Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κλινική των Χανίων, εισήχθη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
  • [02] «Αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή»
  • [03] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Καλαμάτα τραυματίας Τούρκος ναυτικός
  • [04] «Success story» τα προγράμματα διάσωσης, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε
  • [05] Υπό επίσημη δικαστική έρευνα τέθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ
  • [06] Η Αννέτα Παπαθανασίου με αφορμή το «Παίζοντας με τη φωτιά», μιλά για το πως είναι να είσαι γυναίκα ηθοποιός στο Αφγανιστάν

  • [01] Σε κλινική των Χανίων, εισήχθη ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    Στη Γενική Κλινική "'Iασις" Ηλία Γαβριλάκη στα Χανιά, εισήχθη σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με λοίμωξη του αναπνευστικού. Η κατάστασή του είναι σταθερή και δεν προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη.

    [02] «Αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή»

    «Κάθε μέρα που περνάει αυξάνονται οι προϋποθέσεις για να εκλεγεί Πρόεδρος της δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή» τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης. «Πιστεύω στη λύση ενός προσώπου που θα μπορέσει να ενώσει τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή για να μην μπει η χώρα σε μια μεγάλη περιπέτεια. Δεν μπαίνω σε ονοματολογία. Κάθε άνθρωπος που ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο θα προτιμούσε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας να ανήκε στον δικό του πολιτικό χώρο,δεν υπάρχει αμφιβολία. Ομως το μείζον τώρα είναι να είναι ένα πρόσωπο σοβαρό, να μπορεί να ενώσει τη Βουλή» σημειώνει ο κ.Γεωργιάδης.

    Ερωτηθείς για τη λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εκτιμά ότι «η λύση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και διορθώνει τουλάχιστον τις πολύ μεγάλες αδικίες» και προσθέτει ότι «θα ήταν ευχής έργο να μπορούσε να γίνει κάτι και με τα ξενοίκιαστα και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά από την άλλη είναι γνωστές και οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας». Σημειώνει μάλιστα ότι ήταν ένας εκ των βουλευτών της ΝΔ που είχε υποστηρίξει την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση. «Και εγώ είμαι εις εξ αυτών,δεν το κρύβω ότι το είχα ζητήσει. Ομως αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι η χώρα έχει δημοσιονομικές δεσμεύσεις και από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να κάνει καν εκτίμηση για το ποιο θα είναι το κόστος αυτής της έκπτωσης στην παρούσα φάση, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση είναι υπέρτερος στόχος» ανααφέρει.

    [03] Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Καλαμάτα τραυματίας Τούρκος ναυτικός

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται, στο νοσοκομείο Καλαμάτας, Τούρκος υπήκοος, μέλος του πληρώματος του εμπορικού πλοίου ALTAMIRA με σημαία Λιβερίας, ο οποίος τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι ύστερα από πτώση.

    Τον Τούρκο υπήκοο μετέφερε στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας ελικόπτερο Σικόρσκι (S-70B Aegean Hawk) του Πολεμικού Ναυτικού που διατέθηκε, έπειτα από επείγον αίτημα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Τη σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έπειτα από ενημέρωσή του από τον αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Το ελικόπτερο περισυνέλεξε τον τραυματία, ενώ το πλοίο έπλεε 100 ναυτικά μίλια δυτικά της Καλαμάτας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    [04] «Success story» τα προγράμματα διάσωσης, δηλώνει ο Β. Σόιμπλε

    «Ιστορία επιτυχίας» («success story») χαρακτηρίζει τα προγράμματα διάσωσης των χωρών της Ευρωζώνης ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και υποστηρίζει ότι Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι πιστεύαμε μέχρι πρότινος. «Οι χώρες που βρίσκονται στην "ομπρέλα" διάσωσης έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο. Αυτό εξελίχθηκε σε μια ιστορία επιτυχίας! Η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πιστεύαμε πριν από λίγο καιρό. Για προβλήματα στην Κύπρο γίνεται πλέον ελάχιστος λόγος. Η πολιτική υπερασπίστηκε επιτυχώς το κοινό νόμισμα της Ευρώπης. Και ο ΟΟΣΑ θεωρεί τώρα τις χώρες που βοηθήσαμε ως πρωτοπόρους στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος είναι ικανοποιημένος από τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση των προϋπολογισμών στις χώρες που τέθηκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας σχετικά με την «πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Γερμανία σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, ο Γερμανός υπουργός δηλώνει: «Ασφαλώς αυτές οι δηλώσεις δεν με χαροποίησαν. Αλλά αυτά είναι διαμάχες εσωτερικής πολιτικής στη Γαλλία. Στο μεταξύ υπήρξαν οι σωστές συνέπειες».

    Σε ό,τι αφορά δε τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι περί χαλάρωσης της πολιτικής περικοπών και ενίσχυσης αυτής των επενδύσεων, ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι ερμηνεύθηκαν υπερβολικά και επισημαίνει ότι ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τον κ. Ντράγκι. «Βασικά ισχύει ότι σεβόμαστε την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζιτών. Αυτοί είναι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική. Σε αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσω κι εγώ το σχόλιό μου».

    [05] Υπό επίσημη δικαστική έρευνα τέθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ

    Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως χθες, Τρίτη, τέθηκε επισήμως υπό έρευνα στο Παρίσι από Γάλλους δικαστικούς για "αμέλεια" στο πλαίσιο της υπόθεσης μιας αμφιλεγόμενης διαιτησίας, το 2008 στη Γαλλία, ανάμεσα στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί και την τράπεζα Κρεντί Λιονέ.

    Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο αν σκοπεύει να παραιτηθεί από το ΔΝΤ, η πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας απάντησε: "όχι". "Επιστρέφω να εργασθώ στην Ουάσινγκτον σήμερα το απόγευμα", διευκρίνισε. Η Λαγκάρντ ανακρίθηκε χθες από δικαστές του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας, μοναδικού δικαστικού θεσμού στη Γαλλία που ερευνά και δικάζει τα μέλη της κυβέρνησης για πράξεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

    Στο πλαίσιο της γαλλικής νομοθεσίας, οι δικαστές θέτουν ένα πρόσωπο υπό επίσημη έρευνα όταν πιστεύουν πως υπάρχουν ενδείξεις αδικοπραγίας, αλλά αυτό δεν οδηγεί πάντα σε δίκη. Πηγή προσκείμενη στην Λαγκάρντ δήλωσε προς το Ρόιτερς πως η διευθύντρια του ΔΝΤ θεωρεί πως η απόφαση των δικαστών να διεξάγουν έρευνα σε βάρος της "αμέλεια" είναι αβάσιμη και θα προσφύγει εναντίον της. Γαλλική δικαστική πηγή επιβεβαίωσε επίσης πως θα ασκηθεί προσφυγή εκ μέρους της Λαγκάρντ.

    [06] Η Αννέτα Παπαθανασίου με αφορμή το «Παίζοντας με τη φωτιά», μιλά για το πως είναι να είσαι γυναίκα ηθοποιός στο Αφγανιστάν

    «Μα καλά, είναι δυνατόν; Η Βουλή του Αφγανιστάν έχει τόσα προβλήματα να συζητήσει και ασχολείται με τρίχες; αν τα μαλλιά μου καλύπτονται ή δεν καλύπτονται με μαντήλα;» διερωτάται η Αφγανή ηθοποιός στην κάμερα της Αννέτας Παπαθανασίου. Μια απλή ερώτηση αποτυπώνει με κάποια δόση χιούμορ, καταστάσεις που καθορίζουν με τρόπο τραγικό τη ζωή των γυναικών στο Αφγανιστάν. Βέβαια η ηθοποιός που εμφανίζεται στο ελληνικό ντοκιμαντέρ «Παίζοντας με την φωτιά» μιλά, από θέση ισχύος-τηρουμένων των αναλογιών- γιατί είναι η Λίνα 'Αλαμ, διάσημη στη χώρα της, γνωστή και στη Δύση από την ταινία «Το Μωρό της Καμπούλ», ακτιβίστρια υπέρ της ελευθερίας των γυναικών στην πατρίδα της και επίσης η ιδιότητα της ως πρέσβειρα ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, της εξασφαλίζει σχετική προστασία. Ζει μεταξύ Αμερικής και Αφγανιστάν, και παίζει σε ταινίες μικρού μήκους, βοηθώντας νέους σκηνοθέτες συμπατριώτες της. Η ίδια οριοθετεί την επαναστατικότητά της «έως εκεί που μπορεί να φτάσει» όπως λέει, τηρώντας κατ' αρχήν απαράβατο τον όρο να μην καλύπτει το κεφάλι της, παρά τις σχετικές υποδείξεις που δέχτηκε πρόσφατα από μέλη του αφγανικού κοινοβουλίου. Τι συμβαίνει με τις εκατοντάδες άλλες Αφγανές ηθοποιούς, οικονομικά και κοινωνικά ανυπεράσπιστες που αγαπούν την τέχνη και τον πολιτισμό του θεάτρου σε μια κοινωνία που οι γυναίκες ηθοποιοί θεωρούνται "πόρνες" και η τύχη τους δεν είναι άλλη από σκληρή κριτική, κοινωνική αποδοκιμασία, ακόμα και απειλές για την ίδια τους τη ζωή και την οικογένεια τους, έως και δολοφονίες; Τις ιστορίες των νέων κοριτσιώνπου τολμούν να ασχοληθούν με το θέατρο ρισκάροντας τις ζωές τους, αφηγείται η ταινία «Παίζοντας με τη φωτιά», διάρκειας 80 λεπτών, που γύρισε το 2012 στην Καμπούλ η σκηνοθέτις- ηθοποιός Αννέτα Παπαθανασίου και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες τηνΠέμπτη 4 Σεπτεμβρίου. Όσο κι αν η αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας των γυναικών στο Αφγανιστάν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και ως επιχείρημα, ανάμεσα σε άλλα, για ξένες επεμβάσεις στην πολύπαθη χώρα, η καθημερινή ζωή και ιδιαίτερα των γυναικών καλλιτεχνών στο Αφγανιστάν παραμένει μια υπόθεση ιδιαίτερα ευάλωτη κυρίωςόταν αμφισβητείται η κατά γράμμα τήρηση της θρησκευτικής παράδοσης.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 27 August 2014 - 10:30:21 UTC