Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-08-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστολή Π. Σκουρλέτη στο ΕΣΡ για τον τρόπο κάλυψης της τροπολογίας της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ
  • [02] Η δύναμη της ψυχής του Χρήστου Τσακόπουλου, του συγγραφέα που γράφει μόνο με τα μάτια
  • [03] Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο
  • [04] Κατά 3,5% κάτω του στόχου οι δημοσιονομικές δαπάνες το α' εξάμηνο
  • [05] Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ με εικονικές ασφαλίσεις
  • [06] Με τρεις διακρίσεις στις αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής
  • [07] Η Πανσέληνος του Αυγούστου επισκιάζει τις Περσείδες

  • [01] Επιστολή Π. Σκουρλέτη στο ΕΣΡ για τον τρόπο κάλυψης της τροπολογίας της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ

    Την παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για τον τρόπο κάλυψης της τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση για τα ΜΜΕ, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΕΣΡ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σκουρλέτης ζητά από το ΕΣΡ να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά συγκεκριμένων ημερομηνιών για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και των ειδησεογραφικών ραδιοφωνικών σταθμών, και να αποφανθεί «εάν η μη μετάδοση της είδησης είναι σύμφωνη ή όχι με την ισχύουσα ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία».

    Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, καθώς και οι ειδησεογραφικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, από τα δελτία ειδήσεων που προβάλλουν, δεν προέβησαν σε κανενός είδους δημοσιογραφική προβολή του νέου νόμου για τα ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων».

    Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επικαλείται σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία, όπως αναφέρει, αγνόησαν τα ΜΜΕ.

    [02] Η δύναμη της ψυχής του Χρήστου Τσακόπουλου, του συγγραφέα που γράφει μόνο με τα μάτια

    Έξυπνος, με χιούμορ και ετοιμόλογος, ο Χρήστος Τσακόπουλος σε κερδίζει με το νεύμα του «καλημέρα». Ακίνητος, καθηλωμένος στο κρεββάτι, σε κοιτάει μ΄ ένα ζεστό αμυδρό χαμόγελο. Η πρώτη επαφή είναι με τα βλέφαρα. Στη συνέχεια, κοιτώντας την οθόνη μπροστά του, σχηματίζει τις λέξεις κουνώντας τα γράμματα με τα μάτια του και η φωνή «βγαίνει» από τον υπολογιστή: «καλώς ήρθες». Έτσι ξεκινά η κουβέντα. Υποδέχθηκε το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο σπίτι του, στην Αγία Παρασκευή. Μια καλόγουστη, φωτεινή μονοκατοικία γεμάτη βιβλία και πίνακες ζωγραφικής. Ο Χρήστος έχει να πει ιστορίες για όλους και για όλα. Η δύναμη της ψυχής του και το πάθος για δημιουργία νίκησαν την αρρώστια, που τον εγκλώβισε στο κρεβάτι, παραλύοντας το σώμα του τελείως και αφήνοντας ως μοναδικά «εργαλεία» την όραση και την ακοή. Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει τον κεντρικό κινητικό νευρώνα, τον ταλαιπωρεί τα τελευταία 9 χρόνια. Εκείνος όμως δεν το βάζει κάτω. Σχηματίζει τις λέξεις στον υπολογιστή του με τα μάτια και γράφει ασταμάτητα. Στα τρία βιβλία του, «Αριστεροί Χαιρετισμοί», «Όραμα και Πραγματικότητα» και «Σκέψεις... ατάκτως ερριμμένες» ζωντανεύει η νεότερη ιστορία της Ελλάδας, με αιχμή την αριστερά, αφού ο Χρήστος από τα φοιτητικά του χρόνια εκεί εντάχθηκε. Ανιδιοτελής, μαχητικός, εγκατέλειψε μια κερδοφόρα καριέρα πολιτικού μηχανικού για τον Σοσιαλισμό. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε τη δράση του στην Αθήνα. Σήμερα είναι 71 χρονών.

    [03] Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ρωσικό εμπάργκο

    Έκτακτη σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Κούρκουλα, με θέμα τις εξελίξεις σχετικά την επιβολή κυρώσεων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις εισαγωγές τροφίμων και οπωροκηπευτικών από χώρες της ΕΕ, πραγματοποιείται στο ΥΠΕΞ κατόπιν εντολής του αντιπροέδρου της και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες από τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα γίνει εκτίμηση των μέχρι τώρα επιπτώσεων από την επιβολή μέτρων απαγόρευσης εισαγωγών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία και θα εκτιμηθούν οι τρόποι αντιμετώπισής της.

    Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, 14 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των κρατών-μελών της ΕΕ για μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων από τα μέτρα.

    Εν τω μεταξύ, με τα ψυγεία τους γεμάτα με χιλιάδες τόνους αδιάθετων ροδάκινων και νεκταρινιών ελληνικής παραγωγής άρχισαν ήδη να επιστρέφουν στην Ημαθία και την Πέλλα δεκάδες νταλίκες-ψυγεία, που είχαν ξεκινήσει για τη Ρωσία τις προηγούμενες ημέρες, αλλά βρέθηκαν στη «δίνη» του ρωσικού εμπάργκο.

    Οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, οι αποζημιώσεις των παραγωγών, αλλά και η απόσυρση, απογραφή και καταστροφή της παραγωγής ως μόνη διέξοδος, θα συζητηθούν στο πλαίσιο σημερινής σύσκεψης, που συγκαλεί η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ημαθίας με τους εξαγωγείς των νομών Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Κιλκίς.

    Τα αποτελέσματα της σύσκεψης επρόκειτο να τεθούν υπόψιν του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Καρασμάνη, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο στο υπουργείο, στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κ.Γιαννακάκη, πάντως, η σύσκεψη αναβλήθηκε.

    Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος υπέγραψε δύο συμβάσεις που αφορούν σε δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων της xώρας.

    Ειδικότερα, η πρώτη σύμβαση αφορά στην προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (Ροδάκινο - Πορτοκάλι) στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.

    Η δεύτερη αφορά στην προώθηση των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

    [04] Κατά 3,5% κάτω του στόχου οι δημοσιονομικές δαπάνες το α' εξάμηνο

    Στοιχεία αναφορικά με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 1ο εξάμηνο του 2014 τόσο των φορέων του Κρατικού Προϋπολογισμού, όσο και των νομικών προσώπων - φορέων της Γενικής Κυβέρνησης με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους φορείς του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκύπτει ότι για το 1ο εξάμηνο οι πραγματοποιηθείσες πρωτογενείς δαπάνες σε συνδυασμό με τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων είναι χαμηλότερες σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί κατά 819 εκατ. ευρώ (ή 3,5%), που είναι επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του 1ου τριμήνου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα 57 νομικά πρόσωπα?φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, με προϋπολογισμό άνω των 10 εκατ. ευρώ, τα συνολικά οικονομικά αποτελέσματα είναι πολύ κοντά στον στόχο, η πλειοψηφία των φορέων παρουσιάζουν απόκλιση μικρότερη του 10% από τον στόχο ή παρουσιάζουν θετική απόκλιση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φορέων παρουσιάζεται απόκλιση πέραν του 10% από τους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση, ο κ.Σταϊκούρας, «στο σκέλος των δημοσίων δαπανών έχει ελεγχθεί η διαχείριση και έχει προωθηθεί η πειθαρχία, με αποτέλεσμα η απόδοση των παρεμβάσεων δημοσιονομικής πολιτικής να ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2013, έχει τεθεί σε ισχύ, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δημοσιονομικών κανόνων και πρακτικών, μηχανισμός παρακολούθησης, σε μηνιαία βάση, των ετήσιων προϋπολογισμών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και τα Νομικά Πρόσωπα που είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και των οποίων η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους παρακολουθείται από τη Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους».

    [05] Εξιχνιάστηκε μεγάλη απάτη σε βάρος του ΙΚΑ με εικονικές ασφαλίσεις

    Έρευνα για τη δράση κυκλώματος που ενέχεται σε κακουργηματικές πράξεις σε βάρος του ΙΚΑ και του ελληνικού Δημοσίου, μέσω εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ολοκληρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

    Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 18 άτομα, 15 άνδρες και τρεις γυναίκες, ηλικίας από 22 έως 67 ετών, τα οποία κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για απάτη κατ' επάγγελμα ή κατά συνήθεια, πλαστογραφία, παράβαση της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα αδικήματα.

    Κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν στήσει και λειτουργούσαν μηχανισμό εικονικών ασφαλίσεων εργαζομένων, από το 2010 έως το 2013, με κύριο συμμέτοχο και συνδετικό κρίκο έναν 54χρονο λογιστή.

    [06] Με τρεις διακρίσεις στις αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

    Με τρεις διακρίσεις στις... αποσκευές της επιστρέφει η ελληνική αποστολή από την 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας-Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σουτσάβα της βόρειας Ρουμανίας. Το χάλκινο μετάλλιο απονεμήθηκε στον μαθητή Νικόλαο Κουκουλεκίδη από το 1ο Γενικό λύκειο Κολλεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη, ενώ η μαθήτρια Ελένη Τσαπράζηαπό το 1ο Γενικό Λύκειο «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» στη Θεσσαλονίκη και ο μαθητής Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από τις λυκειακές τάξεις του Γυμνασίου Αγίας Άννας Εύβοιας απέσπασαν εύφημο μνεία. Στις εξετάσεις πήραν μέρος 209 μαθητές από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Ο πρώτος «χρυσός» μαθητήςήταν από τη Ρουμανία, ο οποίος κατάφερε να λύσει το 90% των θεμάτων.

    [07] Η Πανσέληνος του Αυγούστου επισκιάζει τις Περσείδες

    Τα πεφταστέρια «στολίζουν» κι αυτό το καλοκαίρι τον νυχτερινό ουρανό, αν και λιγότερο εντυπωσιακά, καθώς η αυγουστιάτικη βροχή διαττόντων πραγματοποιείται στη σκιά της υπέρλαμπρης Πανσελήνου. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί τη νύχτα της 12ης Αυγούστου και όπως εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Μάνος Καρδάσης, από το σύλλογο ερασιτεχνικής αστρονομίας, όσοι θέλουν να το παρατηρήσουν πιο εύκολα, μπορούν να ξενυχτήσουν και να στρέψουν το βλέμμα τους στον ουρανό από τις 10 το βράδυ της 12ης Αυγούστου, έως τα ξημερώματα της 13ης Αυγούστου. Το αστρονομικό φαινόμενο μπορεί να φτάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Σύμφωνα με τον κ. Καρδάση, ταυτόχρονα με τις Περσείδες αυτή την περίοδο υπάρχουν ενεργές και άλλες διαττοντικές βροχές, που είναι όμως ασθενέστερες από τις Περσείδες. Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ' εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008 - 2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων.

    Η Google δημιούργησε σήμερα ένα διαδραστικό doodle για να γιορτάσει την βροχή των Περσειδών του Αυγούστου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 August 2014 - 12:30:26 UTC