Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στην τελευταία μέρα συζήτησης του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»
  • [02] Θετική απάντηση Ευ. Βενιζέλου στην πρόταση του Φ. Κουβέλη, για προγραμματικό διάλογο
  • [03] Συνάντηση το μεσημέρι του Αντ. Σαμαρά με τον διευθυντή του ESM
  • [04] Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Κερπινή Καλαβρύτων
  • [05] Συνελήφθη στο Κατάκολο Ηλείας ιδιοκτήτης λούνα πάρκ, που δεν είχε την απαιτούμενη άδεια
  • [06] Βγήκαν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων
  • [07] Κλειστή η οδός Σταδίου λόγω του συλλαλητηρίου της ΑΔΕΔΥ
  • [08] Πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων στη Citigroup για εξαπάτηση επενδυτών
  • [09] «Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ
  • [10] «Κόκκινα δάνεια» και ΕΣΠΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με την Ένωση Τραπεζών
  • [11] Γκ. Χαρδούβελης: Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα
  • [12] Στην έκδοση νέου τριετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα
  • [13] Θρήνος στη Βραζιλία για την ταπείνωση
  • [14] Βρέθηκε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας

  • [01] Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή στην τελευταία μέρα συζήτησης του ν/σ για τη «μικρή ΔΕΗ»

    Ως μία από τις «μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις και κορυφαία αναπτυξιακή τομή της χώρας, προς όφελος της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη δεύτερη και τελευταία μέρα συζήτησης του.

    Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «κινήσεις τακτικισμού» σε ότι αφορά το δημοψήφισμα, ελλείψει επιχειρημάτων και προτάσεων και ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Νωρίτερα, ανέβηκαν οι τόνοι, με αφορμή την αντικατάσταση της βουλευτού της ΝΔ, Έλενα Ράπτη, από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη. Η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αντέδρασε έντονα κάνοντας λόγο για πανικό της κυβέρνησης στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο, προκαλώντας την άμεση απάντηση του κ. Γεωργιάδη.

    Στη συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να κάνουν παρέμβαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛΛ, Πάνος Καμμένος ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση προανήγγειλε ότι θα καταθέσει πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία.

    [02] Θετική απάντηση Ευ. Βενιζέλου στην πρόταση του Φ. Κουβέλη, για προγραμματικό διάλογο

    Θετικά απάντησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, για έναν προγραμματικό διάλογο. Στην απαντητική επιστολή, την οποία επέστειλε σήμερα στον κ. Κουβέλη, σημειώνει ότι ο οργανωμένος θεσμικός διάλογος, χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, «ήταν και είναι η σταθερή γραμμή μας».

    Συνεπώς, τονίζει ο κ. Βενιζέλος, «δεχόμαστε, την πρόταση ενός προγραμματικού διαλόγου, την οποία άλλωστε έχουμε κατ' επανάληψη διατυπώσει». Αναφέρει επίσης ότι «στην ίδια κατεύθυνση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης κινείται και η προχθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού μας Συμβουλίου που θα τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής μας Επιτροπής το Σάββατο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί επίσης ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να τονίσουμε ότι η κεντροαριστερά δεν μπορεί να ετεροπροσδιορίζεται ούτε προγραμματικά, ούτε στρατηγικά. Οφείλει να διεκδικεί ρόλο αυτόνομο και κεντρικό. Να είναι η μεγάλη κοίτη που ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και υπερβαίνει την τεχνητή πόλωση, τον λεγόμενο μικρό διπολισμό. Σημασία όμως έχουν και ζητήματα θεσμικής και εθνικής τάξης. Το έθνος πρέπει να ενωθεί και πάλι σε πείσμα όσων καλλιεργούν τη λογική της έντασης».

    Θέτει επίσης το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο θεσμός αυτός, όπως και όλοι οι συνταγματικοί θεσμοί, πρέπει να προστατεύεται, δίνοντας έτσι το στίγμα της προσέγγισής του στο θέμα, καθώς, επί του παρόντος, τουλάχιστον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποκλίνουσες απόψεις.

    [03] Συνάντηση το μεσημέρι του Αντ. Σαμαρά με τον διευθυντή του ESM

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον πρόεδρο των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στις 14:00 ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    [04] Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Κερπινή Καλαβρύτων

    Κρούσμα καταρροϊκού πυρετού επιβεβαιώθηκε στην περιοχή Κερπινή του δήμου Καλαβρύτων και όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

    Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ενημερώσεις στους κτηνοτρόφους της περιοχής και έγιναν όλες οι ενέργειες, που προβλέπονται, προκειμένου να περιοριστεί, κατά το δυνατόν, το νόσημα και να προστατευτούν το ζωικό κεφάλαιο και η κτηνοτροφική παραγωγή. Εξάλλου, σύμφωνα με τη διεύθυνση κτηνιατρικής, το νόσημα του καταρροϊκού πυρετού δεν προσβάλλει τον άνθρωπο και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

    [05] Συνελήφθη στο Κατάκολο Ηλείας ιδιοκτήτης λούνα πάρκ, που δεν είχε την απαιτούμενη άδεια

    Ένας 63χρονος ιδιοκτήτης λούνα παρκ συνελήφθη στο Κατάκολο της Ηλείας, διότι, σύμφωνα με την Αστυνομία, το λειτουργούσε, χωρίς να έχει την σχετική άδεια. Αστυνομικοί του τμήματος Πύργου, έπειτα από έλεγχο που έκαναν, διαπίστωσαν ότι ο 63χρονος είχε εγκαταστήσει και λειτουργούσε περιοδεύον λούνα παρκ, με ψυχαγωγικό αντικείμενο, αποτελούμενο από τρενάκι, τεχνικά παίγνια και αιώρα, σε μη εκμισθωμένο δημοτικό χώρο και χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, οι έλεγχοι ανάλογων επιχειρήσεων, θα συνεχιστούν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.

    [06] Βγήκαν οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων

    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας http://results.it.minedu.gov.gr μπορούν να πληροφορηθούν από τις 11 το πρωί οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων τους βαθμούς τους στα ειδικά μαθήματα (αρχιτεκτονική, γυμναστική ακαδημία, ξένες γλώσσες κλπ). Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να πληκτρολογήσει τον οκταψήφιο κωδικό του και τους τέσσερεις (4) αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμό του, με κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Σημειώνεται ότι η προθεσμία οριστικής υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου λήγει τη προσεχή Δευτέρα, 14 Ιουλίου.

    [07] Κλειστή η οδός Σταδίου λόγω του συλλαλητηρίου της ΑΔΕΔΥ

    Διεκόπη πριν από λίγο η κυκλοφορία στην Σταδίου όπου πραγματοποιεί συλλαλητήριο η ΑΔΕΔΥ ζητώντας να μην εφαρμοστεί το μέτρο της αξιολόγησης στο Δημόσιο καθώς επίσης και να ανασταλούν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις. Αυτή την ώρα οι διαδηλωτές βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος. Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος παραμένουν κλειστοί. Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ στις 2 μετά το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου εκδικάζεται αγωγή που έχει καταθέσει το Δημόσιο και ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η αποχή που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ από τις διαδικασίες της αξιολόγησης.

    Επίσης, δύο συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Η μία στο άγαλμα του Βενιζέλου, με πρωτοβουλία της ΕΔΟΘ, στην οποία μετείχαν οι ΕΛΜΕ, η Πρωτοβουλία Σωματείων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και σχολικοί φύλακες, και η άλλη στην πλατεία Αγίας Σοφίας με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

    [08] Πρόστιμο 7 δισ. δολαρίων στη Citigroup για εξαπάτηση επενδυτών

    Η αμερικανική τράπεζα Citigroup αναμένεται να πληρώσει πρόστιμο ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση έρευνας των αμερικανικών αρχών σχετικά με την εξαπάτηση επενδυτών που αγόραζαν ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος. Το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου αναμένεται να καταβληθεί σε μετρητά, αλλά προβλέπεται και η πληρωμή αρκετών δις. δολαρίων για τη βοήθεια δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, δήλωσε η πηγή. Το πρόστιμο των περίπου 7 δισ. δολαρίων είναι υψηλότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές με βάση τη δραστηριότητα της Citigroup όσον αφορά στα ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια.

    [09] «Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ

    «Σήμα κινδύνου» για τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα, απέστειλε εκ νέου το ΔΝΤ, με την επισήμανση ότι «εάν αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα». Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ρίσι Γκογιάλ (Rishi Goyal), ανέφερε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΔΝΤ παραμένει αφοσιωμένο στη συνέχιση του προγράμματος της Ελλάδας και όσα έχει δεσμευτεί». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, αλλά και να προβεί στο άνοιγμα των υπηρεσιών. Σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα, ο κ. Γκογιάλ εξέφρασε την ανησυχία του, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση, κατά την οποία οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται». Παρότι διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει οξύ πρόβλημα και υπάρχει σταθερότητα, επισημαίνοντας ότι «οι τράπεζες έχουν επαρκή κεφάλαια», έσπευσε να διευκρινίσει πως εάν το πρόβλημα των κακών ισολογισμών συνεχιστεί, αυτό θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη. «Εάν αντιμετωπιστεί το θέμα των "κόκκινων δανείων", τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα» κατέληξε.

    [10] «Κόκκινα δάνεια» και ΕΣΠΑ, στο επίκεντρο της συνάντησης Ν. Δένδια με την Ένωση Τραπεζών

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Ανταγωνιστικότητας Νίκου Δένδια στο γραφείο του στο υπουργείο, με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η δημιουργία χρηματοοικονομικών εργαλείων για την ενίσχυση της καινοτομίας των νέων επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας. Συζητήθηκε ακόμη το νέο ΕΣΠΑ και πως μπορεί να διοχετευτούν τα κεφάλαια γρήγορα στην αγορά και ζητήθηκε από το τραπεζικό σύστημα η συνεργασία του για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη.

    [11] Γκ. Χαρδούβελης: Σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα

    Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις και από τον πολιτικό κόσμο να επιδείξει σύμπνοια, διότι, όπως ανέφερε, «στο τέλος, τον λογαριασμό τον πληρώνουμε εμείς και κανείς άλλος». «Ας αφήσουμε τα λόγια για εκλογές και να μπορέσουμε να συνεργαστούμε όλοι μαζί» επισήμανε σε μια αποστροφή του λόγου του και συμπλήρωσε ότι «η κρίση πρέπει να αρχίσει να μας ενώνει και όχι να μας διχάζει». Αναφερόμενος στο ισχύον φορολογικό καθεστώς, ο κ. Χαρδούβελης υποσχέθηκε ότι «σταδιακά θα εξαλείφονται τα έκτακτα μέτρα. Θα προβούμε σε κρίσιμες αλλαγές στη φορολογική πολιτική και τη φορολογική διοίκηση. Έτσι θα αποκαταστήσουμε αδικίες προς όφελος των αδύναμων ομάδων».

    Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «η Ελλάδα εφάρμοσε ένα συλλεκτικό πρόγραμμα για να εξαλείψει τις μακροχρόνιες παθογένειές της, οι οποίες ήταν και οι αιτίες της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα είναι στο τέλος του και από εδώ και πέρα θα εμφανιστεί ένα ξεκάθαρο τοπίο». Πρόσθεσε, ότι «με στοχευόμενες εφαρμογές κατάφερε η χώρα να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα» και εξέφρασε την άποψη πως «το πρόγραμμα έβαλε τα θεμέλια για συνεχίζουμε να χτίζουμε για το μέλλον. Θα συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική». Σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, το 2014 θα είναι το πρώτο έτος, κατά το οποίο η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ανάπτυξη, αλλά, όπως επισήμανε, αυτό δεν αποτελεί από μόνο του λόγο για επανάπαυση. Παράλληλα, είπε ότι πρέπει «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων», ενώ πρέπει να προχωρήσουν και οι αποκρατικοποιήσεις, διότι, όπως υποστήριξε, «εκείνοι που αγοράζουν ενισχύουν την αγορά εργασίας».

    [12] Στην έκδοση νέου τριετούς ομολόγου προχωρά η Ελλάδα

    Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών η νέα έξοδος στις αγορές, ανέφεραν καλά πληροφορημένοι κύκλοι στο περιθώριο συνεδρίου του Economist που βρίσκεται σε εξέλιξη. Θα πρόκειται για 3ετές ομόλογο, ύψους 2,5 - 3 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο αναμένεται να είναι στην περιοχή του 3%- 3,5%. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μετά από τη γνωστοποίηση στους αναδόχους, οι οποίοι, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters, θα είναι οι: Bank of America, Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, City, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomoura, HSBC, UBS και BNP Paribas. «Καλός οιωνός» για τη νέα έκδοση ομολόγου, ήταν η μείωση του επιτοκίου των τρίμηνων εξάμηνων εντόκων γραμματίων που καταγράφηκε στη χθεσινή δημοπρασία (επιτόκιο 2,05% από 2,15% στις 10 Ιουνίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, ήταν τον Απρίλιο, με έκδοση 5ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,7%.

    [13] Θρήνος στη Βραζιλία για την ταπείνωση

    «Πολύ λυπημένη» η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ ζήτησε από τους συμπατριώτες της να μην πτοηθούν μετά την ιστορική ήττα της Εθνικής Βραζιλίας από τη Γερμανία (7-1) χθες στον ημιτελικό του Μουντιάλ στο Μπέλο Οριζόντε. Πριν από την ταπεινωτική ήττα, τη χειρότερη στην ιστορία της βραζιλιάνικης Σελεσάο, η πρόεδρος εξέφραζε ικανοποίηση για την επιτυχία του Μουντιάλ, του οποίου η διοργάνωση εξελίχθηκε χωρίς να προκύψουν σοβαρά προβλήματα παρά τις αρχικές ανησυχίες.

    Στο Σάο Πάολο, πολλά λεωφορεία τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένα κατάστημα ηλεκτρικών οικιακών συσκευών λεηλατήθηκε τη χθεσινή νύχτα μετά την ήττα της Σελεσάο, σύμφωνα με την αστυνομία και τις τοπικές εφημερίδες. Ωστόσο η κατάσταση στη Βραζιλία, που έμεινε άναυδη από την ήττα της εθνικής της, παρέμεινε ήρεμη τη νύχτα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, 20 λεωφορεία πυρπολήθηκαν στο νότιο Σάο Πάολο μέσα σε γκαράζ όπου φυλάσσονταν οχήματα που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Τρία ακόμη λεωφορεία κάηκαν σε άλλες περιοχές της μεγάλης αυτής πόλης. Η αστυνομία, ωστόσο, δεν επιβεβαίωσε αν οι πυρκαγιές αυτές έχουν άμεση σχέση με την ήττα της Εθνικής Βραζιλίας ούτε ανακοίνωσε πόσα λεωφορεία πυρπολήθηκαν.

    [14] Βρέθηκε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας

    Βρέθηκε το πέρας του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, που είχε μήκος όσο ένα στάδιο (186 μέτρα). Σώζεται επίσης η συνέχεια της ανατολικής Στοάς του μνημείου, που σταδιακά αποκαλύπτεται σε όλο του μεγαλείο. Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν χτες στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που έκρινε την τύχη των αρχαιοτήτων οι οποίες εντοπίστηκαν στις πρόσφατες ανασκαφές. Πρόκειται για ένα φρέαρ, δύο κλίβανους, κατάλοιπα δαπέδου από πήλινες πλάκες και υπολείμματα τείχους της ρωμαϊκής και υστερορωμαϊκής περιόδου, που «διατρέχει» εξωτερικά την Ανατολική Στοά του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τα αρχαία ανασκάφτηκαν το τελευταίο διάστημα μέσα σε μια έκταση 350 τ.μ., στο πλαίσιο έργου που εκτελείται από την Ζ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για την αποκάλυψη και ανάδειξη του Γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας, αλλά και για τη χωροθέτηση της νέας εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο. Ως το πέρας του έργου αναμένεται να έχουν ερευνηθεί άλλα 60 τ.μ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 July 2014 - 10:30:23 UTC