Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Μετά από έξι χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης»
  • [02] Κ. Παπακώστα: Πρόληψη και προαγωγή της φροντίδας το νέο δόγμα του υπουργείου Υγείας
  • [03] Ψηφίστηκαν οι τρεις πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάθρακες

  • [01] «Μετά από έξι χρόνια, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης»

    Την εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα, ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά και την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι για αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ και για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110 τα οποία είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.

    Ανέφερε επίσης ότι το έργο ξεκίνησε το '86 και σταμάτησε το 2001 λόγω δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου, ότι ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του υπολογίζεται σε δύο χρόνια, ότι δυστυχώς κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ και ότι οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

    Εξήγησε επίσης ότι από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 γιγαβατώρες, ότι το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού και ότι η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα.

    "Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί. Αυτή είναι η πρώτη από μια σειρά αναπτυξιακών παρεμβάσεων που ξεκινούν σε ολόκληρη τη χώρα", τόνισε ο κ. Σαμαράς αναφέροντας ότι η Ελλάδα προχωρά.

    Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν

    "Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν. Επενδύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας. Το 2014 η Ελλάδα για πρώτη φορά, μετά από έξι χρόνια, μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης. Και μας γεμίζουν όλους με πολλή αισιοδοξία οι σημερινές ανακοινώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η οποία διαπιστώνει μείωση της ανεργίας, σημαντική μείωση επιτέλους, στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, με σημαντικότερη τη μείωση της νεανικής ανεργίας", συμπλήρωσε.

    "Έχουμε να κάνουμε, όμως, ακόμα πολλά. Με τις θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζει να γίνεται μήνα με το μήνα η Ελλάδα μια χώρα φυσιολογική. Και πιστεύω, πραγματικά, ότι όλοι οι Έλληνες μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε", κατέληξε στη δήλωση του ο πρωθυπουργός.

    [02] Κ. Παπακώστα: Πρόληψη και προαγωγή της φροντίδας το νέο δόγμα του υπουργείου Υγείας

    «Κρατώ υγιή τον πληθυσμό, δεν επιβαρύνω τα κοινωνικά συστήματα προστασίας και ενδυναμώνω την πρωτοβάθμια φροντίδα». Αυτό είναι «το νέο δόγμα του υπουργείου Υγείας: πρόληψη και προαγωγή της φροντίδας» τονίζει η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η υφυπουργός Υγείας σημειώνει ότι «το υπό διαμόρφωση ΠΕΔΥ θα απορροφήσει σε πρώτη φάση 1.000 επαγγελματίες υγείας για να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, στο πλαίσιο των διαδικασιών που προβλέπονται από το νόμο.. Η πρωτοβάθμια φροντίδα θα είναι η αιχμή του δόρατος, πριν βεβαίως η πρόληψη, και στη συνέχεια αν κάτι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από αυτά τα δύο στάδια, δηλαδή τα βαρέα περιστατικά θα πηγαίνουν στην τριτοβάθμια φροντίδα, στα νοσοκομεία. Αυτό αποφορτίζει όλο το σύστημα».

    Η κ. Παπακώστα υποστηρίζει ότι οι αδυναμίες του συστήματος υγείας « έχουν να κάνουν με τη στελέχωση. Η υποστελέχωση και ιδίως σε νοσηλευτικό προσωπικό καλύπτεται τώρα από την προκήρυξη 2.950 μόνιμων θέσεων που αιτηθήκαμε και αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της έγκρισης από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παρά ταύτα, και από τους πίνακες των γιατρών που εκκαθαρίζονται αυτές τις ημέρες, απελευθερώνουμε διαρκώς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλου είδους επαγγελματίες Υγείας για να μεταφερθούν στις μονάδες, στις δομές, να ανακουφίσουν το σύστημα»

    Ερωτηθείσα για τα προβλήματα που παρατηρούνται στα δημόσια νοσοκομεία -από γάζες έως και άλλα αναλώσιμα υλικά-η υφυπουργός Υγείας αναφέρει ότι «το υπουργείο Υγείας δίνει τα χρήματα, το νοσοκομείο τα έχει στον προϋπολογισμό του, αλλά πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται οι τοπικοί προμηθευτές. Ως αποτέλεσμα, επιστράφηκε από τον προϋπολογισμό για το 2013, ποσό 1,5 εκατ. ευρώ ως αναπορρόφητο».

    Αναφορικά με την αυστηροποίηση των εξετάσεων πρόληψης , η κ. Παπακώστα σημειώνει ότι «αυτό που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα είναι η ασφαλής πρόσβαση στην πρόληψη των πολιτών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάθε διαγνωστικό κέντρο να έχει έναν οδικό χάρτη, το οποίο να τον τηρεί κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Υγείας. Μέχρι τώρα, καθένας είχε τη δική του εκτίμηση και, ναι μεν υπηρετούσε την πρόληψη, αλλά με ένα δικό του τρόπο αντίληψης. Βάλαμε έναν ενιαίο οδικό χάρτη. Αυτός πατάει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πατάει στην επιστημονική κοινότητα. Μπορεί μια εξέταση να γίνεται κάθε χρόνο ή κάθε μήνα; Η απάντηση είναι ότι δεν απαγορεύεται. Απλώς απαιτείται επιστημονική τεκμηρίωση. Μπαίνει και ένα στατιστικό πεδίο ελέγχου συνταγογράφησης. Π.χ. για τα ΠΑΠ τεστ, η κατευθυντήρια οδηγία δε δεσμεύει την ιατρική κοινότητα να πει ότι εγώ το κάνω στη χρονιά και το συστήνω στις γυναίκες που θέλουν να το κάνουν. Απλώς τους δίνουμε μια κατεύθυνση πώς το αντιμετωπίζει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Το ΠΑΠ τεστ θα γίνεται, όπως γινόταν και πριν.

    [03] Ψηφίστηκαν οι τρεις πρώτες συμβάσεις για τους υδρογονάθρακες

    Η Βουλή κύρωσε σήμερα κατά πλειοψηφία τις πρώτες τρεις συμβάσεις του Ελληνικού Δημοσίου με τους αναδόχους για τη διεξαγωγή ερευνών και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, τα Ιωάννινα και τον Πατραϊκό Κόλπο (Δυτικά).

    Μαζί κυρώθηκε και μια τέταρτη σύμβαση που αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης σύμβασης για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Θρακικό Πέλαγος.

    Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής και επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι δημόσιοι λειτουργοί που βοήθησαν σε αυτήν την προσπάθεια αισθάνονται ότι άσκησαν ύψιστο πατριωτικό καθήκον. Ο κ. Μανιάτης ανέγνωσε ένα προς ένα τα ονόματα των 20 Ελλήνων πολιτών που αποτέλεσαν την Επιτροπή Διεξαγωγής των Συμβάσεων και κατέθεσαν ομόφωνες εισηγήσεις και έσπευσε να θυμίσει ότι για όλες τις συμβάσεις το Ελεγκτικό Συνέδριο γνωμοδότησε πως τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες που απαιτεί το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

    Ο υπουργός ενημέρωσε επίσης ότι αμέσως μόλις κυρωθούν οι πρώτες τρεις συμβάσεις θα συγκροτηθεί το ΔΣ της ΕΔΕΥ και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο για πρώτη φορά προχωρά στη διαμόρφωση χωροταξικού σχεδίου για τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ως προς τις ανησυχίες που διατυπώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει συγκροτηθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία θα διαμορφώσει το νέο αυστηρότερο, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θεσμικό πλαίσιο για τις νέες εξέδρες και αμέσως μόλις γίνει αυτό θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα έχει υιοθετήσει την αντίστοιχη αυστηρή οδηγία της ΕΕ με τις αυστηρότερες προδιαγραφές όλης της Ευρώπης.

    Ως προς τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, ο κ. Μανιάτης κάλεσε τα κόμματα να βρουν άλλον νόμο που η τοπική κοινωνία να παίρνει το 25% των εσόδων του δημοσίου σε οποιαδήποτε δράση, δημόσια ή ιδιωτική.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τις τρεις συμβάσεις και δήλωσε «παρών» στην τέταρτη σύμβαση.

    Ο εισηγητής Απόστολος Αλεξόπουλος σημείωσε ότι «οι συμβάσεις αυτές είναι προκλητικά ετεροβαρείς υπέρ των ιδιωτικών εταιρειών στις οποίες κατοχυρώθηκε το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων», ενώ αναφέρθηκε προσωπικά στον υπουργό κάνοντας λόγο εγωκεντρικό, ψευδοπατριωτικό παραλήρημα.

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν όλες τις συμβάσεις. Η Ραχήλ Μακρή σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα προχειρότητας, ενώ ειδικά για την σύμβαση για το Θρακικό Πέλαγος, αναφέρθηκε σε τροπολογία της κυβέρνησης η οποία «απαλλάσσει τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ του κ. Λάτση από τις υποχρεώσεις τους».

    Αποικιοκρατικές χαρακτήρισε της συμβάσεις η Χρυσή Αυγή και τις καταψήφισε, ο δε Δημήτρης Κουκούτσης ζήτησε άλλο πλαίσιο για την εξόρυξη κοιτασμάτων και τις συμβάσεις μίσθωσης.

    Η ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι ψηφίζει «παρών» με την Ασημίνα Ξηροτύρη να θέτει θέμα για το μίσθωμα και για τη φορολογία των εταιρειών και για την εποπτεία και παρακολούθηση από το ελληνικό δημόσιο.

    Θετικά τοποθετήθηκαν οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, με το Γιώργο Κασαπίδη να δηλώνει πως οι ανεξάρτητοι δεν θέλουν να σταθούν απέναντι στην προσπάθεια που γίνεται στη χώρα αυτή τη στιγμή.

    Η χώρα αλλάζει σελίδα στην αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου και δείχνει ότι μπορεί να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις δήλωσε ο Γιώργος Γεωργαντάς από τη ΝΔ.

    Από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Γκόκας έσπευσε να θυμίσει ότι το κόμμα του ήταν εκείνο που πρότεινε να θεσμοθετηθεί ο Εθνικός Λογαριασμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών στον οποίο θα κατευθύνεται το 75% των δημοσίων εσόδων από τα μισθώματα για τους υδρογονάνθρακες.

    «Η Κυβέρνηση προχωρά στην παράδοση της εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου εγχώριου πλούτου σε μία χούφτα ομίλους, χωρίς να έχει κατοχυρώσει την ΑΟΖ, με έναν κρατικό φορέα που λειτουργεί ως απλό γραφείο διανομής των σχετικών οικοπέδων, χωρίς συμμετοχή στις σχετικές έρευνες, αλλά και στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. O κ. Καραθανασόπουλος επισήμανε τους κινδύνους για το περιβάλλον, την εκχώρηση του λαϊκού πλούτου για την κερδοφορία λίγων επιχειρηματικών ομίλων και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις εγχώριες δυνατότητες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2014 - 16:30:24 UTC