Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις
  • [02] Καθηγητής του ΑΠΘ αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες
  • [03] «Αναγνωρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας»
  • [04] Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ζητά η Κομισιόν
  • [05] «Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει»
  • [06] Α. Μέρκελ: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ

  • [01] Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις

    Κάλεσμα για επενδύσεις με επανεκκίνηση της οικονομίας από τη θάλασσα, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη ναυτιλιακή έκθεση «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα πλέον προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες οικονομικής εμπορικής, γεω-στρατηγικής και περιβαλλοντικής σημασίας.

    «Με τη στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών που κερδίζουν τις μάχες σε όλους τους ωκεανούς κι είμαστε υπερήφανοι γι' αυτούς, μαζί με τη μεγάλη παράδοση της Ελληνικής ναυτοσύνης, επανεκκινούμε τη χώρα μας ξεκινώντας από τη θάλασσα» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα γίνεται πλέον η πιο σταθερή χώρα και η καλύτερη «πύλη» για το εμπόριο σε μια ασταθή ευρύτερη περιοχή».

    Επεσήμανε επίσης την ανάγκη να υπάρξουν επενδύσεις, να αναβαθμιστούν οι υποδομές στα λιμάνια και στα χερσαία οδικά δίκτυα αλλά και να υπάρξει εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων...

    Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα την παγκόσμια τάση για μεταφορά ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, από θαλάσσιους δρόμους, αλλά και τη χρήση του αερίου ως καυσίμου στη ναυσιπλοΐα, πράγμα που όπως δήλωσε είναι πολύ πιο ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.

    [02] Καθηγητής του ΑΠΘ αντιμέτωπος με κακουργηματικές κατηγορίες

    Αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας, σε βαθμό κακουργήματος, είναι αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος φέρεται ως πρωταγωνιστής σε «κομπίνα» σε βάρος του Ιδρύματος. Η υπόθεση αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, των οποίων ο πανεπιστημιακός δάσκαλος ήταν υπεύθυνος, με την προκληθείσα ζημιά για το Πανεπιστήμιο να ξεπερνά τις 230.000 ευρώ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο καθηγητής φέρεται ότι υπέβαλε πλαστά δικαιολογητικά δαπάνης για τη συμμετοχή του στα εν λόγω προγράμματα κατά τις ακαδημαϊκές περιόδους 2010 έως 2013. Για άμεση συνέργεια στην υπόθεση κατηγορούνται δύο ακόμη συνεργάτες του στο ΑΠΘ, όπως επίσης η σύζυγός του και ο πεθερός του.

    [03] «Αναγνωρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας»

    Την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας και την πρόοδο που έχει μέχρι τώρα σημειωθεί εκφράζει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε γραπτή διευκρίνιση που απέστειλε στην Ελληνική Υπηρεσία της Deutsche Welle, σχετικώς με τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό «Focus». Το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ακόμη ότι στην συνέντευξή του ο κ. Σόιμπλε δεν προσέθεσε επί της ουσίας κάτι καινούργιο και ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

    «Σε περίπτωση που, μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η χώρα δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί μόνο από τις αγορές, ισχύει η συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου. Σημειώνεται δε ότι οποιαδήποτε απόφαση επ' αυτού θα ληφθεί το νωρίτερο το φθινόπωρο», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DW. Στην ίδια ανακοίνωση, συνεχίζει το δημοσίευμα, γίνεται αναφορά και στο σημείο της συνέντευξης, όπου ο Β. Σόιμπλε υποστηρίζει ότι «στο τέλος του 2012, όταν δηλαδή αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο προς την Ελλάδα, ήταν σαφές ότι δύο χρόνια μετά τη λήξη του η χώρα δεν θα μπορούσε να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές. Επειδή δε, το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί βιώσιμο το 2022, υπάρχει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί ακόμη μια φορά περιορισμένη βοήθεια. Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Β. Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αναγνώρισή του για τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και επαινεί τις προόδους που έχει σημειώσει μέχρις στιγμής η Ελλάδα. Παράλληλα καλεί τη γερμανική κοινή γνώμη να δείχνει κατανόηση για την Ελλάδα. Το ίδιο είπε άλλωστε και στη συνέντευξη στο Focus, ότι δηλαδή για τους Έλληνες οι μεταρρυθμίσεις συνδέονται με μεγάλη επιβάρυνση. Όλα αυτά όμως δεν προσθέτουν κάτι νέο σε όσα μέχρι τώρα ο ίδιος υποστήριζε, καταλήγει η ανακοίνωση», σύμφωνα με την DW.

    [04] Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ζητά η Κομισιόν

    Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, παρά την υποχώρηση της οικονομικής κρίσης, ζητά από τα περισσότερα κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι η ανάπτυξη η οποία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο παραμένει "άνιση και εύθραυστη". Αυτό είναι σε γενικές γραμμές, το γενικό νόημα των συστάσεων ανά κράτος-μέλος, που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης κατά την περίοδο 2014-2015.

    "Η βασική πρόκληση για την ΕΕ είναι πλέον πολιτικής φύσεως: Πως να συνεχίσουμε τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων καθώς υποχωρεί η κρίση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Εάν οι πολιτικοί αναλάβουν τον αρμόζοντα ηγετικό ρόλο και δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις - ακόμα και αν αυτές δεν είναι δημοφιλείς - θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ισχυρότερη ανάκαμψη και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για όλους», συνέχισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

    [05] «Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει»

    «Ο Μπαρνιέ ξανά στο επίκεντρο καθώς ο Γιούνκερ παραπαίει» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe το οποίο αναφέρει ότι ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς στο Δουβλίνο την 7η Μαρτίου να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενδέχεται να επανέλθει στο προσκήνιο καθώς η στήριξη στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίσημο επικεφαλής της λίστας του ΕΛΚ, αρχίζει να εξασθενεί.

    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν ξεκαθάρισαν τις προθέσεις τους. Απλώς αποφάσισαν να αναθέσουν στον Ρομπάι να αρχίσει συνομιλίες με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το μελλοντικό πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι αρκετά κράτη μέλη αντιτίθενται στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ, όπως φάνηκε κατά τη συνεδρίαση. Η Βρετανία, η Ουγγαρία και η Σουηδία ανοιχτά - ρισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι χώρες αυτές εξασφάλισαν την υποστήριξη των κρατών της Βαλτικής και της Δανίας, της οποίας η πρωθυπουργός, η Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ, μπορεί επίσης να ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τις δημόσιες διαψεύσεις της.

    [06] Α. Μέρκελ: Η Βρετανία πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ διαβεβαίωσε σήμερα ότι ενδιαφέρεται για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε με αποχώρηση της χώρας του αν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Μια Βρετανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή όχι, αυτό δεν με αφήνει αδιάφορη» δήλωσε η Μέρκελ υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με το Λονδίνο στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ηγέτη της Γεωργίας Ηρακλή Γκαριμπασβίλι.

    Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ο Κάμερον απείλησε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αν αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Γιούνκερ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 2 June 2014 - 18:30:28 UTC