Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»
  • [02] Συλλήψεις στην Αυστραλία για την αποτροπή δολοφονιών από το Ισλαμικό Κράτος
  • [03] Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για το κρίσιμο δημοψήφισμα
  • [04] Με την «Electra» ανοίγει η αυλαία των ελληνικών ταινιών στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [05] Επιστήμονες συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες, με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

  • [01] Παρατείνεται η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα»

    Παρατείνεται μέχρι τον Νοέμβριο του 2015, η άδεια εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» από την Energean, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την κύρωση των συμβάσεων για έρευνα και εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα που θα συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

    Ο υπόγειος χώρος όπου βρίσκεται το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας έχει αποφασισθεί να μετατραπεί σε φυσική αποθήκη φυσικού αερίου, που θα χρησιμοποιείται σε περιόδους έκτακτων αναγκών. Το δικαίωμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου για τη μετατροπή του σε αποθήκη έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Όπως τονίζεται ωστόσο στην τροπολογία, θα απαιτηθεί εύλογος χρόνος, προκειμένου το Ταμείο να προετοιμάσει και διεξάγει το σχετικό διαγωνισμό και στο μεσοδιάστημα το κόστος λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων της Περιοχής Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου «Νότια Καβάλα», θα πρέπει να αναληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, γεγονός που θα επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [02] Συλλήψεις στην Αυστραλία για την αποτροπή δολοφονιών από το Ισλαμικό Κράτος

    Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε σε 15 συλλήψεις και απέτρεψε δολοφονίες στο έδαφός της, τις οποίες σχεδίαζαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που πιθανόν είχαν την πρόθεση να μαγνητοσκοπήσουν τον αποκεφαλισμό ενός πολίτη. Περισσότεροι από 800 αστυνομικοί μετείχαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε προάστια του Σίδνεϊ και του Μπρισμπέιν, στις πολιτείες Κουίνσλαντ και Νέας Νότιας Ουαλίας, στη νοτιοανατολική χώρα, με σκοπό τη σύλληψη 25 υπόπτων μελών του ίδιου δικτύου.

    Η επιχείρηση αυτή, η μεγαλύτερη του είδους που έχει διεξαχθεί στα χρονικά της Αυστραλίας, διεξάγεται μια εβδομάδα μετά την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από την Καμπέρα, εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής που αποτελούν οι αυστραλοί μαχητές του ΙΚ που επιστρέφουν από τη Μέση Ανατολή.

    Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Αμποτ, επανέλαβε σήμερα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας είχαν αξιόπιστες πληροφορίες ότι εγχώριοι τζιχαντιστές σχεδίαζαν δημόσιο αποκεφαλισμό επί αυστραλιανού εδάφους.

    [03] Στις κάλπες οι Σκωτσέζοι για το κρίσιμο δημοψήφισμα

    Αρχισε στις 07.00 (τοπική ώρα) η ιστορική ψηφοφορία του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είναι πιθανόν να οδηγήσει στην διάλυση της Ενωσης και τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κράτους. Από τη Γλασκώβη, στο Εδιμβούργο, στις κωμοπόλεις και τα νησιά της Σκωτίας οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «Η Σκωτία πρέπει να γίνει ανεξάρτητη χώρα;» αποφασίζοντας να θέσουν ή όχι τέλος σε μία Ενωση που χρονολογείται από το 1707.

    Οι κάλπες θα κλείσουν στις 22.00 (τοπική ώρα). Το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

    [04] Με την «Electra» ανοίγει η αυλαία των ελληνικών ταινιών στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    H «Electra» του Πέτρου Σεβαστίκογλου ανοίγει απόψε την αυλαία των ελληνικών ταινιών στις «Νύχτες Πρεμιέρας». Θα ακολουθήσουν άλλες 11 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους, ανάμεσά τους το πολυαναμενόμενο «Xenia» του Πάνου Κούτρα που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο Φεστιβάλ Καννών, και το βραβευμένο στη Μπερλινάλε «Στο σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα.

    Με αφετηρία τον μύθο της Ηλέκτρας, και ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων στη Σενεγάλη, ο Πέτρος Σεβαστίκογλου δημιούργησε μια σύγχρονη ηρωίδα, μια νεαρή κοπέλα ξένη στη χώρα της όσο και σε όλες τις υπόλοιπες, από την Αφρική έως την Ευρώπη. Η αφήγηση της ταινίας είναι αφαιρετική και το νήμα της ιστορίας δεν ακολουθεί τα χνάρια μιας χρονολογικής πορείας, αλλά τις συναισθηματικές διασυνδέσεις της νεαρής Ηλέκτρας. Ο σκηνοθέτης ταξίδεψε αρκετές φορές στη Σενεγάλη μόνος, χωρίς τους ηθοποιούς, και όπως λέει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «με την κάμερα σαν στυλό τραβούσε πλάνα με τη μορφή σημειώσεων γνωρίζοντας από πριν ότι θα πεταχτεί πολύ υλικό στο μοντάζ, το οποίο τελικά διήρκεσε έναν χρόνο. Σαν ένας συγγραφέας, που έχει στη διάθεσή του τεράστιο υλικό και προσπαθεί να το συμμαζέψει για να φτιάξει το τελικό του έργο» σχολιάζει ο ίδιος.

    [05] Επιστήμονες συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά, χωρίς θερμίδες, με την παχυσαρκία και τον διαβήτη

    Τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, που θεωρούνται κατάλληλα για αδυνάτισμα και πιο υγιεινά λόγω έλλειψης θερμίδων, στην πραγματικότητα μπορεί να κάνουν το ακριβώς αντίστροφο, δηλαδή να ευνοούν την παχυσαρκία και τον διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα ισραηλινή επιστημονική έρευνα, που ήδη έχει προκαλέσει επιστημονικές διαμάχες. Η μελέτη υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει, επειδή οι εν λόγω ουσίες που αντικαθιστούν τη ζάχαρη, μεταβάλλουν τη σύνθεση και τη λειτουργία του μικροβιώματος, δηλαδή του «οικοσυστήματος» των δισεκατομμυρίων μικροοργανισμών, που ζουν στο ανθρώπινο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό και στην επεξεργασία των τροφών.

    Τα τεχνητά γλυκαντικά, που βρίσκονται συχνά σε σνακ, ποτά και άλλα τρόφιμα, είναι έως 20.000 φορές πιο γλυκά από την κανονική ζάχαρη και δεν έχουν θερμίδες. Η πιθανότητα ότι μπορεί να προκαλούν μεταβολικές διαταραχές, θα αποτελέσει έναν ακόμη πονοκέφαλο για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2014 - 8:30:25 UTC