Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Mε Αλ. Τσίπρα το αποψινό ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν
  • [02] FT: Έτσι προετοιμαζόταν η Ευρώπη για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ
  • [03] Ισχυρή έκρηξη σε εστιατόριο, στη Νέα Ερυθραία
  • [04] Πλημμύρες στις Σέρρες από ισχυρές βροχοπτώσεις
  • [05] Απεργία στο Δημόσιο της Τουρκίας, για τους ανθρακωρύχους

  • [01] Mε Αλ. Τσίπρα το αποψινό ντιμπέιτ για την προεδρία της Κομισιόν

    Με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, προγραμματίζεται για απόψε, Πέμπτη στις 22:00, το νέο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, τις θέσεις τους θα αναπτύξουν οι: Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, νυν πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και υποψήφιος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γκι Φέρχοφστατ, νυν επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Δημοκρατών και υποψήφιος του ίδιου κόμματος, Σκα Κέλερ υποψήφια του Κόμματος των Πρασίνων και Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

    Η τηλεοπτική «μάχη» των υποψηφίων, που διοργανώνεται από την EBU και θα διαρκέσει μιάμιση ώρα, θα δοθεί στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες και ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στα Ελληνικά, παρότι το ντιμπέιτ θα διεξαχθεί στα Αγγλικά. Θα υπάρχει, ωστόσο, ταυτόχρονη διερμηνεία στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και αναμετάδοση από τηλεοπτικούς σταθμούς χωρών της ΕΕ, καθώς και από το διαδίκτυο. Στην Ελλάδα θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μόνικα Μαντζόνι, δημοσιογράφος, διευθύντρια του ιταλικού δημόσιου σταθμού RAI News24.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», υποστήριξε για τις εθνικές εκλογές πως όποτε και αν γίνουν, το κόμμα του θα είναι αυτοδύναμο και προέβλεψε ότι αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ιστορικό και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα διαψεύσει πολλούς και θα επιβεβαιώσει ότι υπάρχει μεγάλη δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής βούλησης και επιλογών της κυβέρνησης.

    [02] FT: Έτσι προετοιμαζόταν η Ευρώπη για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ

    «Ποτέ στη διάρκεια της κρίσης το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης δεν βρισκόταν σε μεγαλύτερο κίνδυνο διάλυσης απ΄ό,τι τις εβδομάδες πριν και μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου (2012)» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (FT) με τίτλο «Πώς σώθηκε το Ευρώ». Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της έρευνας του επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στις Βρυξέλες, Πίτερ Σπίγκελ, η οποία βασίζεται σε μαρτυρίες αξιωματούχων που πρωταγωνιστούσαν στα ευρωπαϊκά δρώμενα από τα τέλη του 2011 μέχρι το 2012. Όπως υπογραμμίζει ο Σπίγκελ, η περίοδος αυτή θα μείνει στην ιστορία ως «οι μήνες που άλλαξαν για πάντα το ευρωπαϊκό όραμα».

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, αξιωματούχοι κλήθηκαν την εποχή εκείνη να σχεδιάσουν μια «μυστική στρατηγική» με την ονομασία «Σχέδιο Ζ», στο πλαίσιο της οποίας από τη μια θα εξετάζονταν οι επιπτώσεις μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και από την άλλη θα προετοιμαζόταν ένα πρόγραμμα δράσης. Στόχος του σχεδίου δεν ήταν να ερευνηθούν οι τρόποι που θα ανάγκαζαν την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Όσοι το επεξεργάστηκαν, ήθελαν να αποδείξουν στους υπέρμαχους της άποψης για «έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ» πως αυτή δεν θα ήταν μια απλή υπόθεση άλλα ένας «Ηράκλειος άθλος», τονίζεται στο ρεπορτάζ.

    [03] Ισχυρή έκρηξη σε εστιατόριο, στη Νέα Ερυθραία

    Σοβαρότατες ζημιές προκλήθηκαν από ισχυρή έκρηξη και πυρκαγιά, που ακολούθησε, σε ισόγειο εστιατόριο και την αποθήκη του, καθώς και σε έξι αυτοκίνητα και μια μοτοσικλέτα, που ήταν σταθμευμένα απέξω, στη Νέα Ερυθραία. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 03.40, στη συμβολή των οδών Κύπρου 15 και Κολοκοτρώνη, στο εστιατόριο με την επωνυμία «La Scala» και συγκλόνισε ολόκληρη την περιοχή.

    Το εστιατόριο και η αποθήκη του, στο 1ο όροφο, καταστράφηκαν, ενώ η πυρκαγιά μικρής έκτασης που ακολούθησε σβήστηκε άμεσα από 15 πυροσβέστες, που έσπευσαν στο σημείο με πέντε οχήματα. Σύμφωνα με τα έως στιγμής στοιχεία, η έκρηξη οφείλεται σε διαφυγή προπανίου στο εστιατόριο. Η ακριβής αιτία, ωστόσο, θα διευκρινιστεί από την έρευνα του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής, που διενεργεί αυτοψία στο κατάστημα.

    [04] Πλημμύρες στις Σέρρες από ισχυρές βροχοπτώσεις

    Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι του Σιδηροκάστρου Σιντικής και της Ηράκλειας του δήμου Ηράκλειας, όταν αργά το απόγευμα σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα στις εν λόγω περιοχές, με δυνατές βροχοπτώσεις και κατά τόπους χαλαζοπτώσεις. Στον δήμο Ηράκλειας, μέσα σε λίγα λεπτά πλημμύρισαν υπόγεια καταστήματα και σπίτια, ενώ η δυνατή βροχή, μετέτρεψε τους δρόμους ,σε χείμαρρους παρασύροντας καρέκλες και τραπέζια από καταστήματα . Μετά την άμεση επέμβαση κλιμακίου της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην περιοχή , αντληθήκαν τα νερά από τα βουλωμένα, από φερτές ύλες, φρεάτια και η κατάσταση αποκαταστάθηκε αφήνοντας πίσω της μόνο υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα της πόλης της Ηράκλειας.

    Στο ίδιο σκηνικό βρέθηκε και η πόλη του Σιδηροκάστρου του ομώνυμου δήμου, όταν αργά το απόγευμα ένα ξαφνικό μπουρίνι έπληξε την περιοχή, πλημμυρίζοντας τη γέφυρα του Χορτερού. Παρά τις συστάσεις της τροχαίας να μην επιτραπεί η διέλευση των οχημάτων κάτω από τη γέφυρα , οδηγός ΙΧ οχήματος παραβίασε τις απαγορευτικές κορδέλες επισήμανσης που στήθηκαν, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί κάτω από τη γέφυρα, καθώς το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Ο τολμηρός οδηγός που αρνούνταν να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο του, ανέβηκε στο καπό του αυτοκινήτου του, για να σωθεί, παραμένοντας για αρκετές ώρες, με την πυροσβεστική υπηρεσία να δίνει μάχη με τα καιρικά φαινόμενα και να καταφέρνει τελικά να αντλήσει το νερό και να απεγκλωβίσει τον ανυπάκουο οδηγό.

    [05] Απεργία στο Δημόσιο της Τουρκίας, για τους ανθρακωρύχους

    Νέα πτώματα ανασύρθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από το ορυχείο της δυτικής Τουρκίας όπου σημειώθηκε την Τρίτη δυστύχημα, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί σε 282, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας, ενώ τέσσερα συνδικάτα κήρυξαν για σήμερα πανεθνική απεργία διαμαρτυρόμενα γι' αυτή τη βιομηχανική καταστροφή που είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα. «Στις 08:00 (τοπική ώρα), έχουμε 282 νεκρούς» δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Τανέρ Γιλντίζ. Ο προηγούμενος απολογισμός της καταστροφής αυτής στο ανθρακωρυχείο της Σόμα, στην επαρχία Μανίσα, ήταν 274 νεκροί. Σύμφωνα με τις αρχές, υπάρχουν ακόμη περίπου 90 ανθρακωρύχοι παγιδευμένοι κάτω από την επιφάνεια της γης, όμως οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί είναι σχεδόν μηδενικές. «Τις 12 τελευταίες ώρες δεν έχουμε ανασύρει ζωντανούς ανθρακωρύχους» υπογράμμισε εξάλλου ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε δύο στοές.

    Στο μεταξύ, τα΄ είναι εξοργισμένα για τις κακές προδιαγραφές ασφαλείας των ορυχείων αφότου αυτές οι προηγουμένως κρατικές εγκαταστάσεις παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες. «Εκατοντάδες από τους αδελφούς μας εργάτες στη Σόμα είχαν εξαρχής εγκαταλειφθεί για να πεθάνουν, καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εργάζονται σε βάναυσες διαδικασίες παραγωγής ώστε να επιτυγχάνουν τα μέγιστα κέρδη» αναφέρεται σε δήλωση των συνδικάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 May 2014 - 6:30:24 UTC