Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημ. Βίτσας: Ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος
  • [02] Αποφυλακίζεται, ακόμη και σήμερα, ο Λ. Λαυρεντιάδης, εφόσον καταβάλει εγγύηση
  • [03] Στα 707 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α' πεντάμηνο του έτους
  • [04] «Return, Restore, Restart»: Η νέα πρωτοβουλία της Μ. Βαρδινογιάννη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
  • [05] Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα

  • [01] Δημ. Βίτσας: Ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος

    «Δεν θα περιμένουμε να σαπίσει αυτή η κυβέρνηση, γιατί μαζί της θα σαπίσει και η κοινωνία» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι λωτοφάγος. «Ένα φρούτο που τρώγεται ώριμο είναι και ο λωτός. Αν η κυβέρνηση θεωρεί τον ελληνικό λαό λωτοφάγο, αυτό θα προσπαθήσει να κάνει» σημειώνει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Αυτό, που επείγει, είναι πώς θα απαλλαγεί η χώρα από την κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και την πολιτική, που ασκεί. Αυτή τη στιγμή είναι φανερό ακόμη και στο 30% των ψηφοφόρων, που τους ψήφισαν, ότι τους κορόιδεψαν με τον πιο αναίσχυντο τρόπο».

    Στο ερώτημα ποιους «χωράει» ο νέος συνασπισμός εξουσίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βίτσας απαντά: «Η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι κοινωνική ανάγκη». Στην κατεύθυνση αυτή «πρώτα και κύρια ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί συμμετόχους από την κοινωνία. Εμείς πιστεύουμε στην κοινωνική κινητοποίηση και στην πολιτική ανάδραση των δυνάμεων της Αριστεράς των δυνάμεων, που ξεκινούν από τους Αριστερούς σοσιαλιστές μέχρι την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και της ριζοσπαστικής Οικολογίας συμπεριλαμβανομένης. Νομίζουμε ότι υπάρχει το πολιτικό προσωπικό, αλλά πολύ περισσότερο υπάρχει το κοινωνικό δυναμικό για μια τέτοια ανατροπή. Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές είναι δύο: είτε με το πρόγραμμα της ΝΔ και της Ελιάς-ΠΑΣΟΚ, που είναι το μνημόνιο και η συνεχιζόμενη καταστροφή, είτε με το πρόγραμμα που θα έχει ως βάση του το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στο οποίο θα μπορούν να συνενωθούν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις».

    [02] Αποφυλακίζεται, ακόμη και σήμερα, ο Λ. Λαυρεντιάδης, εφόσον καταβάλει εγγύηση

    Την έξοδο του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη από τη φυλακή, με την επιβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 500.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών.

    Με βούλευμά του, το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή προσφυγή του επιχειρηματία που συμπλήρωσε 19 μήνες κρατούμενος και το τελευταίο διάστημα παραμένει στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.

    Σύμφωνα με τη διάταξη των εφετών, ο πρωταγωνιστής στην υπόθεση των επισφαλών δανείων που χορήγησε η PROTON BANK μπορεί να εξέλθει από το σωφρονιστικό κατάστημα, ακόμη και σήμερα, εφόσον καταβάλει το ποσό της εγγύησης, ενώ επιπλέον του επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

    [03] Στα 707 εκατ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α' πεντάμηνο του έτους

    Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, σύμφωνα με οριστικά στοιχεία που ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2014, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 1.990 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 3.843 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και επικαιροποιημένου στόχου για έλλειμμα 2.559 εκατ. ευρώ.

    Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 707 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 208 εκατ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 19.600 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40 εκατ. ευρώ ή 0,2% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 17.300 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57 εκατ. ευρώ ή 0,3% υψηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 16.060 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 140 εκατ. ευρώ ή κατά 0,9 % έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

    [04] «Return, Restore, Restart»: Η νέα πρωτοβουλία της Μ. Βαρδινογιάννη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Διεθνή εκστρατεία για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκινά η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται από το Ίδρυμά της σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Όπως ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους σήμερα κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εκστρατεία με τίτλο «Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history)» έχει σκοπό τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η ακεραιότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Πρώτο βήμα της εκστρατείας είναι η διεθνής συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου-συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014 στο Μουσείο της Ακρόπολης, δεύτερο βήμα η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην UNESCO.

    [05] Νέα στοιχεία για τις απειλές από τα νεοκοτινοειδή φυτοφάρμακα

    Τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα, που είναι νευροτοξικά, προξενούν σημαντικές ζημιές όχι μόνο στις μέλισσες, αλλά σε πολλά άλλα είδη απαραίτητα για την υγεία των οικοσυστημάτων, όπως σε πουλιά, έντομα, σκουλήκια και ψάρια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που ζητά τον περιορισμό της χρήσης αυτών των χημικών ουσιών. Μια δεύτερη αμερικανική επιστημονική μελέτη προειδοποιεί ότι οι έγκυες που έχουν εκτεθεί γενικότερα σε φυτοφάρμακα, ιδίως όσες ζουν σε αγροτικές περιοχές, κινδυνεύουν περισσότερο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό.

    Στην πρώτη έρευνα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι 29 συνεργαζόμενοι επιστήμονες, που ανέλυσαν όλες τις σχετικές μελέτες των τελευταίων δύο δεκαετιών (πάνω από 800), κατέληξαν στο «οριστικό» πλέον συμπέρασμα για τις βλάβες που τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα προκαλούν στη φύση. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η απειλή είναι παρόμοια με εκείνη που κάποτε αποτελούσε το σήμερα απαγορευμένο DDT. Από την πλευρά τους όμως, οι παραγωγοί αυτών των φυτοφαρμάκων αρνούνται ότι τα προϊόντα τους βλάπτουν τις μέλισσες (βασικούς επικονιαστές των φυτών) ή άλλα είδη.

    Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής την Τζέινι Σέλτον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια- Ντέιβις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health Perspectives» κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, ότι οι έγκυες γυναίκες, οι οποίες ζουν κοντά σε αγρούς, όπου γίνεται χρήση χημικών φυτοφαρμάκων (σε απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων), έχουν πιθανότητα αυξημένη κατά 60% να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό ή άλλη νευρο-αναπτυξιακή διαταραχή. Όταν η έκθεση στα φυτοφάρμακα συμβαίνει κυρίως στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 June 2014 - 10:30:25 UTC