Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Φ. Κουβέλης δεν θέλει επανείσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «υπό τη σημερινή πολιτική»
  • [02] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης
  • [03] Ευ. Βενιζέλος: Αν η «Ελιά» πάρει χαμηλά ποσοστά, θα πάω στον Παπούλια
  • [04] Υψηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο κάπνισμα
  • [05] «Δεν πιστεύω ότι η Αγ. Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
  • [06] Β. Πούτιν: Η αμυντική μας βιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε ξένα χέρια
  • [07] Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου, υποστηρίζει ο Σεργκέι Λαβρόφ
  • [08] Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Le Monde

  • [01] Ο Φ. Κουβέλης δεν θέλει επανείσοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση «υπό τη σημερινή πολιτική»

    Αρνητικά βλέπει την προοπτική επανεισόδου σε κυβέρνηση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, υπό τη σημερινή πολιτική, ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του, το πρωί, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. «Τα στοιχεία που έχω είναι στοιχεία αφερεγγυότητας, αναφορικά με όσα είχαμε συμφωνήσει. Για παράδειγμα, δεν είχαμε συμφωνήσει να παραχωρηθεί το πλειοψηφικό πακέτο των λιμανιών. Αναφέρομαι στα λιμάνια, όχι γιατί είναι μόνο αυτό, αλλά γιατί είναι ουσιώδες ζήτημα. Τα λιμάνια είναι βασικό αποφασιστικό ζήτημα για την ανάπτυξη της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε, σχετικά με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ότι επιτυχία είναι να βγάλει το κόμμα όσο περισσότερους ευρωβουλευτές μπορέσει. «Δώστε δύναμη στη ?Δημοκρατική Αριστερά- Προοδευτική Συνεργασία? γιατί εμείς, αυτήν τη δύναμη, θέλουμε να την αξιοποιήσουμε, για τα συμφέροντα των Eλλήνων πολιτών και της χώρας» τόνισε. Επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους έφυγε η ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να επιβιώσουν εφ? όσον έχουν προοδευτικό πρόγραμμα. Μίλησε δε για ολόκληρη μεθόδευση στο παρασκήνιο της Συνόδου των Καννών που δεν ήταν γνωστή, αναφορικά με την πορεία της χώρας, με την ευρωζώνη και με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομική πραγματικότητα.

    [02] Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

    Η Ελλάδα με τον λαό στην εξουσία, μπορεί να αναπτύξει συμμαχίες με σειρά χωρών σε αμοιβαία επωφελή βάση, τόνισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα μπορούσε να ζήσει εκτός ΕΕ και κάλεσε τον λαό να σκεφθεί μια εναλλακτική πρόταση που θα μας βγάλει από την κρίση και τον μονόδρομο που μας έφερε ως εδώ.

    Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Alpha, ο κ. Κουτσούμπας αναφερόμενος στη συμμετοχή τού ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, με δοθείσα την αντίθεσή του στην ΕΕ, επισήμανε ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος δίνουν σοβαρές μάχες στην Ευρωβουλή για να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν αντιλαϊκά μέτρα, και κυρίως δίνουν μάχες για να αποκαλύψουν στον λαό τι σχεδιάζεται, καθώς αυτά που έρχονται στην ελληνική Βουλή, είναι υλοποίηση κατευθύνσεων, μέτρων και οδηγιών που έχουν συζητηθεί στην ΕΕ, μήνες πριν. Για το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές, είπε ότι το ΚΚΕ δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, ούτε και καταστροφολογεί, καθώς εκτιμά ότι όταν η καπιταλιστική κρίση «φθάσει στον πάτο» της, ακολουθείται από μια φάση ανάκαμψης, υπογράμμισε, όμως, ότι η σταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι προς όφελος του κεφαλαίου και της ανάπτυξης των μονοπωλιακών ομίλων και των κερδών τους.

    Ερωτηθείς «γιατί τόση επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αντί στην κυβερνητική πολιτική», ο κ. Κουτσούμπας είπε κατ' αρχήν ότι κυβερνητική πολιτική είναι η κρατική πολιτική. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση, πρόσθεσε ότι θέλει να πάρει την θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ και αυτό το κάνει και με μεταγραφές στελεχών και, κυρίως, με την πολιτική του. Έκανε λόγο για μετατόπιση, παλινωδίες και καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να λες "ή ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ", υπονοώντας τον Σαμαρά και την ελληνική κυβέρνηση, και να περιγράφεις τη Μέρκελ ως ένα τέρας στην ηγεσία της Γερμανίας και της Ευρώπης, που ευθύνεται για όλα τα κακά της μοίρας, υπονοώντας ότι αν αλλάξει η Μέρκελ και έλθει για παράδειγμα ο Σόιμπλε ή ο Σουλτς θα λυθούν τα προβλήματα. Αυτό είναι ψέμα, είναι λάθος».

    [03] Ευ. Βενιζέλος: Αν η «Ελιά» πάρει χαμηλά ποσοστά, θα πάω στον Παπούλια

    «Η χώρα βρίσκεται πραγματικά στο σημείο της στροφής, είμαστε ένα βήμα πριν από την τελική έξοδο από την κρίση και αυτό το νιώθει ο καθένας, βλέπει τα δείγματα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στην εκπομπή «360 Μοίρες» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, τονίζοντας επιπλέον ότι «αν τώρα η επιλογή του λαού είναι να περάσουμε σε πολιτική κρίση, ενώ πάμε να βγούμε από την οικονομική κρίση, θα σεβαστούμε την επιλογή αυτή». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι βελτιώνονται τα πράγματα σε μακροοικονομικό επίπεδο και δημοσιονομικό και σιγά-σιγά αυτή η βελτίωση φτάνει σε επίπεδο οικογένειας, επιχείρησης, ατομικό, παραπέμποντας και στο πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα. Επανέλαβε δε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, παραπέμποντας στις θέσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το πώς θα αντιδράσει το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα λάβει η «Ελιά», ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν μιλάει για ποσοστά και διερωτήθηκε: «Εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αντέξουν, εάν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πουν ότι δεν μπορώ να ψηφίζω άλλο, γιατί δεν έχω καμία στήριξη, καμία προοπτική, κανένα ηθικό δικαίωμα να το κάνω, υπάρχει κυβέρνηση;».

    Ερωτηθείς τι θα γίνει συνεπώς την επόμενη μέρα, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «θα τεθεί το ερώτημα αυτό, ο καθένας θα τεθεί προ των ευθυνών του». Όταν δε, ρωτήθηκε αν θα πει στον κ. Σαμαρά ότι αποχωρεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν θα πω στον κ. Σαμαρά, θα το πω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Διότι εδώ πρέπει να ξαναενωθεί το έθνος κι όλοι να έρθουν προ των ευθυνών τους. Εδώ το έθνος είναι διχασμένο σε μια βάση τεχνητή, ξεπερασμένη και επικίνδυνη. Έχουμε βρει την ευκολία τώρα, είμαστε τα θύματα εμείς που κάνουμε τη σκληρή πολιτική με κόστος και οι άλλοι είναι αντιμνημονιακοί, χαλαροί. Γιατί το βάρος της ευθύνης της χώρας το έχει το ΠΑΣΟΚ ιστορικά και δεν το έχει η ΝΔ; Γιατί δεν το έχουμε όλα τα κόμματα που κυβερνήσαμε;».

    Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στον ρόλο του ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι καθήκον, πιστεύετε ότι είναι απόλαυση;» ότι «δεν είμαι κανένας ήρωας» αλλά επιτελώ ένα καθήκον.

    [04] Υψηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο κάπνισμα

    Υψηλές παραμένουν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στο κάπνισμα παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης στα σχολεία, σύμφωνα με έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο και την υφυπουργό Υγείας, Ζέτα Μακρή, που προανήγγειλαν την ανάληψη κοινής πρωτοβουλίας για την πρόληψη του καπνίσματος.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 28.088 μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι και απάντησαν- εθελοντικά και ανώνυμα- σχετικά με την εμπειρία και τις συνήθειές τους, τη συμπεριφορά τους, τις στάσεις και τις αντιλήψεις τους για το κάπνισμα. Όπως προέκυψε από τις απαντήσεις, το 26% του μαθητικού πληθυσμού της Β' και Γ' Γυμνασίου έχει την «εμπειρία της πρώτης δοκιμής» δηλαδή δοκίμασε κάποια στιγμή το κάπνισμα, έστω με μερικές «ρουφηξιές» καπνού. Από αυτούς, το 40,6% είναι, ήδη, καπνιστές. Συνολικά, το 10,7% του μαθητικού πληθυσμού της Β' και Γ' Γυμνασίου της χώρας, δηλαδή περίπου 22.000 μαθητές, καπνίζουν. Μία σημαντική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι τα αγόρια είναι περισσότερο επιρρεπή στο κάπνισμα σε σχέση με τα κορίτσια, αφού στους μαθητές που καπνίζουν το 56,2% είναι αγόρια και το 43,8% είναι κορίτσια.

    Η πλειοψηφία των μαθητών δοκίμασε για πρώτη φορά το κάπνισμα πριν, καν, συμπληρώσει τα 13 έτη. Συγκεκριμένα, το 15,8% των μαθητών που έχουν δοκιμάσει κάποια στιγμή να καπνίσουν, το έκαναν σε ηλικία από οκτώ έως 10 ετών και το 31% δοκίμασε στην προεφηβική ηλικία των 11 έως 13 ετών. Επίσης, ανησυχητικό θεωρείται το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο στα έξι από τα 10 σπίτια όλων των μαθητών (61,5%)- καπνιστών και μη- καπνίζουν, είτε ο ένας, είτε και οι δύο γονείς. Για το 71% των εφήβων που έχουν δοκιμάσει το κάπνισμα, καπνίζουν και οι γονείς τους, είτε ο ένας, είτε και οι δύο, ποσοστό που αυξάνεται στο 74,5% στην περίπτωση των μαθητών καπνιστών.

    [05] «Δεν πιστεύω ότι η Αγ. Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος» δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

    Την πεποίθηση ότι η Αγία Σοφία δεν θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, καθώς, όπως τόνισε, «θα επικρατήσει η λογική και το πραγματικό συμφέρον της Τουρκίας, που είναι να διατηρηθεί ως μουσείο».

    «Η Αγία Σοφία είναι σήμερα μουσείο, ανοικτό σε όλο τον κόσμο. Και πράγματι έρχονται εκατοντάδες, χιλιάδες κάθε μέρα. Και η Τουρκία έχει και ένα μεγάλο έσοδο από το εισιτήριο. Είχα πει και για την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας: Ως τζαμί θα είναι μόνο για τους μουσουλμάνους. Ως μουσείο όμως είναι για όλο τον κόσμο. Δεν συμφέρει την Τουρκία να μπει σε αυτή την περιπέτεια και να τα χαλάσει με όλο τον χριστιανικό κόσμο, με όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Είπα σε μια συνέντευξη με όλο το θάρρος και την παρρησία ότι, εάν πρόκειται η Αγία Σοφία να γίνει πάλι τόπος λατρείας του Θεού, πρέπει να γίνει και πάλι εκκλησία, διότι κτίστηκε ως χριστιανική εκκλησία, δεν κτίστηκε ως τζαμί. Και εν πάση περιπτώσει, η μετατροπή της σε τζαμί θα είναι αντίθετη προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας. Ο Μουσταφά Κεμάλ την έκανε μουσείο. Τώρα εάν μετατραπεί πάλι σε τζαμί, αυτό είναι αντίθετο προς τη βούληση του ιδρυτού της τουρκικής δημοκρατίας. Από πάσης απόψεως η Αγία Σοφία συμφέρει να μείνει μουσείο» δηλώνει ο κ. Βαρθολομαίος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Deutsche Welle, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί από το Σάββατο στη Γερμανία.

    [06] Β. Πούτιν: Η αμυντική μας βιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε ξένα χέρια

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η αμυντική βιομηχανία της χώρας του θα πρέπει να σταματήσει να βασίζεται σε ξένα στοιχεία και να γίνει αυτάρκης, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση. "Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν ώστε οτιδήποτε χρησιμοποιείται στον αμυντικό τομέα να παράγεται στο έδαφός μας για να μην εξαρτιόμαστε από κανέναν", τόνισε σε συνάντηση που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς στην εξοχική κατοικία του, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. "Είμαι βέβαιος ότι η αμυντική βιομηχανία μας θα ωφεληθεί από αυτό και θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τις επιστημονικές μας έρευνες για αυτό", πρόσθεσε.

    [07] Η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα εμφυλίου, υποστηρίζει ο Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε σήμερα ότι η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου, παρουσιάζοντας ένα κλίμα το οποίο, κατά τη Μόσχα, δεν ευνοεί τη διεξαγωγή "ελεύθερων και αμερόληπτων" εκλογών. "Όταν οι Ουκρανοί σκοτώνουν Ουκρανούς, νομίζω ότι βρισκόμαστε όσο πιο κοντά σε εμφύλιο πόλεμο μπορούμε να είμαστε", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε ότι στην ανατολική και τη νότια Ουκρανία υπάρχει ήδη "πραγματικός πόλεμος" αφού γίνεται "χρήση βαρέων όπλων". Την Τρίτη οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας ανακοίνωσαν ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν από ρουκέτες που εκτόξευσαν εναντίον τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Εάν οι συνθήκες αυτές "ευνοούν τη διεξαγωγή ελεύθερων και αμερόληπτων εκλογών, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να σημαίνουν οι λέξεις 'ελεύθερες' και 'αμερόληπτες'", σημείωσε ο Λαβρόφ αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου.

    [08] Παραιτήθηκε η διευθύντρια της Le Monde

    Έπειτα από μόλις δεκαπέντε μήνες στη θέση αυτή, η διευθύντρια της έγκυρης γαλλικής εφημερίδαςLe MondeΝαταλί Νουγκερέντ ανακοίνωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά της, ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που εδώ και εβδομάδες την φέρνει αντιμέτωπη με τη σύνταξη. Η Ναταλί Νουγκερέντ εξηγεί σε επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως δεν έχει "πλέον τα μέσα για να ασκήσει με πληρότητα και γαλήνη" τα καθήκοντά της.

    Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ ένα μήνυμα αμφισβήτησης. Επτά από τους δέκα αρχισυντάκτες ή αναπληρωτές αρχισυντάκτες της εφημερίδας είχαν επίσης ανακοινώσει πως παραιτούνται από τη θέση τους. Οι δημοσιογράφοι επικρίνουν τη 46χρονη Ναταλί Νουγκερέντ για ένα "μοναχικό" τρόπο διαχείρισης, κατηγορώντας την ότι "δεν ακούει κανένα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 14 May 2014 - 14:30:28 UTC