Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νικ. Τσούκαλης: Άκαιρη οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
  • [02] Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων κυριάρχησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χαρδούβελη
  • [03] Θάνατος ναυτικού στη διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο, στον Πειραιά
  • [04] Κάτοχοι ομολόγων της Αργεντινής σχεδιάζουν παρέμβαση για να γίνει δυνατή η αποπληρωμή τους
  • [05] Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ
  • [06] Λίμνη Κορώνεια: Από τον πλούτο του χθες στην πλήρη ένδεια του σήμερα

  • [01] Νικ. Τσούκαλης: Άκαιρη οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

    «Οποιαδήποτε πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι άκαιρη, ουσιαστικά πλήττει τον θεσμό και βεβαίως θέτει τη χώρα σε πρόωρη προεκλογική περίοδο, κάτι που πραγματικά είναι άσχημο και επικίνδυνο για τη χώρα και τις συνθήκες τις οποίες βιώνει» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.

    Ο κ. Τσούκαλης καθιστά σαφές ότι δεν υπήρξε κάποια βολιδοσκόπηση για το πρόσωπο του Φώτη Κουβέλη από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου ή από τη Χαριλάου Τρικούπη. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν σκέψεις στα επιτελεία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, σκέψεις όμως που δεν αντανακλούν στο εσωτερικό και την ίδια τη Δημοκρατική Αριστερά» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Προφανώς υπάρχουν σκέψεις στα επιτελεία των άλλων δύο κομμάτων. Αυτό από τη μία πλευρά είναι μεν τιμητικό και για τον Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Αριστερά, πλην όμως αυτή την περίοδο που η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να βρει το βηματισμό της και να επανακάμψει στην πολιτική σκηνή κάθε τέτοια σκέψη και πρωτοβουλία ουσιαστικά ζημιώνει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την ίδια τη χώρα».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνει ότι «οι πολιτικές συνθήκες εκείνης της περιόδου θα κρίνουν κατά πόσο η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει ή όχι Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα αξιολογήσουμε τις συνθήκες εκείνης της περιόδου και θα αποφασίσουμε στο κατά πόσο πρέπει ή μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας. Αυτό που έχουμε πει σαφέστατα είναι ότι με τις παρούσες, τις υφιστάμενες πολιτικές συνθήκες και με τα προγράμματα που ασκούνται δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει συναίνεση τότε. Πρέπει να συνδεθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία με ραγδαίες αλλαγές των ασκούμενων πολιτικών».

    [02] Τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων κυριάρχησαν στη συνάντηση Μητσοτάκη-Χαρδούβελη

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, για την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, εν όψει της συνάντησης με την τρόικα στο Παρίσι.

    Στη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών κυριάρχησαν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς και οι 400 προσλήψεις που αναμένεται να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, στις εφορίες και άλλες υπηρεσίες του υπουργείου.

    [03] Θάνατος ναυτικού στη διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο, στον Πειραιά

    Υπέκυψε ο ναυτικός, που τραυματίστηκε το πρωί σοβαρά, όταν στη διάρκεια εργασιών σε ρυμουλκό πλοίο στο αγκυροβόλιο του Πειραιά, χτύπησε και έπεσε στη θάλασσα. Μέχρι στιγμής τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν διευκρινιστεί και την προανάκριση έχει αναλάβει το δεύτερο λιμενικό τμήμα Κερατσινίου, στο οποίο κατέθεσε ο πλοίαρχος του ρυμουλκού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο ναυτικός ήταν Έλληνας ναύκληρος, ηλικίας περίπου 40 ετών, περισυνελέγη από πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και μεταφέρθηκε στην Ακτή Ξαβερίου από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και τον μετέφερε στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Οι γιατροί, παρά τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

    [04] Κάτοχοι ομολόγων της Αργεντινής σχεδιάζουν παρέμβαση για να γίνει δυνατή η αποπληρωμή τους

    Κάτοχοι αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής σχεδιάζουν παρέμβαση για να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε λόγω της νομικής διαμάχης της χώρας με κερδοσκοπικά ταμεία, η οποία εμποδίζει την αποπληρωμή τους, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Πιστωτές της Αργεντινής, που έχουν στην κατοχή τους αναδιαρθρωμένα ομόλογα της χώρας αξίας τουλάχιστον 7 δισ. δολαρίων, σχεδιάζουν να ζητήσουν την άρση μιας ρήτρας που υπάρχει στους τίτλους τους και η οποία θεωρείται από την κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες ότι παρατείνει το αδιέξοδο, σύμφωνα με τον Κρίστοφερ Κλαρκ, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί την ομάδα αυτή των πιστωτών. Πρόκειται για τη ρήτρα RUFO (Rights Upon Future Offers), που δίνει το δικαίωμα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014, στους επενδυτές των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής να διεκδικήσουν και αυτοί τυχόν καλύτερους όρους αποπληρωμής των ομολόγων που θα έδινε η κυβέρνηση της χώρας σε όσους επενδυτές δεν είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της. Για την άρση της ρήτρας απαιτείται η συμφωνία του 85% των πιστωτών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    [05] Μαίνονται οι μάχες στο Ντονέτσκ

    Μάχες με πυρά πυροβολικού μεταξύ φιλορώσων ανταρτών και δυνάμεων του τακτικού ουκρανικού στρατού μαίνονται νοτίως του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες ξέσπασαν την ώρα που οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωναν πως μάχη μαίνεται μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και φάλαγγας τεθωρακισμένων που εισήλθε στο ουκρανικό έδαφος από τη νότια Ρωσία, στην περιοχή της Μαριούπολης, περί τα 90 χλμ. νοτίως του Ντονέτσκ. Οι αντάρτες του Ντονέτσκ είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι άρχισαν αντεπίθεση και δηλώνουν ότι προέλασαν στο νότιο τμήμα του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στη Μαριούπολη. Η πληροφορία είναι δύσκολο να εξακριβωθεί. Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι φάλαγγα "δεκάδων" τεθωρακισμένων και αρμάτων μάχης πέρασαν τα σύνορα από τη νότια Ρωσία κοντά στην Αζοφική Θάλασσα και ότι μάχες μαίνονται με τους συνοριακούς φρουρούς.

    [06] Λίμνη Κορώνεια: Από τον πλούτο του χθες στην πλήρη ένδεια του σήμερα

    "Το σπίτι μας, στον Ευαγγελισμό, ήταν μόλις 380 μέτρα από την όχθη της λίμνης. Τώρα, είναι μερικά χιλιόμετρα μακριά. Στα χρόνια της δεκαετίας του '60, όχι μόνο πηγαίναμε για κολύμπι, αλλά παίρναμε καθαρό νερό για μαγείρεμα. Για να κάνουν οι γονείς μας ψαρόσουπα με τούρνα, που ψάρευαν στη λίμνη". Η εικόνα αυτή της Κορώνειας που ανασύρει από τη μνήμη του ο συνταξιούχος (πλέον) εκτελωνιστής Νίκος Φιλιππιάδης, απέχει παρασάγγας από τη σημερινή πραγματικότητα στον άλλοτε ολοζώντανο υδροβιότοπο. Η λίμνη με τα κρυστάλλινα νερά, οι ψαράδες με τα δίχτυα τους να περιμένουν υπομονετικά τα "δώρα" της, οι κτηνοτρόφοι με τα κοπάδια τους να την πλαισιώνουν περιμετρικά είναι εικόνες που έχουν χαθεί και τη θέση τους έχει πάρει ένας έρημος λασπότοπος, όπου η όποια συγκέντρωση των υδάτων δεν υπερβαίνει τα 5-10 εκατοστά. Και για να συμβεί αυτό και ένα θαύμα της ελληνικής φύσης, όπως η λίμνη Κορώνεια στην επαρχία Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, να μετατραπεί σε θλιβερό θέαμα, δεν χρειάστηκαν παρά μερικές μόνο δεκαετίες στο βάθος των αιώνων... Η περιοχή της Κορώνειας -όπως και της γειτονικής Βόλβης- λόγω της υψηλής οικολογικής της αξίας, έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας (Συνθήκη Ramsar), ζώνη ειδικής προστασίας για τη διαβίωση άγριων πουλιών, τη διατήρηση φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και καταφύγιο άγριας ζωής. Η, δε, λειτουργία αυτού του χαρακτηρισμένου ως εθνικού πάρκου βασίζεται σε γενικότερο διεθνές και εθνικό θεσμικό πλαίσιο.

    Το 2002, ιδρύθηκε ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης (ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), με σκοπό την προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος των δύο λιμνών αλλά και της περιοχής των επονομαζόμενων Μακεδονικών Τεμπών, στη Ρεντίνα. Ο Φορέας τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΚΑ, διοικείται από 11μελές συμβούλιο, λειτουργεί με ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό εδώ και 12 χρόνια και θα συνεχίσει να υπάρχει και τον επόμενο χρόνο, αφού το επιχειρησιακό του πρόγραμμα, μέχρις εγκρίσεως από το επόμενο κοινοτικό πρόγραμμα, έχει τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από το 1997 έως το 2004 κατάρτισε ένα master plan για τη διάσωση της Κορώνειας, το οποίο, όμως, ακυρώθηκε, αφού αρκετά από τα προαπαιτούμενα δεν ήταν εφικτά ή δεν τα αποδέχονταν η τοπική κοινωνία. Από το 2005 καταρτίστηκε ένα δεύτερο master plan, όπου έξι συναρμόδιες υπηρεσίες, με την επιστημονική επιστασία του Φορέα προσπαθούν να φέρουν "ζωή" στη λίμνη, με παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη συγκέντρωση υδάτων στον ποταμό Μπογδάνα, τα ρέμα που εκβάλουν σ' αυτήνκι ένα διαχειριστικό σχέδιο που παρεμβαίνει στη διαμόρφωση και μείωση της έκτασής της και τη δημιουργία αρδοκαλλιεργητικών έργων. Πλην, όμως, τα προβλήματα παραμένουν και το μέλλον της λίμνης μοιάζει ζοφερό...


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 August 2014 - 12:30:21 UTC