Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη η Ελλάδα
  • [02] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο
  • [03] Πρόταση για παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο
  • [04] Από 1ης Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων
  • [05] Πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στη Λιβύη
  • [06] Ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε νοσοκομείο της Γάζας
  • [07] Άμεση και άνευ όρων εκεχειρία ζήτησε ο ΟΗΕ
  • [08] Πάπας Φραγκίσκος: Να ξεπερασθούν οι διαχωριστικές γραμμές των χριστιανικών εκκλησιών
  • [09] Η έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία παραμελεί τις ανάγκες του Ισραήλ, κρίνει ο Μπ. Νετανιάχου

  • [01] Στ. Θεοδωράκης: Οι χιλιάδες πρόσφυγες είναι ένα βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη η Ελλάδα

    «Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Όχι μόνο οι Έλληνες», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο οξύ πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα, το οποίο έθιξε σήμερα σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία Ασύλου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού, συνοδευόμενος από τη δικηγόρο και στέλεχος του κινήματος Ζωή Αποστολοπούλου, συναντήθηκε με τη διευθύντρια της Υπηρεσίας Μαρία Σταυροπούλου και τον αντιστράτηγο και γενικό επιθεωρητή του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Κατριαδάκη. «Είκοσι εφτά χιλιάδες πρόσφυγες έχουν φθάσει στη χώρα μας από τη Συρία, χιλιάδες πρόσφυγες από τη Βόρεια Αφρική, από τη Μέση Ανατολή. Αναμένονται αιτήματα ασύλου και από τους Παλαιστίνιους, από τους Ουκρανούς που κι αυτοί έχουν εμφύλιο πόλεμο πια και θα ζητήσουν άσυλο στη χώρα μας» δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι αυτό «είναι ένα τεράστιο βάρος που δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της η Ελλάδα».

    [02] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο

    Μια ακόμη πυρκαγιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία στον Βραχόκηπο, στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, αργά το μεσημέρι, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο περίπου στις 5 το απόγευμα Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με οκτώ άνδρες, ενώ ρίψεις νερού έκανε και πυροσβεστικό ελικόπτερο. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή του Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, χωρίς να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    [03] Πρόταση για παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο

    Ο εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου Βασίλης Πλιώτας πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και συγγενικών του προσώπων για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».Σημειώνεται ότι ο κ. Πλιώτας αντικατέστησε τον Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει κατηγορίες για δύο κακουργήματα (απιστία στην υπηρεσία και νόθευση εγγράφου) και ένα πλημμέλημα (παράβαση καθήκοντος) για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».Παράλληλα, εκτός από τον πρώην υπουργό Οικονομικών ο κ. Πλιώτας εισηγείται να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και η εξάδελφή του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της Συμέων Σικιαρίδης και ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας).Τα συγγενικά πρόσωπα βαρύνονται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου. Τα συγγενικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων φέρεται να τα έσβησε από τη λίστα Λαγκάρντ, παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, ως συμμέτοχοι.

    Η πρόταση του κ. Πλιώτα έγινε προς το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει για να εκδώσει σχετικό βούλευμα.

    [04] Από 1ης Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων

    Από 1ης Αυγούστου ξεκινά η ανάρτηση στο ΤΑΧΙS net των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) που σημαίνει ότι στις 31 Αυγούστου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου. Οριστικές αποφάσεις για τον αριθμό των δόσεων καταβολής του φόρου δεν έχουν ακόμη ληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί σε 5 δόσεις ως και το τέλος του έτους.

    Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογούμενους να σπεύσουν να υποβάλλουν τις δηλώσεις Ε9 μέχρι και την Τετάρτη 30 Ιουλίου, στις 11 πμ. Το υπουργείο προειδοποιεί ότι μετά την προθεσμία αυτή δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή υποβολής δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2014. Προσωρινές δηλώσεις οι οποίες δεν θα οριστικοποιηθούν μέχρι τότε, θα διαγραφούν.

    [05] Πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στη Λιβύη

    Η τεράστια πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, την οποία προκάλεσε η ρίψη ρουκετών, έχει τεθεί πλέον «εκτός ελέγχου», ενώ οι πυροσβέστες αποχώρησαν από την περιοχή καθώς οι μάχες ανάμεσα σε αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες ξανάρχισαν, όπως δήλωσε πριν από λίγο ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου (NOC) της Λιβύης. «Είναι εκτός ελέγχου. Η δεύτερη δεξαμενή χτυπήθηκε και οι πυροσβέστες αποσύρθηκαν οριστικά από το σημείο, καθώς οι μάχες ξανάρχισαν στην περιοχή» είπε ο Μοχάμεντ αλ Χαράι, ο εκπρόσωπος της NOC. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η εταιρεία ζητεί διεθνή βοήθεια. Η κυβέρνηση της Λιβύης εξάλλου κάλεσε από την πλευρά της «τους πολίτες οι οποίοι κατοικούν σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από το σημείο (της πυρκαγιάς) να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αμέσως». Η κατάσταση, ανέφερε η κυβέρνηση της Λιβύης, είναι πλέον «πολύ επικίνδυνη» καθώς φλέγεται και μια δεύτερη τεράστια δεξαμενή καυσίμων.

    [06] Ισραηλινός πύραυλος έπεσε σε νοσοκομείο της Γάζας

    Ένας ισραηλινός πύραυλος έπεσε στον περίβολο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Γάζας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

    [07] Άμεση και άνευ όρων εκεχειρία ζήτησε ο ΟΗΕ

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα στη Νέα Υόρκη υιοθέτησε ομόφωνη δήλωση που καλεί σε «άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα.Το Συμβούλιο καλεί το Ισραήλ και τη Χαμάς να παρατείνουν την εκεχειρία καθ' όλη τη διάρκεια της μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ του τέλους του Ραμαζανιού «και πέραν αυτής».Από την αρχή του πολέμου, περί τους 1.030 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Τρεις στους τέσσερις νεκρούς είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.Η έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία παραμελεί τις ανάγκες του Ισραήλ, τόνισε ο Μπ. Νετανιάχου. Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουνλέει ότι υπάρχει «σοβαρό ενδιαφέρον» για μια ανθρωπιστική εκεχειρία, αλλά όχι συμφωνία.

    Η εκεχειρία του Σαββάτου προσέφερε λίγη ανακούφιση στους κατοίκους της Γάζας, όπου πολλοί εκτοπισμένοι επιστρέψαν στα σπίτια τους για να διαπιστώσουν την έκταση των ζημιών στις κατεστραμμένες γειτονιές τους.Την Κυριακή, ο γολγοθάς τους ξανάρχισε. Μετά την αποδοχή μιας εκεχειρίας, το Ισραήλ επανέλαβε την επιχείρησή του αντιδρώντας στις συνεχείς ρίψεις ρουκετών από τη Χαμάς.Οι ρίψεις δεν σταμάτησαν παρά την ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος ότι τελικά δέχεται μια παύση των εχθροπραξιών.

    Πάντως, σήμερα, δύο Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα παιδί τεσσάρων ετών, σκοτώθηκαν από πυρά των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στη Λωρίδα της ΓάζαςΒ· είναι οι πρώτοι θάνατοι που ανακοινώνονται σήμερα, την ημέρα της μουσουλμανικής εορτής Φιτρ, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας. Το παιδί σκοτώθηκε όταν μια οβίδα έπληξε ένα σπίτι στη Τζαμπαλίγια, μια συνοικία η οποία έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τις εχθροπραξίες, στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας, παρά την ακήρυκτη εκεχειρία στην περιοχή που διακόπτεται από σποραδικές συγκρούσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ Κούντρα.Σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονται από το πρωί στον τομέα αυτό, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ανάμεσα σε ισραηλινούς στρατιώτες και μαχητές της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

    [08] Πάπας Φραγκίσκος: Να ξεπερασθούν οι διαχωριστικές γραμμές των χριστιανικών εκκλησιών

    «Πρέπει να ξεπερασθούν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στις διάφορες χριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες δεν γεννήθηκαν χωρισμένες», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη της Καζέρτα, κοντά στην Νάπολη. «Η ενότητα των χριστιανών είναι βασικής σημασίας, διότι αυτή είναι η εντολή του ίδιου του Ιησού», πρόσθεσε ο ποντίφικας, σύμφωνα με τον οποίο, για να επιτευχθεί ο κύριος, αυτός στόχος «πρέπει να αναζητηθεί κάποιος καινούριος τρόπος». Ο Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι «το Άγιο Πνεύμα εμπνέει την διαφορετικότητα στην Εκκλησία. Η διαφορετικότητα είναι ωραία αλλά, παράλληλα, το Άγιο Πνεύμα εμπνέει και την ενότητα. Και έτσι η Εκκλησία είναι μία, ενωμένη. Για να χρησιμοποιήσουμε έναν ωραίο όρο, πρόκειται για μια συμφιλιωτική διαφορετικότητα».

    [09] Η έκκληση του ΟΗΕ για εκεχειρία παραμελεί τις ανάγκες του Ισραήλ, κρίνει ο Μπ. Νετανιάχου

    O πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε σήμερα στην έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άμεση κήρυξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ.Η χθεσινή ανακοίνωση από το Συμβούλιο «σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» είπε ο ίδιος στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό του γραφείο.

    Νωρίτερα σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Γάζα έχουν «εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον» για την έκκλησή του για την κήρυξη νέας 24ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, αλλά «δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 July 2014 - 16:30:22 UTC