Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν δικαιούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να εισπράττουν από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιπλέον χρήματα
  • [02] Β. Παπαγεωργόπουλος: Δεν έχω καμία σχέση με την υπεξαίρεση στον δήμο
  • [03] Wi-Fi σε επτά σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου
  • [04] Ι. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά για τη μείωση του χρέους της
  • [05] Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014
  • [06] Νέες προειδοποιήσεις από τον Μπ. Ομπάμα προς τη Ρωσία
  • [07] Ο Ραχόι απαντά στους Ισπανούς διαδηλωτές που ζητούν κατάργηση της μοναρχίας
  • [08] Παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία οι ιογενείς ηπατίτιδες

  • [01] Δεν δικαιούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια να εισπράττουν από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιπλέον χρήματα

    Στη διερεύνηση υπόθεσης ασφαλισμένου στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε επειδή επιβαρύνθηκε με το ποσό των 278 ευρώ, για τη νοσηλεία μίας ημέρας σε συμβεβλημένη με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτική κλινική, προχώρησε ο Συνήγορος του Πολίτη.

    Όπως σημειώνει η Αρχή, από τον ασθενή ζητήθηκε κατά την εισαγωγή του να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αναλάμβανε ο ίδιος την κάλυψη κάποιων δαπανών, όπως, μεταξύ άλλων, την αμοιβή του καρδιολόγου και του αναισθησιολόγου, καθώς επίσης και τη διαφορά κάλυψης στα νοσήλια, τις παρακλινικές εξετάσεις και τα φάρμακα.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση της εμπλεκόμενης Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΕΟΠΥΥ, η ιδιωτική κλινική θα έπρεπε να αρκεστεί στο ποσό που αντιστοιχεί στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που κατέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και να ζητήσει από τον ασφαλισμένο μόνο τη διαφορά θέσης και την ιατρική επίσκεψη που ζήτησε ο ιδιώτης ιατρός που τον εξέτασε.

    [02] Β. Παπαγεωργόπουλος: Δεν έχω καμία σχέση με την υπεξαίρεση στον δήμο

    «Βρίσκομαι μπροστά σας με αίσθημα βαθιάς απορίας. Είμαι ένα χρόνο, τρεις μήνες και οκτώ μέρες στη φυλακή και δεν μπορώ να το συνειδητοποιήσω. Δεν μπορώ να δώσω απάντηση στον εαυτό μου γιατί βρίσκομαι στη φυλακή. Το πιο βαρύ όμως -ακόμη κι από την φυλάκισή μου- είναι η σπίλωση του ονόματός μου, που με κόπο, ιδρώτα και αίμα έχτιζα επί 50 χρόνια, για να έρθει μία άδικη δικαστική απόφαση να τα κάνει όλα θρύψαλα». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την απολογία του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε ισόβια για την υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατ. ευρώ από τον κεντρικό δήμο.

    Κατά την 41η μέρα της δίκης, που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό, ο Β. Παπαγεωργόπουλος επανέλαβε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπεξαίρεση, στοχοποιώντας τον πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι υπεξαιρούσε -κατά τρόπο συστηματικό- και προ του 1999, πριν αναλάβει -δηλαδή- ο ίδιος τη διοίκηση του δήμου. Θέλοντας να ενισχύσει αυτόν τον ισχυρισμό του, παρουσίασε στοιχεία με αναλήψεις χρηματικών ποσών από το δημοτικό ταμείο, τα οποία κατατίθεντο την ίδια μέρα σε λογαριασμούς του πρώην ταμία. Επικαλέστηκε -εξάλλου- απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία ο Π. Σαξώνης υπεξαίρεσε, το διάστημα πριν τη θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, χρήματα από το Σύλλογο Εργαζομένων του δήμου.

    [03] Wi-Fi σε επτά σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου

    Δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε επτά επιλεγμένους σταθμούς σε μετρό και ηλεκτρικό σιδηρόδρομο έχει το επιβατικό κοινό.Παράλληλα, προγραμματίζεται η σταδιακή επέκτασή του, στα μέσα Ιουλίου, σε όλους τους σταθμούς του μετρό (γραμμές 2 και 3), του ΗΣΑΠ καθώς και σε στάσεις του τραμ.

    Συγκεκριμένα, στους σταθμούς Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο, Ακρόπολη, Ομόνοια, Πειραιάς, Νερατζιώτισσα και Δουκίσσης Πλακεντίας, οι επιβάτες έχουν, πλέον, τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω Wi- Fi στους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών και τις αποβάθρες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη συνεχή βελτίωση και παροχή νέων υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, σε συνεργασία με την Ηellas οnline, εγκαταστάθηκε και λειτουργεί δίκτυο προηγμένης τεχνολογίας Wi- Fi, που εξασφαλίζει αξιόπιστη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, στους παραπάνω σταθμούς των γραμμών 1, 2 και 3 του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

    [04] Ι. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά για τη μείωση του χρέους της

    Η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευθεί σκληρά για μία επιπλέον μείωση του χρέους της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». «Αυτό που θέλουμε είναι μία αναγνώριση των θυσιών του κόσμου, βαριών θυσιών σε όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας απασχόλησης» δήλωσε ο υπουργός στην εφημερίδα.

    «Το χρέος είναι υψηλό και θέλουμε να το μειώσουμε για να μειώσουμε τις ετήσιες πληρωμές για χρεολύσια και τόκους, ώστε να μπορούν να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» πρόσθεσε ο υπουργός. Ο κ. Στουρνάρας, σημειώνει η εφημερίδα, δεν αναφέρθηκε στο πώς θα μειωθεί το χρέος πριν από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το Φθινόπωρο με την τρόικα και το Eurogroup.

    Ενώ ο υπουργός επιμένει ότι υπάρχουν «πολλές εναλλακτικές λύσεις» για να μειωθεί το χρέος, στην πραγματικότητα, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχουν τρεις σημαντικοί τρόποι: Μία επιμήκυνση των λήξεων του χρέους, μία μείωση του επιτοκίου και ένα «κούρεμα», δηλαδή μία διαγραφή μέρους του χρέους, όπως αυτή που έγινε το 2012 με την οποία μειώθηκε το χρέος κατά 50% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Στουρνάρας προσθέτει στην εφημερίδα: «θα θέλαμε να έχουμε μία συμβολή με έναν τρόπο που δεν πλήττει τους εταίρους μας, οι οποίοι διακρατούν το χρέος μας».

    [05] Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014

    Στο 0,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το Μάιο του 2014, από 0,7% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι η επίβλεψη της σταθερότητας των τιμών και η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω του 2%.

    Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες ορισμένων οικονομικών αναλυτών για είσοδο της ευρωζώνης σε περίοδο αποπληθωρισμού (φαύλος κύκλος μείωσης των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες και μείωσης των μισθών).

    [06] Νέες προειδοποιήσεις από τον Μπ. Ομπάμα προς τη Ρωσία

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να «χρησιμοποιήσει την επιρροή της» στους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου «να σταματήσουν τις επιθέσεις» που εξαπολύουν εναντίον κυβερνητικών στρατευμάτων, αλλά και να «προληφθεί η είσοδος μαχητών και οπλισμού» στην περιοχή.

    Ο Ομπάμα προειδοποίησε παράλληλα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στη Βαρσοβία εναντίον οποιασδήποτε νέας ρωσικής «πρόκλησης» στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημάνει την επιβολή νέων κυρώσεων από μέρους της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της.

    Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο Ομπάμα ανέφερε ότι θα μεταφέρει το μήνυμα αυτό τον Πούτιν όταν θα συναντηθούν στα τέλη της εβδομάδας στη Γαλλία, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 70ή επέτειο της Απόβασης στη Νορμανδία. Σημειώνεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει αναγνωρίσει ως «νόμιμες» τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία.

    [07] Ο Ραχόι απαντά στους Ισπανούς διαδηλωτές που ζητούν κατάργηση της μοναρχίας

    Οι αντίπαλοι της μοναρχίας στην Ισπανία οφείλουν να χρησιμοποιήσουν «τα νόμιμα εργαλεία» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, εκτιμώντας πάντως ότι το στέμμα εξακολουθεί να χαίρει «μιας πολύ πλειοψηφικής υποστήριξης» μετά την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος από το θρόνο.

    Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από τον 76χρονο βασιλιά Χουάν Κάρλος, χιλιάδες Ισπανοί, υψώνοντας την κόκκινη, χρυσή και μοβ σημαία της δεύτερης δημοκρατίας, η οποία είχε ανακηρυχθεί το 1931, βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.

    Ενώ τα δύο σώματα του κοινοβουλίου πρέπει να ψηφίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες το νόμο περί διαδοχής, που θα φέρει στο θρόνο το μελλοντικό βασιλιά Φελίπε 6ο, ηλικίας 46 χρόνων, τα ισπανικά πολιτικά κόμματα παραμένουν στην πλειοψηφία τους φιλικά προς τη μοναρχία, αρχίζοντας από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πρώτη δύναμη της αντιπολίτευσης.

    [08] Παγκόσμιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία οι ιογενείς ηπατίτιδες

    Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των ιογενών ηπατίτιδων πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα των συστημάτων υγείας για την εκρίζωσή τους, επισημαίνουν οι επιστήμονες, καθώς σήμερα η ιογενής ηπατίτιδα Β και C αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, παγκοσμίως. Σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, από τα οποία περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, έχει υπολογιστεί ότι το 3% του πληθυσμού της Γης, δηλαδή 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου. Με σκοπό τη διαμόρφωση κοινών πολιτικών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ενημέρωση, πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση της εξάπλωσης των ιογενών ηπατίτιδων B και C, σήμερα και αύριο πραγματοποιείται, στην Αθήνα, συνάντηση υψηλού επιπέδου από το υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και την Hepatitis Public Policy Association, με θέμα «Οικονομική Κρίση και Περίθαλψη- Διασφαλίζοντας την Πρόσβαση σε Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας: Η Περίπτωση της Ηπατίτιδας B και C» στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι η συνάντηση έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι πρόσφατα έχουν κυκλοφορήσει νέα φάρμακα που οδηγούν ακόμη και στην πλήρη ίαση της ιογενούς ηπατίτιδας. Όπως αναφέρεται, αν και το κόστος της θεραπείας είναι μεγάλο, το όφελος είναι αδιαμφισβήτητα μεγαλύτερο. Η θεραπεία βελτιώνει την υγεία και τη ζωή των ασθενών και σε υψηλό ποσοστό μπορεί, πλέον, να εκριζώσει τον ιό, κυρίως της ηπατίτιδας C. Πέρα από τη μεγάλη σημασία για τον ίδιο τον ασθενή, είναι σημαντικό ότι δεν μπορεί, πλέον, να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. Χωρίς θεραπεία, η λοίμωξη μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση και ηπατοκυτταρικό καρκίνο, επιπλοκές που επιβαρύνουν την πρόγνωση του ασθενούς, αλλά αυξάνουν πολύ και το κόστος νοσηλείας. Δεδομένου ότι πολλές φορές η ιογενής ηπατίτιδα είναι ασυμπτωματική, πολλοί ασθενείς δε γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί, με αποτέλεσμα, αφενός η νόσος τους να εξελίσσεται και να διαγιγνώσκονται όταν είναι, ήδη, αργά, και αφετέρου να αποτελούν πηγή διασποράς των ιών σε άλλους ανθρώπους, συμβάλλοντας στη δημιουργία μίας σιωπηλής επιδημίας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 2014 - 12:30:25 UTC