Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-09-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Μαδρίτη σε διάσκεψη για τη Λιβύη ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Εγκαινιάσθηκαν τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού»
  • [03] Σύσκεψη για τη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος
  • [04] Σήμερα η πρώτη συνάντηση, μετά τον Ιούλιο, Ν. Αναστασιάδη - Ντ. Έρογλου
  • [05] Η επιδημία του Έμπολα βγαίνει εκτός ελέγχου, προειδοποιεί ο Μπ. Ομπάμα
  • [06] Έκκληση Άλ. Σάλμοντ στους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας
  • [07] Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στις δικαστικές αίθουσες του ... «Πρόμαχου»
  • [08] Δέκα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

  • [01] Στη Μαδρίτη σε διάσκεψη για τη Λιβύη ο Ευ. Βενιζέλος

    Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην Υπουργική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα και την Ανάπτυξη στη Λιβύη και τη Βόρεια Αφρική, κατόπιν προσκλήσεως του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία- Μαργκάγιο (Jos? Manuel Garc?a-Margallo).

    Η Διάσκεψη αποτελεί πρωτοβουλία του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών, με στόχο την επιβεβαίωση της στήριξης των χωρών της περιοχής στον λιβυκό λαό και τη Λιβυκή Κυβέρνηση, καθώς και τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο για τον χειρισμό των πολιτικών προβλημάτων και των ζητημάτων ασφάλειας που έχουν ανακύψει με την επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα, από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου. Στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι χώρες της Μεσογειακής Ομάδας (Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία), όμορες χώρες της Λιβύης, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, του Αραβικού Συνδέσμου και της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

    [02] Εγκαινιάσθηκαν τα νέα υπερσύγχρονα χειρουργεία του «Ευαγγελισμού»

    Tο νέο κτίριο των χειρουργείων του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», αποκλειστική δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. Ο υπουργός Υγείας που εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά ξεναγήθηκε στα δεκαπέντε νέα σύγχρονα χειρουργεία με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό κορυφαίας τεχνολογίας όπως αντιβακτηριδιακοί τοίχοι corian, χειρουργικοί προβολείς Led και ειδικός κλιματισμός για ασηψία. Ανάμεσα τους υπάρχουν δύο ορθοπεδικά χειρουργεία με στήλες αναισθησιολόγου, λαπαροσκόπου και αρθροσκόπου, τελευταίας γενιάς και δύο καρδιοχειρουργικές αίθουσες, από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

    «Δεν αφήνουμε κανένα πίσω, δεν αφήνουμε κανένα αβοήθητο, δεν αφήνουμε κανένα να πέσει χωρίς βοήθεια. Αυτό είναι που μας καθοδηγεί και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε μέσα στο χώρο της υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μετά τα εγκαίνια των νέων χειρουργείων, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς σε όσους υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς είναι εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους.

    Τη διαβεβαίωση ότι «η Εθνική Τράπεζα, ο κύριος αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει παράλληλα να συνδράμει τους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και του αθλητισμού, εμπλουτίζοντας την κοινωνική και πολιτιστική προσφορά της στην Ελλάδα» έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς και επισήμανε ότι «για πρώτη φορά, στα τελευταία έξι χρόνια, μπορούμε, σε ρεαλιστική βάση, να οραματιστούμε την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Η οικονομική ανάκαμψη είναι πλέον πραγματικότητα. Η ύφεση, σε τεχνικό επίπεδο, τελείωσε. Η κρίση έδειξε, εκτός των άλλων, ότι η εμπιστοσύνη μεταξύ τραπεζών και κοινωνίας έχει μειωθεί δραματικά. Η αποκατάστασή της δεν είναι εύκολη υπόθεση».

    [03] Σύσκεψη για τη μείωση της τιμής του φρέσκου γάλακτος

    Σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τη μείωση της τιμής του γάλακτος με «συμφωνία κυρίων». Στη σύσκεψη που συγκαλεί ο υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ και της γαλακτοβιομηχανίας ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι με τη «συμφωνία κυρίων» να επιτευχθεί μείωση κατά 5% στην τιμή του φρέσκου γάλακτος.

    Εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφέρουν ότι δεν μειώθηκε το κόστος των επιστροφών όπως υπολογιζόταν με την εφαρμογή της πρόσφατης νέας νομοθεσίας με την οποία επιμηκύνθηκε ο χρόνος παραμονής του φρέσκου γάλακτος στα ράφια.

    [04] Σήμερα η πρώτη συνάντηση, μετά τον Ιούλιο, Ν. Αναστασιάδη - Ντ. Έρογλου

    Με χαμηλές προσδοκίες από την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, θα έχουν σήμερα την πρώτη συνάντηση, από τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η σημερινή συνάντηση είναι και η πρώτη με τη συμμετοχή του νέου ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ 'Εσπεν Μπαρθ 'Αϊντα.

    Η σημερινή συνάντηση σκιάζεται από τις χθεσινές δηλώσεις Νταβούτογλου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την αναφορά του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων «έχουν ταυτοποιήσει τα περισσότερα από τα θέματα κλειδιά που τέθηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών, γι' αυτό και πρέπει να προχωρήσουν στη διαδικασία του πάρε-δώσε». Μετά από αντίδραση της Λευκωσία τα Ηνωμένα Έθνη απέδωσαν τις αναφορές του Μπαν Κι Μουν σε «γλωσσικό ολίσθημα» και διευκρίνισαν ότι το πάρε -δώσε είναι η τελική φάση της διαδικασίας. Χθες βράδυ οι κ.κ. Αναστασιάδης και Έρογλου είχαν το πρώτο τετ α τετ κοινωνικού χαρακτήρα με τον νέο ειδικό σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ.

    [05] Η επιδημία του Έμπολα βγαίνει εκτός ελέγχου, προειδοποιεί ο Μπ. Ομπάμα

    Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική βγαίνει εκτός ελέγχου, προειδοποίησε το βράδυ της Τρίτης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Οι σκηνές που περιέγραψαν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες υγείας οι οποίοι επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στις χώρες της Δυτικής Αφρικής είναι «φρικιαστικές» και «αηδιαστικές, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    «Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Στη Δυτική Αφρική ο Έμπολα σήμερα είναι επιδημία, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν. Βγαίνει εκτός ελέγχου, επιδεινώνεται» τόνισε. Η καταπολέμηση της επιδημίας θα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, όμως η ιατρική κοινότητα ξέρει πώς να το φέρει εις πέρας, πρόσθεσε. «Εάν κάνουμε τα σωστά βήματα μπορούμε να σώσουμε ζωές, όμως πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Δεν επιτρέπεται να χρονοτριβούμε με αυτό το θέμα» υπογράμμισε ο Ομπάμα.

    [06] Έκκληση Άλ. Σάλμοντ στους Σκωτσέζους να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας

    Ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Σκωτίας, Άλεξ Σάλμοντ, κάλεσε τους Σκωτσέζους να υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της περιοχής και τον διαχωρισμό της από τη Μεγάλη Βρετανία, μία μόλις ημέρα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου ίσως σημάνει την απόσχιση, μετά από 3 αιώνες, της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. «Ξυπνήστε το πρωί της Παρασκευής, την πρώτη ημέρα μιας καλύτερης χώρας. Ξυπνήστε γνωρίζοντας πως εσείς το καταφέρατε αυτό - εσείς το κάνατε να συμβεί», ανέφερε σε μήνυμά του προς τους ψηφοφόρους ο Σάλμοντ.

    Οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η διαφορά μεταξύ του «Ναι» και του «Όχι» είναι πολύ μικρή. Στο μεταξύ, οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας δεσμεύτηκαν να παραχωρήσουν περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία εάν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν κατά της ανεξαρτησίας στο επίμαχο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Πέμπτη, μία κίνηση που ερμηνεύεται ευρέως ως μια κίνηση πανικού.

    [07] Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στις δικαστικές αίθουσες του ... «Πρόμαχου»

    Την υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα πραγματεύεται η ταινία μυθοπλασίας «Πρόμαχος» των νέων Ελληνοαμερικανών σκηνοθετών Κόρτι και Τζον Βούρχη, ταινίας της οποίας τον καμβά συνθέτουν η πραγματικότητα, μια δικαστική διαμάχη και ο έρωτας.

    Ο Ελληνοαμερικανός ηθοποιός Παντελής Κοντογιάννης και η Κασσάνδρα Βογιατζή πρωταγωνιστούν, ερμηνεύοντας δύο νέους που μάχονται για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα και ερωτεύονται μεταξύ τους, με φόντο έναν δικαστικό αγώνα που ξεκινά από τη Βρετανία και καταλήγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μαζί τους στην ταινία, συμπαραγωγή Ελλάδας - Αγγλίας - Γαλλίας, εμφανίζονται οι Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Πολ Φρίμαν, Μάικλ Μπερν, Σπύρος Φωκάς, Γιώργος Χωραφάς και Γιώργος Βογιατζής.

    «Στόχος είναι να παιχτεί η ταινία στο εξωτερικό, ώστε να μαθευτεί η ιστορία των μαρμάρων του Παρθενώνα. Πολλοί δεν γνωρίζουν το μέγεθος της λεηλασίας που έχει γίνει. Το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων, καθώς και το πώς βρέθηκαν αυτά στο Βρετανικό Μουσείο, στο εξωτερικό δεν το γνωρίζουν. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα και μέσω της ταινίας, να ανοίξει ένας διάλογος και να ενημερωθούν για το θέμα. Στην ταινία περιγράφεται ακριβώς τι έγινε, πώς έγινε και με ποιο «"πάτημα" μπόρεσε ο Ελγιν να τα πάρει» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παντελής Κοντογιάννης.

    Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στα μέσα Νοεμβρίου.

    [08] Δέκα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

    Tα δέκα χρόνια λειτουργίας του συμπληρώνει εφέτος το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το μοναδικό στον δυτικό κόσμο με αυτόνομη συλλογή, η οποία ακολουθεί τη διαδρομή του ισλαμικού πολιτισμού από τις απαρχές του έως τον 19ο αιώνα. Το κομψότατο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης της οδού Ασωμάτων, στο νεοκλασικό κτίριο, που αποτελεί δωρεά του Λάμπρου Ευταξία, άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό τον Ιούλιο του 2004, με παρακαταθήκη τη συλλογή που συγκρότησε ο Αντώνης Μπενάκης μέχρι τη δεκαετία του '40 και που συνεχώς εμπλουτίζεται. Παλαιότερα η συλλογή αυτή εκτίθετο στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Κουμπάρη.

    Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του έγιναν πολλά: εκδόσεις, εκθέσεις, και συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις και σε διεθνή προγράμματα. Το μουσείο ανοίχτηκε στην κοινωνική διάσταση του ισλαμικού κόσμου, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε πολυπολιτισμικά σχολεία, δέχτηκε επισκέψεις οικογενειών και πραγματοποίησε ενδιαφέρουσες διαλέξεις, μουσικές βραδιές, καθώς και ιδιαίτερα δημοφιλείς βραδιές με αφηγήσεις παραμυθιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 September 2014 - 6:30:22 UTC