Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος
  • [02] Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ
  • [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου το απόγευμα
  • [04] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν πάει σε εκλογές
  • [05] Σ. Βούλτεψη: «Ναι» σε συζήτηση για Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά όχι με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ
  • [06] Μεγάλη πυρκαγιά στη Μάνη
  • [07] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης
  • [08] Βελτιώνονται για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οι συνθήκες στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών
  • [09] Mειώθηκαν περαιτέρω τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο
  • [10] Στην Αθήνα αύριο το απόγευμα οι διεθνείς μας - Γαλλία και Γερμανία αναζητούν εισιτήριο πρόκρισης σήμερα

  • [01] Τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος

    Τα αριθμητικά μεγέθη των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την ολοκλήρωση σήμερα της ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στη διάρκεια του εξαμήνου της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ πραγματοποιήθηκαν:

    - 161 συναντήσεις εκ των οποίων 21 υπουργικές.

    - 36 συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

    Φιλοξενήθηκαν πάνω από 12.000 μέλη αντιπροσωπειών στο Ζάππειο και πάνω από 3.000 δημοσιογράφοι, τεχνικοί και άνθρωποι της επικοινωνίας.

    Για την Προεδρία ξοδεύτηκαν 18-19 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 30% του ήδη πολύ περιορισμένου ποσού που είχε προϋπολογισθεί.

    [02] Συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ

    Την πορεία της ΔΗΜΑΡ προς το συνέδριο και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να εκδηλωθούν στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, συζήτησε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος στη σημερινή της συνεδρίαση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, στη συνεδρίαση επισημάνθηκε ότι τόσο για το ζήτημα της «μικρής ΔΕΗ», όσο και γι? αυτό του ρυθμιστικού Αθήνας-Θεσσαλονίκης και του αιγιαλού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι οργανώσεις του κόμματος θα προβάλουν τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναζητώντας παράλληλα τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων. Ειδικά για το ζήτημα του ρυθμιστικού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, εκτιμήθηκε ότι θα συνέβαλε η πραγματοποίηση ειδικής εκδήλωσης στη Βουλή, με ευθύνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του αρμόδιου τομέα του κόμματος. Η Εκτελεστική Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των εργασιών των επιτροπών θέσεων, οργανωτικού και καταστατικού εν όψει του συνεδρίου, με στόχο τα σχετικά κείμενα να έρθουν το γρηγορότερο προς έγκριση σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Αποφασίστηκε, επίσης, νέα συνεδρίαση της ΕΕ τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του διαλόγου για την Κεντροαριστερά και για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

    [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου το απόγευμα

    Η πορεία των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή το επόμενο διάστημα, καθώς επίσης και οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αναμένεται να συζητηθούν, σε σύσκεψη που θα έχουν στις 18:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος προετοιμάζει την κατάθεση πρότασης σχετικά με τη «μικρή ΔΕΗ» που θα αφορά τη θεσμοθέτηση ενός ανταποδοτικού τέλους για τους δήμους που σχετίζονται με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς επίσης και τη μεταφορά πόρων προς αυτές τις τοπικές κοινωνίες, που επηρεάζονται.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, στόχος αυτής της πρότασης, την οποία θα θέσει στον κ. Σαμαρά -και τη συγκρότηση της οποίας ο κ. Βενιζέλος έχει αναθέσει σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξειδικεύονται σε θέματα ενέργειας- είναι να δημιουργηθεί μια αντισταθμιστική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, που επηρεάζονται από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

    [04] Ευ. Βενιζέλος: Η χώρα δεν πάει σε εκλογές

    Η χώρα δεν πάει σε εκλογές, βγήκε «όρθια» και «αλώβητη» από τις εκλογές, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν δεν προκύψει αυτοδυναμία κατά τις επόμενες εθνικές εκλογές, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, για τον απολογισμό της ελληνικής Προεδρίας.

    Ο υπουργός πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, όλα τα κόμματα του εθνικού συνταγματικού τόξου είναι να αγωνιστούμε ώστε να ολοκληρωθεί η έξοδος από την κρίση, να επιβεβαιωθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους». Τοι ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο μετά το «κούρεμα» και ιδίως την αναδιάρθρωση του 2012, εφόσον γίνουν οι παραμετρικές αλλαγές που, λίγο ή πολύ, θεωρούνται αυτονόητες, και τις έχει παρουσιάσει κατ' επανάληψη ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας, αναφερόμενος στις λήξεις και τα επιτόκια ομολόγων ή στην παράταση συνολικά της αποπληρωμής, υποστήριξε περαιτέρω ο κ. Βενιζέλος.

    Αναφερόμενος στις προσεχείς εκλογές, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδυναμία. Ο λαός θέλει συνεργασίες. Άλλαξε το πολιτικό σύστημα, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε η συγκυρία... Περάσαμε στον "συνεργατικό" κοινοβουλευτισμό, άρα θα υπάρχουν συνεργασίες».

    [05] Σ. Βούλτεψη: «Ναι» σε συζήτηση για Μεγάλο Συνασπισμό, αλλά όχι με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ

    Με μια «συμφωνημένη βάση» μπορεί να γίνει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός Μεγάλου Συνασπισμού, σημειώνει η υφυπουργός Τύπου και κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    «Δεν είναι μία παρούσα συζήτηση, είναι μία συζήτηση που θα μπορούσε να γίνει μετά από καιρό, αλλά όχι "πάμε να κυβερνήσουμε μαζί κι ο ένας κοιτά στην Ανατολή κι ο άλλος στη Δύση". Δηλαδή, δεν μπορεί ο ένας να λέει "συνεργάζομαι μόνο με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ" κι ο άλλος να λέει, "έλα φίλε να συνεργασθούμε"...Θα υπάρχει μία συμφωνημένη βάση, ένα πλαίσιο, για το πώς θα κινηθεί η χώρα στα θέματα του χρέους, του δανεισμού της, της ανάπτυξης, των ιδιωτικοποιήσεων, εάν θα είναι στην Ευρώπη, εάν δεν θα είναι...Είναι κρίσιμο αυτό» σημειώνει η κ. Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι «έτσι όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα».

    Ερωτηθείσα αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει: «Η Ελλάδα από το 2009 έχει οργανώσει τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για ό,τι πιο γελοίο έχει συμβεί επί του πλανήτη. Δεν υπάρχει χώρα χρεωκοπημένη που να πηγαίνει από εκλογές σε εκλογές.Και λογικό είναι να προσπαθεί να εξασφαλίσει αυτές τις ψήφους, αυτήν την πλειοψηφία η κυβέρνηση, γιατί αυτό το πρόσχημα, "να πέφτει η κυβέρνηση γιατί δε βγάζουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας", ανοικτά κι ωμά, όπως το λένε, εμένα που προκαλεί αηδία».

    Για το θέμα της «μικρής ΔΕΗ» και για τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνει: «Για τη "μικρή ΔΕΗ", οι συνδικαλιστές έχουν πάρει αυτά που ήθελαν για τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα είναι θέμα της κεντρικής κυβέρνησης. Το να κατεβάζει κάποιος τον διακόπτη σε ένα αγαθό, που δεν είναι δικό του, είναι απαράδεκτο».

    Σχετικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, η κ. Βούλτεψη σημειώνει: «Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η συζήτηση έχει μπει στο τραπέζι. Η ουσιαστική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί μετά το καλοκαίρι. Προφανώς αυτό θα γίνει, οι εταίροι μας θα κρατήσουν τις δεσμεύσεις τους».

    [06] Μεγάλη πυρκαγιά στη Μάνη

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 15:00 σε δασική έκταση στη Βάθεια της Μάνης.

    Η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει διαστάσεις και απειλεί τον οικισμό Καινούργια Χώρα, ο οποίος κατόπιν εντολής, εκκενώθηκε προληπτικά, αφού το πύρινο μέτωπο βρίσκεται εκατό μέτρα από τα σπίτια του οικισμού.

    Στο σημείο βρίσκονται κι επιχειρούν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 πυροσβέστες, ενώ το έργο τους συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη PZL από το αεροδρόμιο Καλαμάτας.

    Σημειώνεται, ότι η φωτιά καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση με πουρνάρια.

    Λίγο αργότερα, εκδηλώθηκε και βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Άνω Καλατζίκι, των Αγίων Θεοδώρων, στην Κορινθία.

    Η φωτιά είναι επικίνδυνη, αφού μαίνεται σε κατοικημένη περιοχή και στο σημείο έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 16 οχήματα και 36 πυροσβέστες, ενώ συντονίζει ο περιφερειάρχης πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Γιόβας.

    Στο μεταξύ, η φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι, στην περιοχή της Νέας Επιδαύρου κοντά στην ιερά Μονή Παναγίας Αγνούντος, έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική και δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπύρωση.

    Όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν τεθεί σε πλήρη επιφυλακή.

    [07] Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Ηράκλειο Κρήτης

    Υπό έλεγχο είναι η πυρκαγιά, που είχε εκδηλωθεί το μεσημέρι, από άγνωστη έως στιγμής αιτία, στην Καλιθέα Ηρακλείου, κοντά στη βιομηχανική περιοχή. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το δύσβατο της περιοχής, 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που είχε πλησιάσει επικίνδυνα κατοικημένη περιοχή.

    [08] Βελτιώνονται για τους καταναλωτές στην Ελλάδα οι συνθήκες στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών

    Oι συνθήκες στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών εξακολουθούν να βελτιώνονται για τους καταναλωτές στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Σε ό,τι αφορά τις αγορές προϊόντων στην Ελλάδα οι κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι: ένδυση και υπόδηση (+5,2%), μεταχειρισμένα αυτοκίνητα (+8,8%) και νέα αυτοκίνητα (+3%). Μάλιστα, η Κομισιόν σημειώνει ότι οι αγορές για νέα οχήματα και θεάματα παρουσιάζουν την τρίτη καλύτερη επίδοση στους «28». Σε ό,τι αφορά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, η Ελλάδα σημειώνει καλές επιδόσεις και στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Ωστόσο, τα καύσιμα για ΙΧ κυμαίνονται στο -4,4% σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ χαμηλές είναι επίσης οι επιδόσεις στα καύσιμα σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες, τη συγκρισιμότητα και την εμπιστοσύνη, θετικό στοιχείο είναι τα χαμηλά ποσοστά σε προβλήματα και καταγγελίες. Σε σχέση με το 2012 η αγορά καυσίμων στην Ελλάδα παρουσίασε τη μεγαλύτερη βελτίωση.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τις αγορές υπηρεσιών η Επιτροπή σημειώνει ότι στην Ελλάδα οι κατηγορίες με τις καλύτερες επιδόσεις είναι: Εξατομικευμένες υπηρεσίες +1,3% σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ, η ενοικίαση αυτοκινήτων +3,9% και οι υπηρεσίες στον τομέα του αθλητισμού. Αντίθετα, η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρισμού, τα ενυπόθηκα δάνεια και στις πιστώσεις και στην αγορά ύδατος.

    [09] Mειώθηκαν περαιτέρω τα δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Μάιο

    Mειώθηκε περαιτέρω η χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Μάιο.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, το Μάιο του 2014, διαμορφώθηκε στο -3,5%, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.209 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014.

    Η χρηματοδότηση στα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3% με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δισ. ευρώ (99,9 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα, οι χορηγήσεις στεγαστικών μειώθηκαν κατά 3,2% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,8%.

    [10] Στην Αθήνα αύριο το απόγευμα οι διεθνείς μας - Γαλλία και Γερμανία αναζητούν εισιτήριο πρόκρισης σήμερα

    Αύριο το απόγευμα αναμένεται η επιστροφή της αποστολής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, μετά την εξαιρετική παρουσία της στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

    Όπως ανακοινώθηκε από την ΕΠΟ, το αεροσκάφος που θα μεταφέρει την ελληνική αποστολή, έχει προγραμματισθεί να τροχοδρομήσει στο «Ελ. Βενιζέλος», την Τρίτη 1η Ιουλίου (18:30).

    Σήμερα, άλλα δύο «εισιτήρια» θα βρουν κάτοχο, μετά τους αγώνες Γαλλία-Νιγηρία (19:00) και Γερμανία-Αλγερία (23:00).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 June 2014 - 14:30:26 UTC