Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένα από τα πιο γόνιμα και κρίσιμα στην ιστορία τού ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαία η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και η πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ
  • [03] «Τα δύσκολα έχουν περάσει», τονίζει ο Ι. Βρούτσης
  • [04] Χαμηλός ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
  • [05] Ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων
  • [06] Ο Τζον Κέρι στη Βαγδάτη
  • [07] Καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων εναντίον της ομοσπονδίας της Γκάνας

  • [01] Π. Σκουρλέτης: Το διήμερο της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ένα από τα πιο γόνιμα και κρίσιμα στην ιστορία τού ΣΥΡΙΖΑ

    «Πολλά από τα προβλήματα, τα μεγαλύτερα από τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, περνούν προφανώς μέσα από την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Βεβαίως από κει και έπειτα ανοίγει ένας άλλος δρόμος, ένας εξίσου δύσκολος δρόμος, αλλά με μια θετική προοπτική -αναφέρομαι στο μετά την ανατροπή της κυβέρνησης» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», ενώ αναφερόμενος στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής έκανε λόγο για ένα διήμερο «από τα πιο γόνιμα και κρίσιμα που έχουμε γνωρίσει στην ιστορία μας...».

    «Όλες οι συμβολές, όλες οι προσεγγίσεις σ' αυτήν τη συζήτηση ξεκίναγαν από αυτό το σημείο αφετηρίας, δηλαδή ότι, παιδιά, νικήσαμε, καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική. Όχι μόνο απ' αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πλειοψηφικό το μήνυμα της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαία η εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και η πρόοδος στις σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη-μέλη της ΕΕ

    Tην πεποίθηση ότι ο πλήρης σεβασμός των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και του κοινοτικού κεκτημένου εκ μέρους της Τουρκίας μπορούν να δώσουν ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος προήδρευσε σήμερα στην 52η Σύνοδο του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο.

    Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, κατά τη συνεδρίαση, η ΕΕ επισήμανε στην τουρκική πλευρά την ανάγκη για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, αλλά και πρόοδο στις σχέσεις της Τουρκίας με όλα τα κράτη- μέλη. Το Συμβούλιο καλωσόρισε την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι παραμένει ουσιώδους σημασίας η δέσμευση αλλά και η συμβολή της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα.

    Ο επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φίλε, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο εάν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο, ενώ ειδικά για το Πρόσθετο Πρωτόκολλο σημείωσε ότι η εφαρμογή του από την πλευρά της Άγκυρας μπορεί να δώσει νέα ζωή στην ενταξιακή διαδικασία με το άνοιγμα αρκετών κεφαλαίων αλλά και το κλείσιμο ορισμένων, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    [03] «Τα δύσκολα έχουν περάσει», τονίζει ο Ι. Βρούτσης

    «Ακολουθώντας ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και πολλές φορές, ανατρέποντας δυσμενείς προγνώσεις, σήμερα, στη "μεγάλη στροφή" της οικονομίας, μπορούμε να μιλάμε σχεδόν με βεβαιότητα ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και ότι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση είναι ζήτημα χρόνου» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα σε Συνέδριο για τον κοινωνικό διάλογο, που συνδιοργανώνει η ελληνική Προεδρία και το Eurofound, στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά στα κοινωνικά πεδία της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις που έφεραν ένα απλό, λειτουργικό και ευέλικτο πλαίσιο ανάπτυξης της αγοράς εργασίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, καθιερώνοντας θεσμούς, κανόνες και διαδικασίες σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Νοικοκυρέψαμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ενδυναμώνοντας την εισπρακτική του βάση και εμπεδώνοντας μια πιο συνεπή και υπεύθυνη ασφαλιστική συνείδηση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σχεδιάσαμε και αναπτύξαμε, κατά κύριο λόγο με ίδιες δυνάμεις, πληροφοριακά συστήματα και δίκτυα που αναβαθμίζουν τη στρατηγική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, δίνοντας παράλληλα λύσεις σε πολλά, μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας» ανέφερε ο υπουργός.

    [04] Χαμηλός ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

    Μόλις το 56% των φορολογικών δηλώσεων έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα από τους φορολογούμενους και ενώ η προθεσμία υποβολής τους λήγει κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου.

    Ειδικότερα, έχουν υποβληθεί 2,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις έναντι 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα πρέπει συνολικά να υποβληθούν για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο βαθμός ανταπόκρισης των φορολογούμενων είναι ιδιαίτερα χαμηλός και τους καλούν να υποβάλουν κανονικά τις δηλώσεις τους εντός της τρέχουσας προθεσμίας. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, από φέτος έχει αποσυνδεθεί η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων από την ημερομηνία πληρωμής των δόσεων του φόρου. Αυτές, ούτως ή άλλως, έχουν προσδιορισθεί η πρώτη έως το τέλος Ιουλίου, η δεύτερη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως το τέλος Νοεμβρίου.

    [05] Ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τον επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηροδρόμων

    Οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι είναι έτοιμοι να αποκτήσουν ελληνικές εταιρείες του Δημοσίου, που ιδιωτικοποιούνται, εφόσον απαλλαγούν αυτές από τα βάρη τους σε χρέη, δήλωσε ο πρόεδρος του κρατικού σιδηροδρομικού μονοπωλίου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, σε συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. «Εκεί έχουν συγκεντρωθεί αρκετά μεγάλα χρέη, 800 εκατ. ευρώ. Η αρχική συμφωνία, όχι μαζί μας, αλλά εν γένει με τους εν δυνάμει επενδυτές, ήταν ότι αυτά τα χρέη θα τα αναλάβει η κυβέρνηση και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καλυφθούν. Υπ' αυτούς τους όρους, ναι, μπορούμε να ενδιαφερθούμε» είπε ο κ. Γιακούνιν στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

    Όπως σημειώνει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο κ. Γιακούνιν δεν ανέφερε την τιμή των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, αλλά σημείωσε ότι «ανταποκρίνεται στην αντίληψη των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για μια δίκαιη τιμή». Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, σε περίπτωση απόκτησης των εταιρειών αυτών, το συμβόλαιο μπορεί να χρηματοδοτηθεί με δάνειο, αλλά «εκτός αυτού, σε περίπτωση ενδιαφέροντος του ρωσικού κράτους, είναι δυνατή η έγκριση πρόσθετων πόρων ώστε το πρόγραμμα αυτό να υλοποιηθεί».

    [06] Ο Τζον Κέρι στη Βαγδάτη

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Βαγδάτη για διαβουλεύσεις με την ιρακινή ηγεσία για την κρίση στο Ιράκ, όπου οι δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) έχουν εδραιώσει τη θέση τους στο δυτικό και το βόρειο Ιράκ. Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πραγματοποιείται τη στιγμή που οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προελαύνουν στο δυτικό Ιράκ, έχοντας καταλάβει τρεις νέες πόλεις και δύο συνοριακά περάσματα στην συρο-ιρακινή μεθόριο, στην επαρχία Αλ - Ανμπαρ, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Η επαρχία Αλ-Ανμπαρ είναι στρατηγικής σημασίας για το ΙΚΙΛ, που διεξάγει μία επίθεση στρατηγικός στόχος της οποίας είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, όπου έχει εδραιώσει τη θέση του.

    Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί περιοδεία στην Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, με σταθμούς την Αίγυπτο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ο Τζον Κέρι θα πιέσει κατά τις συνομιλίες του με τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ Νούρι αλ-Μάλικι για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Από το Κάιρο χθες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας να ξεπεράσουν τις θρησκευτικές τους διαμάχες, διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υπεύθυνες για την κρίση που προκάλεσε η αστραπιαία επίθεση των τζιχαντιστών και ότι δεν επιδιώκουν να "επιλέξουν" έναν ηγέτη για το Ιράκ, αλλά επιθυμούν ο ιρακινός λαός να βρει μία ηγεσία που θα είναι έτοιμη να εκπροσωπήσει όλους τους Ιρακινούς. Αν και δεν έχει ζητήσει επισήμως την παραίτηση του σιίτη Νούρι αλ-Μάλικι, η Ουάσινγκτον που ήταν επικεφαλής της εισβολής στο Ιράκ το 2003 με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, κατηγορούν τον ιρακινό πρωθυπουργό ότι διεύρυνε με την πολιτική του το χάσμα ανάμεσα στις θρησκευτικές κοινότητες.

    Από τις 9 Ιουλίου, οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ, που μάχονται και κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, έχουν καταλάβει τη Μοσούλη, μεγάλο μέρος της επαρχία της Νινευί, του Τικρίτ, του Σαλαχεντίν, της Ντιγιάλα και του Κιρκούκ , στο βόρειο Ιράκ, και πλέον ελέγχουν τις πόλεις Φαλούτζα, Αλ-Κάιμ, Ράουα και Αανα, της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ και τμήμα της πόλης Ραμάντι.

    [07] Καταγγελίες για χειραγώγηση αγώνων εναντίον της ομοσπονδίας της Γκάνας

    Σε κύκλωμα χειραγώγησης φιλικών αγώνων εμπλέκει την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Γκάνας (GFA) ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στα βρετανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα «Daily Telegraph» και ο τηλεοπτικός σταθμός «Channel 4» παρουσίασαν βίντεο, όπου ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας και ένας πρώην ερευνητής της FIFA φέρονται να προσεγγίζουν δύο στελέχη της ομοσπονδίας της χώρας, προτείνοντάς τους να αγοράσουν δικαιώματα φιλικών αγώνων. Οι δύο αξιωματούχοι της GFA φέρονται να διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν τον ορισμό διαιτητών που θα χειραγωγήσουν τους αγώνες και μάλιστα ο σχετικός όρος εμφανίζεται και στο συμβόλαιο που πρότεινε ο ρεπόρτερ στην ομοσπονδία.

    Η GFA με ανακοίνωσή της κάλεσε την αστυνομία της Γκάνας να πραγματοποιήσει έρευνα για τους δύο αξιωματούχους της που εμφανίζονται στο βίντεο, ενώ επισήμανε ότι ουδέποτε προτάθηκε στην ομοσπονδία το συμβόλαιο, για το οποίο γίνεται λόγος στο ρεπορτάζ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 23 June 2014 - 12:30:27 UTC