Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Η ειρηνική συνύπαρξη μήνυμα των καιρών
  • [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις αποδοχές των δικαστικών
  • [03] Αντ. Σαμαράς: Η εκλογή του Ζ.Κ. Γιούνκερ θα ενισχύσει τον προσανατολισμό της ΕΕ για ανάπτυξη
  • [04] Α. Λοβέρδος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω απολύσεων
  • [05] Μπλούμπεργκ: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
  • [06] «Ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας όλων των πολιτικών»
  • [07] Τέσσερις μήνες και εννέα αγώνες, η ποινή της FIFA στον Σουάρες

  • [01] Δ. Αβραμόπουλος: Η ειρηνική συνύπαρξη μήνυμα των καιρών

    Τη διαβεβαίωση ότι τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία φροντίζουν έτσι ώστε να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες που σημειώθηκαν, το συντομότερο δυνατόν, παρείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στο προσωπικό της ζώνης ευθύνης της 79ης και 96ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής, σε Σάμο και Χίο, όπου περιόδευσε τις δύο προηγούμενες ημέρες.

    Παράλληλα απηύθυνε εκ νέου παραίνεση προς την ηγεσία της Τουρκίας λέγοντας ότι «οι λαοί των γειτονικών χωρών καλούν τις ηγεσίες τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να κάνουν ένα άλμα στο μέλλον, να πάρουν τα μηνύματα που οι καιροί τούς στέλνουν, να προσαρμοστούν σε αυτά και να ανταποκριθούν στη φιλειρηνική, εγκάρδια και ειλικρινή πολιτική που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει υιοθετήσει η πατρίδα μας».

    «Τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό που επιδιώκουν οι λαοί είναι η ειρήνη, η ασφάλεια, η ευημερία. Θέλω να θυμίσω, ότι κανείς δεν περίμενε πριν από χρόνια ότι εκατομμύρια γειτόνων μας θα επισκέπτονταν τη πατρίδα μας φιλειρηνικά, για να μοιραστούν μαζί μας τη φιλοξενία μας και τις ομορφιές της πατρίδας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [02] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τις αποδοχές των δικαστικών

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Στη συζήτηση που προηγήθηκε, η κυβέρνηση δέχθηκε κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι δεν προχωρά αυτόματα και στην αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων καθώς και άλλων ομάδων εργαζομένων που έχουν πληγεί από τις μειώσεις στις αποδοχές τους.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υπογράμμισε, ότι η πολιτική της λιτότητας πρέπει να ανατραπεί στο σύνολό της, διότι αφορά όχι μόνο όσους την υφίστανται αλλά επηρεάζει την οικονομία και την ίδια την προοπτική της χώρας. «Πολιτικά πρέπει να κινηθείτε και να σταματήσετε πλέον αυτές τις πολιτικές λιτότητας»είπε ο κ. Λαφαζάνης. Νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε ενημερώσει το Τμήμα, ότι το κόμμα της θα ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία.

    «Η πατρίδα μας βγαίνει από έναν επώδυνο κύκλο και σήμερα είμαστε σε μια περίοδο όπου τα ελλείμματα του χθες γίνονται πλεονάσματα και αποδίδονται με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος στους Έλληνες πολίτες»είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου.

    [03] Αντ. Σαμαράς: Η εκλογή του Ζ.Κ. Γιούνκερ θα ενισχύσει τον προσανατολισμό της ΕΕ για ανάπτυξη

    Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των πρώτων χωρών που υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσερχόμενος στη συνεδρίαση του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στην πόλη Κουρτρέ του Βελγίου. «Στην πραγματικότητα η ΝΔ, είχε παράσχει μια από τις δυο υπογραφές που πρότειναν την υποψηφιότητά του» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε ακόμη την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα.

    Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο διορισμός του κ. Γιούνκερ θα σταθεροποιήσει και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό προς περισσότερη ανάπτυξη. «Και περισσότερη ανάπτυξη είναι απολύτως απαραίτητη για το πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη και κυρίως στη χώρα μου», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [04] Α. Λοβέρδος: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω απολύσεων

    Όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ακόμα και τα μικρότερα, θα επισκεφτεί μέσα στον επόμενο μήνα ο νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες, ώστε να δοθούν λύσεις πριν από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

    Ο κ. Λοβέρδος, που βρέθηκε σήμερα στη Ρόδο στο πλαίσιο της συνόδου των πρυτάνεων που διεξάγεται στο νησί, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει για την περιοχή, τονίζοντας ότι με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί όλα τα νησιά για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

    Ο υπουργός, που συνοδευόταν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αθανάσιο Κυριαζή, και θα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ιεράς μητρόπολης Ρόδου και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, απάντησε σε διάφορα ερωτήματα, γύρω από την κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, για την πολυσυζητημένη τράπεζα θεμάτων και φυσικά για το μέλλον και την πορεία της «Ελιάς» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

    Αναλυτικά και απαντώντας στην ερώτηση για την αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω των απολύσεων, δήλωσε τα εξής: «Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν το αφορά. Θα δείτε ότι η υπόθεση θα πάει πολύ καλά ?και με τις 600 θέσεις που προκηρύχθηκαν αλλά και με την αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των πανεπιστημίων η οποία θα γίνει σε λίγες μέρες. Γιατί δεν πήραμε αυτή την απόφαση για να αναβάλουμε το θέμα αλλά αμέσως κάναμε την προκήρυξη και σε μία εβδομάδα θα έχουμε απόφαση.

    [05] Μπλούμπεργκ: Πρώτα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας

    «Η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος για πρώτη φορά, μετά την χειρότερη ύφεση σε καιρό ειρήνης και με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρωζώνη, ενώ οι επενδυτές αγοράζουν εκ νέου ελληνικά ομόλογα» αναφέρεται σε εκτενές δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Μπλούμπεργκ».

    Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έπεσαν στο 5,79% από το 44,2%, το 2012, επιτυχία σημαντικότερη από το κέρδος ενός λαχείου», προσθέτοντας ότι «σημαντική άνοδο παρουσίασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 46%, τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η Ελλάδα χαρακτηρίσθηκε εκ νέου αναδυόμενη αγορά για τους επενδυτές, ένα status που είχε χάσει κατά την ένταξή της στην Ευρωζώνη, ενώ η εμπιστοσύνη προς τη χώρα είναι τόσο ισχυρή ώστε τον προηγούμενο μήνα οι επενδυτές ευνόησαν την Ελλάδα περισσότερο από τις άλλες ομότιμες χώρες». Στην ανταπόκριση γίνεται αναδρομή στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, με ιδιαίτερη αναφορά στο θάνατο υπαλλήλων της Marfin στη Σταδίου, το 2010, και σε επιχειρηματία που διατηρεί κατάστημα στην ίδια περιοχή.

    Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, «η οργή κατά της λιτότητας αντικατοπτρίζονταν στις σπασμένες βιτρίνες δεκάδες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ οδήγησε στις πολιτικές αναταράξεις του 2011, στη μεγαλύτερη παγκοσμίως αναδιάρθρωση κρατικού χρέους, έναν χρόνο αργότερα, και στο χάος των εκλογών, καθώς οι Έλληνες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ του ευρώ και της δραχμής. Σήμερα, στο μέσο της κυβερνητικής του θητείας ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, βλέπει την Ελλάδα να ανακάμπτει και να λυτρώνεται, αφού είχε φθάσει στο χείλος της χρεοκοπίας, μεταδίδοντας την κρίση και σε άλλες χώρες, όπως την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».

    [06] «Ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας όλων των πολιτικών»

    Στη δημιουργία μιας «εργαλειοθήκης», που θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη διαπραγμάτευση με την τρόικα το φθινόπωρο και στην κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, αλλά, κυρίως, θα χρησιμοποιηθεί στη «μετά τρόικα» εποχή, προχωρά η κυβέρνηση.

    «Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο. Χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί» επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Εξειδίκευσε δε περαιτέρω τα λεγόμενά του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. Το ζήτημα είναι πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ. την "ανάλυση ευαισθησίας") και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές».

    Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, για να γίνει αυτό αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών («πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε», είπε χαρακτηριστικά), η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη. Για τον συγκεκριμένο λόγο, βασική προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, ζήτημα στο οποίο «παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές».

    [07] Τέσσερις μήνες και εννέα αγώνες, η ποινή της FIFA στον Σουάρες

    Βαρύς έπεσε ο «πέλεκυς» της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνοσπονδίας στον Λουίς Σουάρες για το... δάγκωμα του Ουρουγουανού στράικερ στον Τζόρτζιο Κιελίνι, στη διάρκεια του αγώνα με την Ιταλία. Η FIFA έκρινε ένοχο τον επιθετικό της Λίβερπουλ και του επέβαλε αποκλεισμό εννέα αγωνιστικών από την εθνική ομάδα, ημερολογιακό αποκλεισμό τεσσάρων μηνών από κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο (άρα και από συλλογικό επίπεδο) και πρόστιμο 100.000 ελβετικών φράγκων.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2014 - 16:30:21 UTC