Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ
  • [02] Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις των Πανελλαδικών
  • [03] Σχέδιο για την ενίσχυση των απόρων και των αστέγων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας
  • [04] Φρ. Ολάντ και Μ. Σουλτς συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ευρώπης
  • [05] Π. Ποροσένκο: Νέα εκεχειρία υπό όρους
  • [06] Στις 15 Ιουλίου θα ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο για τον πρόεδρο της Κομισιόν
  • [07] Τμήματα πόλης του 14ου αι. π.Χ. αποκαλύφθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

  • [01] Σε εξέλιξη η πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ

    Σε εξέλιξη είναι η πορεία των εργαζομένων της ΔΕΗ προς την πλατεία Συντάγματος. Προηγήθηκε συγκέντρωσή τους, από τις 19:00, έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, στην οδό Χαλκοκονδύλη.

    Λόγω της πορείας κλείνουν τμηματικά οι οδοί Πατησίων και Σταδίου.

    [02] Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις των Πανελλαδικών

    Μικρή άνοδο των βάσεων στις ιατρικές και τις πολυτεχνικές σχολές και σαφώς μεγαλύτερη στις νομικές, δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Σε αντίθετη τροχιά θα κινηθούν οι βάσεις στο πέμπτο επιστημονικό πεδίο όπου οι λιγότεροι υποψήφιοι (- 20,6% σε σχέση με πέρυσι) αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη πτώση τις χαμηλές σχολές του πεδίου.

    Από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας προκύπτει επίσης ότι πίεση θα δεχθούν οι βάσεις στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων μεγάλων αστικών κέντρων. Εκτιμάται επίσης ότι η άνοδος των βάσεων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν εντασσόταν το επιπλέον 20% των θέσεων των γενικών κατηγοριών στη γενική σειρά όλων των υποψηφίων.

    Ανοδικές πιέσεις αναμένεται να καταγραφούν και σε σχολές της περιφέρειας οι οποίες έχουν το ίδιο αντικείμενο σπουδών με αυτές των αστικών κέντρων (πχ μαθηματικές, φιλοσοφικές) δεδομένου ότι φέτος οι μετεγγραφές είναι ελεύθερες για τις ειδικές κατηγορίες.

    [03] Σχέδιο για την ενίσχυση των απόρων και των αστέγων, προωθεί το υπουργείο Εργασίας

    Τη θεσμοθέτηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πρόκειται να ανακοινώσει τις προσεχείς εβδομάδες το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου.

    Όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, σε δυο νομούς από τον Σεπτέμβριο του 2014 και από το 2015 καθολικά σε όλη τη χώρα.

    Μιλώντας στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μονάδων Κοινωνικής Πρόνοιας «Επ' Αρωγή» που διοργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης με θέμα «Κοινωνική πρόνοια νέο πρόσωπο- νέες προοπτικές» ο κ. Κεγκέρογλου, αναφέρθηκε σε ακόμη δύο δράσεις του υπουργείου Εργασίας που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα.

    Την εφαρμογή εξειδικευμένου σχεδίου για τους αστέγους και την κατάθεση του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Απόρων, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας.

    [04] Φρ. Ολάντ και Μ. Σουλτς συζήτησαν τις προτεραιότητες της Ευρώπης

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δέχτηκε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά την επανεκλογή του στο Σώμα, για να συζητήσουν "τις προτεραιότητες της Ευρώπης", όπως ανέφερε το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου.

    Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη και επέλεξε να κάνει την πρώτη του επίσκεψη με την ιδιότητα αυτή στο Παρίσι. "Είναι σημαντικό, εξελέγη χθες και ήρθε στο Παρίσι την επομένη", ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της γαλλικής προεδρίας.

    Μετά τις συνομιλίες, διάρκειας μιας ώρας, που είχε με τον Ολάντ, ο Σουλτς έφυγε από το προεδρικό μέγαρο χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο.

    "Συζήτησαν για τις προτεραιότητες της Ευρώπης" και συγκεκριμένα για τις προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις κατευθύνσεις της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ "να δεσμευτεί σε ορισμένες από αυτές τις προτεραιότητες".

    [05] Π. Ποροσένκο: Νέα εκεχειρία υπό όρους

    Ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι είναι έτοιμος να δεσμευθεί σε μια εκεχειρία με τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία υπό ορισμένους όρους, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

    «Ο Ποροσένκο υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει σε μια εκεχειρία μόλις υπάρξει επιβεβαίωση ότι αυτή τηρείται διμερώς, καθώς και ότι έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι και ότι υπάρχει έλεγχος των συνόρων μέσω της εποπτείας του ΟΑΣΕ», του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, επισημαίνεται σε ανακοίνωση στον ιστότοπο του προέδρου της Ουκρανίας.

    Ο Ποροσένκο αποφάσισε την Τρίτη να μην ανανεώσει τη μονομερή εκεχειρία που είχε κηρύξει έπειτα από πολλές επιθέσεις των αυτονομιστών ανταρτών εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας.

    [06] Στις 15 Ιουλίου θα ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο για τον πρόεδρο της Κομισιόν

    Oι ευρωβουλευτές θα αποφανθούν την 15η Ιουλίου για τον διορισμό του χριστιανοδημοκράτη Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Αυτή η ψηφοφορία, που αρχικά είχε προγραμματισθεί για την 16η Ιουλίου, διεξάγεται νωρίτερα προκειμένου να μη συμπέσει με το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που πραγματοποιείται εκείνη την ημέρα, υπό τη μορφή ενός ανεπίσημου δείπνου, και όπου θα συζητηθεί η κατανομή των διαφόρων θέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Παρά την αντίθεση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο Γιούνκερ έλαβε σχεδόν ομόφωνα το χρίσμα από τους επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διαδεχθεί τον Πορτογάλο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όμως η επιλογή αυτή χρειάζεται ακόμη την έγκριση του Κοινοβουλίου.

    Ο Γιούνκερ πρέπει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 376 ψήφους από τις 751, στην διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας στη σύνοδο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.

    [07] Τμήματα πόλης του 14ου αι. π.Χ. αποκαλύφθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

    Άγνωστα μέχρι σήμερα τμήματα αρχαία πόλης, που χρονολογούνται στα τέλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (14ος-12ος αι. π.Χ.) έφεραν στο φως οι ανασκαφές στη θέση Δρομολαξιά-Βυζατζιά (Χαλά Σουλτάν Τεκκέ), κοντά στο Διεθνή Αερολιμένα της Λάρνακας και στο γνωστό ομώνυμο τέμενος.

    Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Gothenburg της Σουηδίας, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Πέτερ Φίσερ, που κάνει τις ανασκαφές, υπολογίζει ότι η πόλη είχε έκταση 25-50 εκτάρια. Μέχρι στιγμής έχει εξερευνηθεί ένα μικρό μόνο τμήμα της πόλης, η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε τον 16ο αι. π.Χ., να ήκμασε τον 13ο αιώνα π.Χ. και να καταστράφηκε τον 12ο αι. π.Χ. οπόταν και εγκαταλείφτηκε. Οι αιτίες που οδήγησαν στην παρακμή της πόλης δεν είναι ξεκάθαρες, παρότι πιθανόν να αφορούσαν εισβολές από ξένους πληθυσμούς αλλά και κλιματικές αλλαγές.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 July 2014 - 18:30:22 UTC