Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-07-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναρτώνται το μεσημέρι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων
  • [02] Περισσυλογή 50 μεταναστών στη Λέσβο
  • [03] Συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα - ένστολων για τις αποφάσεις του ΣτΕ
  • [04] «Αγώνας δρόμου» για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων
  • [05] Συγχαρητήρια από την Κρ. Λαγκάρντ στην Κύπρο για την επίτευξη των στόχων
  • [06] Ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, ζητεί η Μόσχα
  • [07] Πρόταση συμφιλίωσης με «όρους» έκανε η Βόρεια στη Νότια Κορέα
  • [08] Συνέρχεται σήμερα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • [09] Επιθέσεις από ισραηλινά ναυτικά πλοία κατά στόχων της Χαμάς
  • [10] Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ
  • [11] Π. Ποροσένκο: Επανέναρξη των επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών
  • [12] Νέοι σκηνοθέτες στα φετινά Επιδαύρια

  • [01] Αναρτώνται το μεσημέρι οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων

    Αναρτώνται σήμερα, περί τη μία το μεσημέρι, στα λύκεια όλης της χώρας, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των γενικών και επαγγελματικών λυκείων. Μετά την ώρα αυτή, οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους και στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

    Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζεται, ότι οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετεινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 4-7-2014 να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Επισημαίνεται, τέλος, ότι μέχρι την Πέμπτη 3-7-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρα μηχανογραφικά δελτία (προσωρινή αποθήκευση). Από την Πέμπτη 3-7-2014 ως τη Δευτέρα 14-7-2014 όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

    [02] Περισσυλογή 50 μεταναστών στη Λέσβο

    Πενήντα παράτυποι μετανάστες περισυνελέγησαν τις πρωινές ώρες, σε δύο διαφορετικές περιοχές στη Λέσβο, από στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ακρωτηρίου Κόρακα, 20 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο που παρουσίασε εισροή υδάτων, διεσώθησαν και περισυνελέγησαν από σκάφος του Λιμενικού. Επίσης, άλλοι τριάντα παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε πλαστική λέμβο εντοπίστηκαν το πρωί στη θαλάσσια περιοχή Τσόνια. Και οι στις δύο περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    [03] Συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα - ένστολων για τις αποφάσεις του ΣτΕ

    Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης για τα μισθολογικά των ένστολων, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), με εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Στόχος είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας, μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών που έγιναν στους ένστολους το 2012.

    Η κυβέρνηση έχει μεν δεσμευτεί ότι θα κινηθεί στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των μισθών και των συντάξεων που περικόπηκαν, όμως στη συμφωνία με την τρόικα δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για το 2014 για τους ένστολους (είχε προβλεφθεί μόνον για τους δικαστικούς). Και οι εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 φαίνεται ότι καλύπτουν μόνον ένα μέρος του κόστους, ενώ για το 2015 προβλέπεται ήδη (στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) δημοσιονομικό κενό ύψους 911 εκατ. ευρώ. Επιζητείται να μειωθεί το κόστος του Δημοσίου για τα αναδρομικά που θα καταβάλλει σταδιακά, κατά 170 εκατ. ευρώ (από τα 550 εκατ. ευρώ στα 380 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται, ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ αφορούν σε 268.500 ένστολους συνολικά.

    [04] «Αγώνας δρόμου» για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων

    «Αγώνα δρόμου» θα δώσει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να μεταβεί, στις 7 Ιουλίου, στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, έχοντας «κλεισμένα» τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

    Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (παραμένουν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ενώ τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο), αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά, και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

    Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

    [05] Συγχαρητήρια από την Κρ. Λαγκάρντ στην Κύπρο για την επίτευξη των στόχων

    Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, συγχαίρει τις κυπριακές Αρχές για την μέχρι τώρα επιτυχή εκπλήρωση των στόχων του οικονομικού προγράμματος, κάνοντας λόγο για κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν.Με γραπτή δήλωσή της μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ και την έγκριση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης του προγράμματος, τόνισε:

    «Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να επαινεθούν για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος τους. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, αφαίρεσαν εγχώριους περιορισμούς πληρωμών, έθεσαν σε εφαρμογή μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και ανέλαβαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε κινδύνους και σε προκλήσεις, που εξακολουθούν να υπάρχουν.

    [06] Ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, ζητεί η Μόσχα

    Ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμα ζήτησε σήμερα ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Θεωρούμε ότι χωρίς εκεχειρία, χωρίς έναρξη διαλόγου, είναι απλώς αδύνατη η αποκατάσταση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, του νόμου και της τάξης στην Ουκρανία» δήλωσε ο Σεργκέι Ναρίσκιν, στενός συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

    [07] Πρόταση συμφιλίωσης με «όρους» έκανε η Βόρεια στη Νότια Κορέα

    Τη μείωση των εντάσεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας πρότεινε σήμερα η πρώτη, σε μια κίνηση-έκπληξη, μία μόλις ημέρα μετά τις τελευταίες εκτοξεύσεις πυραύλων. Αμφότερες οι χώρες θα πρέπει να τερματίσουν τις στρατιωτικές εχθροπραξίες, τον ψυχολογικό πόλεμο και τις κριτικές, ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας επικαλούμενα σχετικές αναφορές της Εθνικής Επιτροπής Άμυνας.

    Η Σεούλ θα πρέπει να ακυρώσει τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Αύγουστο, εάν πρόκειται να συμφωνήσει με την πρόταση της Πιονγκγιάνγκ, αναφέρει η Επιτροπή. Ένα ακόμα σημείο, το οποίο επεσήμανε η Επιτροπή ότι θα μπορούσε να ακυρώσει την πρόταση αυτή, είναι ότι η Νότια Κορέα δεν θα πρέπει να ασκεί κριτική κατά του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας. Η απαίτηση αυτή έχει θεωρηθεί απαράδεκτη από τη Σεούλ.

    [08] Συνέρχεται σήμερα το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέρχεται σήμερα υπό την πίεση των ευρωφοβικών έπειτα από την άνοδό τους στις εκλογές της 25ης Μαΐου, υποχρεώνοντας τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να συμπτύξουν τις δυνάμεις τους. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς αναμένεται να επανεκλεγεί χωρίς μεγάλη δυσκολία στην προεδρία του σώματος για θητεία δυόμισι ετών, έπειτα από συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Φιλελεύθερους, που δεν παρουσιάζουν υποψήφιο.

    Τρεις ακόμη υποψήφιοι για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συμμετάσχουν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας: ο Βρετανός συντηρητικός Σάγιαντ Καρίμ, ο Ισπανίας Πάμπλο Ιγκλέσιας, που υποστηρίζεται από την αριστερά και η Αυστριακή Πράσινη Ούλρικε Λούνατσεκ. Θύματα της απόρριψης της ευρωπαϊκής ιδέας έπειτα από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, οι τέσσερις φιλοευρωπαϊκές παρατάξεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι) μετρούν απώλειες εδρών.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κατόρθωσαν να επιβάλουν μία διαδικασία κατά την οποία ο υποψήφιος της παράταξης που έχει των μεγαλύτερο αριθμό εδρών, δηλαδή των Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, η διαδικασία συνεχίζει να αμφισβητείται και δεν υπάρχει ομοφωνία ως προς το πρόσωπο του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

    [09] Επιθέσεις από ισραηλινά ναυτικά πλοία κατά στόχων της Χαμάς

    Ισραηλινά ναυτικά πλοία πραγματοποίησαν την Τρίτη επιθέσεις σε φερόμενες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις τη Χαμάς στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφότου βρέθηκαν οι σοροί των τριών εφήβων που είχαν απαχθεί πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν μετά τη δέσμευση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος τη Δευτέρα δήλωσε ότι η «Χαμάς θα πληρώσει» για αυτό.

    Οι σοροί των τριών νεαρών, οι ηλικίες των οποίων ήταν μεταξύ 16 και 19 ετών, βρέθηκαν σε περιοχή κοντά στην πόλη Χεβρώνα. Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τους θανάτους των νεαρών αυτών ως πρόσχημα για την κλιμάκωση των εντάσεων με τους Παλαιστίνιους.

    [10] Ενισχύεται η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στο Ιράκ, στέλνοντας περίπου 300 επιπλέον στρατιώτες, ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Πεντάγωνο. Ο υποναύαρχος Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, δήλωσε ότι περίπου 200 Αμερικάνοι των ειδικών δυνάμεων έφτασαν την Κυριακή στο Ιράκ ώστε να ενισχύσουν την ασφάλεια στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη χώρα αυτή αλλά και στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

    Ακόμα 100 Αμερικανοί ήταν προγραμματισμένο να μεταβούν στη Βαγδάτη προκειμένου να «παράσχουν επιπλέον υποστήριξη σε θέματα ασφαλείας και διαχείρισης υλικού». «Αυτές οι δυνάμεις είναι άλλες από τους 300 που έχουν ήδη αποσταλεί και ο πρόεδρος έχει δώσει άδεια να δημιουργηθούν δύο κοινά κέντρα επιχειρήσεων και να διεξαχθεί αξιολόγηση σχετικά με τον τρόπο που οι ΗΠΑ μπορούν να παράσχουν επιπλέον υποστήριξη στις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράκ», δήλωσε ο Κίρμπι.

    [11] Π. Ποροσένκο: Επανέναρξη των επιχειρήσεων κατά των αυτονομιστών

    Την επανέναρξη των επιχειρήσεων των κυβερνητικών δυνάμεων κατά φιλορώσων ανταρτών, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, λίγες μόνο ώρες πριν τη λήξη της εκεχειρίας, στόχος της οποίας ήταν να βρεθεί μία λύση για την κατάσταση που επικρατεί στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Ο Ποροσένκο, ο οποίος έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι υποκινεί τη βία στην ανατολική Ουκρανία, απέρριψε τις προσφορές της Μόσχας για αποκλιμάκωση των εντάσεων και κατηγόρησε ευθέως τους αντάρτες για την αποτυχία της τήρησης της εκεχειρίας.

    «Θα εξαπολύσουμε επιθέσεις και θα ελευθερώσουμε τα εδάφη μας. Η απόφαση να μην παραταθεί η εκεχειρία αποτελεί την απάντησή μας στους τρομοκράτες, τους αντάρτες και τους επιδρομείς», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ποροσένκο. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίοι είχαν εκφράσει την επιθυμία για παράταση της εκεχειρίας, ώστε να δοθεί χρόνος για ειρηνευτικές συνομιλίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανανέωση της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, ζητεί η Μόσχα

    [12] Νέοι σκηνοθέτες στα φετινά Επιδαύρια

    Με έξι τραγωδίες, μια αριστοφανική κωμωδία, τις ξένες μετακλήσεις να λείπουν αλλά και για πρώτη φορά με αγγλικούς υπέρτιτλους σε όλες τις παραγωγές του, το Φεστιβάλ Επιδαύρου σηκώνει αυλαία στις 5 Ιουλίου, δίνοντας βήμα στο «νέο αίμα» του ελληνικού θεάτρου. «Θεωρώ σημαντικό που η Επίδαυρος αρχίζει φέτος με δυο νέα παιδιά, τον Δημήτρη Καραντζά και τον Εκτορα Λυγίζο, να φέρνουν τη δική τους δημιουργική πνοή. Είναι μια σημαντική αλλαγή διότι πηγαίνανε στην Επίδαυρο για δεκαετίες οι ίδιοι και οι ίδιοι, αναπαράγοντας το ίδιο», τόνισε -σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη των Επιδαυρίων- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Γιώργος Λούκος που επιστρατεύει φέτος τους νεότερους σκηνοθέτες στην 60άχρονη ιστορία του θεσμού.

    Με την υπογραφή του νεότερου σε ηλικία σκηνοθέτη που γνώρισε ποτέ το αργολικό θέατρο, το Φεστιβάλ Επιδαύρου παρουσιάζει το Σάββατο την «Ελένη» του Ευριπίδη. «Δεν θεωρώ, ότι το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου λειτουργεί σαν άβατο και είναι ένας "κλειστός χώρος" μόνο για ορισμένα ονόματα. Είναι άσχημο να κρίνεται κάτι βάσει ηλικίας και όχι βάσει του τελικού αποτελέσματος. Προσωπικά χαίρομαι πολύ που δουλεύω τη συγκεκριμένη παράσταση σε αυτό το χώρο γιατί μου δίνει έμπνευση και δυνατότητες για περαιτέρω βήματα», ανέφερε ο 26χρονος Δημήτρης Καραντζάς, που ανεβάζει μία από τις πιο γνωστές τραγικοκωμωδίες του Ευριπίδη αναθέτοντας στους ηθοποιούς του την αναζήτηση του τραγικού στοιχείου στην ιστορία της γυναίκας για χάρη της οποίας έγινε, σύμφωνα με το μύθο, ο Τρωικός Πόλεμος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 July 2014 - 6:30:27 UTC