Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-05-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η συζήτηση άρσης ασυλίας βουλευτών της ΧΑ
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί παντού σε αδιέξοδο
  • [03] Στη Βουλή οι προφυλακισθέντες βουλευτές της ΧΑ εν μέσω αντιδράσεων
  • [04] Ήρεμο το κλίμα στις σημερινές φοιτητικές εκλογές
  • [05] Γ. Προβόπουλος στους FT: Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων
  • [06] Όλι Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το χρέος
  • [07] Στις 9 Μαΐου οι πρώτες πληρωμές του «κοινωνικού μερίσματος»
  • [08] Ο υπουργός Εμπορίου αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού στην Ταϊλάνδη

  • [01] Σε εξέλιξη η συζήτηση άρσης ασυλίας βουλευτών της ΧΑ

    Στο κτίριο του κοινοβουλίου μετήχθησαν, 12 λεπτά μετά το μεσημέρι, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενής και ο πρώην βουλευτής της ΧΑ και νυν ανεξάρτητος Ευ. Μπούκουρας. Στα έδρανα των ανεξάρτητων βουλευτών κάθισαν οι βουλευτές Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και ο Ευστάθιος Μπούκουρας, οι οποίοι δεν μετέχουν πλέον στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος Γερμενής κάθισε στα έδρανα της ΧΑ, τον πλησίασε η συνάδελφός του Ελένη Ζαρούλια η οποία τον ασπάστηκε.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση και η λήψη απόφασης επί αιτήσεων της άρσης ασυλίας των βουλευτών.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί παντού σε αδιέξοδο

    Στις εν εξελίξει προεκλογικές εκστρατείες στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Ballaro» της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Εδώ και πολύ καιρό, πλέον, καταφέραμε να δημιουργήσουμε στην Ιταλία, το ψηφοδέλτιο "Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα" το οποίο ενώνει δυνάμεις της Αριστεράς και προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Το ψηφοδέλτιο αυτό ζητά την εμπιστοσύνη των πολιτών για μια διαφορετική Ευρώπη, για ένα διαφορετικό μέλλον για την Ιταλία, την νότια Ευρώπη και την ήπειρό μας στο σύνολό της» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. O Αλέξης Τσίπρας θέλησε να θέσει και τους Ιταλούς τηλεθεατές ενώπιον του «"διλήμματος των εκλογών": Ή αλλάζουμε τους συσχετισμούς για να ανατρέψουμε τις πολιτικές της λιτότητας, τις πολιτικές που καταστρέφουν τις ζωές μας και να ξανακερδίσουμε την Δημοκρατία, ή θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτό τον ολισθηρό δρόμο δίχως τέλος. Αν στις Ευρωεκλογές αυτές κερδίσουν οι δυνάμεις που μας οδήγησαν στο αδιέξοδο, θα συνεχίσουν με ακόμη ισχυρότερα προγράμματα λιτότητας» τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Rai.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, τέλος, τόνισε ότι «το πρόγραμμα λιτότητας οδηγεί παντού σε αδιέξοδο», ζήτησε να «υπάρξει δυνατότητα για μια νέα διαπραγμάτευση των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τρόικα» ενώ κατέληξε υπογραμμίζοντας: «Ξέρουμε καλά όλοι μας ότι η τρόικα στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης».

    [03] Στη Βουλή οι προφυλακισθέντες βουλευτές της ΧΑ εν μέσω αντιδράσεων

    Στη Βουλή προσήχθαν οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας και Γιώργος Γερμενής για τη διαδικασία συζήτησης του αιτήματος των δικαστικών Αρχών για την άρση ασυλίας τους καθώς και των συναδέλφων τους Νίκου Μίχου και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλου.

    Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Χρυσή Αυγή προκάλεσαν τα μέτρα ασφαλείας με την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή σε πολίτες το διάστημα από τις 10:00 έως τις 13:00, όση ώρα δηλαδή θα διαρκέσει η συζήτηση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου εξέφρασε τη διαμαρτυρία του κόμματός της για το μέτρο, κάνοντας λόγο για «ατόπημα και αυθαιρεσία» και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να είναι κλειστή η Βουλή σε πολίτες που θέλουν να έρθουν σε επαφή με βουλευτές.

    Ο προεδρεύων του Σώματος Γιώργος Καλαντζής, διευκρίνισε ότι η είσοδος για τους πολίτες θα είναι ελεύθερη μετά τη μία το μεσημέρι και πρόσθεσε ότι είναι μέτρο και όχι απαγόρευση.

    Εξάλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, κατήγγειλε ότι «κλειδώθηκε η Βουλή στους πολίτες και δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε στους γονείς των βουλευτών για να ακούσουν τις τοποθετήσεις τους προκειμένου να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. «Αν η ΝΔ θέλει να το παίζει χούντα, κλείστε και το κανάλι της Βουλής, κλείστε και τη Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασιδιάρης.

    [04] Ήρεμο το κλίμα στις σημερινές φοιτητικές εκλογές

    Σε ήρεμο κλίμα και με αντιπάλους την αποχή που αναμένεται να φτάσει και φέτος σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την αδυναμία των παρατάξεων να εκδώσουν για ακόμη μια φορά κοινά αποτελέσματα, ψηφίζουν φέτος οι φοιτητές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους.

    Οι φετινές εκλογές, πάντως, έχουν κάποιες σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις προηγούμενες. Η πρώτη, έχει να κάνει με την πρόταση που κατέθεσε η ΔΑΠ- ΝΔΦΚ για τη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Φοιτητών, δηλαδή μιας νέας ΕΦΕΕ μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με πηγές από τη φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν είναι εντελώς αρνητικές σε αυτή την προοπτική. Η δεύτερη διαφορά, αφορά την προεκλογική εκστρατεία η οποία φέτος, για πρώτη φορά, ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Η τρίτη διαφορά, είναι ότι οι κάλπες στα πανεπιστήμια στήθηκαν περίπου έναν μήνα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και από αυτή την άποψη συνιστούν ένα είδος σφυγμομέτρησης για τα κομματικά επιτελεία.

    Στις περυσινές εκλογές η ΔΑΠ είχε κατακτήσει για ακόμη μια χρονιά την πρώτη θέση, κάτι που αναμένεται να συμβεί και φέτος, ενώ μειωμένα ήταν τα ποσοστά της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) και της ΑΡΕΝ (ΣΥΡΙΖΑ). Στον αντίποδα, είχαν ενισχυθεί η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και τα ΕΑΑΚ (εξωκοινοβουλευτική αριστερά). Τα πρώτα συμπεράσματα για τη συμμετοχή αναμένονται το απόγευμα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

    [05] Γ. Προβόπουλος στους FT: Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

    Οι τράπεζες πρέπει να ενθαρρύνουν τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας προς όφελος της οικονομίας, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος στην εφημερίδα Financial Times. «Μετά από μία τόσο βαθιά κρίση, χρειαζόμαστε ισχυρές συγχωνεύσεις (στην οικονομία). Η διαδικασία έχει ήδη αρχίσει, αλλά πρέπει να επιταχυνθεί» δήλωσε ο διοικητής.

    Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι «ήταν εξαιρετικά θετική η υποδοχή από τις αγορές των αποτελεσμάτων των ασκήσεων αντοχής (των τραπεζών) που κάναμε, καθώς οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's και Fitch ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους ότι οι εκτιμήσεις τους είναι παραπλήσιες με τις δικές μας». «Η υποδοχή προκάλεσε μία αλυσιδωτή αντίδραση, με τρεις συστημικές τράπεζες να επιστρέφουν στις αγορές με εξαιρετικά επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίων. Η τέταρτη συστημική τράπεζα έχει ξεκινήσει επίσης τη διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, που αναμένω ότι θα είναι επιτυχής», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

    Οι αυξήσεις κεφαλαίων τον περασμένο μήνα από την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και την Eurobank, συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ, υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να ολοκληρώσει μία αύξηση κεφαλαίου 2,5 δισ. ευρώ αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν την απομόχλευσή τους φέτος, παρά τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμό 0,6%. «Είναι σαφές ότι η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη θα πρέπει να στηριχθεί από επαρκή πιστωτική επέκταση. Κατά τα πρώτα στάδια της ανάκαμψης, ωστόσο, η προσφορά πιστώσεων θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν τις πιστώσεις στις πιο αποδοτικές εταιρείες και κλάδους της οικονομίας» δήλωσε.

    [06] Όλι Ρεν: Ισχύουν οι δεσμεύσεις του Eurogroup για το χρέος

    Ανοδική είναι η πορεία για την Ελλάδα, επισημαίνει ο πρώην επίτροπος για τα δημοσιονομικά και υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Όλι Ρεν. «Η Ελλάδα δεν έχει, έως τώρα, ζητήσει περαιτέρω βοήθεια. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι στην ημερήσια διάταξη. Η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι και η Αθήνα μπόρεσε να εκδώσει με επιτυχία κρατικά ομόλογα. Η πορεία είναι ανοδική» αναφέρει ο κ. Ρεν σε συνέντευξη που παραχωρεί από κοινού με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Γερμανών Φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

    Πάντως, ο πρώην επίτροπος επισημαίνει ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι δεσμεύσεις των υπουργών του Eurogroup από τον Νοέμβριο του 2012 και διευκρινίζει: «Χρειαζόμαστε, όμως, πρώτα μία νέα αποστολή της τρόικας και μία νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους. Έπειτα, θα μπορούσαμε το φθινόπωρο να λάβουμε αποφάσεις σε αυτήν τη βάση». Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Φινλανδός πολιτικός δηλώνει: «Έχω πάψει να λέω κάτι οριστικό για την Ελλάδα. Η βιωσιμότητα του χρέους είναι αναμφίβολα ένα πρόβλημα. Αλλά είναι, επίσης, σαφές και το εξής: Δηλώσεις για αυτό αποτελούν τόσο τέχνη όσο και επιστήμη, διότι εξαρτώνται πάρα πολύ από ποιον ρυθμό ανάπτυξης θέτει κανείς ως βάση».

    Από την πλευρά του, ο κ. Λάμπσντορφ τονίζει ότι πρέπει να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και επισημαίνει ότι θεωρεί λανθασμένη την πρόσφατη κριτική για την τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως και τη συζήτηση για νέα βοήθεια στην παρούσα φάση.

    [07] Στις 9 Μαΐου οι πρώτες πληρωμές του «κοινωνικού μερίσματος»

    Οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους του «κοινωνικού μερίσματος» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές. Η υποβολή των αιτήσεων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό, όπως και η αξιολόγησή τους, προσθέτουν οι ίδιες πηγές που επισημαίνουν ότι σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που έχει δεσμευθεί για το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί στο σύνολό του. Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών ακόμη και στην περίπτωση που οι αιτήσεις υπολείπονται του ποσού αυτού, το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε νέους δικαιούχους με βάση τις δηλώσεις του 2013. Σημειώνεται ότι τα κριτήρια καταβολής του κοινωνικού μερίσματος αφορούν στα εισοδήματα των φορολογικών δηλώσεων του 2012. Εξάλλου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και τη μικρή αύξηση στα 6.500 ευρώ από 6.000 ευρώ του ορίου του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου κάποιος να είναι δικαιούχος του μερίσματος.

    [08] Ο υπουργός Εμπορίου αναλαμβάνει χρέη πρωθυπουργού στην Ταϊλάνδη

    Ο Νιουατουμρόγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, υπουργός Εμπορίου και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης, ορίσθηκε νέος πρωθυπουργός της χώρας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, έπειτα απο την καθαίρεση από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γινγκλάκ Σιναουάτρα, που κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας.

    Η Ταϊλάδη κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο, όταν η Γινγκλάκ Σιναουάτρα διέλυσε την Κάτω Βουλή σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. Οι εκλογές αναβλήθηκαν και είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 20 Ιουλίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 2014 - 10:30:29 UTC