Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων
  • [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι η ΚΟ της ΝΔ
  • [03] Τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών
  • [04] Οι Ευρωπαίοι εργοδότες συναντώνται στην Αθήνα
  • [05] Ο Λευκός Οίκος αφαιρεί εμπορικά προνόμιααπό τη Ρωσία
  • [06] Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειριζόταν το Sewol
  • [07] ¶. Μέρκελ: Η Ρωσία να μην γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης»
  • [08] Kαλλιτέχνες stand up σε μία παράσταση για την UNICEF και τα παιδιά

  • [01] Σύνοδος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δ. Βαλκανίων

    Με βασικά ζητήματα την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και τη διασυνδεσιμότητα στους τομείς μεταφορών και ενέργειας, συνέρχεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, η διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάσκεψη, οι εργασίες της οποίας θα διεξαχθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Έντεκα χρόνια μετά τη σύνοδο κορυφής της Θεσσαλονίκης/Χαλκιδικής, με την οποία κορυφώθηκε η προηγούμενη ελληνική Προεδρία και στην οποία διατυπώθηκε η «Ατζέντα Θεσσαλονίκη 2014» για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, η Υπουργική Διάσκεψη έρχεται να συνδέσει τις δύο ελληνικές Προεδρίες.

    [02] Συνεδριάζει το μεσημέρι η ΚΟ της ΝΔ

    Συνεδριάζει σήμερα στις 12:00, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στην οποία θα προεδρεύσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς.

    [03] Τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών

    Πρώτη δύναμη παραμένει και φέτος η ΔΑΠ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που και αυτή την χρονιά έδωσαν ξεχωριστά οι φοιτητικές παρατάξεις, η ΔΑΠ διατηρεί τις δυνάμεις της, η ΠΑΣΠ εμφανίζει πτώση, αισθητή άνοδο εμφανίζει η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και περίπου στα ίδια μένουν οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΡ.ΕΝ) και των ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 50%.

    Κατά τους εκπροσώπους της ΔΑΠ, τα ποσοστά της παράταξης φέτος ήταν αυξημένα,. Σε 60 συλλόγους των ΑΕΙ δίνει 42,1% στα δικά της ψηφοδέλτια, 12,67% στην ΠΑΣΠ, 18,38% στην Πανσπουδαστική, 10,31% στα ΕΑΑΚ και 5,5% στην ΑΡ.ΕΝ. Κατά την Πανσπουδαστική τα ποσοστά της παράταξης αυξήθηκαν εφέτος αισθητά, άνοδος που όπως λέει ο εκπρόσωπος της παράταξης Νίκος Σταματόπουλος, έφτασε το 6,5% στα ΤΕΙ σε σχέση με πέρυσι και το 5,44% στα ΑΕΙ. Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής δίνουν σε 78 από 193 συλλόγους στα ΑΕΙ 22,52% στα ψηφοδέλτια της παράταξης τους (πέρυσι 17.99%), 30,51% στην ΔΑΠ (πέρυσι 31,06%), 13,71% στην ΠΑΣΠ (πέρυσι 17,99%), 12,73% στα ΕΑΑΚ (πέρυσι 13,54%), 5,66% στην ΑΡ.ΕΝ. (πέρυσι 4,57%), 12,92% στα λοιπά ψηφοδέλτια (πέρυσι 14,70%).

    [04] Οι Ευρωπαίοι εργοδότες συναντώνται στην Αθήνα

    Η ολομέλεια της ευρωπαϊκής οργάνωσης εργοδοτών, BusinessEurope, πρόκειται να συνεδριάσει σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με συμμετοχή των προέδρων 41 εργοδοτικών οργανώσεων από 35 χώρες της Ευρώπης. Το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ και αντιπρόεδρος της BusinessEurope Δ. Δασκαλόπουλος, θα παραθέσει δείπνο με επίσημο προσκεκλημένο και ομιλητή τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ενώ αύριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας.

    Στην ατζέντα της συνάντησης, όπως ανακοινώθηκε από τον ΣΕΒ, προτεραιότητα έχουν η νέα βιομηχανική πολιτική που σχεδιάζει σήμερα η Ευρώπη ως μοχλό για την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση και την αποκατάσταση της ΕΕ ως βασικού παίκτη του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Παράλληλα, θα επαναδιατυπωθούν οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για τις αναγκαίες αναπτυξιακές πολιτικές καθώς και για την ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    [05] Ο Λευκός Οίκος αφαιρεί εμπορικά προνόμιααπό τη Ρωσία

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έστειλε επίσημη ειδοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επιβάλει την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο. Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέπουν πλέον να εισάγονται αγαθά από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών, να εισάγονται στη χώρα αφορολόγητα. Αντιθέτως, στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο.

    «Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν συνδέονται άμεσα με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το ΣΓΠ, εντούτοις καθιστούν ιδιαίτερα προσήκουσα τη λήψη αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    [06] Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που διαχειριζόταν το Sewol

    Οι αρχές συνέλαβαν σήμερα τον επικεφαλής της εταιρείας η οποία διαχειριζόταν το πορθμείο που βυθίσθηκε τον Απρίλιο στα ανοικτά της Νότιας Κορέας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ή να θεωρούνται αγνοούμενοι περισσότεροι από 300 άνθρωποι, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Ο Κιμ Χαν Σικ συνελήφθη στην κατοικία του στην Μπουντάνγκ, νοτίως της Σεούλ, με κατηγορίες στις οποίες περιλαμβάνονται αυτές της ανθρωποκτονίας και της παραβίασης μέτρων ασφάλειας του πλοίου, μετέδωσε το Yonhap επικαλούμενο ερευνητές τους οποίους δεν κατονομάζει.

    Ο Κιμ πιστεύεται ότι είχε εγκρίνει ή ανεχθεί την τακτική υπερφόρτωση του μοιραίου πλοίου Sewol στα δρομολόγιά του από το δυτικό λιμάνι Ίντσεον προς το νότιο νησί Ζέζου, πρόσθεσε το πρακτορείο. Το πλοίο μετέφερε 3.608 τόνους φορτίου, περιλαμβανομένων 108 οχημάτων, στις 16 Απριλίου, όταν ανατράπηκε και βυθίσθηκε ενώ κατευθυνόταν προς το νησί. Το φορτίο του ήταν δηλαδή τριπλάσιο του προβλεπόμενου, όπως έχουν ανακοινώσει οι ερευνητές. Από τους 476 επιβαίνοντες, 172 διασώθηκαν και 35 θεωρούνται αγνοούμενοι, ενώ έχουν ανασυρθεί 269 πτώματα. Πολλοί από τους νεκρούς ήταν μαθητές σχολείου που βρίσκονταν σε εκδρομή. Οι διασώστες έχουν δηλώσει πως ελπίζουν να ολοκληρώσουν την επιχείρηση περισυλλογής των πτωμάτων μέχρι το Σάββατο.

    [07] ¶. Μέρκελ: Η Ρωσία να μην γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης»

    Η Γερμανίδα καγκελάριος, ¶γγελα Μέρκελ προειδοποίησε την Τετάρτη τη Ρωσία ότι δεν θα πρέπει να γυρίσει στον «παλιό τρόπο σκέψης» γύρω από τη σφαίρα επιρροής, τονίζοντας ότι τα γεγονότα στην Κριμαία κατατάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Μιλώντας από το Βερολίνο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης αφιερωμένης στο ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, προειδοποίησε ότι όσοι προκαλούν εντάσεις γύρω από την εθνική ακεραιότητα της Ουκρανίας, παραβιάζουν όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και αγνοούν τα διδάγματα της ευρωπαϊκής ιστορίας.

    «Στην Κριμαία βιώνουμε μια επιστροφή στα παλαιά πρότυπα σκέψης», δήλωσε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην οποία συμμετείχαν 400 νέοι από 40 χώρες. «Απάντηση στην παγκοσμιοποίηση δεν αποτελούν τα παλαιωμένα πρότυπα σκέψης ή ο διαχωρισμός αλλά η ανάπτυξη των κοινών συμφερόντων - αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη τόσο ελκυστική», είπε.

    [08] Kαλλιτέχνες stand up σε μία παράσταση για την UNICEF και τα παιδιά

    «Η αφορμή ήταν να γίνει πράξη η φράση «το γέλιο δίνει ζωή», λέει ο Γιώργος Χατζηπαύλου, ο οποίος συγκέντρωσε μερικούς από τους καλύτερους stand up κωμικούς της χώρας με σκοπό να προσφέρουν την τέχνη τους για να χαρίσουν το χαμόγελο και την ελπίδα, σαν ένα μικρό δώρο ζωής σε παιδιά του κόσμου που το χρειάζονται. Έτσι αύριο, Παρασκευή, 15 νέοι καλλιτέχνες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα εμφανιστούν στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για να υποστηρίξουν τη UNICEF και το έργο που επιτελεί. Ως επί το πλείστον συμμετέχουν stand up κωμικοί με τα καλύτερά τους στιγμιότυπα, για να προσφέρουν γέλιο σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε ενδεχομένως περισσότερο από καθετί άλλο.

    «Η σκέψη ότι το μέλλον πάντα ξεκινά από τα παιδιά και ότι δυστυχώς το χαμόγελο δεν είναι κοινός τόπος για όλα τα παιδιά του κόσμου οδήγησε στην υλοποίηση αυτής της εκδήλωσης με την υποστήριξη της UNICEF και την πολύτιμη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζηπαύλου, τονίζοντας πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη παράσταση stand up comedy που έχει πραγματοποιηθεί ως τώρα στην Ελλάδα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 8 May 2014 - 6:30:26 UTC