Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να μη φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή, κάλεσε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ο Φ. Κουβέλης
  • [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ζητούμενο της επόμενης μέρας, είναι να υπάρχει σταθερότητα
  • [03] ΤτΕ: Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α' τρίμηνο 2014
  • [04] Σταδιακή έξοδό της από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική εμφανίζεται να εξετάζει η Fed
  • [05] Επανέρχεται το ζήτημα των ευρωομολόγων ενόψει ευρωεκλογών
  • [06] Goldman Sachs: Oι ευρωεκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα
  • [07] Εννέα Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία
  • [08] Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη
  • [09] Β. Πούτιν σε επενδυτικό φόρουμ: Η Ρωσία δεν θέλει να απομονωθεί

  • [01] Να μη φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή, κάλεσε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου ο Φ. Κουβέλης

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, κάλεσε με δηλώσεις του όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να μην φλερτάρουν άμεσα με τη Χρυσή Αυγή. «Κάθε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, άμεση ή έμμεση, είναι απολύτως απαράδεκτη» τόνισε, σε δήλωσή του, και πρόσθεσε ότι κάθε «κλείσιμο του ματιού» στα μέλη και τους ψηφοφόρους της προσβάλλει τους δημοκρατικούς πολίτες. «Οι πολιτικές δυνάμεις που συγκροτούν το δημοκρατικό τόξο στη χώρα μας οφείλουν, χωρίς μισόλογα και δεύτερες σκέψεις, να πάρουν σαφείς αποστάσεις από φαινόμενα και πρακτικές που υπονομεύουν τη δημοκρατία» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

    [02] Ευ. Βενιζέλος: Το ζητούμενο της επόμενης μέρας, είναι να υπάρχει σταθερότητα

    «Μας ενδιαφέρει ένα συνολικό συνδυαστικό αποτέλεσμα, μια αίσθηση ώστε κανείς να μη μπορεί να πει ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα νομιμοποίησης και αντοχής της χώρας την επομένη των εκλογών. Δηλαδή θα προχωρήσουμε ομαλά και ενωμένοι οι Έλληνες ή θα μιλάμε για μια κρίση και θα οξύνουμε την αντιδικία;», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει των ευρωεκλογών και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84».

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι τα αποτελέσματα διαμορφώνονται τώρα και ότι δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Επεσήμανε δε ότι, «η κεντροαριστερά όπως εκφράζεται από την Ελιά είναι αυτή που βγαίνει δεύτερη ή πρώτη σε 8 περιφέρειες, σε 6 εκ των οποίων με αντίπαλο τη ΝΔ». Σημείωσε αναφορικά με τις μετεκλογικές διεργασίες για την κεντροαριστερά ότι «εμείς μιλάμε για μια κεντροαριστερά της ευθύνης, φιλοευρωπαϊκή, που αναλαμβάνει κόστος για να βγει από την κρίση ο τόπος», υπογράμμισε πως το μεγάλο ζητούμενο της επόμενης ημέρας «είναι να υπάρχει σταθερότητα, ασφάλεια, να βγούμε από την κρίση» και πως το σημαντικότερο δεν είναι οι κομματικοί προβληματισμοί και οι κομματικές προτεραιότητες, «αλλά η οικονομία, η κοινωνία, το τι γίνεται με την ανάπτυξη, την απασχόληση, την αλλαγή κλίματος στη χώρα μας». Ερωτηθείς κατά πόσο συναρτά από το αποτέλεσμα της Ελιάς στις ευρωεκλογές τη δική του συμμετοχή στις νέες διεργασίες στην κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ερώτημα για την προσωπική του συμμετοχή «είναι και λίγο παράτερο γιατί εγώ έχω κληθεί να βοηθήσω κι έχω αναλάβει δύσκολα καθήκοντα υπό δύσκολες συνθήκες».

    [03] ΤτΕ: Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α' τρίμηνο 2014

    Έλλειμμα 1,05 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014, μειωμένο κατά 50% του αντίστοιχου διαστήματος του 2013.

    Στην εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, συνέβαλαν οι αυξήσεις των πλεονασμάτων στα ισοζύγια υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων, η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Ειδικότερα, όσον αφορά στο εμπορικό έλλειμμα, η αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 212 εκατ. ευρώ) αντιστάθμισε τον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές καυσίμων και τη μικρή μείωση του ελλείμματος των λοιπών αγαθών, η οποία οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος της στη μείωση της δαπάνης για εισαγωγές. Οι εισπράξεις από εξαγωγές λοιπών αγαθών, εκτός καυσίμων και πλοίων, δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

    [04] Σταδιακή έξοδό της από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική εμφανίζεται να εξετάζει η Fed

    Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) άρχισαν από τα τέλη Απριλίου να προετοιμάζουν το έδαφος για την έξοδό της από το πλαίσιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, συζητώντας πώς θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα τα επιτόκια καθώς θα αποσύρουν τρισεκατομμύρια δολάρια από το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στη συνεδρίαση της Fed στις 29-30 Απριλίου δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις και τα πρακτικά που ανακοινώθηκαν αναφέρουν ότι η κεντρική τράπεζα ασχολήθηκε κυρίως με έναν «συνετό σχεδιασμό», χωρίς να σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να «ομαλοποιήσει» τη νομισματική πολιτική ή να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα. «Οι συμμετέχοντες γενικά συμφώνησαν ότι είναι σκόπιμη η έναρξη της εξέτασης των επιλογών για την ομαλοποίηση σε αυτή τη συνεδρίαση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed, ενώ προστίθεται ότι η συζήτηση «δεν σημαίνει ότι η ομαλοποίηση θα αρχίσει αναγκαστικά σύντομα». Ωστόσο, η συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση αυτή, σε συνδυασμό με νεότερα σχόλια από κορυφαίους αξιωματούχους της Fed, δείχνουν ότι εντείνεται η συζήτηση τόσο για τις λεπτομέρειες μίας στρατηγικής εξόδου (από τη χαλαρή νομισματική πολιτική) όσο και για τις διαφορές απόψεων που υπάρχουν στη βασική ανάλυση της αμερικανικής οικονομίας. Η συζήτηση για τον τρόπο εξόδου από την πολύ χαλαρή πολιτική της Fed, εν ευθέτω χρόνω, αποτελεί την τελευταία ένδειξη ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και των μεγάλων αγορών ομολόγων. Έχοντας διοχετεύσει τρισεκατομμύρια δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Fed πρέπει τώρα να αναπτύξει τα μέσα για να αποσύρει τη ρευστότητα αυτής, στο πλαίσιο της μελλοντικής απόφασής της για την αύξηση των επιτοκίων. Αν και οι οικονομικές προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία, που εξετάσθηκαν στη συνεδρίαση του περασμένου μήνα, παραμένουν αισιόδοξες, τα πρακτικά έδειξαν μία γενική συμφωνία ότι ο πληθωρισμός δεν θα αυξηθεί σημαντικά πριν την πάροδο ετών.

    [05] Επανέρχεται το ζήτημα των ευρωομολόγων ενόψει ευρωεκλογών

    Οι σοσιαλιστές δεν στηρίζουν την «κοινοτικοποίηση» του χρέους για τις χώρες της κρίσης, τονίζει ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χάνες Σβόμποντα. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «υπάρχουν διαφορετικές μορφές ευρωομολόγων» και τάσσεται υπέρ της μείωσης του χρέους χωρών, όπως η Ελλάδα. «Ασφαλώς δεν θέλουμε μία κοινοτικοποίηση του χρέους με την έννοια ότι ένα κράτος- μέλος θα υπερχρεώνεται και θα επαναπαύεται στη σκέψη ότι πληρώνει η Κοινότητα. Αυτό σίγουρα δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους για τη μείωση του χρέους που επιβαρύνει χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό είναι νομίζω θεμιτό σε μία ενωμένη Ευρώπη» τονίζει ο κ. Σβόμποντα μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle. Όπως επισημαίνεται στην ηλεκτρονική σελίδα της DW, για το ζήτημα των ευρωομολόγων οι σοσιαλιστές δέχονται την κριτική της γερμανικής Αριστεράς, ενώ η επικεφαλής της ομάδας του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκάμπι Τσίμερ, εκτιμά ότι μέρος των σοσιαλδημοκρατών ή τουλάχιστον εκείνοι που συμμετέχουν στον μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία, δεν υποστηρίζουν με θέρμη αυτό το ζήτημα. «Λυπούμαι που εγκαταλείπουμε τη συζήτηση για τα ευρωομόλογα, γιατί νομίζω είναι σαφές ότι καμία από τις χώρες της κρίσης με τόσο υψηλό δημόσιο χρέος δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημά της» δηλώνει στην DW. Σε τελική ανάλυση, οι «ισχυροί» -αναφέρεται στο δημοσίευμα- δεν απορρίπτουν εντελώς την ιδέα των ευρωομολόγων, υποστηρίζουν ωστόσο ότι δεν μπορεί να είναι η αρχή αλλά το τέλος μίας μακράς πορείας προς την πειθαρχημένη δημοσιονομική σύγκλιση στην Ευρώπη. «Μπορεί να αλλάξουν κάτι σε αυτήν τη νοοτροπία οι δύο βασικοί "μονομάχοι" για την προεδρία της Κομισιόν, δηλαδή ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς;» διερωτάται ο συντάκτης και παραθέτει σχετική δήλωση της Ρεμπέκα Χαρμς, επικεφαλής των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Το πρόβλημα είναι, νομίζω, ότι σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα οι υποψήφιοι δεν έχουν το θάρρος να πουν κάτι διαφορετικό από αυτό που θέλει να ακούσει το εκάστοτε κομματικό τους ακροατήριο, ανάλογα με τη χώρα στην οποία εμφανίζονται. Στον Νότο, ο Σουλτς φαίνεται είναι περισσότερο υπέρ των ευρωομολόγων απ΄ ό,τι είναι στον Βορρά. Αλλά και ο Γιούνκερ είναι πιο οξύς στις εκφράσεις του όταν μιλάει στον ευρωπαϊκό Νότο?».

    [06] Goldman Sachs: Oι ευρωεκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα

    Oι ευρωεκλογές της Κυριακής αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης και ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνει σε σημείωμα προς τους πελάτες της η Goldman Sachs.

    Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs οι πιέσεις αυτές είναι αναμενόμενες σε αγορές όπου έχει πραγματοποιηθεί ήδη ένα μεγάλο ράλι και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, τις αποδίδουν πρώτον, στα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και δεύτερον, στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο των ευρωεκλογών της Κυριακής, το οποίο συνδέεται με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών. Οι ευρωεκλογές επαναφέρουν στο επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, τονίζει η Goldman Sachs, καθώς, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από δύο εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία όπως τονίζει δεν είναι πολύ πιθανά.

    [07] Εννέα Ουκρανοί στρατιώτες νεκροί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία

    Τουλάχιστον εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας στο Κίεβο, στην πλέον αιματηρή ημέρα για τον ουκρανικό στρατό από τότε που άρχισε την επιχείρηση για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, μόλις τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών που θεωρούνται κρίσιμες για το μέλλον της χώρας, ύστερα από έξι μήνες πολιτικής κρίσης που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου και της διαίρεσης.

    Σε άλλη επίθεση στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν όταν «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί το Κίεβο τους φιλορώσους αυτονομιστές, άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής. Η επίθεση κοντά στο Βολνόβαχα σημειώθηκε σε σημείο ελέγχου του ουκρανικού στρατού. Σύμφωνα πάντα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι αυτονομιστές επιτέθηκαν με όλμους και χειροβομβίδες ανατινάζοντας ένα όχημα.

    [08] Νέες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

    Η τουρκική αστυνομία έκανε σήμερα χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές που έριχναν βόμβες μολότοφ και πέτρες στη συνοικία Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης, ενώένας άνθρωπος τραυματίσθηκε σοβαρά, μετέδωσαν το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων Dogan και άλλα μέσα ενημέρωσης.

    Δεν έχει καταστεί μέχρι στιγμής σαφές γιατί σημειώθηκε η σύγκρουση και η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει λεπτομέρειες για το επεισόδιο στην Οκμεϊντάνι, η οποία γίνεται συχνά θέατρο διαμαρτυριών.

    [09] Β. Πούτιν σε επενδυτικό φόρουμ: Η Ρωσία δεν θέλει να απομονωθεί

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα σε μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες σ' ένα ετήσιο επενδυτικό φόρουμ πως η χώρα του θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με άλλες χώρες, όμως υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ίση και τα συμφέροντά της να γίνονται σεβαστά.

    «Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει πολύπλευρες επαφές με όλους τους εταίρους στη βάση της αληθινής ισότητας και του σεβασμού των αμοιβαίων συμφερόντων» αναφέρει ο Πούτιν σε τηλεγράφημά του με το οποίο καλωσορίζει τους συμμετέχοντες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο Πούτιν πρόκειται να συμμετάσχει την Παρασκευή στο φόρουμ αυτό, το οποίο είναι η απάντηση της Ρωσίας στο Νταβός.

    Στη δήλωσητου Πούτιν επαναλαμβάνεται μια κύρια θέση της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, καθώς ζητεί ίση μεταχείριση από τις ΗΠΑ και τους άλλους και τονίζει πως δεν θα θυσιάσει το συμφέρον της Ρωσίας προς όφελος της βελτίωσης των σχέσεων. Ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί πως η Ρωσία δεν θέλει να απομονωθεί.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 May 2014 - 10:30:29 UTC