Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, καταθέτει η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [02] Την επανένταξή του στη ΝΔ, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης
  • [03] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ψήφο εμπιστοσύνης
  • [04] Κύπρος: Ύποπτο κρούσμα του Έμπολα στα κατεχόμενα
  • [05] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [06] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Λευτέρη Βογιατζή, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων
  • [07] Στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • [08] Χειροτερεύει η ποιότητα του νερού σε Αξιό και Αλιάκμονα

  • [01] Τροπολογία για τον εξορθολογισμό της φορολογίας των ακινήτων, καταθέτει η Ντόρα Μπακογιάννη

    Την απόφασή της να καταθέσει τροπολογία στη Βουλή με στόχο την άρση του αδιεξόδου με τον ΕΝΦΙΑ και τον εξορθολογισμό της φορολογίας ακινήτων, έκανε γνωστή η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στη Βουλή. «Δεν πιστεύω ότι η υπερφορολόγηση θα φέρει έσοδα. Πιστεύω αντίθετα ότι με τη μειωμένη φορολογία θα υπάρχουν αυξημένα έσοδα» είπε η κ. Μπακογιάννη και ανέφερε ότι θα καταθέσει τροπολογία, η οποία θα προβλέπει 30% μείωση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στόχος, όπως είπε, είναι η αντικειμενική αξία να φθάσει πιο κοντά στη σημερινή εμπορική αξία, το φορολογικό σύστημα να γίνει πιο ορθολογικό και να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Αναφερόμενη στην πρόταση εμπιστοσύνης, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι θα ψηφίσει «ναι» γιατί δεν πρέπει η χώρα να επιστρέψει στον λαϊκισμό.

    [02] Την επανένταξή του στη ΝΔ, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης

    Την επανένταξή του στην ΚΟ της ΝΔ, ανακοίνωσε ο Νικήτας Κακλαμάνης ύστερα από συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά. Βλέποντας την ανταπόκριση όλων των ιστορικών στελεχών της ΝΔ στο προσκλητήριο ενότητας του κόμματος από τον Αντωνη Σαμαρα, κατάλαβα ότι δεν δικαιούμαι να είμαι απών, ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κακλαμάνης.

    [03] Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ψήφο εμπιστοσύνης

    Μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί να παίξει κανείς με την υγεία των πολιτών, διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πως, επειδή δεν κατάφερε να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους, τώρα επιχειρεί να βγάλει τα σκουπίδια. Στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ο κ. Ντινόπουλος έκανε ειδική αναφορά στην πρακτική της Περιφέρειας Αττικής λέγοντας: «Κανένας δήμος και καμία περιφέρεια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Η Περιφέρεια Αττικής θέλει λέει να μην προχωρήσουν οι διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με κίνδυνο όχι μόνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια αλλά να πάμε την επίλυση αυτού του προβλήματος σε καμιά δεκαριά χρόνια πίσω.

    Έντονη κριτική, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, καλώντας τους να πουν αλήθειες στο λαό και δηλώνοντας ότι θα είναι «ωσεί παρών» στην ψηφοφορία επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης. «Μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, τι θα γίνει τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα είμαι ωσεί παρόν» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Νταβρής, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

    Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, από την παρούσα Βουλή, προκειμένου έως τη λήξη της τετραετίας να διαπραγματευθεί το χρέος, να συμφωνήσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να αλλάξει το Σύνταγμα και τον εκλογικό νόμο, πρότεινε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Λυκούδης. Ο κ. Λυκούδης ξεκαθάρισε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και προειδοποίησε ότι υπάρχουν κρίσιμα θέματα στην παρούσα φάση που απαιτούν αυξημένες πλειοψηφίες.

    Υπέρ των ευρύτερων πλειοψηφιών που θα ανοίξουν τον δρόμο για τις απαιτούμενες τομές τάχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης. Ταυτόχρονα ο βουλευτής μίλησε για σοβαρές αστοχίες της κυβέρνησης και ευθύνες στο κόμμα του.

    Αποφασισμένος να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «ανεύθυνη και λαϊκίστικη πολιτική και πειραματικούς αριστερισμούς», με κίνδυνο όπως είπε «να γίνει η Ελλάδα Αργεντινή και Βενεζουέλα, χωρίς όμως πετρέλαιο». Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον τρόπο που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει «το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, υπογραμμίζοντας ότι με ευκολία ακυρώνει τον διαγωνισμό, χωρίς να καταθέτει εναλλακτικό σχέδιο και πετάει το μπαλάκι στους δήμους».

    [04] Κύπρος: Ύποπτο κρούσμα του Έμπολα στα κατεχόμενα

    Συναγερμός έχει σημάνει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος του ιού Έμπολα. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Χαβαντίς", φοιτητής από το Τόγκο παρουσίασε συμπτώματα του ιού και αρχικά μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε ειδική μονάδα απομόνωσης που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου μπήκε σε καραντίνα. Τα αποτελέσματα των αιματολογικών και άλλων αναλύσεων, αναμένονται εντός των ημερών.

    [05] Ικανοποιημένη η Λευκωσία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι στο έγγραφο αποτυπώνεται για άλλη μία φορά η παντελής έλλειψη προόδου από την πλευρά της Τουρκίας ως προς το σύνολο των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως σημειώνει, για πρώτη φορά καταγράφεται στην έκθεση η έκκληση της Ένωσης για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών- μελών της επί των χωρικών υδάτων τους. Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει πως και υπό το φως των πρόσφατων εχθρικών εξαγγελιών και δράσεων της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες μη υποβοηθητικές και επωφελείς στις διαπραγματεύσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στην έκθεση τονίζεται η υποχρέωση της Άγκυρας να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού και επισημαίνεται ότι ο ρόλος της παραμένει καθοριστικός.

    [06] Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Λευτέρη Βογιατζή, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων

    Εάν δεν είχε φύγει ο Λευτέρης Βογιατζής, φέτος στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 70 χρόνια. Με αφορμή αυτή την επέτειο, από τις 12 έως τις 14 Οκτωβρίου, στο θέατρο της οδού Κυκλάδων, θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Το μικρό μεγάλο θέατρο του Λ. Βογιατζή» που θα περιλαμβάνει προβολές ντοκιμαντέρ, καθώς και εκθέσεις φωτογραφίας από παραστάσεις του μεγάλου σκηνοθέτη και ηθοποιού.

    Ειδικότερα, το θέατρο της οδού Κυκλάδων- το οποίο αποτέλεσε για περισσότερα από 30 χρόνια τον χώρο δημιουργίας του Λευτέρη Βογιατζή, όπου το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις 19 (από τις συνολικά 25) υπέροχες σκηνοθεσίες του- θα φιλοξενήσει έκθεση φωτογραφίας της Σοφίας Φραγκούλη και του Κώστα Ορδόλη με τις θεματικές: «Εισαγωγή- μία πρώτη περιδιάβαση στις παραστάσεις του Λευτέρη Βογιατζή», «Από τη "Σπασμένη στάμνα" του Χ. Φ. Κλάιστ (1982) στην πρώτη "Αντιγόνη" του Σοφοκλή (1992)» και «Από τον "Κατσούρμπο" του Χορτάτζη (1993) στον "Αμφιτρύωνα" του Μολιέρου (2012)». Επιπλέον, θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ: «Τελευταία φορά στην σκηνή» του Ηλία Γιαννακάκη (2011, διάρκεια 10'), «Ιστορία των χρόνων μου» του Γιώργου Σκεύα (διάρκεια 45'), «Ο δάσκαλος και ο μαθητής στο θέατρο» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (διάρκεια 25'), «Ο Θείος Βάνιας» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (διάρκεια 25'), «Με δύναμη από την Κηφισιά» της Κατερίνας Ευαγγελάκου (1995, διάρκεια 20'), «Οι πρόβες του Λευτέρη Βογιατζή» της Δηώς Καγγελάρη και του Μάνθου Σαντοριναίου (1999, διάρκεια 30'), «Από τη Σάρα Καίην στη Λούλα Αναγνωστάκη» του Γιώργου Σκεύα (2003, διάρκεια 52') και «Ο Λευτέρης Βογιατζής μιλάει για το φως» του Ηλία Γιαννακάκη (2005, διάρκεια 15').

    [07] Στον Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία, η οποία αποδίδει την τιμητική αυτή διάκριση.

    Σύμφωνα με την Ακαδημία, με το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ), τιμάται ο Μοντιανό για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή». Ο Μοντιανό είναι ο δέκατος πέμπτος Γάλλος λογοτέχνης ο οποίος τιμάται με αυτή τη διάκριση. Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας». Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές. «Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ανάμεσα σε ορισμένα από τα περίπου 30 βιβλία του Μοντιανό είναι τα: Ο μήνας του μέλιτος, Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά..., Η χαμένη γειτονιά, Στο cafe της χαμένης νιότης, Νυχτερινό ατύχημα, κ.ά.

    [08] Χειροτερεύει η ποιότητα του νερού σε Αξιό και Αλιάκμονα

    Χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει η ποιότητα του νερού στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα, όπως προκύπτει από μελέτη στοιχείων, από το 1992 έως το 2012, που εκπόνησε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων Bιολογίας, Γεωλογίας και Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ. Τα συμπεράσματα παρουσίασε στο 10ο Διεθνές Υδρογεωλογκό Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος του Διατμηματικού, καθηγήτρια βιολογίας Μαρία Λαζαρίδου.

    «Η ποιότητα των δύο ποταμών επιδεινώνεται καθώς δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, ιδιαίτερα κάτω από την Αξιούπολη για τον Αξιό, ενώ και στον Αλιάκμονα, υπάρχει έντονη διαφορά, προς το χειρότερο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» διευκρίνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η κ. Λαζαρίδου. Η σπουδαιότητα των συγκεκριμένων στοιχείων, εξήγησε η καθηγήτρια, έγκειται στο γεγονός ότι στο Διατμηματικό, στο οποίο συμμετέχουν περί τους 100 φοιτητές, μελετάται η οικολογική ποιότητα του νερού σε όλα τα επίπεδα, με βάση την υδρομορφολογία, τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 9 October 2014 - 12:30:26 UTC