Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρεις παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους
  • [02] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας
  • [03] Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα, προειδοποιεί η ΓΓΠΠ
  • [04] Προφυλακιστέοι άλλοι επτά για την υπόθεση της ηρωίνης
  • [05] Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο 500 εκατ. δολάρια για εκπαίδευση - εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης
  • [06] Έτοιμος για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας
  • [07] Απελευθερώθηκαν τέσσερις απαχθέντες παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην Ουκρανία
  • [08] Ο Αλ. Ναθαναήλ «συστήνει» στους Έλληνες τη μουσική των fados
  • [09] Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας

  • [01] Τρεις παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για τους ένστολους

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την υλοποίηση, από το υπουργείο Οικονομικών, της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους και αφού, κατά πληροφορίες, έχει προηγηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των συγκεκριμένων επαγγελματικών τάξεων. Ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χθες στη Βουλή, ότι «έπονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ρυθμίσεις που θα εναρμονίζονται με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά τους ένστολους» αλλά το όλο θέμα είναι σχετικά περίπλοκο, καθώς περιλαμβάνει τρεις κύριες παραμέτρους.

    Η πρώτη παράμετρος, αφορά το εάν υπάρχει η νομική δυνατότητα συσταλτικής ερμηνείας των συγκεκριμένων αποφάσεων του ΣτΕ (η πρώτη αίσθηση συνηγορεί υπέρ αυτού), ήτοι ο περιορισμός του χρονικού ορίζοντα των αναδρομικών ή η δυνατότητα για θεσμοθέτηση μικρότερων περικοπών από αυτές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Η δεύτερη παράμετρος, αφορά το γεγονός ότι περίπου 75.000 ένστολοι έλαβαν κοινωνικό μέρισμα με αποκλειστικό κριτήριο το ύψος των αποδοχών τους (δεν έπρεπε να υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ). Τέλος, η τρίτη παράμετρος αφορά το εάν, με δεδομένο ότι ως «αντιστάθμισμα» στις περικοπές των αποδοχών είχαν «ξεπαγώσει» οι μισθολογικές προαγωγές, η αναπροσαρμογή των αποδοχών μετά την απόφαση του ΣτΕ θα γίνει με βάση τους νέους βαθμούς.

    Μη αμελητέο ζήτημα, είναι το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει τελικά, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει χθες ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014.

    [02] Υπό έλεγχο η φωτιά στο Γαλατάκι Κορινθίας

    Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο στη φωτιά, που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι στο Γαλατάκι Κορινθίας. Οι ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών απέδωσαν και η φωτιά, που κατέστρεψε αρκετά στρέμματα με ελιές, χαμηλή βλάστηση, πεύκα κι έκαψε ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο, ενώ πέρασε μέσα από τις αυλές αρκετών σπιτιών, έχει τεθεί υπό έλεγχο.

    Στο σημείο παραμένουν ακόμα δυνάμεις της Πυροσβεστικής με 27 οχήματα και 54 πυροσβέστες, καθώς κι ένα πεζοπόρο τμήμα των 17 ανδρών, που επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων, μιας και η φωτιά βρίσκεται μέσα στον οικισμό.

    [03] Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα, προειδοποιεί η ΓΓΠΠ

    Υψηλός θα είναι σήμερα Παρασκευή ο κίνδυνος πυρκαγιάς στις περιοχές Ανατολικής Στερεάς Ελλάδος (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Χαλκιδικής, νήσων Βορείου Αιγαίου και Κυκλάδων, προειδοποιεί η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

    Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης), καθώς και την χρήση υπαίθριων ψησταριών και την ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου η καύση των αγρών.

    [04] Προφυλακιστέοι άλλοι επτά για την υπόθεση της ηρωίνης

    Προφυλακιστέα κρίθηκαν με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, τα επτά άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση εντοπισμού της δεύτερης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης, των εννιακοσίων ογδόντα έξι κιλών και εξακοσίων γραμμαρίων (986,6 κιλών) που μεταφέρθηκε με το δεξαμενόπλοιο «Noor one» στη χώρα μας και εντοπίστηκε σε άλλη επιχείρηση του λιμενικού στο Κορωπί σε εγκαταλελειμμένες αποθήκες.

    Πρόκειται για τα υπόλοιπα πέντε μέλη του πληρώματος του «Noor one», τέσσερις ναύτες και τον 42χρονο πλοίαρχο, όλοι τους Ινδοί υπήκοοι. Επίσης ένας 41χρονος Τούρκος υπήκοος με βελγικό διαβατήριο και η 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως διαχειρίστρια του πλοίου. Για την ίδια επίσης υπόθεση κρίθηκαν χθες προφυλακιστέα άλλα επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ένας 47χρονος Ιρανός που φέρεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και ένας 32χρονος αλουμινοκατασκευαστής.

    Χθες ολοκληρώθηκε η απάντληση των 18 τόνων λαθραίων καυσίμων από το πλοίο «Νoor One» και αναμένεται να υπάρξει έλεγχος στα αμπάρια του πλοίου προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλες ποσότητες ηρωίνης σε κρύπτες.

    [05] Ο Ομπάμα ζήτησε από το Κογκρέσο 500 εκατ. δολάρια για εκπαίδευση - εξοπλισμό της συριακής αντιπολίτευσης

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπό την πίεση ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ζητούν να αυξηθεί η υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τη συριακή αντιπολίτευση, κάλεσε την Πέμπτη το Κογκρέσο να εγκρίνει το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των μετριοπαθών Σύρων ανταρτών που επιδιώκουν την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τονίζεται ότι οι αντάρτες θα ελεγχθούν εξονυχιστικά προτού αποφασιστεί να τους χορηγηθεί βοήθεια, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι ανησυχίες ότι μέρος του εξοπλισμού που θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην αντιπολίτευση μπορεί τελικά να πέσει στα χέρια των εχθρών της Ουάσινγκτον. Ο Ομπάμα δέχεται ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα να αυξήσει τη βοήθεια που χορηγεί στη συριακή αντιπολίτευση, καθώς εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για την επιρροή που μπορεί να αποκτήσουν οι σουνίτες εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) στη Συρία.

    [06] Έτοιμος για ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία ο Πρόεδρος της Ουκρανίας

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Πέμπτη έτοιμος να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

    «Είμαι έτοιμος να κάνω ειρήνη με όλον τον κόσμο» είπε ο Ποροσένκο λίγες ώρες προτού να λήξει η κατάπαυση του πυρός που κήρυξε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα. «Απεχθάνομαι την ιδέα να μην αρπάξω έστω και τη μικρότερη ευκαιρία για να αποκαταστήσω την ειρήνη στην περιοχή» τόνισε όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας. Η συνέντευξη του Ουκρανού προέδρου μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

    [07] Απελευθερώθηκαν τέσσερις απαχθέντες παρατηρητές του ΟΑΣΕ, στην Ουκρανία

    Οι αυτονομιστές αντάρτες στη νοτιοανατολική Ουκρανία απελευθέρωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής τέσσερις από τους οκτώ διεθνείς παρατηρητές, που είχαν απαγάγει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, σε μια προφανή χειρονομία καλής θέλησης που θα μπορούσε να βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την επίλυση της αιματηρής διένεξης που έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

    Οι φιλορώσοι αυτονομιστές είχαν απαγάγει συνολικά οκτώ παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) με έδρα τη Βιέννη, την οργάνωση που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της συμφωνίας που επετεύχθη στην Ελβετία τον περασμένο Απρίλιο για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

    [08] Ο Αλ. Ναθαναήλ «συστήνει» στους Έλληνες τη μουσική των fados

    Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή που συνάντησε στη συναυλία στην Πορτογαλία, ο καταξιωμένος μουσικός και συνθέτης Αλέξανδρος Ναθαναήλ μιλά σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη μουσική που αγάπησε από μικρή ηλικία, την όμορφη - και ανεξερεύνητη για τους Έλληνες- τη μουσική των fados.

    Ένας μήνας έχει περάσει από τη συναυλία που έδωσε ο συνθέτης στη Λισσαβώνα, στις 15 Μαΐου στο Centro Cultural de Belem, με τίτλο «Από την Ελλάδα στην Πορτογαλία: Μία μουσική γέφυρα», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας και η οποία έτυχε θερμότατης υποδοχής, ενώ το πρόγραμμα περιελάμβανε fados, ρεμπέτικα και δικές του συνθέσεις. Ο ίδιος μιλά στο ΑΠΕ- ΜΠΕ γι' αυτή την ξεχωριστή εμπειρία και τις ομοιότητες στη μουσική των δύο χωρών: «Με το πάντρεμα αυτό αναδείχτηκαν οι ομοιότητες στις μουσικές αυτές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η δομή των κομματιών, η ρυθμική αγωγή και κυρίως η χρήση των χαρακτηριστικότερων μουσικών οργάνων των δυο χωρών, της πορτογαλικής κιθάρας και του μπουζουκιού, των οποίων τα ηχοχρώματα ταιριάζουν απόλυτα.»

    «Πιστεύω ότι χρειάζεται δουλειά για να αποδεχτεί το ελληνικό κοινό και να αξιολογήσει τα fados, όπως και άλλες μουσικές. Πάντως σίγουρα υπάρχει κοινό για όλα τα είδη, μικρό ή μεγάλο, αρκεί να υπάρχει η δυνατότητα στους καλλιτέχνες να μπορούν να μοιράζονται με το κοινό τις μουσικές τους» σημειώνει ακόμη.

    [09] Η μακρόχρονη λήψη ασπιρίνης μειώνει στο μισό τον κίνδυνο για καρκίνο στο πάγκρεας

    Οι άνθρωποι που παίρνουν μια μικρή δόση ασπιρίνης καθημερινά και επί αρκετά χρόνια, για λόγους καρδιαγγειακής προστασίας, έχουν ένα παράπλευρο όφελος: μειώνουν περίπου στο μισό τον κίνδυνο να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, μια από τις πιο επικίνδυνες μορφές της νόσου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όμως οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι πιθανές παρενέργειες της ασπιρίνης, όπως η αιμορραγία στο στομάχι, μπορεί τελικά να αντισταθμίζουν τα αντικαρκινικά οφέλη, ιδίως για όσους δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του παγκρέατος, συνεπώς δεν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για την εν λόγω πάθηση.

    Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Χάρβεϊ Ρις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν 362 καρκινοπαθείς (που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρκίνο στο πάγκρεας), καθώς και 690 υγιείς. Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έπαιρναν μια χαμηλή δόση ασπιρίνης (75 έως 325 μιλιγκράμ τη μέρα) τακτικά επί τρία χρόνια, προτού ξεκινήσει η μελέτη, είχαν κατά μέσο όρο 48% μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου στο πάγκρεας, ενώ όσοι έπαιρναν ασπιρίνη για 20 χρόνια, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 60%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 June 2014 - 6:30:21 UTC