Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Θερίζει» η χολέρα στο Κονγκό
  • [02] Παράταση τεσσάρων μηνών στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα
  • [03] Μετωπική σύγκρουση δύο πούλμαν στη Γερμανία, με εννέα νεκρούς
  • [04] Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [05] Εμπειρογνώμονες αναμένονται στο Κίεβο για τις έρευνες συντριβής του αεροσκάφους
  • [06] Με εννέα μαθητές η ελληνική αποστολή στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής
  • [07] Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

  • [01] «Θερίζει» η χολέρα στο Κονγκό

    Τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν πεθάνει από κρούσματα χολέρας στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπου από την περασμένη Τετάρτη έχουν αναφερθεί αρκετά κρούσματα της αρρώστιας αυτής ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας.

    Η επιδημία πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την κατανάλωση βρώμικου νερού που οι κάτοικοι προμηθεύτηκαν από τη λίμνη Ουπέμπα είπε ο ίδιος στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Περισσότεροι από 90 άνθρωποι με συμπτώματα της νόσου έχουν εισαχθεί σε κέντρα υγείας, με αυτόπτες μάρτυρες να περιγράφουν συγκλονισμένοι ότι πολλοί από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν δεχτεί καμία ιατρική φροντίδα και απλώς βρίσκονται πεταμένοι στο πάτωμα των νοσοκομείων.

    [02] Παράταση τεσσάρων μηνών στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

    Το Ιράν και οι έξι παγκόσμιες δυνάμεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία και η Κίνα έχουν συμφωνήσει σε μια παράταση των διαπραγματεύσεων για ακόμη τέσσερις μήνες για να επιτευχθεί συμφωνία στο ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, ανακοίνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ιράν.

    Η παράταση δόθηκε καθώς υπήρξε αποτυχία για μια συμφωνία εντός της αρχικής χρονικής προθεσμίας που έληγε στις 20 Ιουλίου, λόγω «σημαντικών κενών» μεταξύ των δύο πλευρών, όπως έγινε επισήμως γνωστό. «Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές κενά σε ορισμένα βασικά ζητήματα που θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο και προσπάθεια», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάθριν Άστον και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμεντ Γιαβάντ Ζαρίφ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, ανακοίνωσε ότι στο Ιράν θα επιτραπεί η πρόσβαση σε επιπλέον 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων (4) μηνών. Παραταύτα οι περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης θα παραμείνουν εν ισχύ, τόνισε.

    [03] Μετωπική σύγκρουση δύο πούλμαν στη Γερμανία, με εννέα νεκρούς

    Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν κατά τη μετωπική σύγκρουση πολωνικού πούλμαν με μικρό πούλμαν που κινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση σε εθνική οδό στη Δρέσδη της ανατολικής Γερμανίας, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική αστυνομία. Στο τροχαίο που σημειώθηκε τη νύχτα, γύρω στις 02.00 η ώρα, σκοτώθηκαν άνθρωποι που επέβαιναν και στα δύο πούλμαν, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πολωνικό πούλμαν παρεξέκλινε της πορείας του, προσέκρουσε στο διάζωμα και συγκρούστηκε με το πούλμαν που ερχόταν από την Ουκρανία και κινείτο στην αντίθετη πλευρά του αυτοκινητοδρόμου.

    Μεγάλη δύναμη σωστικών συνεργιών μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος και η Τροχαία απέκλεισε την εθνική οδό κοντά στο σημείο της σύγκρουσης.

    [04] Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας

    Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν το βράδυ την στρατιωτική πίεση εντείνοντας τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι μαχητές φυλάσσουν τις ρουκέτες που εκτοξεύουν βαθιά στην καρδιά του Ισραήλ.

    Τις τελευταίες ώρες έχει αυξηθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων με τις παλαιστινιακές πηγές να ανεβάζουν τους νεκρούς σε πάνω από 300, στις περίπου δύο εβδομάδες των συγκρούσεων. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι 65 άνθρωποι εκ των οποίων τουλάχιστον 15 ήταν κάτω από την ηλικία των 18 ετών, σκοτώθηκαν από την έναρξη των ισραηλινών χερσαίων επιχειρήσεων στην Λωρίδα της Γάζας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Γάζα, το 80% των θυμάτων είναι άμαχοι και ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες. Τουλάχιστον 2.200 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων στις 8 Ιουλίου.

    Στη Λωρίδα της Γάζας, ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων διπλασιάστηκε μέσα σε μόλις 24 ώρες, φθάνοντας τους 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τα στοιχεία απο τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε όλη τη Λωρίδα της Γάζα υπάρχουν μαζικές διακοπές ρεύματος και όπως έγινε γνωστό το 70% των περιοχών είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα τα αποθέματα νερού μειώνονται δραματικά ενώ οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που υπάρχουν στη Γάζα έχουν υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απειλούν τη δημόσια υγεία. Η εμπόλεμη κατάσταση έχει προκαλέσει ραγδαία αύξηση των τιμών των τροφίμων καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να μεταφέρουν φρέσκα προϊόντα, σύμφωνα με την διεθνή ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

    Υπάρχουν δε σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.

    Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ελπίζει να ξεκινήσει τη διανομή τροφίμων σε 85.000 ανθρώπους μέσα στις επόμενες μέρες σε αυτή τη λωρίδα γης που έχει εμβαδόν 362 km2 και στοιβάζει περίπου 1.800.000 ψυχές. Στην πόλη Χαν Γιούνις, που ουσιαστικά είναι ένας προσφυγικός καταυλισμός περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολεία που διευθύνονται από τον ΟΗΕ. Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων πάνω από 135 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ αν και πολλές καταρρίφθηκαν από το Iron Dome την ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα.

    Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε από φίλια πυρά, όπως ανακοίνωσε ο στρατός ανεβάζοντας σε δυο τις ισραηλινές ανθρώπινες απώλειες ενώ αρκετοί ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων. Επίσης ανακοινώθηκε ότι έχουν πληγεί περίπου 240 παλαιστινιακοί στόχοι συμπεριλαμβανομένων 21 κρυμμένων εκτοξευτήρων ρουκετών και 10 σηράγγων.

    Έως τώρα οι διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα έχουν αποτύχει.

    [05] Εμπειρογνώμονες αναμένονται στο Κίεβο για τις έρευνες συντριβής του αεροσκάφους

    Τα μέλη της «ομάδας επαφής» στην οποία μετέχουν η Ουκρανία, η Ρωσία και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέληξαν σε συμφωνία με τους φιλορώσους αυτονομιστές για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας. Οι συνομιλίες με τους αυτονομιστές κατέληξαν στη συμφωνία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 20 χιλιομέτρων «ώστε η Ουκρανία να εκπληρώσει τον κύριο στόχο (...) την αναγνώριση των πτωμάτων και την παράδοσή τους στις οικογένειες» δήλωσε ο Βαλεντίν Ναλιβαϊτσένκο στο πρώτο δίκτυο της ουκρανικής τηλεόρασης, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    Οι διεθνείς ερευνητές και παρατηρητές αφίχθησαν σταδιακά σήμερα στο Κίεβο με την ελπίδα να μπορέσουν να μεταβούν στον τόπο της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο κατά τα φαινόμενα καταρρίφθηκε από πύραυλο που ερρίφθη από περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών, σύμφωνα με Αμερικανούς εμπειρογνώμονες.

    Η Ολλανδία, η οποία είχε 192 πολίτες της στο αεροσκάφος από τους 298 που επέβαιναν --όλοι νεκροί-- έστειλε κλιμάκιο της ολλανδικής υπηρεσίας ασφαλείας που συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Φρανs Τίμερμανς.

    Η Μαλαισία έστειλε ομάδα 62 ερευνητών.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε διαδοχικές ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον όπου συζητήθηκε ενδεχομένως η ανάγκη λήψης περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν η Μόσχα αποτύχει να λάβει μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    [06] Με εννέα μαθητές η ελληνική αποστολή στην 8η Ολυμπιάδα Αστρονομίας - Αστροφυσικής

    Με εννέα μαθητές και δύο ομάδες θα εκπροσωπηθεί φέτος η Ελλάδα στην 8η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας- Αστροφυσικής που θα διεξαχθεί στην πόλη Seceava της Ρουμανίας, από 2 έως 10 Αυγούστου. Η αποστολή θα μεταβεί στη Ρουμανία στις 31 Ιουλίου, συνοδευόμενη από τους καθηγητές Φυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκά Ζαχείλα, την Μαρία Κονταξή από το τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, και τον πρόεδρο της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, Κώστα Μαυρομμάτη.

    Οι εννέα μαθητές επελέγησαν μετά από πολύ απαιτητικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις φάσεις και οργανώθηκαν από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με τη συμμετοχή συνολικά περίπου 200 μαθητών από όλη τη χώρα. Την προετοιμασία τους ανέλαβε μία ισχυρή ομάδα καθηγητών και φοιτητών πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

    [07] Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών

    Αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών θα πραγματοποιηθούναυτό τοΣαββατοκύριακο στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας, των Μαλγάρων, της Σίνδου και του Ανατολικού του νομού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο αεροψεκασμός θα ξεκινήσει κατά τη δύση του ηλίου και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις δύο ώρες.

    Η εφαρμογή δεν θα γίνει σε κατοικημένες περιοχές, ωστόσο κατά την εκτέλεση της πτήσης από και προς τις περιοχές εφαρμογής ενδέχεται το ελικόπτερο να διέλθει κοντά από κατοικημένες περιοχές, χωρίς αυτό να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Προκειμένου να τηρηθούν όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις, η υπηρεσία συνιστά να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης του ψεκασμού στο φυσικό και αγροτικό περιβάλλον των παραπάνω περιοχών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 July 2014 - 8:30:22 UTC