Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα προς την ευρύτερη Αριστερά
  • [02] Κείμενο-παρέμβαση πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με δέκα σημεία για την «επανεκίννηση» του κόμματος
  • [03] Αντισυνταγματική κρίθηκε η φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής που χορηγείται στους δασκάλους του εξωτερικού
  • [04] Συνελήφθη η μητέρα του νεογέννητου που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ταράτσα
  • [05] Οινόη - αεροδρόμιο σε 40 λεπτά, με τον ηλεκτροκίνητο προαστιακό
  • [06] «Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο»
  • [07] Η Λιθουανία γίνεται το 19ο μέλος της ευρωζώνης από το επόμενο έτος

  • [01] Εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα προς την ευρύτερη Αριστερά

    Αναλυτική και συγκεκριμένη πρόταση προς το ΚΚΕ, προς άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, προς αριστερούς σοσιαλιστές και λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προφανώς πρώην βουλευτές, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή η οποία και θα βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης στη συνεδρίαση του Σαββάτου και της Κυριακής.

    Όπως αναφέρεται στην εισήγηση οι κοινωνικές - πολιτικές συμμαχίες πρέπει να γίνονται στη βάση των μεγάλων μετασχηματισμών: της κοινωνίας, της οικονομίας, του κράτους, των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, της παραγωγικής ανασυγκρότησης, όλα εκείνα δηλαδή που αναλυτικά υπάρχουν στο πρόγραμμα του κόμματος.

    Με την έννοια αυτή, απευθύνεται κάλεσμα «να παραμερίσουμε τις υπαρκτές, αλλά δευτερεύουσες σε σχέση με τη συγκυρία διαφορές μας, σε όλες και σε κάθε μια ξεχωριστά, στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, στους αριστερούς σοσιαλιστές, στις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης», με στόχο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα ανατρέψει τη σημερινή κατάσταση.

    [02] Κείμενο-παρέμβαση πέντε βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με δέκα σημεία για την «επανεκίννηση» του κόμματος

    Πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιώργος Κυρίτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, παρεμβαίνουν για άλλη μια φορά, ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με νέο κείμενο δέκα σημείων-αρχών, όπως αναφέρουν για την επανεκκίνηση του κόμματος.

    Στο κείμενό τους οι πέντε βουλευτές επισημαίνουν: «Θέλοντας να συμβάλουμε στους προβληματισμούς των μελών της ΚΕ, προτείνουμε 10 σημεία- αρχές τα οποία κατά τη γνώμη μας δημιουργούν τις βάσεις μιας Νέας ΔΗΜΑΡ. Χρειαζόμαστε -και χρειάζεται ο τόπος μας- ένα κόμμα: δημοκρατικό, αριστερό, αρχών και αξιών, μεταρρυθμιστικό/υπεύθυνο/υπόλογο, ανοικτό, ευρωπαϊκό, δομημένο, δικτυωμένο, μη-εξαρτημένο, ανανεωμένο». Και εξηγούν: «Το "δημοκρατικό" δεν ταυτίζεται με τη δημοκρατικότητα των στελεχών και των μελών ή τη δημοκρατικοφάνεια των διαδικασιών αλλά υιοθετεί (από τη βάση ως την κορυφή) τις αρχές της διαφάνειας, της συλλογικότητας, της συνδιαμόρφωσης των αποφάσεων.

    [03] Αντισυνταγματική κρίθηκε η φορολόγηση του επιδόματος αλλοδαπής που χορηγείται στους δασκάλους του εξωτερικού

    Αντισυνταγματική έκρινε, με την υπ' αριθμ. 1164/2014 απόφασή του, το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη φορολόγηση του ειδικού επιμισθίου (επιδόματος) που λαμβάνουν οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όταν αποσπώνται στα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Λόγω της αντισυνταγματικότητας, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για οριστική κρίση.

    Ειδικότερα, το ύψος του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με τη χώρα που θα αποσπαστεί ο κάθε δάσκαλος και τις τοπικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ χορηγείται προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες αντιμετώπισης των ειδικών συνθηκών διαβίωσης που υπάρχει σε κάθε χώρα της αλλοδαπής.Κατόπιν αυτών, το ΣτΕ έκρινε ότι το επίμαχο επίδομα, σύμφωνα με τα άρθρα 4 και 78 του Συντάγματος, δεν υπόκειται σε φόρο εισοδήματος, καθώς έχει αποζημιωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και επιπρόσθετα είναι αντισυνταγματική η φορολόγησή του καθώς επιβλήθηκε αναδρομικά.

    [04] Συνελήφθη η μητέρα του νεογέννητου που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ταράτσα

    Μια 19χρονη και ο 17χρονος αδερφός της συνελήφθησαν για την υπόθεση του νεογέννητου κοριτσιού σε ταράτσα μονοκατοικίας στα Πατήσια. Σύμφωνα με την αστυνομία, η 19χρονη είχε γεννήσει πρόσφατα χωρίς να το γνωρίζει η υπόλοιπη οικογένεια και είχε πείσει τον αδερφό της να καταθέσει ψευδώς ότι βρήκε το βρέφος εγκαταλελειμμένο στην ταράτσα διπλανής μονοκατοικίας.

    Από τις ιατρικές εξετάσεις της 19χρονης, προέκυψαν ευρήματα που συνάδουν με πρόσφατο τοκετό. Επίσης, ελήφθη βιολογικό υλικό από την ίδια, για συγκριτικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για δικό της παιδί. Το νεογέννητο βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Η 19χρονη και ο αδερφός της κατηγορούνται για ψευδή ανωμοτί κατάθεση και άσκοπη κινητοποίηση της Αρχής με ψευδή αναγγελία.

    [05] Οινόη - αεροδρόμιο σε 40 λεπτά, με τον ηλεκτροκίνητο προαστιακό

    Στην κυκλοφορία δόθηκε σήμερα το τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου Οινόη - Χαλκίδα, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ανεβαίνει στη -διερχόμενη από τον σταθμό Αυλίδα- αμαξοστοιχία και να συνταξιδεύει με τους επιβάτες του προαστιακού έως τη Χαλκίδα. Ήταν η πρώτη άφιξη τρένου με ηλεκτροκίνηση στη Χαλκίδα. Πρόκειται για ένα τμήμα 21 χλμ, από τη λειτουργία του οποίου θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, «αξιοπιστία τήρησης δρομολογίων, με την εκμετάλλευση ηλεκτροκίνητων συρμών, και μείωση κόστους για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης πετρελαίου». Ο υπουργός Μεταφορών, αφού συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην κατασκευή του έργου, αναφέρθηκε στην σημασία του, κάνοντας λόγο για έναν σύγχρονο προαστιακό, που θα ενώνει το μητροπολιτικό κέντρο με την περιφέρεια, ενώ επισήμανε πως σε λίγο καιρό η διαδρομή από την Οινόη μέχρι το αεροδρόμιο θα είναι περίπου 35-40 λεπτά με ηλεκτροκίνητο προαστιακό.

    Έως τον Σεπτέμβριο αναμένεται η ηλεκτροκίνητη κυκλοφορία στο τμήμα Οινόη- Αφίδνες (Κιούρκα), συνολικού μήκους 31 χλμ, ενώ εντός του πρώτου τριμήνου του 2015 αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Αθήνας- Αφιδνών και ταυτόχρονα Οινόης- Τιθορέας, η οποία και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά. Σημειώνεται ότι στη γραμμή «Αθήνα- Χαλκίδα» εξυπηρετούνται μηνιαίως 140.000 επιβάτες, ενώ προβλέπεται, ότι με την ηλεκτροκίνητη λειτουργία ο αριθμός τους θα αυξηθεί κατά 40%.

    [06] «Οι διαπραγματεύσεις για το χρέος θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο»

    «Η Ελλάδα εισέρχεται σε νέα εποχή με έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και δείχνει τη βούληση να τα επιλύσει» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, από το Λουξεμβούργο, όπου προήδρευσε στο τελευταίο επί ελληνικής Προεδρίας Συμβούλιο Ecofin.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κοινωνία πέρασε έξι δύσκολα χρόνια, κάθε οικογένεια βιώνει αυτή την κρίση με άνεργους και με δυσκολίες πληρωμής των μισθών από την πλευρά των επιχειρήσεων. Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε ακόμη στο αίτημα των Ελλήνων για μια πιο ισορροπημένη πολιτική, ώστε οι υποσχέσεις που δίνονται να ακολουθούνται από την οικονομική στήριξη που απαιτείται.

    Επανέλαβε ακόμη ότι ο λόγος για τον οποίο υπήρξε καθυστέρηση εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων ήταν οι ευρωεκλογές και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ικανοποιηθούν οι πρώτες έξι δράσεις, ενώ τα υπόλοιπα έξι «θα τα εκπληρώσουμε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου». «Η κυβέρνηση έχει κάθε κίνητρο για να κινηθεί γρήγορα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε» υπογράμμισε.

    Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους είπε ότι δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία και πως θα αρχίσουν όταν είναι αναγκαίο.

    Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε τέλος ότι υπάρχει εγγύηση του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση της χώρας, ενώ η ευρωπαϊκή εξαρτάται από τα προαπαιτούμενα, δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις.

    [07] Η Λιθουανία γίνεται το 19ο μέλος της ευρωζώνης από το επόμενο έτος

    Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ έδωσαν σήμερα το «πράσινο φως» στη Λιθουανία να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου 2015. Η έγκριση αυτή, που ήταν αναμενόμενη, ακολουθεί τις θετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Το θέμα θα συζητηθεί επίσης από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο ότι η Λιθουανία θα είναι το 19ο μέλος της ευρωζώνης από το νέο έτος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 20 June 2014 - 14:30:25 UTC