Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ
  • [02] Διαψεύδει ο Ι. Στουρνάρας ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών
  • [03] Έντονη δυσαρέσκεια Ι. Στουρνάρα για την κριτική στελεχών της ΝΔ
  • [04] Ν. Δένδιας: Το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • [05] Το «Ποτάμι» στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών
  • [06] Για καιροσκοπική αντιμετώπιση του θέματος του εκλογικού νόμου, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Π. Σκουρλέτης
  • [07] Στις 6 Ιουνίου στο Βατικανό θα συναντηθούν Σ. Πέρες και Μ. Αμπάς με τον Πάπα

  • [01] Βαρύ το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ

    Βαρύ είναι το κλίμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση, ακόμη και δημόσια, για τις αιτίες της συντριπτικής ήττας του κόμματος στις Ευρωεκλογές, αλλά και για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει εφεξής, ενώ είναι προγραμματισμένη κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Παρασκευή.

    Ο Φώτης Κουβέλης έχει ξεκινήσει κύκλο συναντήσεων με ηγετικά στελέχη και βουλευτές και ήδη έχει συναντηθεί με τους Σπύρο Λυκούδη, Γιάννη Πανούση, Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Αναγνωστάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις έχουν εκφραστεί από ορισμένα στελέχη αντιρρήσεις για τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου, ενώ η μειοψηφία δεν προτίθεται να θέσει θέμα παραίτησης του κ. Κουβέλη.

    [02] Διαψεύδει ο Ι. Στουρνάρας ότι δεν επιθυμεί την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών

    Διαψεύδει ο Ι. Στουρνάρας τις πληροφορίες που τον έφεραν να μην επιθυμεί υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών επειδή είναι ενοχλημένος για την κριτική που δέχεται τις τελευταίες δύο ημέρες από κομματικά στελέχη της ΝΔ.

    Οι πληροφορίες είδαν το φως της δημοσιότητας αποδιδόμενες σε στενούς συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ο ίδιος ο Ι. Στουρνάρας φέρεται να έχει δηλώσει ότι «κριτική πάντα γίνεται αλλά μερικές φορές είναι άδικη».

    [03] Έντονη δυσαρέσκεια Ι. Στουρνάρα για την κριτική στελεχών της ΝΔ

    Έντονη ενόχληση, σε βαθμό δυσαρέσκειας, φέρεται να έχει εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, για την κριτική που δέχεται τις τελευταίες δύο ημέρες από κομματικά στελέχη της ΝΔ.

    Όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του υπουργού, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να είναι τόσο ενοχλημένος, σε βαθμό που να μην επιθυμεί, υπό τις συγκεκριμένες, συνθήκες την παραμονή του στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, φέρεται να υπενθυμίζει ότι εκλήθη στον θώκο του υπουργού Οικονομικών από τρία διαφορετικά κόμματα για να αναλάβει, στα πρόθυρα κατάρρευσης της οικονομίας, ένα καθήκον που ουδείς άλλος επιθυμούσε. Δεν μπορούν, λοιπόν, τώρα, προσθέτει, να του αποδίδουν άλλες ευθύνες (όπως, για παράδειγμα, την πτώση της εκλογικής δύναμης.

    [04] Ν. Δένδιας: Το εκλογικό αποτέλεσμα διευκολύνει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

    «Βεβαίως χάσαμε τις ευρωεκλογές και δεν είναι και ντροπή αυτό, προς θεού, να πούμε ότι δεν κερδίσαμε κάτι. Αυτό που νομίζω ότι έχει αξία είναι τι συνέπειες έχει η ψήφος αυτή της ελληνικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τη μεταφράσει με έναν τρόπο που είναι ευθέως αντιπραγματικός και παράλογος. Ότι με τη διαφορά των τριών μονάδων που έχει πρέπει να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, να αλλάξουν οι επιλογές και μέχρι να γίνουν εκλογές να τεθεί η κυβέρνηση της χώρας υπό επιτροπεία... Δεν είναι σοβαρά πράγματα τώρα αυτά...» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Βήμα» ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

    Κάλεσε δε τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί και να συμμετάσχει σε διάλογο λέγοντας ότι «πρέπει γενικότερα να κάνουμε μια συζήτηση και στη συζήτηση αυτή να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί να μας κατηγορεί για προδότες και μερκελιστές ή οτιδήποτε άλλο, αλλά πρέπει να επιβιώσει η πατρίδα και έτσι πρέπει να συζητήσει μαζί μας. Έχει ένα θεματάκι. Είναι ένα λαϊκιστικό κίνημα, που λέει τα πάντα στους πάντες, ό,τι θέλουν ν' ακούσουν. Και βρήκα εξαιρετικά άκομψο και με στενοχώρησε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί περνάμε δύσκολους καιρούς και δεν έχει έννοια να οξύνουμε, αλλά όταν μιλάς για έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας, δεν μπορείς να λες «να μη διανοηθεί» μ' αυτό το διατακτικό ύφος. Δεν είναι ωραίο και μια τέτοια συμπεριφορά δεν προάγει τα συμφέροντα της κοινωνίας, την οποία όλοι υποτίθεται ότι υπηρετούμε».

    [05] Το «Ποτάμι» στην Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών

    Οι δύο ευρωβουλευτές του «Ποταμιού» θα ενταχθούν στην «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» ως ανεξάρτητοι συνεργαζόμενοι. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση των 42 υποψήφιων ευρωβουλευτών του κόμματος με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

    Όπως σημειώνουν, η συμμετοχή στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου αυξάνει τις δυνατότητες δράσης του Ποταμιού στην Ευρώπη, ενώ Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεσμεύτηκαν ότι η αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας στην Ελλάδα και τον Νότο, συνολικά, θα βρίσκονται στις άμεσες πολιτικές προτεραιότητές τους. Ταύτιση, προσθέτουν από το Ποτάμι, επικρατεί και στην εκτίμηση ότι σε μία εποχή που η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα πραγματικό αντίβαρο στις συντηρητικές δυνάμεις, η «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο και ταυτόχρονα να συνεχίσει αποφασιστικά να αντιπαρατίθεται σε εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις στην Ευρώπη.

    [06] Για καιροσκοπική αντιμετώπιση του θέματος του εκλογικού νόμου, κατηγορεί την κυβέρνηση ο Π. Σκουρλέτης

    Στη συνειδητοποίηση από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα στις εθνικές εκλογές, αποδίδει ο Πάνος Σκουρλέτης τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα ότι υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, με μείωση του μπόνους του πρώτου κόμματος, από 50 σε 30 έδρες. Σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό «Παραπολιτικά», ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε τα συγκυβερνώντα κόμματα ότι αντιμετωπίζουν «εντελώς καιροσκοπικά» το θέμα του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι κινούνται με βάση δικές τους πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, φτιάχνουν εκλογικούς νόμους που μπορεί να δίνουν μπόνους 50 εδρών, μπορεί να βάζουν διάφορα πλαφόν, να κάνουν δεύτερες κατανομές κλπ.

    Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real δήλωσε: «Έγινε πράγματι μια ιστορικών διαστάσεων νίκη-πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ, με βάση το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς αναδείχθηκε πρώτο. Αλλά θα έλεγα, επίσης, ότι υπήρχε μια σαφής καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής».

    [07] Στις 6 Ιουνίου στο Βατικανό θα συναντηθούν Σ. Πέρες και Μ. Αμπάς με τον Πάπα

    Οι Πρόεδροι του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, θα μεταβούν στις 6 Ιουνίου στη Ρώμη, όπου θα προσευχηθούν με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος και την επίτευξη μόνιμης ειρήνης. Οι δύο ηγέτες αποδέχθηκαν σχετική πρόσκληση που τους απηύθυνε την Κυριακή από τη Βηθλεέμ ο Πάπας Φραγκίσκος. Την ημερομηνία της συνάντησης στο Βατικανό ανακοίνωσε ο Μαχμούτ Αμπάς, υποδεχόμενος στο γραφείο του στη Ραμάλα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χαρακτήρισε τιμητική την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Παλαιστινιακή Αρχή και δήλωσε ότι αισθάνεται υπερήφανος, αναφέρθηκε δε στη σημασία που είχε η συνάντηση του κ. Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στα Ιεροσόλυμα και τόνισε ότι επιδοκιμάζει το έργο που επιτελούν για την επίλυση διαφόρων διενέξεων. Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα από τους κ.κ. Αμπάς και Πέρες και ευχήθηκε να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα από αυτήν τη συνάντηση. Προηγουμένως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, τον οποίο επίσης συνεχάρη για την αποδοχή της πρόσκλησης του Πάπα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 May 2014 - 14:30:23 UTC