Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Οι προτάσεις των κομμάτων δεν μπορούν να συναθροιστούν
  • [02] Οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ»
  • [03] Ν. Βούτσης: «Βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» της κυβέρνησης
  • [04] Δεύτερος γύρος εκλογών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ για ανάδειξη νέων πρυτάνεων
  • [05] Χωρίς δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, από σήμερα
  • [06] Με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης συναντώνται οι εκπρόσωποι των δανειστών
  • [07] Αποκλιμακώνεται η ανεργία
  • [08] Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα
  • [09] Απορρίφθηκε αίτημα για τη στέγαση του αιθρίου του Ζαππείου Μεγάρου
  • [10] Μισός αιώνας λειτουργίας και δράσης για το Μουσείο Φαλτάιτς
  • [11] Οθόνη τηλεόρασης λεπτή σαν χαρτί, που μπορεί να διπλωθεί
  • [12] «Βελτιώνεται» η κατάσταση του Σουμάχερ, λέει η σύζυγός του Κορίνα

  • [01] Σ. Βούλτεψη: Οι προτάσεις των κομμάτων δεν μπορούν να συναθροιστούν

    Η Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε διαπιστώσει πως οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» δεν είναι όμοιες, έχουν διαφορετική λογική, διαφορετικό αίτημα και δεν μπορούν να συναθροιστούν. Το μόνο κοινό που τις συνέδεε, σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ήταν η προσπάθεια συντήρησης ενός κλίματος διαρκούς πόλωσης της πολιτικής ζωής και του μεταξύ τους ανταγωνισμού, για λόγους εντυπώσεων και ψηφοθηρίας.

    Συμπλήρωσε επίσης πως όταν το αρμόδιο κατά τον Κανονισμό της Βουλής Σώμα της Διάσκεψης των Προέδρων αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στο Τμήμα Διακοπής της Βουλής, οι μάσκες, όπως χαρακτηριστικά είπε, έπεσαν γιατί συνειδητοποίησαν ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή θα διαπιστωνόταν πως οι προτάσεις που είχαν καταθέσει δεν μπορούσαν να συναθροιστούν μεταξύ τους, ώστε να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 απαιτούμενων υπογραφών.

    [02] Οι ΑΝΕΛ δεν θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση στη Βουλή για τη «μικρή ΔΕΗ»

    Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα συμμετάσχουν στη σημερινή «συνεδρίαση παρωδία» όπως την χαρακτηρίζουν, για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ». Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάνουν λόγο για εκτροπή. Η θέση αυτή αποφασίστηκε ομόφωνα στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε- σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».

    [03] Ν. Βούτσης: «Βαθιά αντιδημοκρατική εκτροπή» της κυβέρνησης

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκονται σήμερα έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου και θα εκτιμήσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο θέμα του δημοψηφίσματος επί τόπου, σύμφωνα με πληροφορίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τις ενέργειες της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκο Βούτση.

    Ο κ. Βούτσης σε δήλωσή του αναφέρει ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την ΠΓ του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της σημερινής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό Τμήμα, με θέμα την έγκριση ή όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «Μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών. Ο κ. Βούτσης τονίζει ότι «η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

    Σήμερα το απόγευμα, και αφού πρώτα αποσαφηνιστούν οι εξελίξεις, αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να εκτιμήσει την κατάσταση και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια.

    [04] Δεύτερος γύρος εκλογών σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ για ανάδειξη νέων πρυτάνεων

    Ο πρόεδρος της Νομικής Θεόδωρος Φορτσάκης και ο καθηγητής Παιδιατρικής Γεώργιος Χρούσος, θα αναμετρηθούν στον σημερινό δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον χθεσινό πρώτο γύρο ο Θ. Φορτσάκης έλαβε 625 ψήφους και ο Γ. Χρούσος 412, ενώ στην τρίτη θέση έμεινε ο καθηγητής Διεθνών Σπουδών Ναπολέων Μαραβέγιας με 284 ψήφους. Η ψηφοφορία διεξήχθηκε ηλεκτρονικά, ενώ η συμμετοχή έφτασε σε υψηλά επίπεδα αφού από τους 1.860 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 1.390.

    Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η μάχη θα διεξαχθεί σήμερα ανάμεσα στον κοσμήτορα της σχολής Πολιτικών Μηχανικών Γιάννη Γκόλια, που έλαβε 188 ψήφους, και τον κοσμήτορα των Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Δημήτρη Τσαμάκη, ο οποίος έλαβε 134. Ο καθηγητής Βασίλης Μάγκλαρης, έμεινε στην τρίτη θέση με 110 ψήφους. Όπως στο ΕΚΠΑ, έτσι και στο ΕΜΠ η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα αφού από 524 εγγεγραμμένους καθηγητές ψήφισαν οι 446.

    [05] Χωρίς δακτύλιο στο κέντρο της Αθήνας, από σήμερα

    Σταματάει σήμερα Παρασκευή, το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας των οχημάτων (μονά-ζυγά) για την περίοδο 2013-2014. Έτσι, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, τα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή του μικρού δαχτυλίου [Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Αλεξάνδρας].

    Ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που καθιερώθηκαν με το μέτρο του πράσινου δακτυλίου και αφορούν σε φορτηγά με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος άνω των 2,2 τόνων και λεωφορεία, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1-1-1991, τα οποία κυκλοφορούν στη ζώνη του μεγάλου δακτυλίου. Τα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στο κέντρο μέχρι την ανακοίνωση των μέτρων για την περίοδο 2014-2015.

    [06] Με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας και Ανάπτυξης συναντώνται οι εκπρόσωποι των δανειστών

    Νέο γύρο συναντήσεων θα έχουν σήμερα οι εκπρόσωποι της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών. Στη πρώτη πρωινή συνάντησή τους, με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναμένεται να ανοίξει το θέμα της αγοράς εργασίας. Θα ακολουθήσουν επαφές των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια. Στην τρόικα θα ενσωματωθεί σήμερα και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ οι τρεις αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα την επόμενη Πέμπτη.

    Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή τους, πρώτη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, συνάντηση που διήρκεσε δύο ώρες, εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για την πορεία ολοκλήρωσης του δεύτερου πακέτου των έξι προαπαιτούμενων μέτρων και ειδικά για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Επιπλέον, θεώρησαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός ότι, παρά τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, η Ελλάδα πραγματοποίησε τη δημοπρασία και άντλησε κεφάλαια από τις αγορές.

    Διαβάστε επίσης:

    Ικανοποίηση από την τρόικα για ολοκλήρωση προαπαιτούμενων - «Όχι» στις φοροελαφρύνσεις

    [07] Αποκλιμακώνεται η ανεργία

    Σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας, η οποία πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», το πρώτο εξάμηνο του 2014, δημιουργήθηκαν 176.297 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας. Η επίδοση αυτή θεωρείται σημαντικά υψηλότερη από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2013, οπότε το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης ήταν θετικό κατά 90.534 θέσεις εργασίας, και η υψηλότερη πρώτου εξαμήνου από το 2001. Αντίστοιχα, η επίδοση του ισοζυγίου ροών του μηνός Ιουνίου 2014, είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη επίδοση ισοζυγίου για το μήνα Ιούνιο, από το 2004 μέχρι σήμερα. Οι αναγγελίες πρόσληψης τον Ιούνιο ήταν κατά 15.351 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις, ενώ τον Ιούνιο του 2013 το ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 14.341 νέες θέσεις εργασίας.

    «Η ανεργία παραμένει μεν ακόμη σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η τάση έχει πλέον αντιστραφεί και το κλίμα στην αγορά εργασίας αλλάζει» δήλωσε σχολιάζοντας τα δεδομένα της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εξέλιξη αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά αποτελεί το αποτέλεσμα «στοχευμένων διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες ανέκοψαν την ανοδική εξέλιξη της ανεργίας και "γύρισαν" τον δείκτη ανεργίας προς τα κάτω».

    [08] Έξι Παλαιστίνιοι νεκροί από νέες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα

    Έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε δύο διαδοχικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια της Λωρίδας της Γάζας, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.

    Μια επιδρομή στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων, εκ των οποίων μια γυναίκα. Η επιδρομή, στόχος της οποίας ήταν το σπίτι ενός μαχητή της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 15 ανθρώπων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

    Λίγο νωρίτερα, σε άλλη επιδρομή σκοτώθηκε ο 33χρονος Παλαιστίνιος Ανας Αμπου αλ-Κας στο σπίτι του στη συνοικία Τελ ελ-Χάουα στην πόλη της Γάζας. Δεκαπέντε επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη συνοικία αυτή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στη Γάζα. Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης την Τρίτη, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να έχουν σταματήσει οι ρίψεις ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Σύμφωνα με τον στρατό, 184 ρουκέτες ερρίφθησαν από τη Γάζα χθες, εκ των οποίων 44 αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

    [09] Απορρίφθηκε αίτημα για τη στέγαση του αιθρίου του Ζαππείου Μεγάρου

    Στο χαρακτηριστικό περιστύλιό του έχουν φιλοξενηθεί μερικές από τις σπουδαιότερες διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις και έχουν φωτογραφηθεί ηγέτες από όλο τον κόσμο. Τη χαρακτηριστική όψη του θέλησε να αλλάξει η διαχειρίστρια του Ζαππείου, Εταιρεία Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, στεγάζοντάς το, αίτημα που ωστόσο απορρίφθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

    Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα της Εταιρείας να στεγάσει το αίθριο του Ζαππείου με κινητή κατασκευή, προκειμένου να το προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες και να το αξιοποιήσει για εκδηλώσεις περισσότερες ημέρες του χρόνου. Η απόπειρα και το 2005 και χτες είχε την ίδια τύχη, με το ΚΣΝΜ να είναι αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μάλιστα στην πρόσφατη προκαταρκτική μελέτη που κατατέθηκε από την Εταιρεία διατυπώθηκαν δύο προτάσεις για θολωτή ή κωνική κάλυψη του αιθρίου, που και οι δύο απορρίφθηκαν.

    [10] Μισός αιώνας λειτουργίας και δράσης για το Μουσείο Φαλτάιτς

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή του, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς, διοργανώνει σειρά επετειακών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στους χώρους του Μουσείου, στη Σκύρο.

    Οι εκδηλώσεις της 27η Ιουλίου θα είναι αφιερωμένες στην ιστορία, την εξέλιξη και το μέλλον του μουσείου και τον ρόλο του στην διάσωση της ελληνικής λαογραφικής παράδοσης, με προβολή φωτογραφικού υλικού και βίντεο από την ιστορική διαδρομή του μουσείου, από το 1964 μέχρι σήμερα. Μια εβδομάδα αργότερα, στις 2 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον αείμνηστο ιδρυτή του Μουσείου, τον Μάνο Φαλτάιτς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2012. Θα ακουστούν αποσπάσματα από τις ποιητικές του συλλογές και τα θεατρικά του έργα από την ομάδα «Σκυρίτες».

    [11] Οθόνη τηλεόρασης λεπτή σαν χαρτί, που μπορεί να διπλωθεί

    Η νοτιοκορεατική εταιρεία LG παρουσίασε μία νέα οθόνη τηλεόρασης 18 ιντσών, που είναι όχι μόνο λεπτή σαν χαρτί, αλλά η επίσης διπλώνει και σε ρολό, όπως το χαρτί τουαλέτας, με διάμετρο μόλις τριών εκατοστών, που το μεταφέρει κανείς όπου θέλει. Μάλιστα, η εταιρεία δήλωσε αισιόδοξη ότι έως το 2017 θα έχει κάνει κάτι ανάλογο με γιγάντιες πλέον οθόνες των 60 ιντσών (1,52 μέτρων).

    Η παραγωγή τέτοιου είδους άκρως εύκαμπτων μικρού και μεγάλου μεγέθους οθονών θα επιτρέψει την παρακολούθηση τηλεόρασης με πολύ πιο ευφάνταστους τρόπους από ό,τι έως σήμερα, ακόμη και με φορετό (όχι φορητό) τρόπο. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές, ένα πρόβλημα για τις εύκαμπτες οθόνες μπορεί να αποδειχτεί το υψηλό για τον μέσο καταναλωτή κόστος τους - τουλάχιστον εως ότου η παραγωγή τους πάρει μαζικές διαστάσεις.

    [12] «Βελτιώνεται» η κατάσταση του Σουμάχερ, λέει η σύζυγός του Κορίνα

    Η Κορίνα Σουμάχερ, η σύζυγος του πρώην πιλότου της Φόρμουλας 1 Μίχαελ Σουμάχερ δήλωσε ότι η κατάσταση του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή βελτιώνεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Νόιε Ποστ. Είναι η πρώτη φορά που η Κορίνα Σουμάχερ μιλάει για τον σύζυγό της μετά το ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι, στα τέλη του 2013. Μέχρι σήμερα για την κατάσταση του Μίχαελ Σουμάχερ ενημέρωνε τον Τύπο η εκπρόσωπός του, Ζαμπίνε Κεμ. «Βελτιώνεται, φυσικά με αργούς ρυθμούς όμως σε κάθε περίπτωση, βελτιώνεται» είπε η Κορίνα μιλώντας στο περιοδικό στο περιθώριο ενός ιππικού τουρνουά.

    O Μίχαελ Σουμάχερ, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον σε κώμα, συνεχίζει τη μάχη του σε νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία, όπου μεταφέρθηκε στα μέσα Ιουνίου, μετά το ατύχημα που είχε ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 July 2014 - 6:30:22 UTC