Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες
  • [02] ΗΠΑ: Βήματα από την πλευρά των Σκοπίων περιμένει η Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας

  • [01] Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες

    Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με 11 ποσοστιαίες μονάδες στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» δείχνει δημοσκόπηση της Public Issue που έγινε για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 36% (31% τον Ιούλιο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 25% (24%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 9,5% (10,5%) και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 7,5% (8,5%), το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), το ΠΑΣΟΚ με 5,5% (7,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% (4,5%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1,5%), ενώ τα «Λοιπά κόμματα» συγκεντρώνουν 5% (6%).

    Σύμφωνα με τα ποσοστά αυτά η εκτίμηση των κοινοβουλευτικών εδρών διαμορφώνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 146 (από 142 έως 150), ΝΔ 66 (61-72), Το Ποτάμι 25 (20-30), Χρυσή Αυγή 20 (16-24), ΚΚΕ 17 (15-20), ΠΑΣΟΚ 15 (12-17), Ανεξάρτητοι Έλληνες 11 (8-13) και ΔΗΜΑΡ καμία έδρα. Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης («ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, αν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε πάλι εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε») το 64% (54% τον Ιούλιο) των ερωτηθέντων απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ και 24% (32%) η ΝΔ.

    Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται από τους ερωτηθέντες ο Αντώνης Σαμαράς με 38% (από 43% τον Ιούλιο), έναντι 34% (29%) του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 28% (28%) του δείγματος απατάει «κανένας από τους δύο» ή δεν εκφράζει γνώμη. Σχετικά με το ζήτημα των ημερών, και συγκεκριμένα για το εάν πρέπει να πραγματοποιηθούν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι, καθώς το 49% λέει ότι «μάλλον δεν χρειάζεται» και το 46% ότι «μάλλον χρειάζεται», ενώ το 5% δεν διατυπώνει γνώμη.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις σε ερώτημα για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, το 75% θεωρεί ότι «η δημοκρατία είναι προτιμότερη από οποιαδήποτε άλλη μορφή διακυβέρνησης», ενώ το 12% αναφερει ότι «σε ορισμένες περιστάσεις μια δικτατορία μπορεί να είναι προτιμότερη από τη δημοκρατία». Ένα 11% υποστηρίζει πως «για ανθρώπους σαν κι εμάς δεν έχει καμία σημασία εάν έχουμε δημοκρατία ή δικτατορία». Το 2% δεν εκφέρει γνώμη. Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014.

    [02] ΗΠΑ: Βήματα από την πλευρά των Σκοπίων περιμένει η Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δηλώσεις και ενέργειες, όπως οι πρόσφατες του αντιπροέδρου της Βουλής της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Ηνωμένα Έθνη, δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.

    Για το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον κ. Πόποσκι, ότι η χώρα του δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, ούτε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτε από αλλού πουθενά, καθώς έχει εμπεδωθεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ότι οι ιθύνοντες στα Σκόπια είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν με καλή πίστη και με διάθεση συμβιβασμού στα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιλυθεί η διαφορά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ ότι σημασία έχει τώρα να γίνει η νέα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, μετά την αναβολή που είχαν ζητήσει οι Σκοπιανοί, επειδή ο νέος διαπραγματευτής τους θα είναι ο πρεσβευτής τους στην Ουάσιγκτον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 27 September 2014 - 8:30:22 UTC