Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της ΕΕ, καλεί την εργατική τάξη το ΚΚΕ
  • [02] Ένταση και ουρές για τα δωρεάν προϊόντα που μοιράζουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών
  • [03] «Δεμένα» τα πλοία την Πρωτομαγιά
  • [04] Βάφτηκαν με αίμα οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ
  • [05] Κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Χορλίβκα της Ουκρανίας
  • [06] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των Αμερικανών

  • [01] Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της ΕΕ, καλεί την εργατική τάξη το ΚΚΕ

    «Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής στους εργάτες που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, την απελευθέρωση από τη μισθωτή σκλαβιά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, το σοσιαλισμό-κομμουνισμό» υπογραμμίζει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά με τίτλο «Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων. Με ισχυρό ΚΚΕ, Λαϊκή Συμμαχία, για την εργατική-λαϊκή εξουσία». Τονίζοντας ότι η 1η Μάη είναι ταυτόχρονα και μέρα ευθύνης, ώστε ο καθένας και η καθεμία να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, που είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ, το ΚΚΕ αναφέρει πως σήμερα, οι εργάτες και οι εργάτριες είναι αντιμέτωποι με μια ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει εναντίον τους το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης.

    «Την ίδια στιγμή μας βομβαρδίζουν με ψέματα, εκβιασμούς και ψεύτικες υποσχέσεις. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης μας ζητάνε να "βάλουμε πλάτη", για να επιστρέψει η καπιταλιστική ανάκαμψη, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα ανταγωνίζονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι ο εκλεκτός διαχειριστής της ΕΕ και της καπιταλιστικής οικονομίας» αναφέρει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά τα κόμματα υπερασπίστηκαν εδώ και χρόνια την ΕΕ και σήμερα που αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα έχει αποκαλυφθεί στα μάτια του λαού, σπέρνουν ξανά αυταπάτες ότι μπορεί να γίνει "καλύτερη και ανθρώπινη η ΕΕ"».

    [02] Ένταση και ουρές για τα δωρεάν προϊόντα που μοιράζουν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών

    Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στις λαϊκές αγορές όπου παραγωγοί και λιανοπωλητές μοιράζουν δωρεάν τα προϊόντα τους, σε μία κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τη λειτουργία των αγορών αυτών. Ο συνωστισμός είναι μεγάλος και δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα και στη κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους παρακείμενους δρόμους, όπου πραγματοποιούνται οι κινητοποιήσεις αυτές.

    Στη λαϊκή αγορά του Κολωνού, ο πάγκος που έστησαν οι παραγωγοί έπεσε από την πίεση του κόσμου να πάρει τα δωρεάν φρούτα και λαχανικά, ενώ και σε άλλες λαϊκές δημιουργήθηκαν σκηνές έντασης. Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση, ανακοίνωσαν ότι θα μοιράσουν δωρεάν σήμερα τα προϊόντα τους στους καταναλωτές και θα τους ενημερώσουν για τις επιπτώσεις του νέου νομοσχεδίου στη συρρίκνωση των λαϊκών αγορών. Αύριο, Πέμπτη 1 Μαΐου, δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους.

    [03] «Δεμένα» τα πλοία την Πρωτομαγιά

    «Δεμένα» θα είναι αύριο τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η Ομοσπονδία των ναυτικών αναφέρει ότι η ανεργία στις τάξεις των ναυτικών έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη και αυξάνεται σε καθημερινή βάση, ενώ υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται για έξι και πλέον μήνες η κοινωνική μάστιγα της απλήρωτης εργασίας στα πλοία της ακτοπλοΐας.

    Στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση της 1η Μαΐου συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα λιμάνια. Οι υπάλληλοι των λιμανιών θα συμμετάσχουν στη συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11 το πρωί στην Αθήνα, ενώ οι λιμενεργάτες στις 10:30 το πρωί, σε ανάλογη συγκέντρωση στο Πασιλιμάνι στον Πειραιά.

    [04] Βάφτηκαν με αίμα οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ

    Τουλάχιστον δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σήμερα από έκρηξη βόμβας κοντά σε εκλογικό τμήμα του βορείου Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία, την ώρα που οι Ιρακινοί ψηφίζουν για να αναδείξουν το νέο τους κοινοβούλιο. Η βόμβα εξερράγη στην πόλη Ντιμπς, κοντά στο Κιρκούκ, ενώ επίσης στο βορρά αντάρτες εκκένωσαν εκλογικό τμήμα πριν το ανατινάξουν, σύμφωνα με έναν αστυνομικό και ένα μέλος της εκλογικής επιτροπής.

    Λίγο νωρίτερα οβίδες είχαν ριφθεί εναντίον δύο εκλογικών τμημάτων κοντά στη Βαγδάτη χωρίς να προκαλέσουν θύματα. Οι οβίδες δεν πέτυχαν τους στόχους τους, δήλωσε ο Σάκερ αλ Ισάουι, δημοτικός αξιωματούχος του τομέα της δυτικής περιφέρειας της πρωτεύουσας όπου σημειώθηκε η επίθεση. Βορείως της πρωτεύουσας, αντάρτες πυροδότησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο στην πόλη Τουζ Χουρμάτου, ενώ στο Κιρκούκ υψηλόβαθμος αξιωματικός της αστυνομίας μόλις που γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας. Το 48ωρο που προηγήθηκε της έναρξης της ψηφοφορίας ήταν ιδιαίτερα αιματηρό: σχεδόν 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια μαύρη Τετάρτη.

    [05] Κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων στην πόλη Χορλίβκα της Ουκρανίας

    Φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν σήμερα την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το αρχηγείο της αστυνομίας στην πόλη Χορλίβκα της ανατολικής Ουκρανίας, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας του Ντονέτσκ. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης για την κατάληψη των δύο κτιρίων, ο αξιωματικός της αστυνομίας δεν ήταν σε θέση να δώσει περισσότερα στοιχεία, αλλά διευκρίνισε ότι εντός του αρχηγείου της αστυνομίας δεν υπήρχαν όπλα.

    Η πόλη, με πληθυσμό 300.000 κατοίκους, βρίσκεται κοντά στο Ντονέτσκ, όπου οι αυτονομιστές ανακήρυξαν «Λαϊκή Δημοκρατία» και σχεδιάζουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 11 Μαΐου με το ερώτημα της απόσχισης από την Ουκρανία. Πόλεις και κωμοπόλεις της ανθρακοφόρας ζώνης του Ντόνμπας, όπου συγκεντρώνεται σημαντικό μέρος της βιομηχανικής δραστηριότητας της Ουκρανίας, έχουν ξεφύγει τις τελευταίες εβδομάδες από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Κιέβου. Η σημερινή επιχείρηση στην Χορλίβκα ακολουθεί την πτώση χθες της πόλης Λουχάνσκ, η οποία περιήλθε στον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών.

    [06] Βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, για πρώτη φορά μετά την αποχώρηση των Αμερικανών

    Οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στη χώρα, τις πρώτες μετά την αποχώρηση των αμερικανών στρατευμάτων, άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις έξι το απόγευμα. Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι δήλωσε σήμερα «σίγουρος για τη νίκη του» στις βουλευτικές εκλογές. Παρά τις επικρίσεις , ο αλ Μάλικι φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

    Περίπου 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εκλογικό δικαίωμα, σε μια διαδικασία όπου το κεντρικό θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού αλ Μάλικι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 30 April 2014 - 8:30:24 UTC