Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 14-04-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στη Χίο - Νεκρός 51χρονος από έκρηξη δυναμίτη
  • [02] Σεισμική δόνηση το πρωί στη Ναύπακτο
  • [03] Στην έκδοση εξαετούς ομολόγου προχωρά η Κύπρος
  • [04] Τουλάχιστον 112 παιδιά έχουν πεθάνει φέτος από ιλαρά στο Βιετνάμ
  • [05] Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η συμφωνία της Γενεύης θα εφαρμοστεί, λέει ο Μπ. Ομπάμα
  • [06] Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν για τους Τάταρους της Κριμαίας
  • [07] Η ιαπωνική πολεμική αεροπορία απογείωσε κατεπειγόντως μαχητικά της για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη
  • [08] Την κυβέρνηση και τα σωστικά συνεργεία κατηγορούν οι γονείς των αγνοούμενων μαθητών του ναυαγίου στη Νότια Κορέα
  • [09] Mε την προσμονή της επανένωσης, Επιτάφιοι σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Καρπασία
  • [10] Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κολομβία για τον θάνατο του Μάρκες

  • [01] Τραγωδία στη Χίο - Νεκρός 51χρονος από έκρηξη δυναμίτη

    Τραγωδία στη Χίο. Ένας 51χρονος έχασε τη ζωή του από έκρηξη δυναμίτη σε αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή Δασκαλόπετρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, με αποτέλεσμα ο άτυχος άντρας να διαμελιστεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό για ποιο λόγο ο 51χρονος χρησιμοποίησε το δυναμίτη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν αποκλείεται να προσπαθούσε να κατασκευάσει αυτοσχέδια πυροτεχνήματα ενόψει του Πάσχα.

    [02] Σεισμική δόνηση το πρωί στη Ναύπακτο

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Ναύπακτο λίγο μετά τις 8.05 σήμερα το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το επίκεντρο της δόνησης ήταν δύο χιλιόμετρα βορειανατολικά της Ναυπάκτου. Εκτός από την Ναύπακτο, η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Πάτρα, το Αίγιο, το Γαλαξίδι και άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Φωκίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τον σεισμό.

    [03] Στην έκδοση εξαετούς ομολόγου προχωρά η Κύπρος

    Στην έξοδο της Κύπρου στις διεθνείς αγορές προσανατολίζεται η κυπριακή κυβέρνηση με την έκδοση εξαετούς ομολόγου, που θα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και σε αλλοδαπούς, θα φέρει κλιμακωτό επιτόκιο από 2,75% για τα πρώτα δύο χρόνια και θα αυξάνεται σταδιακά μέχρι 5,75% στη λήξη, και θα προσφέρει τη δυνατότητα ρευστοποίησης με προειδοποίηση 30 ημερών. Θα γίνεται μια έκδοση τέτοιων ομολόγων, κάθε μήνα και η πρώτη θα γίνει στις 2 Ιουνίου 2014. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους σημαντικότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάνοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις αγορές κεφαλαίων πριν από τη λήξη του Μνημονίου με την τρόικα, δηλ. πριν από την 31 Μαρτίου του 2016.

    [04] Τουλάχιστον 112 παιδιά έχουν πεθάνει φέτος από ιλαρά στο Βιετνάμ

    Τουλάχιστον 112 παιδιά έχουν πεθάνει φέτος από ιλαρά στο Βιετνάμ, όπως μετέδωσαν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Υγείας του Βιετνάμ, στη χώρα έχουν καταγραφεί φέτος 8.500 κρούσματα ιλαράς, όπως μετέδωσε το Tuoitrenews. Το 87% των κρουσμάτων αφορούσε παιδιά που δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της ασθένειας ή πουν δεν ήταν ξεκάθαρο αν είχαν εμβολιαστεί. Τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη εξαιτίας των πολλών περιστατικών, ενώ ανήσυχοι γονείς πηγαίνουν με τα υγιή παιδιά τους για να εξεταστούν, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη εξάπλωση της ασθένειας. Μια σειρά σκανδάλων που αφορούσαν τον εμβολιασμό και τα οποία έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο χρόνο έχουν αποθαρρύνει τους γονείς από το να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Σκάνδαλα τα οποία αφορούσαν λάθος φάρμακα ή ακατάλληλες δόσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους βρέφη, έχουν προκαλέσει δυσπιστία στο κοινό, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

    [05] Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι η συμφωνία της Γενεύης θα εφαρμοστεί, λέει ο Μπ. Ομπάμα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως η συμφωνία που συνήφθη στην Γενεύη για την Ουκρανία θα επιτρέψει μια αποκλιμάκωση της κρίσης και προειδοποίησε ότι μπορεί να επιβληθούν κι άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην Μόσχα στην περίπτωση που υπάρξει ένα αδιέξοδο. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για ο,τιδήποτε σε αυτό το στάδιο. Υπάρχει η πιθανότητα η διπλωματία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, υπογράμμισε, «θα χρειαστούν ακόμη πολλές ημέρες για να δούμε αν οι δηλώσεις θα παγιωθούν». Με τους Ευρωπαίους «έχουμε προετοιμάσει επιπρόσθετα μέτρα που μπορούμε να επιβάλουμε στους Ρώσους αν δεν δούμε μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης», πρόσθεσε. «Ελπίζω ότι θα δούμε μια εφαρμογή (της συμφωνίας) τις προσεχείς ημέρες, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτό με δεδομένο αυτό που έχουμε δει στο παρελθόν» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Αναφερόμενος παράλληλα «στην κίνηση εκφοβισμού» των ρωσικών δυνάμεων που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην μεθόριο με την Ουκρανία, ο πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμισε χθες ότι βλέπει «το χέρι της Ρωσίας» πίσω από το σημερινό "χάος" στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας. «Όμως η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει προσέγγιση. Την ενθαρρύνουμε να το κάνει», πρόσθεσε, επισημαίνοντας επίσης ότι συνομίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικώς με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα της Ουκρανίας. «Οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η Ρωσία οφείλει να πάρει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για να οδηγήσει σε μια αποκλιμάκωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, κυρίως χρησιμοποιώντας την επιρροή της στις ομάδες ατάκτων στην ανατολική Ουκρανία, για να παραδώσουν αυτές τα όπλα και να εγκαταλείψουν τα κτίρια που έχουν καταλάβει», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την συνομιλία που είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την καγκελάριο της Γερμανίας.

    [06] Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν - Ερντογάν για τους Τάταρους της Κριμαίας

    Τηλεφωνική συνομιλία είχανχθες ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από πρωτοβουλία του δεύτερου.

    Συζητήθηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου, «ορισμένες πλευρές που σχετίζονται με την επανένωση της Κριμαίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων τα οποία αφορούν την κοινότητα των Τατάρων της Κριμαίας».

    Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ενώ έγινε ακόμη ανταλλαγή απόψεων «για επίκαιρα ζητήματα της ρωσοτουρκικής συνεργασίας, μεταξύ άλλων και στον ενεργειακό τομέα».

    Νωρίτερα σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης με πολίτες, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων των λαών της Κριμαίας, που εκτοπίστηκαν τη σταλινική εποχή και πρωτίστως των Τατάρων της περιοχής, την προστασία των οποίων είχε υποσχεθεί από τα τέλη του 18ου αιώνα η Μ. Αικατερίνη, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

    [07] Η ιαπωνική πολεμική αεροπορία απογείωσε κατεπειγόντως μαχητικά της για να αναχαιτίσουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη

    Ιαπωνικά μαχητικά αεροσκάφη έλαβαν διαταγή να απογειωθούν κατεπειγόντως για να αναχαιτίσουν πέντε ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, ανέφεραν σήμερα ιαπωνικά ΜΜΕ. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας εντόπισαν τα πέντε ρωσικά αεροσκάφη χθες. Ανάμεσά τους ήταν δύο βομβαρδιστικά Τουπόλεφ Tu-95 και ένα αεροσκάφος αναγνώρισης-συλλογής πληροφοριών Ιλιούσιν Il-20, τα οποία κινούνταν ακολουθώντας τρεις πορείες γύρω από τον ιαπωνικό εναέριο χώρο, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo News επικαλούμενο στελέχη του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας. Αυτή την εβδομάδα γίνονταν κατεπείγουσες απογειώσεις μαχητικών ?μια διαδικασία που αποκαλείται scramble από τους χειριστές τους? καθημερινά από τη Δευτέρα ως χθες Πέμπτη, για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών.

    [08] Την κυβέρνηση και τα σωστικά συνεργεία κατηγορούν οι γονείς των αγνοούμενων μαθητών του ναυαγίου στη Νότια Κορέα

    Οι γονείς των μαθητών που αγνοούνται μετά το ναυάγιο την Τετάρτη ενός οχηματαγωγού στα ανοικτά της Νότιας Κορέας κατηγόρησαν σήμερα για ανικανότητα την κυβέρνηση της χώρας, τα σωστικά συνεργία, αλλά και το πλήρωμα του πλοίου, στο πηδάλιο του οποίου την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν ο τρίτος αξιωματικός και όχι ο πλοίαρχος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 48 ώρες μετά το δυστύχημα είναι απίθανο να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους 268 ανθρώπους που εξακολουθούν να αγνοούνται, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές. Μέχρι στιγμής 28 σοροί έχουν εντοπιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του λιμενικού. Στο μεταξύ τα σωστικά συνεργεία εγχέουν οξυγόνο στην αίθουσα του εστιατορίου του πλοίου όπου πιστεύεται ότι βρίσκονταν οι περισσότεροι επιβάτες την ώρα του δυστυχήματος. Τρεις γερανοί έχουν φτάσει στο σημείο του ναυαγίου, όμως θα ξεκινήσουν την ανάσυρση του πλοίου μόλις εξανεμιστούν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.

    Οι γονείς των αγνοούμενων μαθητών κατηγορούν τον πλοίαρχο Λι Τζουν Σοκ για την τραγωδία, καθώς την ώρα που εκατοντάδες επιβάτες του πλοίου βρέθηκαν παγιδευμένοι εκείνος βρισκόταν στο πίσω μέρος του πλοίου, όπως δήλωσε ο Παρκ Τζάε Οκ. Εξάλλου αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο πλοίαρχος και μερικά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το σκάφος την ώρα που άλλα μέλη του πληρώματος καλούσαν τους επιβάτες να μείνουν εκεί όπου βρίσκονταν, καθώς το πλοίο άρχιζε να βυθίζεται, περίπου 25 χλμ. νοτιοδυτικά του Τζιντό, ενός μεγάλου νοτιοκορεάτικου νησιού. Τόσο ο πλοίαρχος όσο και η ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει το Sewol έχουν ζητήσει συγγνώμη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, όμως κανένας από τους δύο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το δυστύχημα. Τα αίτια της τραγωδίας δεν είναι ακόμη γνωστά. Πολλοί επιβάτες που διασώθηκαν δήλωσαν ότι άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια το φέρι ακινητοποιήθηκε απότομα, γεγονός που ενδέχεται να σημαίνει ότι το πλοίο χτύπησε στο βυθό ή σε κάποιο βυθισμένο αντικείμενο. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι είναι πιθανό το φορτίο του Sewol, περίπου 150 αυτοκίνητα, να μετακινήθηκαν, αποσταθεροποιώντας το. Ο πλοίαρχος από την πλευρά του λέει ότι δεν χτύπησε σε ύφαλο.

    [09] Mε την προσμονή της επανένωσης, Επιτάφιοι σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και Καρπασία

    Με την ελπίδα ότι η Ανάσταση του Χριστού θα φέρει μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και την επανένωση του νησιού, τελείται σήμερα, ύστερα από δεκαετίες, η ακολουθία του Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και την Καρπασία. Πλήθος κόσμου από τις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να κατακλύσουν το απόγευμα τον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, στο μεσαιωνικό τμήμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που είναι ξακουστό για τα πολλά και σπουδαία μνημεία του, ανάμεσα στα οποία είναι και ο πύργος του Οθέλλου. Λόγω των συζητήσεων για επιστροφή στους Ελληνοκυπρίους, στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου, ο Επιτάφιος στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία. Την ακολουθία αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν αρχηγοί κομμάτων και πρεσβευτές ξένων χωρών, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ξένα ΜΜΕ.

    [10] Τριήμερο εθνικό πένθος στην Κολομβία για τον θάνατο του Μάρκες

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του τιμημένου με Νόμπελ συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, ο οποίος απεβίωσε χθες Πέμπτη στο σπίτι του στο Μεξικό σε ηλικία 87 ετών.

    «Για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες κηρύσσω τριήμερο εθνικό πένθος», δήλωσε ο Σάντος στη διάρκεια ενός σύντομου τηλεοπτικού διαγγέλματος. Ο Κολομβιανός πρόεδρος ζήτησε επίσης «να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια». «Ελπίζουμε ότι οι Κολομβιανοί θα κάνουν το ίδιο στα σπίτια τους», επεσήμανε.

    «Ολόκληρη η Κολομβία πενθεί, καθώς έφυγε ο πιο αγαπητός και αξιοθαύμαστος συμπατριώτης μας όλων των εποχών», σχολίασε ο Σάντος. «Υπήρξε, και δεν υπερβάλω, ο Κολομβιανός ο οποίος σε ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας μετέφερε πιο μακριά και πιο ψηλά το όνομα της πατρίδας μας», συνέχισε. Ο Κολομβιανός πρόεδρος αναφέρθηκε στο έργο του Μάρκες, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1982, και στο είδος γραφής του, τον μαγικό ρεαλισμό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 18 April 2014 - 8:30:24 UTC