, ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη, καθώς «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η δε προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος». Παράλληλά, σημειώνει το ΣτΕ ότι η οριοθέτηση του αιγιαλού δεν δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, ενώ το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κάνει σαφές ότι τα αυθαίρετα κτίσματα που βρίσκονται στον αιγιαλό χωρίς περιστροφές θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα.

    [03] Το μερίδιό της στην Eurostar σχεδιάζει να πουλήσει η βρετανική κυβέρνηση

    Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει το 40% του μεριδίου της στη σιδηροδρομική υπηρεσία υψηλής ταχύτητας, Eurostar, που συνδέει τη Βρετανία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Τζορτζ Όζμπορν. Ο ίδιος κάλεσε τους πλειοδότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως την 31η Οκτωβρίου κι εάν οι προσφορές είναι αρκετά υψηλές, οι συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

    Η πώληση του μεριδίου, από την οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν περίπου 300 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για την πώληση εταιρικών και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Βρετανίας ύψους 20 δισεκατομμυρίων λιρών το διάστημα μεταξύ 2014 - 2020.

    [04] Από σήμερα οι αιτήσεις για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων

    Ξεκινά, από σήμερα, με απόφαση του διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), Θεόδωρου Αμπατζόγλου, το νέο πρόγραμμα του Οργανισμού για την προώθηση στην αγορά εργασίας 16.600 ανέργων, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, ηλικίας 29 έως 64 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα από τις 13 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.voucher.gov.gr. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

    Το πρόγραμμα υλοποιείται, με συνδυασμένες δράσεις κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης των δεξιοτήτων και απασχόλησης.

    [05] Ο τυφώνας Βονγκφόνγκ έφθασε στα κεντρικά νησιά της Ιαπωνίας - Αγνοείται ένας Κινέζος

    Ο ισχυρός τυφώνας Βονγκφόνγκ έπληξε σήμερα την καρδιά της Ιαπωνίας αφού έχει ήδη προκαλέσει τον τραυματισμό τουλάχιστον 44 ανθρώπων ενώ αγνοείται η τύχη ενός Κινέζου ο οποίος παρασύρθηκε από τα κύματα, έγινε γνωστό από τις αρχές και μέσα ενημέρωσης. Το κέντρο του τυφώνα, ο οποίος είναι ο 19ος της σεζόν, «βρισκόταν σήμερα γύρω στις 8:30 (01:00 ώρα Ελλάδας) στο Μακουραζάκι, στο νησί Κιούσου». Ριπές ανέμου έφθαναν σε ταχύτητα τα 180 χλμ/ώρα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Τριακόσιες εβδομήντα δύο πτήσεις ακυρώθηκαν και σιδηροδρομικές συνδέσεις διακόπηκαν στην περιφέρεια του Κανσάι. Τα προβλήματα στις μεταφορές είναι ιδιαίτερα αισθητά επειδή οι Γιαπωνέζοι επωφελούνται από ένα εορταστικό τριήμερο, καθώς η σημερινή ημέρα είναι αργία. Πριν ακόμη φθάσει ο τυφώνας στα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, τρεις Κινέζοι παρασύρθηκαν χθες, Κυριακή, το απόγευμα από γιγάντια κύματα στο Σιζουόκα, στη νότια ακτή του Τόκιο, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Δύο απ' αυτούς κατέστη δυνατό να διασωθούν, όμως η τύχη του τρίτου εξακολουθεί να αγνοείται.

    [06] Η Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις της εναντίον των τζιχαντιστών

    Η Τουρκία αποφάσισε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις της για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), δήλωσε χθες, Κυριακή, ένας αμερικανός αξιωματούχος καθώς η Ουάσινγκτον έσπρωχνε τις τελευταίες ημέρες την Άγκυρα να εμπλακεί περισσότερο στη μάχη εναντίον της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί από καιρό τη μεγάλη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του ΙΚ απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ. Η Ουάσινγκτον εξέφραζε τελευταία την απογοήτευσή της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

    Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του ΙΚ έστειλαν χθες, Κυριακή, ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση και η οποία έχει γίνει για τον κόσμο το σύμβολο της μάχης εναντίον του ΙΚ. Οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [07] Ένας άμαχος νεκρός από επίθεση καμικάζι των Ταλιμπάν εναντίον αυτοκινητοπομπής της ISAF, στην Καμπούλ

    Καμικάζι βομβιστής οδήγησε το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής της ISAF νωρίς σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος, ανακοινώθηκε από τις αρχές. Οι αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση αυτή που σημειώθηκε στην Οδό του Τζαλαλαμπάντ, μια οδική αρτηρία στην οποία βρίσκονται μια αμερικανική στρατιωτική βάση και ένα συγκρότημα στο οποίο κατοικούν διεθνείς εργολάβοι, καθώς και εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αγιούμπ Σαλάνγκι δήλωσε τηλεφωνικά πως ο βομβιστής εμβόλισε με το όχημά του την αυτοκινητοπομπή λίγο πριν από τις 7 π.μ. (τοπική ώρα, 05:30 ώρα Ελλάδας). Ο ίδιος δήλωσε πως δεν έχει περισσότερες πληροφορίες, αλλά αργότερα γνωστοποίησε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν. Η υπηρεσία Τύπου της ISAF ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτικών του ΝΑΤΟ.

    [08] Τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας ανακοίνωσε ο Έβο Μοράλες

    Ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες κέρδισε χθες, Κυριακή, με μεγάλη διαφορά την επανεκλογή του και χαιρέτισε τη νίκη του ως ένα θρίαμβο για τις σοσιαλιστικές μεταρρυθμίσεις του που έχουν μειώσει τη φτώχεια και έχουν επεκτείνει σημαντικά τον ρόλο του κράτους στην ανθούσα οικονομία. Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώνονται με αργούς ρυθμούς, αλλά ένα έξιτ πολ και μια ταχεία καταμέτρηση έδειξαν πως ο Μοράλες, πρώην καλλιεργητής κόκας, επικρατεί των αντιπάλων του συγκεντρώνοντας περίπου το 60% των ψήφων και κερδίζει εύκολα μια τρίτη θητεία στην προεδρία.

    Ο Μοράλες, ο οποίος έγινε το 2006 ο πρώτος αυτόχθονας που εξελέγη πρόεδρος της Βολιβίας, θα μπορέσει τώρα να επεκτείνει τη σοσιαλιστική πολιτική του, στο πλαίσιο της οποίας έχει εθνικοποιήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως αυτές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για να χρηματοδοτεί προγράμματα πρόνοιας και να κατασκευάζει δρόμους και σχολεία. «Αυτή η νίκη είναι ένας θρίαμβος για τους αντιιμπεριαλιστές και τους αντιαποικιοκράτες» τόνισε ο Μοράλες. Η γοητεία που ασκεί στο λαό και η συνετή εκ μέρους του διαχείριση των κεφαλαίων από το φυσικό αέριο για τη χρηματοδότηση προνοιακών προγραμμάτων, δρόμων και σχολείων έχουν χαρίσει στον 54χρονο Μοράλες ευρεία υποστήριξη σε μια χώρα που για καιρό μαστιζόταν από την πολιτική αστάθεια.

    [09] Στην Αθήνα σήμερα η Άμαλ Αλαμουντίν για τα Γλυπτά

    H δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άμαλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ, λίγες ημέρες μετά τον γάμο της με το διάσημο Αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνεϊ, έρχεται στην Αθήνα για να προσφέρει νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση στον αγώνα που δίνει για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία. Η λιβανικής καταγωγής Αλαμουντίν, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Πολιτισμού Κωνσταντίνο Τασούλα μαζί με τον εργοδότη της, τον νομικό Τζέφρι Ρόμπερτσον, ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο Doughty Street Chambers.

    «Για πρώτη φορά ζητήθηκε από τον Ρόμπερτσον και την Κλούνεϊ να παράσχουν νομικές συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για αυτό το θέμα το 2011. Θα πραγματοποιήσουν μια σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους» προσέθεσε το γραφείο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Οι δύο δικηγόροι θα βρίσκονται στην Αθήνα από την 13η Οκτωβρίου έως την 16η Οκτωβρίου.Τον περασμένο Μάρτιο, ο Τζορτζ Κλούνεϊ είχε και ο ίδιος εκφράσει την υποστήριξή του για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα καθώς προωθούσε την ταινία του «Μνημείων Άνδρες» (The Monuments Men).

    [10] Nοσηλεύτρια από το Τέξας η πρώτη ασθενής που προσβλήθηκε από τον Έμπολα στις ΗΠΑ

    Μία νοσηλεύτρια στο Τέξας των ΗΠΑ προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα ενώ φρόντιζε τον Λιβεριανό ασθενή, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα πέθανε εξαιτίας του ιού. Το νέο αυτό κρούσμα αυξάνει τις ανησυχίες σχετικά με το πώς παραβιάστηκαν οι ιατρικές οδηγίες που είχαν δοθεί με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Η διοίκηση του Νοσοκομείου Texas Health Presbyterian Hospital στο Ντάλας, όπου ανακοινώθηκε την Κυριακή το νέο αυτό περιστατικό, έχει ήδη δεχθεί επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό της κατάστασης.

    Η νοσηλεύτρια, το όνομα της οποίας δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, είναι ο πρώτος ασθενής που προσβλήθηκε από τον ιό σε αμερικανικό έδαφος. Η γυναίκα είχε στενή και καθημερινή επαφή με τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν κατά τη διάρκεια της 11μερης νοσηλείας του, ο οποίος κατέληξε την περασμένη Τετάρτη, δήλωσαν οι αρχές. Το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα είναι το χειρότερα στα χρονικά, καθώς μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 4.000 θάνατοι, κυρίως στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, Λιβερία, Γουινέα και Σιέρα Λεόνε. Ο Ντάνκαν είχε εκτεθεί στον ιό ενόσω βρισκόταν στη Λιβερία και ύστερα ταξίδεψε στις ΗΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 13 October 2014 - 6:30:30 UTC