Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παρουσιάζει απόψε ο πρωθυπουργός
  • [02] Εξιχνιάστηκε δολοφονία, που διαπράχθηκε σε νυχτερινό κέντρο στη Νίκαια, το 2012
  • [03] Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για κάθε φορολογούμενο
  • [04] «Θεωρητική δυνατότητα» επαναπροσανατολισμού των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα
  • [05] Προφυλακίστηκαν οκτώ, για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα
  • [06] Οι ρωσικές δυνάμεις οργανώνουν την αποχώρησή τους από τα σύνορα με την Ουκρανία
  • [07] Απειλή για βόμβα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μια ημέρα πριν την άφιξη του Τζο Μπάιντεν
  • [08] Ποιος σκότωσε τον Χάμαρσκελντ; Ο ΟΗΕ ανοίγει ξανά τον φάκελο θανάτου του πρώην γγ

  • [01] Το νέο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο παρουσιάζει απόψε ο πρωθυπουργός

    Το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις 19:00, σε εκδήλωση της ΝΔ με θέμα: «Ελλάδα: όραμα Ανάπτυξης», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείο Μπενάκη. Με το πρόγραμμά του, ο πρωθυπουργός αποσκοπεί να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναφέρεται στη δημιουργία 550.000 θέσεων εργασίας για τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να επαναλάβει ότι σταδιακά -και καθώς η χώρα θα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς της στόχους- θα υπάρξει μείωση των φόρων, μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και μία σειρά ρυθμίσεις για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, με αναθεώρηση των πόρων.

    Το σχέδιο, επίσης, περιλαμβάνει τους στρατηγικούς τομείς -που η ελληνική οικονομία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους οποίους θα βασιστεί η ανάπτυξη- όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές, τα αγροτικά προϊόντα, η ενέργεια και φυσικά η έρευνα η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Στο σχέδιο υπάρχουν προβλέψεις για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων με τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας και φυσικά η απελευθέρωση των αγορών και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει και το στίγμα για τον τρόπο που θα κινηθεί τις τελευταίες ημέρες πριν τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και να θέσει το δίλημμα της αναμέτρησης.

    [02] Εξιχνιάστηκε δολοφονία, που διαπράχθηκε σε νυχτερινό κέντρο στη Νίκαια, το 2012

    Μια φιλονικία για εντελώς ασήμαντη αφορμή και συγκεκριμένα για τη στάθμευση αυτοκινήτου, έξω από νυχτερινό κέντρο στη Νίκαια, ήταν η αιτία της δολοφονίας 51χρονου ελληνικής υπηκοότητας, που διαπράχθηκε τις πρωινές ώρες της 31-10-2012, εντός του κέντρου με την επωνυμία «Ελξη», στη συμβολή των οδών Μπελογιάννη και Καραϊσκάκη.

    Το έγκλημα εξιχνιάστηκε ύστερα από 19 μήνες από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Ασφάλειας Αττικής και ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του δράστη, για ανθρωποκτονία με πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, άσκοπους πυροβολισμούς και απρόκλητη σωματική βλάβη. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πρόκειται για έναν 51χρονο αρμενικής υπηκοότητας, σεσημασμένο για σωρεία αδικημάτων, οποίος αναζητείται.

    [03] Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για κάθε φορολογούμενο

    Προστασία από κατασχέσεις θα παρέχει ένας ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για κάθε οφειλέτη έως του ποσού των 1.500 ευρώ. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ακατάσχετό όριο 1.500 ευρώ για έναν λογαριασμό μισθοδοσίας ή άλλον τραπεζικό λογαριασμό για κάθε πολίτη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να δημιουργήσει ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στο TAXIS, εντός των επόμενων ημερών, όπου όλοι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τα στοιχεία του λογαριασμού αυτού.

    Οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν τα στοιχεία του λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα ενημερώσει τις τράπεζες, προκειμένου να υπάρξει προστασία του από κατασχέσεις είτε για οφειλές προς το δημόσιο, είτε για ιδιωτικά χρέη. Σημειώνεται ότι, προτεραιότητα ως ακατάσχετος λογαριασμός έχει ο λογαριασμός μισθοδοσίας, ενώ αν δεν υπάρχει τέτοιος λογαριασμός, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε άλλος.

    [04] «Θεωρητική δυνατότητα» επαναπροσανατολισμού των ρωσικών εξαγωγών προς την Κίνα

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ παραδέχεται ότι υπάρχει η «θεωρητική πιθανότητα» του επαναπροσανατολισμού προς την Κίνα των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που δεν θα εξάγεται πλέον προς την Ευρώπη, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν σήμερα στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης. «Διαθέτουμε αρκετά αποθέματα, αρκετό φυσικό αέριο για να εξαγάγουμε προς ανατολάς και προς δυσμάς. Αλλά στη χειρότερη περίπτωση, απολύτως θεωρητικά, το φυσικό αέριο που δεν θα εξάγεται στην Ευρώπη, θα μπορεί να αποστέλλεται στην Κίνα» δηλώνει ο Ρώσος πρωθυπουργός στη συνέντευξη η δημοσίευση της οποίας συμπίπτει με την επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σανγκάη. «Προς το παρόν, το τονίζω, δεν πρόκειται παρά για μία πιθανότητα απολύτως θεωρητική» πρόσθέτει.

    Ενα από τα αντικείμενα της επίσκεψης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό για τη εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, μεσούσης της κρίσης στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουκρανία και την Ευρώπη, βασικό προορισμό των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου.

    [05] Προφυλακίστηκαν οκτώ, για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ορυχείο της Σόμα

    Τουρκικό δικαστήριο διέταξε σήμερα την προφυλάκιση οκτώ υπόπτων με την προσωρινή κατηγορία της «πρόκλησης πολλαπλών θανάτων» στο δυστύχημα που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ορυχείο της Σόμα, ενώ παράλληλα κηδεύτηκαν και τα τελευταία από τα 301 θύματα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο Ραμαζάν Ντογρού, γενικός διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Soma Coal Mining Company και ο εκτελεστικός διευθυντής της Καν Γκουρκάν και γιός του ιδιοκτήτη της εταιρείας Αλπ Γκουρκάν.

    Αρχικά, συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για το δυστύχημα 26 άτομα, εκ των οποίων προφυλακίστηκαν οκτώ. Στους υπόλοιπους, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι, ενδεχομένως να απαγγελθούν κατηγορίες αργότερα. Αυτό ήταν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο στην ιστορία της χώρας ξεπερνώντας σε απολογισμό θυμάτων κι εκείνο που είχε σημειωθεί στο Ζονγκουλντάκ το 1992 με 263 νεκρούς ανθρακωρύχους. Το δυστύχημα προκάλεσε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να κατηγορούν τους ιδιοκτήτες των ορυχείων, ότι δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας, και την κυβέρνηση Ερντογάν για τους φιλικούς δεσμούς που διατηρεί με τους βιομηχάνους.

    [06] Οι ρωσικές δυνάμεις οργανώνουν την αποχώρησή τους από τα σύνορα με την Ουκρανία

    Οι ρωσικές δυνάμεις με εντολή του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προετοιμάζουν την αναχώρησή τους από τη μεθόριο με την Ουκρανία προκειμένου να επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά τη διεξαγωγή των στρατιωτικών τους ασκήσεων στην περιοχή, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. «Οι διοικητές στις περιοχές όπου διεξήχθησαν οι στρατιωτικές ασκήσεις καθορίζουν τα δρομολόγια και το σχέδιο μετακίνησής τους προς τους σταθμούς επιβίβασης» (στα τρένα), διευκρίνισε το υπουργείο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

    Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις που μετείχαν στα γυμνάσια στις περιφέρειες Ροστόφ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ έλαβαν διαταγή να αποχωρήσουν. «Οι άνδρες ανέλαβαν να λύσουν τις σκηνές, να φορτώσουν τον εξοπλισμό και να θέσουν οχήματα και τεθωρακισμένα σε σειρές» έτοιμα προς αναχώρηση. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι ο πρόεδρος Πούτιν διέταξε την αποχώρηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι επί του παρόντος δεν έχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποχώρηση των δεκάδων χιλιάδων ανδρών που είχαν αναπτυχθεί από το Μάρτιο στις περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές εξεγέρθηκαν ζητώντας την ανεξαρτησία των περιοχών τους, προκαλώντας φόβους στο Κίεβο και του δυτικούς συμμάχους του για εισβολή στην ανατολική Ουκρανία.

    [07] Απειλή για βόμβα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μια ημέρα πριν την άφιξη του Τζο Μπάιντεν

    Την εκκένωση του διεθνούς αεροδρομίου Λάρνακας διέταξε η Αστυνομία, μετά την πληροφορία για τοποθέτηση βόμβας στις εγκαταστάσεις του, μια μέρα πριν από την άφιξη στην Κύπρο του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γίνονται έρευνες, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο μεταδίδει πως φέρεται να έχουν εντοπιστεί ύποπτα αντικείμενα, τα οποία και εξετάζονται.

    Στο μεταξύ, δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε Λευκωσία και Λεμεσό, το διήμερο 21 - 23 Μαΐου, με αφορμή την επίσκεψη Μπάιντεν. Τα σώματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία με τους Αμερικανούς, οι οποίοι δίνουν τεράστια σημασία στην ασφάλεια του Αμερικανού αντιπροέδρου. Η επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν και της συζύγου του Τζιλ μαζί με τη συνοδεία του αρχίζει αύριο το βράδυ, αλλά παραμένει άγνωστη η ώρα άφιξης. Με την άφιξή του, ο Μπάιντεν θα κατευθυνθεί στη Λεμεσό όπου θα καταλύσει μαζί με τη συνοδεία του που αριθμεί 380 μέλη. Η επιλογή της Λεμεσού έγινε διότι στη Λευκωσία δεν υπήρχαν διαθέσιμα δωμάτια για τα μέλη της συνοδείας του Αμερικανού αντιπροέδρου.

    [08] Ποιος σκότωσε τον Χάμαρσκελντ; Ο ΟΗΕ ανοίγει ξανά τον φάκελο θανάτου του πρώην γγ

    Τα Ηνωμένα Έθνη αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά τον φάκελο της «μυστηριώδους πτώσης» του αεροπλάνου που επέβαινε ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Νταγκ Χάμαρσκελντ, στις 18 Σεπτεμβρίου 1961. Ο σουηδικής καταγωγής Χάμαρσκελντ και άλλα 15 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος είχαν σκοτωθεί. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανοίξει εκ νέου τον φάκελο, ύστερα από εισήγηση-αίτημα του γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής, με το όνομα «Επιτροπή Χάμαρσκελντ», στην οποία περιέχονταν «νέα στοιχεία» για την υπόθεση. Μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ μπορεί να διαθέτει «σημαντικές πληροφορίες».

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, «από την αρχή, υπήρχαν υποψίες ότι το αεροπλάνο που μετέφερε τον Σουηδό διπλωμάτη είτε κατερρίφθη, είτε υπέστη δολιοφθορά και ότι η πτώση του δεν οφείλεται σε λάθος του πιλότου, όπως είχαν καταλήξει δύο ξεχωριστές έρευνες που διενεργήθηκαν από τις αρχές της Σουηδίας και της Ροδεσίας». Η αντίστοιχη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε το 1962 χωρίς να καταλήξει σε συμπέρασμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 20 May 2014 - 8:30:30 UTC