Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προαναγγελία Χρ. Σταϊκούρα για ρύθμιση που θα προβλέπει καταβολή αναδρομικών και στους ένστολους
  • [02] Στη Βουλή η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών
  • [03] Κ. Παπακώστα: Να χτυπήσουμε στην ρίζα του το πρόβλημα των ναρκωτικών
  • [04] Το φθινόπωρο η απόφαση στο αίτημα του Σ. Ξηρού για κατ' οίκον κράτησή του
  • [05] Στήριξη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [06] Μείωνεται η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

  • [01] Προαναγγελία Χρ. Σταϊκούρα για ρύθμιση που θα προβλέπει καταβολή αναδρομικών και στους ένστολους

    Ρύθμιση για την καταβολή αναδρομικών και μισθολογικές αυξήσεις στο μέλλον στα Σώματα Ασφαλείας, εξετάζει να καταθέσει σε σύντομο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εναρμονιστεί με την απόφαση του ΣτΕ, όπως έγινε και με τους δικαστικούς.

    Την προαναγγελία αυτήν έκανε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά στους ένστολους, καθώς η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε το 2014 και δεν έχουν προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάλογες πιστώσεις.

    [02] Στη Βουλή η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών

    Σήμερα ψηφίζεται από το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής η τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών σε εφαρμογή της απόφασης του «μισθοδικίου».Η τροπολογία έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το δημόσιο λογιστικό που συζητείται από το πρωί, και ήδη οι βουλευτές της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης, Δάνης Τζαμτζής, Θεόδωρος Σολδάτος, Δημήτρης Κυριαζίδης, που χθες εξέδωσαν σχετική κοινή δήλωση, πήραν τον λόγο διευκρινίζοντας ότι δεν αντιτάσσονται στην τροπολογία για τους δικαστικούς, αλλά θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα εφαρμόσει και την αμετάκλητη απόφαση για την αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων.

    Ειδικά πάντως ο κ. Τζαμτζής έσπευσε να επισημάνει ότι «από την κυβέρνηση πολιτικά εκπέμπεται ένα λάθος μήνυμα. Ότι ξεκινά την αποκατάσταση αδικιών από πολύ ψηλά και εδώ κάποιοι έχουν κάνει λάθος». Οι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να δεσμευτεί συνολικά ότι θα εφαρμοστούν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

    «Παρών» θα δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την αποκατάσταση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών. Η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να επιχειρήσει και άλλα τέτοια παιχνίδια διμερούς διευθέτησης» και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα δηλώσει «παρών» στην τροπολογία. Είπε ακόμη ότι ξεκάθαρη θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως όλες οι δικαστικές αποφάσεις είναι εκτελεστές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αγνόησε δικαστικές αποφάσεις όπως αυτές για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών ή το χαράτσι της ΔΕΗ, τους σχολικούς φύλακες, την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, «όλες, δηλαδή, εκείνες τις αποφάσεις που αποκαλύπτουν τον αντισυνταγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κυβέρνηση». Κατήγγειλε επίσης όσους «θέλουν τη δικαιοσύνη επιρρεπή σε πιέσεις και ενδοτική σε εκβιασμούς» και προσπάθειες χαλιναγώγησής της.

    [03] Κ. Παπακώστα: Να χτυπήσουμε στην ρίζα του το πρόβλημα των ναρκωτικών

    Με βασικό θέμα την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου για τα «Δικαιώματα των Εξαρτημένων Ατόμων» διοργανώθηκε σήμερα, στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, από τη Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με την Α' Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον Κλάδο Ουσιοεξαρτήσεων της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

    «Έχουμε ανάγκη επικαιροποίησης στις δράσεις μας για να χτυπήσουμε στις ρίζες του το πρόβλημα» είπε στον χαιρετισμό της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αναφερόμενη στις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η αύξηση της χρήσης ουσιών στις ηλικίες των μαθητών, επισημαίνοντας τη διείσδυση φθηνών ψυχοδραστικών ουσιών σε νέους. «Εκεί, ως υπουργείο Υγείας οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας» υπογράμμισε. Η κ. Παπακώστα σημείωσε, εξάλλου, πως η χρήση των ναρκωτικών επιδρά όχι μόνο στην προσωπικότητα του χρήστη, αλλά στις προσωπικές σχέσεις, την κοινωνική συνοχή και την παραγωγικότητα, τονίζοντας πως μόνο για την Ελλάδα υπολογίζεται ότι τα ποσά που διατίθενται για την αντιμετώπιση του ιατρικού- κοινωνικού προβλήματος ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ ετησίως.

    Ευθύνες στη διεθνή κοινότητα απέδωσε ο γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γ. Σούρλας, για τη μάστιγα των ναρκωτικών. «Ακόμη μία Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών θέτει τη διεθνή κονότητα ενώπιον των ευθυνών της για τη μάστιγα των ναρκωτικών. Στο Αφγανιστάν, που παράγει το 90% της ηρωίνης, κρίνεται η αξιοπιστία και οι προθέσεις της διεθνούς κοινότητας. Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που εγκαταστάθηκαν από το 2001 έφθασαν μέχρι τις 50.000, από 48 χώρες, η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας αυξήθηκε και η παραγωγή ηρωίνης έφθασε στους 400 τόνους ετησίως, δηλαδή 40 φορές περισσότερη από το 2001» υπογράμμισε.

    [04] Το φθινόπωρο η απόφαση στο αίτημα του Σ. Ξηρού για κατ' οίκον κράτησή του

    Για τις 14 Οκτωβρίου 2014 αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης στο αίτημα του πολυισοβίτη της «17 Νοέμβρη», Σάββα Ξηρού, να διακοπεί η κράτησή του στο σωφρονιστικό ίδρυμα, για λόγους υγείας. Το τριμελές εφετείο κακουργημάτων, το οποίο εξέτασε τον φάκελο του Σ. Ξήρου μέσα στον οποίο, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, υπάρχουν ιατρικές γνωματεύσεις για τις παθήσεις του και το ποσοστό αναπηρίας του, που φθάνει το 93%, ζήτησε επιπλέον ιατρική πραγματογνωμοσύνη από τρεις καθηγητές γιατρούς, κυρίως για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την πολιομυελίτιδα.

    Οι δικηγόροι του Σάββα Ξηρού, Σπύρος Φυτράκης και Άννυ Παπαρούσου, δήλωσαν ότι είναι κατ' αρχήν θετικό το γεγονός ότι το δικαστήριο εξετάζει ακόμα το αίτημα, ωστόσο χαρακτήρισαν «ασυνήθιστη τη σημερινή απόφαση, που καθυστερεί την τελική κρίση».

    [05] Στήριξη των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2014 των μέτρων στήριξης για τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, που είχαν εγκριθεί για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν ένα καθεστώς εγγυήσεων το οποίο καλύπτει, έναντι προμήθειας, τη σύναψη νέων δανείων και ένα καθεστώς τίτλων του δημοσίου, βάσει του οποίου παρέχονται έναντι προμήθειας κρατικά ομόλογα σε επιλέξιμα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να ενισχυθεί η πρόσβασή τους σε ρευστότητα.

    [06] Μείωνεται η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

    Το ποσόν των 950 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβάλει στην Τράπεζα Κύπρου η κυβέρνηση, για την απόκτηση κρατικού ομολόγου ύψους 1,98 δισ. ευρώ. Κίνηση η οποία θα επιτρέψει στην τράπεζα τη μείωση της εξάρτησής της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, το κυπριακό κρατικό ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί είχε εκδοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της πρώην Λαϊκής, βάσει των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχής Εξυγίανσης. Το ομόλογο αποτελούσε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Η αποπληρωμή του θα επιτρέψει στην Τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 26 June 2014 - 12:30:22 UTC