Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-06-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοικτή πρόσκληση Ευ. Βενιζέλου, ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς
  • [02] Προχωρά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον»
  • [03] Πτώση ρωσικού ελικοπτέρου με 16 αγνοούμενους
  • [04] Η βελγική δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τη σύλληψη του υπόπτου για την επίθεση στο εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες
  • [05] Ειλικρινής ο διάλογος Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα, δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος
  • [06] Συνελήφθη στη Μασσαλία ένας Γάλλος, ύποπτος για τους φόνους στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών
  • [07] Ο Κάμερον απείλησε με έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν ο Γιούνκερ εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν
  • [08] Αμερικανός στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια αιχμαλωσίας στο Αφγανιστάν
  • [09] Ένας υγρότοπος - μικρός παράδεισος έξω από τη Θεσσαλονίκη

  • [01] Ανοικτή πρόσκληση Ευ. Βενιζέλου, ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς

    Ανοικτή πρόσκληση απευθύνει ενόψει του ιδρυτικού συνεδρίου της Κεντροαριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζει ότι «σημασία έχει η ιδέα του ιδρυτικού συνεδρίου και η πορεία προς αυτό να γίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα διαλόγου ανάμεσα σε όλους όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά της ευθύνης, αλλά κυρίως ανάμεσα στην πολιτική έκφραση της Κεντροαριστεράς και την κοινωνία». Ερωτηθείς αν θα καλέσει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «αυτή η πρόσκληση είναι διαρκής και αυτονόητη» ενώ σε παρόμοια ερώτηση για πρώην στελέχη όπως ο Αλ. Παπαδόπουλος, η Β. Παπανδρέου και ο Δ. Ρέππας, ο κ. Βενιζέλος απαντά: «Τους πάντες. Αλοίμονο».

    Αναφερόμενος στο «Ποτάμι» ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζει «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά το Ποτάμι, στο επίπεδο του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε μια ταυτότητα.Και είναι θετικό το γεγονός ότι επέλεξε την ένταξη στην Ομάδα των Ευρωπαίων Δημοκρατών και Σοσιαλιστών» στην οποία ανήκει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, άρα το ΠΑΣΟΚ με την Ελιά.

    [02] Προχωρά το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον»

    Οι υπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψαν απόφαση για χρηματοδότηση του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον» μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2014, με στόχο να καλυφθούν όλες οι υφιστάμενες ανάγκες και να καταστεί δυνατή μέσα στις επόμενες μέρες η πληρωμή από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες των αιτήσεων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μέχρι σήμερα έχουν υπαχθεί στο Πρόγραμμα πάνω από 47.000 αιτήσεις, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 490 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί περίπου 42.000 συμβάσεις δανείων και έχουν ολοκληρωθεί περίπου 30.000 έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ.

    [03] Πτώση ρωσικού ελικοπτέρου με 16 αγνοούμενους

    Τουλάχιστον 16 άνθρωποι αγνοούνται μετά την πτώση ενός ελικοπτέρου, το οποίο μετέφερε υψηλόβαθμους περιφερειακούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες, σε μια λίμνη στην βορειοδυτική Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική αστυνομία και το υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων. Δύο τραυματίες νοσηλεύονται, ενώ οι λοιποί επιβαίνοντες αγνοούνται, διευκρίνισαν οι αξιωματούχοι.

    "Το ελικόπτερο βρίσκεται στο νερό", διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Τατιάνα Ζαχάροβα. Δύτες μετέχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ατύχημα μπορεί να προκλήθηκε από μια βλάβη του ελικοπτέρου και την κακοκαιρία.

    [04] Η βελγική δικαιοσύνη επιβεβαιώνει τη σύλληψη του υπόπτου για την επίθεση στο εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες

    Η βελγική δικαιοσύνη επιβεβαίωσε σήμερα τη σύλληψη στη Γαλλία του "πιθανού δράστη" του μακελειού στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου. "Μπορώ να επιβεβαιώσω τη σύλληψη του πιθανού δράστη του περιστατικού", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Ο Βέλγος ομοσπονδιακός εισαγγελέας θα δώσει συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες στην οποία θα δώσει ακριβή στοιχεία για τη σύλληψη αυτή. Η βελγική δικαιοσύνη είχε επιβεβαιώσει από τη Δευτέρα την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας στην επίθεση αυτή εναντίον του εβραϊκού μουσείου των Βρυξελλών.

    Ο Γάλλος θεωρείται ύποπτος για το φόνο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου και συνελήφθη την Παρασκευή στη Μασσαλία, ενώ πάνω του έφερε ένα Καλάσνικοφ και ένα περίστροφο του ίδιου τύπου με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην έρευνα και δικαστική πηγή. Οι Αρχές έχουν υποψίες ότι ο 29χρονος συλληφθείς από το Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας Μέχντι Νεμούς είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 για να πολεμήσει στο πλευρό τζιχαντιστών. Για το λόγο αυτό υπήρχε φάκελός του στη γαλλική γενική διεύθυνση εσωτερικής ασφαλείας (DGSI), σύμφωνα με γαλλικές πηγές. Ο άνδρας επίσης είχε φυλακιστεί το 2012.

    [05] Ειλικρινής ο διάλογος Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα, δηλώνει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος

    Τα σημαντικότερα στοιχεία από τις συναντήσεις στα Ιεροσόλυμα, στις 25 και 26 Μαΐου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, 50 χρόνια μετά τη συνάντηση στην ίδια πόλη των προκατόχων τους Αθηναγόρα και Παύλου Στ', αναδεικνύει ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Δημήτριος, ο οποίος ήταν μέλος της συνοδείας του Οικουμενικού Πατριάρχη, σημειώνει: «Κρίνοντας από την ποιότητα της εξ' απόψεως ανθρωπίνης συμμετοχής, ειλικρινείας και ουσιαστικής συζητήσεως, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι θα έχουμε αγαθά αποτελέσματα και μάλιστα πολύ περισσότερα και ουσιαστικότερα από αυτά, τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται».

    Ερ.: Μπορούμε να αναμένουμε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για κοινό εορτασμό του Πάσχα;

    Απ.:Η απάντηση στο ερώτημα αυτό προϋποθέτει συμμετοχή όλων των Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η ενδεχομένη στάση, εάν και εφόσον τεθεί θέμα κοινού εορτασμού του Πάσχα.

    [06] Συνελήφθη στη Μασσαλία ένας Γάλλος, ύποπτος για τους φόνους στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών

    Ένας άνδρας που θεωρείται ύποπτος για το φόνο τεσσάρων ανθρώπων στο εβραϊκό μουσείο των Βρυξελλών στις 24 Μαΐου συνελήφθη την Παρασκευή στη Μασσαλία, ενώ πάνω του έφερε ένα Καλάζνικοφ και ένα περίστροφο του ίδιου τύπου με τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν σήμερα πηγές προσκείμενες στην έρευνα και δικαστική πηγή.

    Οι Αρχές έχουν υποψίες ότι ο συλληφθείς, ο 29χρονος από το Ρουμπέ της βόρειας Γαλλίας Μέχντι Νεμούς, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 για να πολεμήσει στο πλευρό τζιχαντιστών.

    Ο ύποπτος προφυλακίστηκε κυρίως για τη δολοφονία και απόπειρα δολοφονίας σε σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση, δήλωσε δικαστική πηγή.

    [07] Ο Κάμερον απείλησε με έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ εάν ο Γιούνκερ εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον απείλησε τους Ευρωπαίους εταίρους του για μια ενδεχόμενη έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν, διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγραψε στην τελευταία του έκδοση το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

    Επικαλούμενο «πηγές που πρόσκεινται στους συμμετέχοντες» στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Τρίτης στις Βρυξέλλες, το άρθρο αναφέρει ότι ο Κάμερον επισήμανε, μεταξύ άλλων στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ότι η επιλογή του Γιούνκερ «θα αποσταθεροποιήσει σε τέτοιο βαθμό την κυβέρνησή του που ένα δημοψήφισμα για την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ θα έπρεπε να προωθηθεί» ενώ οι πιθανότητες της επικράτησης του «όχι» στο ερώτημα της παραμονής στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αυξάνονταν.

    [08] Αμερικανός στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια αιχμαλωσίας στο Αφγανιστάν

    Ο λοχίας του αμερικανικού στρατού, Μπάουι Μπέργκνταλ, ο οποίος κρατούνταν αιχμάλωτος για σχεδόν 5 χρόνια από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αφέθηκε ελεύθερος, μετά από συμφωνία της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία σε αντάλλαγμα αφήνει ελεύθερους από τις φυλακές του Γκουαντάναμο, πέντε κρατούμενους.Τα πέντε πρώην στελέχη του καθεστώτος των Ταλιμπάνεπιβιβάστηκαν σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου C - 17 με προορισμό το Κατάρ.

    Ο Μπάουι Μπέργκνταλ θα μεταφερθεί σε ένα αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

    Οι γονείς του Αμερικανού λοχία Μπάουι Μπέργκνταλ εξέφρασαν την απερίγραπτη χαρά τους όταν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ότι ο γιος τους απελευθερώθηκε.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από τον κήπο των ρόδων του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν μια «ακλόνητη δέσμευση» να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι κρατούμενοι πολέμου.

    [09] Ένας υγρότοπος - μικρός παράδεισος έξω από τη Θεσσαλονίκη

    Την ομορφιά ενός θαλασσαετού με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα αλλά και εκατοντάδες άλλα πουλιά που "σπάνε" με τις φωνές τους την ηρεμία ενός εκπληκτικού φυσικού τοπίου, μπορούν να θαυμάσουν οι Θεσσαλονικείς στον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης που βρίσκεται ελάχιστα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη Μεθώνη Πιερίας.

    Εκεί βρίσκεται και η "βάση", στην περιοχή του Αλιάκμονα, του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα, που είναι ένα πέτρινο τριώροφο κτίριο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει παρατηρητήριο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει προς το Δέλτα του Αλιάκμονα και τον Θερμαϊκό κόλπο, χρησιμοποιώντας τηλεσκόπια και κιάλια.

    Ευκαιρία για επίσκεψη στην περιοχή αποτελεί σήμερα, η 2η Οικογιορτή Νέας Αγαθούπολης.

    Από τις 10 το πρωί ως τις 2:30 μετά το μεσημέρι, οι επισκέπτες θα μπορούν να γνωρίσουν προϊόντα 20 βιοκαλλιεργητών και συνεταιρισμών τοπικών προϊόντων από την περιοχή της Πιερίας, αλλά και από άλλες περιοχές της Μακεδονίας. Παράλληλα, θα κάνουν birdwatching(ορνιθοπαρατήρηση) από το παρατηρητήριο, ενώ τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε περιβαλλοντικά παιχνίδια. Στη διάθεση των επισκεπτών θα είναι και τα ποδήλατα του παρατηρητηρίου για μία βόλτα στον ποδηλατόδρομο. Επίσης, οι φωτογράφοι της Εφορίας Φωτογραφίας Ίριδα, της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, θα παρουσιάσουν σε υπαίθρια έκθεση μέρος της δουλειάς τους με εικόνες από το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και κυρίως από τους υγροτόπους της Πιερίας, όπου φωτογραφίζουν συστηματικά εδώ και έναν χρόνο.

    Η γιορτή, που είναι αφιερωμένη στα αδέσποτα ζώα, διοργανώνεται από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία- Αλιάκμονα και την οικολογική ομάδα της Πιερίας "Μητέρα Γη".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 1 June 2014 - 10:30:28 UTC