Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο πρωθυπουργός
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων
  • [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου το απόγευμα
  • [04] Σήμερα καταβάλλονται σύνταξη Ιουνίου και ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΙΚΑ
  • [05] Η Qantas απολύει άλλα 400 μέλη του προσωπικού της
  • [06] Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ
  • [07] Ο δισταγμός της Μέρκελ όσον αφορά την υποψηφιότητα Γιούνκερ άλλαξε τους όρους της κούρσας για την προεδρία
  • [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Τζ. Κέρι
  • [09] Ένας ναυτικός αγνοούμενος και τρεις τραυματίες από έκρηξη σε ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο
  • [10] Με επιτυχία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Σογιούζ που μεταφέρει τριμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [11] Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines δεν έπεσε στο σημείο όπου είχαν εντοπιστεί ηχητικά σήματα
  • [12] Η θρυλική βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, με αφορμή παράσταση για τη ζωή του συλλέκτη

  • [01] Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι ο πρωθυπουργός

    Την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςόπουθα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια.

    Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία.

    Οκ. Σαμαράς ανέφερε: «Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δόθηκε από τις εκλογές του 2012. Αλίμονο αν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση, αυτοδιοικητικές ή ευρωεκλογές πηγαίναμε σε εθνικές εκλογές».

    «Αυτά που ισχυρίζεται η αντιπολίτευση δημιουργούν μόνιμη ακυβερνησία. Η κυβερνητική πλειοψηφία υπέστη μία μείωση αλλά τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης υπερέχουν της αντιπολίτευσης. Η αντιπολίτευση όμως γιατί έχασε ψήφους; Γιατί ο κόσμος επέλεξε να ενισχύσει και το πιο μικρό κόμμα και όχι τον κ. Τσίπρα; Τους απαντώ: γιατί ο κόσμος απεχθάνεται την ακυβερνησία. Εμείς θα συνεχίσουμε. Αν θέλουν να συμβάλλουν καλώς αλλά ακυβερνησία δεν θα τους επιτρέψουμε να δημιουργήσουν» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων

    Το εκλογικό αποτέλεσμα ανέλυσανχθες τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) στη μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, υπό την προεδρία του προέδρου του κόμματος, Πάνου Καμμένου.

    Σήμερατο μεσημέρι, στη μία, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, στην οποία αναμένεται να τεθούν φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τόσο την εκλογική επίδοση του κόμματος όσο και τις ευθύνες που προσάπτουν βουλευτές σε διάφορα επίπεδα.

    Ο Πάνος Καμμένος, τόνισε σε δήλωσή του ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προχωρούν σε κομματική αναδιοργάνωση σε όλα τα επίπεδα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων όλων των στελεχών ήταν «η αδυναμία της οργάνωσης του κόμματος» και τα μέλη του Ε.Γ. ανέφεραν περιστατικά όπου ήταν κραυγαλέα η έλλειψη οργανωτικής δομής σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Προς τούτο, άλλωστε, ο κ. Καμμένος , σύμφωνα με κορυφαία πηγή του κόμματος που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, άλλαξε πρώτα τον γενικό διευθυντή του κόμματος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την οργάνωση των ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές. Επίσης, παραιτήθηκε ο γραμματέας του Ε.Γ., Σπύρος Γαληνός, ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Μυτιλήνης, και θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο στις 14 και στις 15 Ιουνίου, προκειμένου αφενός να εκλέξει τον νέο γραμματέα, και αφετέρου να συζητήσει και να αποτιμήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και να θέσει τις παραμέτρους για τη νέα οργανωτική δομή, «και το άνοιγμα του κόμματος προς τις άλλες αντιμνημονιακές-πατριωτικές δυνάμεις και να καθορίσει τις συνιστώσες του συνεδρίου».

    [03] Συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου το απόγευμα

    Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τον κ. Παπούλια επισκέφθηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μια Ευρώπη φιλική προς και ορατή για τους πολίτες και το μήνυμα αυτό θα γίνει αντιληπτό.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [04] Σήμερα καταβάλλονται σύνταξη Ιουνίου και ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους του ΙΚΑ

    Σήμεραθα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των συντάξεων του Ιουνίου του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος.

    Μαζί με τη σύνταξη θα γίνει και η πληρωμή του ΕΚΑΣ σε 193.478 δικαιούχους, καθώς και των αναδρομικών του ΕΚΑΣ του τρέχοντος έτους.

    Την Παρασκευή 30 Μαΐου, θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του τέως Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ).

    [05] Η Qantas απολύει άλλα 400 μέλη του προσωπικού της

    Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas επιβεβαίωσε ότι θα κλείσει τα τηλεφωνικά της κέντρα στο Σίδνεϊ και το Μπρίσμπαν και θα απολύσει άλλα 400 άτομα του προσωπικού της στο πλαίσιο των περικοπών της τάξης των 2 δισ.δολαρίων, που ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό. Σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις της εταιρείας, μειώνεται ο αριθμός των επιβατών που διακινεί εντός Αυστραλίας.

    [06] Τουλάχιστον 40 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε χωριό της πολιτείας Μπόρνο της βορειο-ανατολικής Νιγηρίας από μια ακόμη φονική επίθεση μαχητών της ισλαμικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η επίθεση έγινε την Τετάρτη σε απομακρυσμένη περιοχή σύμφωνα με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Ένας κάτοικος του χωριού, όπου επιτέθηκαν οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ δήλωσε ότι οι λίγοι χωρικοί που κατάφεραν να σωθούν βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Τσαντ.

    Η επίθεση της Μπόκο Χαράμ ακολούθησε τις επιθέσεις της ισλαμικής οργάνωσης λίγες ώρες νωρίτερα εναντίον αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών φυλακίων, στην πολιτεία Γιόμπε.

    Σε αυτές τις επιθέσεις σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι.

    [07] Ο δισταγμός της Μέρκελ όσον αφορά την υποψηφιότητα Γιούνκερ άλλαξε τους όρους της κούρσας για την προεδρία

    Η χλιαρή υποστήριξη που προσέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στην υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άνοιξε πιθανόν το δρόμο για να προβάλουν κι άλλοι μνηστήρες της θέσης- αλλά ίσως περάσουν εβδομάδες πριν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατασταλάξουν σε έναν υποψήφιο κοινής αποδοχής.

    Αν και η Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν να είναι τελικώς ο Γιούνκερ στις συνομιλίες που διεξήγαγε με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ κατά τη διάρκεια του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναγνώρισε πως ορισμένοι από τους ευρωπαίους ηγέτες εναντιώνονται στην υποψηφιότητά του και πρόσθεσε ότι πολλές από τις σημαντικές θέσεις της Επιτροπής θα κριθούν μέσω διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από τα τέλη του Ιουνίου. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η κεντροδεξιά πολιτική ομάδα της οποίας η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Μέρκελ είναι ένα μέλος-κλειδί, κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις ευρωεκλογές και είχε εγκρίνει προεκλογικά την υποψηφιότητα του Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. «Είμαι μέλος του ΕΛΚ. Εγκρίναμε την υποψηφιότητα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (. . .). Το πρόγραμμα μας στο σύνολό του μπορεί να εφαρμοστεί από εκείνον, αλλά και από πολλούς άλλους», ανέφερε η Μέρκελ, η οποία φάνηκε να επιλέγει προσεκτικά τις διατυπώσεις της ενώ δημοσιογράφοι την βομβάρδιζαν με ερωτήσεις. «Αλλά πρέπει να σεβαστώ τη συνθήκη» της ΕΕ, πρόσθεσε. Η αναφορά της Μέρκελ στη συνθήκη έχει σημασία. Σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει μια «ικανή πλειοψηφία» στις τάξεις των 28 ηγετών, δηλαδή να συμφωνήσουν σχεδόν όλοι οι ηγέτες. Όμως με τον Κάμερον να απορρίπτει ανοικτά τον Γιούνκερ, τον οποίο θεωρεί φεντεραλιστή παλαιάς κοπής, και με χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και ορισμένες στην ανατολική Ευρώπη να μοιράζονται ένα μέρος τουλάχιστον των βρετανικών επιφυλάξεων, είναι κάθε άλλο παρά σαφές ότι μπορεί να διαμορφωθεί ξεκάθαρη πλειοψηφία υπέρ του Λουξεμβούργιου.

    [08] Τηλεφωνική επικοινωνία Σ. Λαβρόφ - Τζ. Κέρι

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, κατά τη διάρκειας της οποίας του ανέφερε, ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει την στρατιωτική επιχείρηση της στά νοτιοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο Λαβρόφ «υπογράμμισε την ανάγκη για τον άμεσο τερματισμό από την πλευρά του Κιέβου, των επιχειρήσεων τιμωρίας στις νοτιοανατολικές περιοχές και την ταχύτερη δυνατή έναρξη ενός διαλόγου σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται η ανάγκη συμμετοχής στον διάλογο και των εκπροσώπων των περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας καθώς αυτό είναι «προς το συμφέρον μιας ειρηνικής λύσης».

    [09] Ένας ναυτικός αγνοούμενος και τρεις τραυματίες από έκρηξη σε ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο

    Ένας ναυτικός αγνοείται και τουλάχιστον άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε ένα ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο που έπλεε στη θάλασσα της δυτικής Ιαπωνίας. Η έκρηξη τα αίτια της οποίας παραμένουν αδιευκρίνιστα, έγινε στο πλοίο Σόκο Μάρου χωρητικότητας 998 τόνων που έπλεε λίγα μίλια μακριά από το λιμάνι Χιτζέμι στα δυτικά του νησιού Χονσού στην κεντρική Ιαπωνία. Στο πλοίο εκτός του αγνοούμενου ναυτικού επέβαιναν άλλοι οκτώ άνθρωποι οι οποίοι διασώθηκαν, όπως μετέδωσε το κρατικό ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, επικαλούμενο τις τοπικές λιμενικές αρχές.

    [10] Με επιτυχία εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Σογιούζ που μεταφέρει τριμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Ο πύραυλος Σογιούζ που μεταφέρει τριμελές πλήρωμα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτοξεύθηκε με επιτυχία από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

    Η διαστημική αποστολή TMA - 13M μεταφέρει τον αμερικανό αστροναύτη Ριντ Γουάισμεν, τον κοσμοναύτη Μαξίμ Σουράγιεφ της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος ( Roscosmos ) και τον Αλεξάντερ Γκέρστ της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος , ανακοίνωση η NASA στην ιστοσελίδα της.

    ΤοΣογιούζ εκτοξεύθηκε στις 1957 GMT (22:57 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης) αναμένεται να φθάσει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που είναι σε τροχιά περίπου 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη σε έξι ώρες.

    Επικεφαλής της αποστολής είναι ο γερμανικής καταγωγής Γκέρστ που θα παραμείνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για περίπου έξι μήνες.

    Από το εσωτερικό του Σογιούζ ο Γκέρστ έγραψε στο twitter «η αδρεναλίνη ανεβαίνει, αλλά είμαστε χαλαροί». Ο Γερμανός γεωφυσικός θα κάνει περισσότερα από 100 πειράματα πριν την προγραμματισμένη επιστροφή του στη Γη στις 11 Νοεμβρίου καθώς και τουλάχιστον ένα διαστημικό περίπατο.

    [11] Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines δεν έπεσε στο σημείο όπου είχαν εντοπιστεί ηχητικά σήματα

    Το αεροσκάφος της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στις 8 Μαρτίου δεν συνετρίβη στην περιοχή του νότιου Ινδικού Ωκεανού όπου είχαν εντοπιστεί ηχητικά σήματα τα οποία πιστευόταν ότι προέρχονταν από μαύρα κουτιά, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες ερευνητικές Αρχές στην Αυστραλία.

    «Στο εξής μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι η περιοχή αυτή δεν είναι το σημείο όπου κατέληξε η πτήση ΜΗ370» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Συντονισμού διεθνών ερευνών (JACC) για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777, το οποίο θα εδρεύει στο Περθ της Αυστραλίας.

    [12] Η θρυλική βίλα του Αλέξανδρου Ιόλα ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, με αφορμή παράσταση για τη ζωή του συλλέκτη

    Είκοσι επτά ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του εκκεντρικού κοσμοπολίτη, συλλέκτη έργων τέχνης και γκαλερίστα Αλέξανδρου Ιόλα, θα ανοίξει και πάλι η παλιά σιδερένια εξώπορτα της βίλας του, για να υποδεχτεί το κοινό. Αφορμή η παράσταση «Alexandros Iolas» του Χριστόφορου Αντωνιάδη, την οποία θα φιλοξενήσει το αρχοντικό τής οδού Δημοκρατίας 6, στην Αγία Παρασκευή.

    Έπειτα από έναν πετυχημένο κύκλο εμφανίσεων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης η θεατρική παράσταση -που βασίζεται στη βιογραφία του στενού φίλου του συλλέκτη, Νίκου Σταθούλη («Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου»)- θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο σήμερα 29 Μαΐου (και για τέσσερις ακόμη μόνο παραστάσεις) στην κατεστραμμένη από τους βανδαλισμούς βίλα.

    Η βίλα ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες της στο κοινό και η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Αγίας Παρασκευής, ενώ την παραχώρηση του ακινήτου Ιόλα έκανε ο Σπ. Γεωργίου. Οι συντελεστές του έργου έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις διαδικασίες στην ερειπωμένη και λεηλατημένη έπαυλη ώστε να είναι όλα έτοιμα για τη βραδιά της πρεμιέρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 May 2014 - 6:30:27 UTC