Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια - Μια παλιά ιδέα για την ευημερία όλων των ανθρώπων
  • [02] Στην Ελλάδα της κρίσης, μειώνονται οι εγκυμοσύνες, επιθυμητές και μη
  • [03] Διάταξη για την αναγνώριση προϋπηρεσίας υπαλλήλων στα ΚΕΠ
  • [04] Ενα ιστιοφόρο με 30 πανιά και μυθιστορηματικό παρελθόν καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη
  • [05] Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για την επικινδυνότητα του Έμπολα

  • [01] Το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια - Μια παλιά ιδέα για την ευημερία όλων των ανθρώπων

    Μια παλιά ιδέα, από τότε που διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για τη διαβίωση και την ευημερία όλων των ανθρώπων, το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, το τρίτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα (UBIE) ξεκίνησε σήμερα τις εργασίες του στην Αθήνα, εξετάζοντας πού έχει εφαρμοστεί ο θεσμός, ποια αποτελέσματα και ποιες προοπτικές έχει. To Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα δεν είναι πολύ γνωστό στην Ελλάδα. Κάποιοι το μπερδεύουν με τον Βασικό Μισθό ή το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Άνευ Όρων Βασικό Εισόδημα δεν έχει καμιά σχέση με τα παραπάνω, εξηγεί ο Αντώνης Τριανταφυλλάκης, μέλος του UBIE, καθότι χορηγείται σε κάθε άνθρωπο εφ' όρου ζωής για να έχει μια αξιοπρεπή και δημιουργική ζωή. Αποτελεί παγκόσμιο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου, αναφέρουν οι Σάρα Θορν και ο Κλέιτον Λάβαλιν από το Basic Income της Μ. Βρετανίας. Το εισόδημα έως τώρα είναι πάντα συνδεδεμένο με την εργασία, υπάρχουν όμως πολλές δουλειές που δεν πληρώνονται, όπως το νοικοκυριό, να μεγαλώνεις παιδιά, να προσφέρεις εθελοντική εργασία κλπ. Επίσης πολλοί άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν δουλειές που δεν τους ευχαριστούν μόνο και μόνο για να βγάλουν τα προς το ζην, να πληρώσουν το νοίκι κλπ, επισημαίνει η κ. Θορν. Το κοινωνικό κράτος προσφέρει κάποιες παροχές, όμως είναι μηδαμινές και στοχευμένες προς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Με τη συμφωνία ενός εισοδήματος, που κάθε άνθρωπος θα λαμβάνει, ενισχύεται τόσο η δημιουργικότητα όσο και η ίδια η κοινωνία, τονίζει ο κ. Λάβαλιν. Ήδη δοκιμάζεται πιλοτικά σε 18 χωριά στην Ινδία, λέει ο κ. Τριανατφυλλάκης, ενώ από το 1970 στην Αλάσκα τα έσοδα από τα κρατικά διυλιστήρια μοιράζονται ισότιμα σε όλους τους πολίτες. Στο συνέδριο του UBIE, το οποίο συνδέει ακτιβιστές από 25 ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχουν εργαστήρια από ακτιβιστές, όπως η Σ. Θορν, καθώς και ερευνητών στο Social Sculpture Research Unit της Οξφόρδης, του Ότο Λίντεμαν, από το Δίκτυο Βασικού Εισοδήματος του Αμβούργου, και του Γιούκο Χέμι από τη Φινλανδία και ακτιβιστή του κινήματος αυτού εδώ και δεκαετίες.

    [02] Στην Ελλάδα της κρίσης, μειώνονται οι εγκυμοσύνες, επιθυμητές και μη

    Μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα εμφανίζουν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης και της ψυχολογικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει (άγχος, ανασφάλεια), με αποτέλεσμα από τη μια πλευρά να παρατηρείται μείωση στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και από την άλλη, που προβληματίζει ιδιαίτερα τους επιστήμονες, να καταγράφεται μείωση και στις επιθυμητές εγκυμοσύνες.

    «Η μείωση των εκτρώσεων δεν οφείλεται στην ενημέρωση για την αντισύλληψη αλλά στη μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας του ελληνικού πληθυσμού», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Β? Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, Γεώργιος Κρεατσάς.

    [03] Διάταξη για την αναγνώριση προϋπηρεσίας υπαλλήλων στα ΚΕΠ

    Διάταξη για την αναγνώριση προϋπηρεσίας των υπαλλήλων στα ΚΕΠ (εργαζόμενοι στον Κλάδο Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών) συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τα Ανοιχτά Δεδομένα στο Δημόσιο. Όπως σημειώνεται, προϋπηρεσία μέχρι επτά έτη, η οποία διανύθηκε με συμβάσεις, δύναται να αναγνωρίσουν οι υπάλληλοι των ΚΕΠ για τη βαθμολογική και μισθολογική τους ένταξη, ενώ οι προϋποθέσεις είναι να διανύθηκε η προϋπηρεσία με τα ίδια τυπικά προσόντα, να απασχολούνται στον χώρο του Κέντρου, υπό την άμεση εποπτεία προϊσταμένων και με αμοιβή ανάλογη των προσλαμβανομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Επισημαίνεται δε, ότι ο χρόνος προϋπηρεσίας που αναγνωρίζεται προστίθεται ως πλεονάζων χρόνος, στον βαθμό που κατέχει ο υπάλληλος κατά τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του καθ' ύλην αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου και λαμβάνεται υπόψη για την εξέλιξή του στα μισθολογικά κλιμάκια του βαθμού αυτού.

    [04] Ενα ιστιοφόρο με 30 πανιά και μυθιστορηματικό παρελθόν καταφθάνει στη Θεσσαλονίκη

    H ιστορία του μεγαλοπρεπούς ιστιοφόρου με τα 30 πανιά, που θα κάνει την εμφάνισή του στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου, στις 8 το πρωί της Δευτέρας, είναι πιο συναρπαστική κι από την πλοκή πολλών μυθιστορημάτων. Στο κατάστρωμά του έχουν περπατήσει μεγιστάνες, μονάρχες, καλλιτέχνες και διάσημοι πολιτικοί. Έχει διατελέσει Προεδρικό γιοτ, διπλωματικό... παλάτι, σχολείο ωκεανολογίας, αλλά και πολεμικό σκάφος: λίγοι προσέχουν ίσως τα πέντε ορειχάλκινα διακριτικά στην περιοχή της τιμονιέρας, που θυμίζουν τις λεγόμενες «σαρδέλες» στο μανίκι των αξιωματικών του στρατού, αλλά ο συμβολισμός τους είναι δυνατός: καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε μισό χρόνο ενεργής στρατιωτικής υπηρεσίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο ιστιοφόρο, που φέρει το όνομα «Sea Cloud» (σύννεφο της θάλασσας) ήταν το πρώτο -μετά τον Αμερικανικό Εμφύλιο- πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ που λειτούργησε με μικτό φυλετικά πλήρωμα.

    Στη Θεσσαλονίκη θα καταπλεύσει ως κρουαζιερόπλοιο πλέον, που ταξιδεύει τους περίπου 60 Αμερικανούς επιβάτες του στα νερά τής Μεσογείου και της Αδριατικής. Το θρυλικό αυτό καράβι, με μήκος 109 μέτρων, πλάτος σχεδόν 15 και ύψος κεντρικού καταρτιού άνω των 54 μέτρων, τη Δευτέρα θα δέσει στη Θεσσαλονίκη, προερχόμενο από την Καβάλα και θα αναχωρήσει στις 7 το απόγευμα της Δευτέρας, με προορισμό τον Πειραιά.

    [05] Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν τις κυβερνήσεις για την επικινδυνότητα του Έμπολα

    Ειδικοί της υγείας από 16 ευρωπαϊκές χώρες καλούν τις κυβερνήσεις τους να αυξήσουν μαζικά τους υλικούς και ανθρώπινους πόρους για την καταπολέμηση της επιδημίας του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η οποία απειλεί τώρα «ολόκληρο τον κόσμο», σε μια ανοικτή επιστολή που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στείλουν επειγόντως εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό, εργαστήρια εκστρατείας, ρουχισμό προστασίας, απολυμαντικά και βασικό υλικό όπως ηλεκτρογεννήτριες, γράφουν σήμερα οι 44 επαγγελματίες και πανεπιστημιακοί της δημόσιας υγείας στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

    Οι ειδικοί από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία και τη Βρετανία αναφέρουν πολλά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Καλούν τις κυβερνήσεις να δημιουργήσουν μηχανισμούς που να επιτρέπουν στους επαγγελματίες της υγείας του δημόσιου τομέα να γίνονται εθελοντές παίρνοντας προσωρινή άδεια από τη δουλειά τους. Υπογραμμίζουν επίσης ότι υπάρχουν «επείγουσες ανάγκες» στην επιτήρηση και τη διάγνωση, στις κινητές επικοινωνίες, καθώς επίσης για καθαρό νερό, σαπούνι, απορρυπαντικά και καύσιμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2014 - 14:30:22 UTC